Digiexpo 2013: uudet konsolit PS4 ja Xbox One

Digiexpo messut ovat ehtineet jo kymmenen vuoden ikään ja marraskuun ensimmäisenä viikonloppuna pääsi taas katsomaan uusimmat tuulet pelilaitteiden ja kotiteattereiden saralla. Mukana oli myös tulevat uudet konsolit Sonyn Playstation 4 ja Microsoftin Xbox One. Molempia pääsi pelaamaan uutuuspeleillä ja kokeilemaan uusia ohjaimia miten ne toimivat pelaamisessa.

Tässä muutamia kuvia ja omia kokemuksia vuoden 2013 DigiExpo messuilta.

Retro pläjäys

Aloitetaan messukuvat retro-osaston kuvilla, jotka aina lämmittävät 90-luvun alussa peliuraansa aloittanutta bloggaajaa. Peliala juhlii tänä vuonna 30-vuotis synttäreitä Suomessa, joten retro-kaappien pystyttäminen oli hieno teko messuille.

Sega Master system ja After Burner -peli
Neo Geo Advanced Entertainment System -pelilaite kotiin vuodelta 1991
Atari Jaguar -konsoli julkaistiin 1993
Amiga 500 -tietokoneella allekirjoittanutkin aloitti oman peli- ja tietokone-uransa.
Populous pelin kehittäjä Peter Molyneux on nykyään tunnettu Fable-pelisarjastaan.
Test Drive 2: The Duel oli aikansa hienoimpia autopelejä. Siinä liiskaantui jopa ötököitä tuulilasiin ja autossa oli tutkanpaljastin poliisien varalle.
Mechwarrior. Kaikkien robottipelien äiti!

Sony PS4

PS4 peliareena. Esillä Housemarquen Resogun-peli

Uusista tulevista konsoleista Sony oli tuonut mukavan monta PS4-konsolia pelattavaksi DigiExpoon. Myös eri lajityypin pelejä oli hienosti edustettavana ja näyttävimmät pelit löytyivät K18-huoneesta. Pelattavan oli Killzone: Shadow Fall, Knack, Assasin’s Creed IV: Black Flag, Resogun, DriveClub, Trine 2:Complete Edition, Lego Marvel Super Heroes, FIFA 14, Contrast, Hohkum, Octodad: Deadliest Catch ja Playroom.

Resogun pelin kehittäjät Housemarquelta olivat esittelemässä pelilavalla tätä uutuuspeliä PS4:lla. Peli on aika perinteinen sivusta kuvattu shooteri, kuten edeltäjä Super Stardust. Kehittäjät kertoivatkin testanneen pelillä PS4:n ominaisuuksia ja mahdollisuuksia. Hyvin kuulemma onnistuu pelien kehittäminen ja pitivät oikein paljon uudesta Sonyn konsolista ja sen tehoista pelikehityksessä.

Assasin Creed 4: Black Flag pelin laivataistelut oli todella näyttäviä PS4-konsolilla.

Assasin Creed pelin laivat keinuivat todella aidon – vaikkakin yliampuvan suurien – näköisten aaltojen keskellä. Auringonvalo, savut ja heijastukset yhdessä tarkan grafiikan kanssa toivat hymyn huulille laivan ampuessa täyslaidallisen aallon harjan yli suoraan vihulaisen linnoitukseen. Tämä peli todisti hyvin, että uudet konsolit todella tuovat paljon lisää konsolipelaamiseen.

PS4 ohjain ja konsoli

Uusi ohjain on paranneltu huomattavasti PS3:n ohjaimesta.
Ohjaimen keskeltä löytyy kaiutin ja liipasimia on muokattu niin, että etusormet eivät lipsahda niin helposti niitä painaessa.

Uusi ohjain huomattavasti parempi jo ensituntumalta kuin nykyinen PS3:n ohjain. Vähän pidemmät sarvet antavat paremman tuntuman ohjaimeen aikuisen käteen ja uudestaan muotoillut liipasimet eivät ole niin liukkaat kuin vanhassa ohjaimessa.

Ohjaimen etuosassa olevalla valolla ja kameralla voidaan tehdä move-tyylisiä lisäominaisuuksia peleihin. Mielenkiintoista nähdä miten tuota lisäohjainta tullaan hyödyntämään peleissä.

PS4 konsoli on huomattavasti isompi kuin viimeiset PS3 slim versiot.

Uusi PS4-konsoli on selkeästi tehty vain pelikäyttöön, koska julkaisuvaiheessa siitää puuttuu tärkeitä viihdelaiteominaisuuksia, joita oli vielä PS3 konsolissa. DLNA- ja MP3- sekä USB-kovalevyn -tukien puuttuminen on iso miinus ominaisuuslistaan. Näiden lisäksi laitetta ei voi käyttää edes CD-soittimena, vaikka siitä löytyy Blu-ray-asema! DVD- ja Blu-ray-elokuvia laite sentään suostuu toistamaan.

Toivotaan, että näihin puutteisiin tulee muutoksia ja PS4:n ominaisuudet paranevat jatkossa vaikka firmware-päivityksillä. Nykyisillä ominaisuuksilla PS4-konsoli on todellakin jäämässä pelkästään pelikoneeksi ja jättää olohuoneen multimediakonsolin tittelin tulevalle Xbox One -konsolille.

PS3

GT 6 Playstation 3 -konsolilla.

Gran Turismo 6 pelistä oli ajettavana PS3:lla kehitysversio ja se ei kyllä toiminut ollenkaan. Grafiikka oli todella hienoa ja luulinkin pelin ensin pyörivän PS4-konsolilla. Ruudunpäivitys jäi kuitenkin kauas hyvästä ja pelituntuma Logitechin ratilla oli todella surkea. Force ominaisuudet olivat pois päältä ja auto leijaili radalla. Ratin kalibrointi oli myös pielessä, kun suoralla joutui ajamaan ratti vinossa. Toivotaan, että peliä saadaan hiottua vielä paljon julkaisuun.

GT5 ja Logitechin ratti toimivat hyvin ja forcea riitti.
SingStar SuomiHelmet -karaokepeli oli testattavana messuilla.

Xbox One

Xbox One ensimmäistä kertaa esillä Suomessa.

Vaikka Xbox One -konsolilla ei ole vielä edes julkaisupäivämäärää Suomessa, oli messuilla pelattavana hyvä määrä näyttäviä pelejä. Pelattavana oli Forza Motorsport 5, Dead Rising 3, Ryse: Son of Rome, Killer Instinct ja FIFA 14 Microsoftin uudella konsolilla.

Itse testailin pidemmän aikaa Ryse: Son of Rome pelin gladiaattoritaistelua, joka oli todella mukaansa tempaava peli.

Xbox One pelit
Xbox One Killer Instinct. Perinteistä taistelua uusilla grafiikoilla.
Xbox One Forza 5 oli mahtavan näköinen.

Uudesta Forza-pelistä oli ajettavana Laguna Seca -rata viidellä eri autolla. Vaikka konsoli ja peli on vielä kehitysvaiheessa, oli peli todella näyttävän näköinen ja pyöri täysin sulavasti 60 fps vauhdilla.

Xbox One konsoli ja ohjain

Xbox One konsoli edestä.
Xbox One liitännät takapaneelissa.
Xbox One sivusta löytyy vielä yksi USB-liitäntä.
Xbox One Kinect sensori ja kamera.

Uusi Xbox One haluaa olla Microsoftin mukaan kodin ykkös viihdelaite. Takaa löytyy myös harvinainen HDMI in -liitäntä, johon on mahdollisuus kytkeä esimerkiksi digiboksi ja tuoda digitelevision katsominen osaksi Xbox kokemusta. Pelien ja digitv:n välillä voi kuulemma vaihtaa muutamassa sekunnissa tai katsoa samalla televisiota kun käyttää Xbox-konsolia.

Nähtäväksi jää kuinka hyödyllinen ja käytettävä tällainen kahden laitteen yhdistäminen käytännössä on. Tässä vaiheessa ei vielä tiedetä konsolin muista multimedia ominaisuuksista, joten jää nähtäväksi tuleeko Xbox One -konsoliin juuri PS4-konsolista puuttuvat DLNA- ja USB-kovalevy-tuki.

Nyt kun tässäkin konsolissa on Blu-ray-soitin ja toivottavasti tarpeeksi hiljainen käyntiääni, niin sitä voisi harkita myös olohuoneteatterin ykkös Blu-ray-elokuvien soittimeksi.

Konsoli julkaistaan 13 maassa 22 marraskuuta, joten sen jälkeen varmasti tulee arvosteluita myös laitteen kotiteatteriominaisuuksista. Peli puolella konsoli näyttäisi olevan samalla viivalla PS4:n kanssa, kun katsoo esimerkiksi Battlefield 4 vertailuja kuvanlaadussa.

Itse en ole koskaan pitänyt tärkeänä kriteerinä sitä millä resoluutiolla peli teknisesti pyörii, jos se näyttää tarpeeksi hyvältä. Tärkein ominaisuus on kuitenkin pelattavuus ja 40-60 fps:n ruudun päivitys, joka tuo peleihin sulavuutta. Ihmisen silmä ei pysty nopeassa liikkeessä erottamaan 720p- ja 1080p-resoluutioiden eroja, joten resoluutioiden vertailu, varsinkin alle 55-tuuman kuvakoossa yli 3 metrin etäisyydeltä, on varsin turhaa.

Xbox One ohjain

Xbox One ohjain.

Xbox One ohjaimen liipasimet ovat hyvin muotoiltu.

Ohjaimeen ei ole tehtyä paljon ulkoisia muutoksia edelliseen verrattuna. Ohjain tuntui pelatessa heti tutulta ja napit löytyivät hyvin. Liipasimen tuntuma oli hyvä ja tarkka vaikkakin liipaisimen yläpuolella olevat bumberit eivät mielestäni olleet aivan ideaalisessa paikassa. Ensikokeilulla etusormia piti mielestäni koukistaa liikaa, jotta osui bumberiin kunnolla. Ehkä se on myös tottumiskysymys uuden ohjaimen kanssa, kun vanhaan ohjaimeen on tullut totuttua vuosien aikana.

Muita pelejä messuilta

WRC 4 -rallipeli.
Rocksmith 2014 näytti kyllä kivalta uudelta kitarapeliltä.
Rayman Legends
EA:n osastolla oli taulutelevisioiden alla Genelecin uudet One kaiuttimet.
EA ja FIFA 14
Need For Speed Rivals näytti pyörivän hyvin myös nykyisillä konsoleilla.
EA:n digiexpon osastolla oli paljon koneita tyhjänä vielä perjantai päivällä. Toisessa hallissa oli PS3 konsolit säbä-areenan vieressä.

Uusien konsoleiden pelejä oli messuilla mukavasti esillä ja mikä parasta, niitä pääsi testaamaan itse uusilla konsoleilla ja ohjaimilla. Pelit näyttivät hyviltä ja uudet konsolit tuovat konsolipelaamisen taas lähemmäksi PC-pelien tasoa. Pelinkehittäjät saavat varmasti paljon irti uusista konsoleista ajan myötä, kun miettii miten hyvännäköisiä pelejä on tullut vielä tänä vuonna vanhoille konsoleille.

Messuilla pyörittyä tuli kyllä taas mieleen, että missä oli Wii?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *