Verbatim USB 3.0 ulkoinen kovalevy arvostelu

Testiin saapui Verbatim USB 3.0 Desktop Hard Drive eli ulkoinen kovalevy, joka kytketään uuteen nopeampaan USB 3.0 porttiin. USB 3.0 -liitäntä on uusin versio USB-liitännästä ja sen tiedonsiirtonopeudet pitäisivät olla paljon nopeammat kuin edellisen USB 2.0 -version.

Katsotaan onko USB 3.0 nopeampi liitäntä kuin vanhempi USB 2.0 ja miten hyvin Verbatimin ulkoinen kovalevy pärjää kirjoitus- ja lukunopeuksissa.

Pakkaus ja sisältö

Mukana tuli myös USB 3.0 PCIe kortti

Pakkauksen mukana tuli kaikki tarpeellinen, jolla saa uuden nopeamman USB 3.0 liitännän myös vanhempaan koneeseen. Kovalevyn ja virtalähteen lisäksi tulee myös USB 3.0 -kaapeli, joka on siis erilainen kuin vanha USB 2.0 -kaapeli. USB 3.0 -kaapeli on erilainen laitteeseen liitettävästä päästä ja tietokoneeseen liitettävä pää on samanlainen eli se käy myös USB 2.0 porttiin jolloin laite toimii USB 2.0 nopeudella. USB 3.0 kaapelin ja liitännän tunnistaa sinisestä viivasta liittimen sisältä.

PCIe USB 3.0 -kortti tarvitsee virtapiuhan

Jos oman tietokoneen emolevyssä ei ole vielä USB 3.0 -liitäntää tulee mukana PCIe-väylään liitettävä USB 3.0 -kortti, jossa oli kaksi ulkoista USB 3.0 liitäntää. Lisäkortti tarvitsee myös virtaa, joten siihen pitää kytkeä virtalähteestä piuha. Mukana tuli myös apadterikaapeli, jolla virran saa SATA-virtaliittimestä. Myös tietokoneen puolella USB 3.0 -liitännässä näkyy sininen väri liittimen sisällä.

Paketissa oli myös asennusohjeet, mutta ei mitään CD-levyä ajureille tai ohjelmille. Kaikki ohjelmat olivat valmiina kovalevyllä ja ne kannattaa kopioida talteen tietokoneen kovalevylle, koska en löytänyt kaikkia ohjelmia Verbatimin sivuilta. Mukana tuli ajurit USB 3.0 PCIe -kortille, Nero BackItUP & Burn Essentials -varmuuskopiointiohjelma sekä energiansäästö-ohjelma.

Virtanappi löytyy takaosasta

Verbatim kovalevyn takaseinässä on välttämättömimmät liitännät eikä mitään ylimääräistä. Kuvasta näkee hyvin minkälainen USB 3.0 liitäntä on laitteen puolella. Edelliseen versioon verrattuna liitäntä on kasvanut ylöspäin. Pakkauksessa mukana tullut USB 3.0 -kaapeli oli myös paljon paksumpi kuin yksikään USB 2.0 -kaapeli, jonka olen koskaan nähnyt. Virtalähteen liittimen vieressä on virtanappi, josta kovalevyn saa pois päältä. Kovalevy ei käynnisty koneen käynnistyessä, jos laitteen virta ei ole päällä.

Etupaneelissa on pistemäinen vihreä virtavalo, joka palaa aina kun laite on päällä. Kovalevy menee lepotilaan automaattisesti, jos kovalevyn tiedostoja ei käytä. Näin ollen laitteesta ei kuulu mitään ääntä, jos sen tiedostoja ei käytä. Kovalevyn rahinat kyllä kuuluvat, kun perinteinen pyörivä kovalevy käynnistyy, mutta ääni ei ole häiritsevän kuuluva. Siihen auttavat myös laitteen pohjasta löytyvät neljä kumitassua. Kovalevy on tarkoitettu asennettavaksi vaaka-asentoon, mutta kotelon voi myös asettaa pystyasentoon, vaikka sen sivuilla ei ole kumitassuja.

USB 2.0 vs. USB 3.0

Ennen kuin sain kovalevyn kiinni nopeampaan USB 3.0 väylään, piti koneeseen asentaa PCIe-kortti. Ajurit olivat ainoastaan Verbatimin USB-kovalevyllä ja se piti ensin kytkeä USB 2.0 porttiin, jotta ajurit PCIe-korttiin sai asennettua koneelle. Ihme kyllä Verbatimin sivuilta en löytänyt ajureita kortille ja mukana ei siis tullu mitään CD-levyä ohjelmille ja ajureille.

USB-kovalevy on myös oletuksena formatoitu FAT32-tiedostomuotoon eli se kannattaa formatoida NTFS-tiedostomuotoon Windowsissa, jotta siihen voi kopioida neljä gigatavua suurempia tiedostoja.

USB 2.0 nopeustestit

Ensin kytkin kovalevyn emolevystä löytyvään USB 2.0 -porttiin ja ajoin HD Tune sekä CrystalDiskMark testit selvittääkseni kuinka nopea kovalevy on USB 2.0 -väylässä.

Verbatim USB 2.0 HD Tune 2.55
Verbatim USB 2.0 CrystalDiskMark

Molemmat testiohjelmat antoivat samansuuntaisia tuloksia ja luku- sekä kirjoitusnopeus oli noin 30 MB/s. HD Tune testiohjelmassa kovalevyn lukunopeus oli koko levyn pinnan osalta sama eli USB 2.0 portissa kovalevyn nopeus ei tullut kertaakaan esteeksi lukunopeudessa. Yleensä kovalevyn siirtonopeudet tippuvat kun kovalevyä luetaan sisäpinnalta eikä ulkoreunasta, kuten näemme seuraavissa testikuvissa, jotka on tehty USB 3.0 -portissa.

USB 3.0 nopeustestit

Samat testit ajettiin myös USB 3.0 -portissa, jotta voitiin verrata nopeuseroa USB 2.0 -portin ja USB 3.0 -portin välillä.

Verbatim USB 3.0 HD Tune 2.55

Verbatim USB 3.0 CrystalDiskMark

Kun laite kytkettiin mukana tulleeseen USB 3.0 PCIe -korttiin, niin alkoi todella tapahtua tiedonsiirtonopeuksissa. USB 3.0 -liitännässä testitulokset olivat selvästi paremmat ja kovalvyltä pystyi lukemaan koko ajan nopeammin kuin USB 2.0 -liitännässä. Maksimi tiedonsiirtonopeudet olivat yli 100 MB/s ja minimissään lukunopeus tippui vain 50 MB/s tasolle. Se on melkein kaksi kertaa niin paljon kuin USB 2.0 -liitäntä pystyy maksimissaan siirtämään.

USB 3.0 -liitännässä perinteinen pyörivä SATA-kovalevy tuli selvästi pullonkaulaksi, kun tietoa luetaan kovalevyn kiekon sisemmiltä kierroksilta, kuten HD Tune testin kuvasta näkee. Testin lopussa tiedonsiirtonopeus tippuu 50 Mb/s tasolle, kun se alussa on jopa 100 MB/s.

USB 3.0 -liitäntä tarvitsee siis nopeampia kovalevyjä, jotta pystytään hyödyntämään liitännän koko kapasiteetti. Aikaisemmin USB 2.0 -liitäntään kytkettyjen kovalevyjen ei ole tarvinnut olla niin nopeita, koska tiedonsiirto ei ole koskaan ylittänyt 40 Mb/s nopeuksia.

Yhteenveto

USB 3.0 -liitäntä on siis todellakin paljon nopeampi kuin vanhempi USB 2.0 -liitäntä. Testiohjelmien lisäksi myös tiedostojen kopiointi on huomattavasti nopeampaa uuden USB-väylän kautta, joten nopeuseron todella huomaa käytännössä. Koska perinteisen kovalevyn siirtonopeudet tulevat vastaan tässä uudessa liitännässä, herää mielenkiinto nopeampia levyjä kuten SSD-levyjä kohtaan. Katsotaan saadaanko joskus testattua USB 3.0 -liitäntää SSD-levyllä, jotta tiedetään mihin asti USB 3.0 -liitäntä pystyy tiedonsiirtonopeuksissa.

Verbatimin USB 3.0 kovalevy ja pakkauksessa ollut USB 3.0 PCIe -kortti ovat hyvä paketti, jos haluaa vanhaan koneeseen nopeamman tavan kopioida tiedostoja talteen ulkoiselle kovalevylle. Asennus vaatii tietokoneen avaamisen ja vähän ruuvaamista sekä ajureiden asentelua, mutta asennuksen jälkeen omassa koneessa on kaksi uutta USB 3.0 porttia, johon varmasti alkaa ilmestymään liitettäviä laitteita nopeasti. Toivottavasti USB 3.0 -liittimestä tulee nopeasti se ainoa USB-liitäntä tietokoneissa, jotta päästään nauttimaan nopeasta tiedonsiirrosta kaikista oheislaitteista digikameroista ulkoisiin tallennusratkaisuihin.

Linkit

7 thoughts on “Verbatim USB 3.0 ulkoinen kovalevy arvostelu”

  1. Itsellä ollut tästä hieman vanhempi versio, jossa on USB 2.0 ja e-sata: liitäntä.

    Tuo Usb 3.0 näyttäis pääsevän jo aika lähelle e-sataa.

  2. Kovin on nopea tuo 3.0. Tosin itselläni ei vielä ainakaan tähän päivään mennessä ole tullut ongelmia tuon 2.0:kaan nopeuden kanssa mutta nopeempi parempi tietysti.

  3. Nyt kun tuli pitkästä aikaa otettua taas käyttöön tämä kovalevy omassa koneessa, niin kone ei tunnistanut kovalevyä ollenkaan USB 3.0 portissa. USB 2.0 portissa, joka oli siis emolevyn oma USB-portti, kovalevy löytyi normaalisti.

    Onneksi olin ottanut talteen PCI-kortin ajurit koneelle ja pikainen korjaus asennus löysi taas tämän ulkoisen USB kovon. Tiedostojen siirto ulkoiselle kovalevylle on kyllä todella nopeaa ja 10 Gt ja 400 tiedoston siirto onnistui muutamassa minuutissa.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *