Boxee Box arvostelu – D-Linkin verkkomediatoistin

Kaikki alkoi siitä, kun sain yhtenä päivänä päähäni rakentaa oman kotipalvelimen. Tarkoitukseni oli saada kaikki perheen valokuvat ja elokuva talteen yhteen paikkaan. Palvelimen ja tiedostojen viilailu vei oman aikansa eikä siitä sen enempää. Sanotaan vain, että eräänä päivänä huomasin tämän kellarissa sijaitsevan media-palvelimen olevan valmis. Hyvä niin.

Palvelimen rakentelun yhteydessä olin saanut vision olohuoneesta, missä viihde-elektroniikan määrä on mahdollisimman vähäinen. Tämän ajatuksen takana on saattanut oma vaimoni olla jo vuosia kertoessaan miten rumia kaikki metalliset vilkkuvat laatikot television alla on. Oikeassahan hän oli. Oli siis aika miettiä, miten media saadaan palvelimelta olohuoneeseen.

Mediatoistimet eivät ollet minulle uusi tuttavuus. Jo kolme vuotta sitten ystäväni esitteli minulle ostamansa Popcorn Hour A110:n. Jo silloin ajattelin, että tuossapa on oiva ratkaisu mediakirjaston esittelylle. Ainut ongelma Popcorneissa oli käyttöliittymä. Se ei liiemmin visuaalisia hermoratojani kutkutellut. Tämä sama ongelma on sittemmin tullut esiin etsiessäni muita vaihtoehtoja. Tuotteita on paljon, mutta tuotteita missä käyttöliittymä edes jossain määrin olisi selkeä ja samalla tyylikäs on melko vähän. Laajan etsinnän jälkeen päätin keskittää katseeni kahteen tuotteeseen. D-Linkin valmistamaan Boxee Boxiin ja Wester Digitalin Live Hubiin. Näistä kahdesta kilpailijasta Boxee Box vei pidemmän korren oudon vetovoimaisella muotoilullaan ja kaukosäätimellään mutta näistä myöhemmin lisää.

Jos mennään muutama vuosi taaksepäin, niin tietokoneen ensisijainen tarkoitus oli auttaa työn teossa. Nyt digitaalisen median, kuten valokuvien, elokuvien ja musiikin yleistyttyä tietokoneen käyttötarkoitus on radikaalisti muuttunut. Yhtä äkkiä huomasimme miten median tuottaminen ja käyttäminen räjähdysmäisesti lisääntyi tietokoneella. Aloimme ottaa muistikortit täytteen valokuvia digi-pokkareilla ja jakaa videoita hymyssä suin youtubessa. Jossain vaiheessa aloimme tehdä tilauksia podcasteistä ja suoltaa kannettavat mediasoittimet täyteen musiikkia. Ainut ongelma oli, että tämä kaikki tehtiin 20”:lta monitorilta vaikka materiaali sopi paremmin yli 40”:lle teräväpiirto televisiolle.

Kysynnän seurauksena syntyi Media Centerit. Ensin Media Centerit olivat televisioihin kytkettyjä tietokoneita. Kehityksen astuttua askeleitaan eteenpäin huomattiin että olisi kuitenkin fiksumpaa erottaa mediatiedostot ja laite toisistaan ja antaa median toistoon omistettujen laitteiden hoitaa tiedostojen siirto olohuoneeseen.  Syntyi tuotteita kuten Popcorn Hour, WD TV Live ja tietenkin Boxee Box. Kuitenkin ennen Boxee Boxia oli ohjelmisto jonka Boxee oli kehittänyt tietokoneille. Sen helppokäyttöinen ja yksinkertaistetun kaunis käyttöliittymä yhdistettynä sen helppous paikallisen- ja internetistä löytyvän median katsomiseen teki siitä suositun monen keskuudessa.

D-Link Boxee Box perustiedot

Perusteiltaan Boxee Box on siis D-Linkin valmistama, pieneen pakettiin sullottu PC, jossa on Boxeen suunnittelema ja kehittämä ohjelmisto käyttöjärjestelmänä. Jos kurkistetaan laitteen sisälle niin huomaamme siellä olevan suorituskykyinen Intel Atom CE4100 prosessori. Prosessori on ns. mediaprosessori, joka on nimenomaan suunniteltu Boxee Boxin kaltaisille laitteille. Normaali kuluttaja tuskin osaa edes yhdistää Boxee Boxia ja PC:tä toisiinsa. Niin hyvin suunniteltu tämä pieni laatikko on.

Tämän pöytään uppoavan kuution designin takana on ASTRO Studios (ASTRO on mm. suunnitellut alkupäisen XBox 360). Boxee Box on erittäin tyylikkään ja elegantin näköinen terävine kulmineen ja  kiiltävän etupaneelinsa ansiosta. Laatikon edessä hehkuva logo tuo siihen futuristista tunnelmaa laitteen ollessa päällä. Jopa virtanappi on taitavasti piilotettu muotoihin laatikon kanteen ja SD-korttipaikkaa tuskin edes huomaatkaan, ellet laita korttia sisään. Tällöin aukon vieressä oleva valo syttyy.

Muut liitännät sijaitsevat laitteen takana. Liitännöistä löytyy HDMI-liitäntä, jolla Boxee Box on tarkoitus liittää televisioon. Audio liitännöistä on tarjolla digitaalinen Toslink- tai analoginen RCA-liitäntä. Muitakin kuin A/V liitäntöjä on tarjolla. Näistä mainittakoon kaksi USB-liitäntää, johon voi liittää vaikka ulkoisen kovalevyn tai vaikkapa iR-vastaanottimen. Takaa löytyy myös  ethernet-portti kiinteää nettiyhteyttä haluaville. Boxee Boxissa on myös mahdollista liittää laite langattomasti  käyttäen sisään rakennettua 802.11b/g/n WI-Fi -sovitinta. Itse en ehtinyt testata laitetta langattomasti, mutta kollegani mukaan laite yhdistyi ilman minkäänlaisia ongelmia.

Boxee Box kaukosäädin

Boxee Boxissa tulee mukana tyylikkäästi muotoiltu, kevyt ja pieni QWERTY-kaukosäädin. Kaukosäädin tuntuu kädessä mukavalta ja napit reagoivat painalluksiin hyvin. Sen etupuolen pyhässä yksinkertaisuudessaan on vain viisi nappinen ristikko-ohjain, ristikko-ohjaimen yläpuolella play/pause-nappi ja alapuolella menu/back-nappi. Myös säätimen kääntöpuolella olevan näppäimistön tarpeellisuuden huomaa nopeasti. Yritäpäs etsiä tavallisella kaukosäätimellä youtubesta jokin tietty video tai satojen elokuvien joukosta lasten haluama piirretty. Voin sanoa, että tällä se onnistuu nopeasti. Vaikea uskoa, ettei kukaan muu ole keksinyt tällaista aikaisemmin.

Kun tavalliset kaukosäätimet käyttävät laitteiden ohjaamiseen infrapuna-sädettä (iR) niin D-Linkin kaukosäädin hoitaa ohjaamisen radioaaltoja (RF) hyödyntäen. Tästä on etunsa, kun ei tarvitse osoitella ohjainta boxia päin tai huolehtia ettei säätimen ja laitteen välissä ole esteitä. Sen kun napsautat elokuvan paussille samalla kun haet täydennystä popcorn-kulhoosi. Yleiskaukosäätimien omistajille tämä saattaa olla huonokin uutinen, sillä suurin osa tarvitsee juuri iR:ää toimiakseen. Ns. dealbreakeriä tästä ei pääse syntymään, sillä Boxee Boxin monipuolisen yhteensopivuuden ansiosta siihen on mahdollista hankkia USB-porttiin liitettävä iR-vastaanotin. Näin kaikki halukkaat pääsevät käyttämään universaaleja kaukosäätimiään. Ainoana miinuksena täytyy mainita, että näppäimet olisi saanut olla taustavalaistut. Kirjoittaminen pimeässä olisi helpottunut huomattavasti. Myös muutaman kerran huomasin pitäväni kaukosäädintä vaarinpäin kädessä, mistä tietenkin seurasi virhepainalluksia.

Boxeen asentaminen ja käyttöliittymä

Boxee Boxin käyttöönotto oli helppoa ja nopeaa. Kun kuutio oli saatu ulos laatikosta, virtajohto, ethernet- ja HDMI-piuha asennettua paikoilleen, niin olin valmis ensimmäiseen käynnistykseen. Laitettuani Boxeen päälle pääsin valitsemaan haluamani nettiyhteyden (ethernet/wlan). Tämän jälkeen boxi halusinkin hakea uusimmat ohjelmistopäivitykset. Muutaman minuutin odottelun jälkeen pääsin jo syöttämään omat Boxee-tunnukseni. (Tunnukset on muuten hyvä käydä tekemässä etukäteen Boxeen omilla sivuilla.) Alkuasetusten jälkeen avasin päävalikosta elokuvat. Tästä pääsinkin valitsemaan elokuvieni verkkopolun. Tämän jälkeen Boxee Box aloitti kansioissa olevia tiedostoja läpi käymisen ja vertaamaan näitä internetistä löytyviin tietokantoihin. Muutamien minuuttien jälkeen tiekannoista oli löydetty elokuvien kansikuvat, synopsit ja muut elokuvien tiedot. Kaikki kävi todella helposti ja ennen kaikkea täysin automaattisesti.

Boxeen alkuvalikko on jaettu kahteen riviin. Alempi rivi on käytännössä mainospalkki, Boxeen valitsemille videoille ja ohjelmille. Ylärivi sen sijaan pitää sisällään Boxee Boxin kaikki toiminnot, kuten Ystävät, Katso Myöhemmin, Sarjat, Elokuvat, Ohjelmat ja Tiedostot. Näistä Sarjoissa ja Elokuvissa pystyt määrittelemään etsitäänkö sisältö paikallisista tiedostoista vai verkkopalveluista.

Käyttöliittymä on myös uskomattoman hienosti suunniteltu toimimaan vähänappisella kaukosäätimellä. Jos esimerkiksi selailet puutyyppistä valikkorakennetta, niin säätimen keskellä olevalla valintanapilla kiipeät puuta ylöspäin ja taas vastaavasti menu-napilla laskeudut askel askeleelta alaspäin. Tarpeeksi pitkään peruutettuasi avautuu ruudulle Boxeen pikavalikot, jotka nopeuttavat laiteen käyttöä. Pääset suoraan hyppimään haluamaasi valikkoon tai toimintoon.

Yhteenveto

Boxee Box on kaikin puolin juuri sellainen laite mitä olin etsinyt. Sen käyttöliittymän ja kaukosäätimen toimivuus on vain yksinkertaisesti nerokasta. Boxeen käyttöönoton helppous ja paikallisten tiedostojen tunnistus, lajittelu ja nimeämisen automaattisuus oli häkellyttävä yksinkertainen kokemus. Laite on uskomattoman monipuolinen kokoonsa nähden. Voisi sanoa sen olevan visuaaliselle viihteelle omistettu HTPC. Verkon selaaminen ei ole kovin nautinnollinen kokemus johtuen hiiren puutteesta ja hieman ontuvasta selaimesta. Muuten uskoisin Boxee Boxin olevan oiva vaihtoehto HTPC:tä miettivälle.

– Jaakko

Linkit

14 thoughts on “Boxee Box arvostelu – D-Linkin verkkomediatoistin”

 1. Pingback: Boxee Box -arvostelu tekniikanihmelapsi.comilta | Digilelut

 2. “Muut liitännät sijaitsevat laitteen takana. Liitännöistä löytyy HDMI-liitäntä, jolla Boxee Box on tarkoitus liittää televisioon.”

  Eihän tämä suoraan telkkariin kytkeminen virhe ole, mutta jos kehotetaan kytkemään suoraan telkkariin ja vetämään äänet erikseen vahvistimelle, niin tällöin ollaan jo vähän väärillä poluilla. Digitaalisessa kotitaloudessa laite liitetään HDMI:n avulla AV-vahvistimeen, jolloin samaa piuhaa pitkin menevät sekä kuva että ääni. Vahvistimesta kuvasignaali vedetään edelleen näyttölaitteisiin, joita voi olla useita käyttötarpeesta ja HDMI-ulostulojen määrästä riippuen.

  Jos Boxeeta tai vastaavaa laitetta käyttää vähääkään enemmän muuhun kuin leffojen katseluun, niin laitteen kaveriksi kannattaa hankkia mediakäyttöön tarkoitettu langaton mininäppis, jossa on myös touchpad. Tekee nimittäin käytöstä tuntuvasti mukavampaa.

  Iso haastaja näille mediatoistimille löytyy niinkin perinteisestä laitteesta kuin televisiot. Nykyiset telkkarit sisältävät mediaohjelmiston ja esimerkiksi Panasonicin töllöissä on Boxee Boxia näppärämpi YouTube-sovellus. Ja vastaavia viihdesovelluksia on nykyään jo AV-vahvistimissa, blu-ray-soittimissa ja lähes kaikissa laitteissa lähes kännykästä lähtien. Joten ennen pitkää erilliset mediatoistimet katoavat – vai katoavatko?

 3. Kiitokset kommenteista. Kimmon on kommenttissa ihan oikeassa mainitessaan AV-vahvistimesta. Niillä kellä on nykyaikainen AV-vahvistin on fiksua liittää Boxee Box suoraan vahvistimen kautta. Ei voi kuitenkaan olettaa kaikilla laittetta käyttävillä olevan mahdollisuutta mainittuun liitäntämalliin. Itse luovuin vuosi takaperin monikanavajärjestelmistä ja siirryin etuvahvistimeen ja aktiivikaiuttimiin.

 4. Apple TV 2 ollu koekäytössä mutta en voi suositella – se ei jaksa pyörittää 1080p matskua kunnolla ja käyttöliittymä on heikko.

 5. Paras Jaakko, nyt on kyllä mennyt asiat aivan vikasuuntaan. Laitteita ei pidä missään nimessä vähentää, siitä tulee ihminen surulliseksi ja alakuloiseksi. Enempi laitteiden määrä on suoraan verrannollinen ihmisen onnellisuuteen. Vehkeitä pitää olla, senhän tiesi jo Leevi And The Leavings aikoinaan kappaleessaan “Onnelliset”! 😉

 6. Joku kysyi kokemuksista TV-kaistan kanssa. Olen nyt viikon käyttänyt ja ainakin tämän ajan on toiminut aivan loistavasti. Muutenkin todella hyvä laite, yksinkertainen asentaa ja toimii näin maalikon käsittelyssäkin lähes kuin junan vessa myös vaatimattomalla 1 m laajakaistalla. Sähkönkulutuskin minimaalinen, laskin että jopa säästää hintansa esim. verrattuna TV-kaistan katseluub PS3:lla ainakin täällä Suomea tuplasti kalliimman sähkön maassa Etelä-Euroopassa. Hintansa väärti aivan varmasti.

 7. Itse käytän kyseistä Boxee Boxia ja olen ollut kyllä tyytyväinen, viimeaikoina olen kuitenkin huomannut ikävän ongelman; nimittäin tekstitys ei pysy leffan mukana. Viimeistään videon puolivälissä huomaa että tekstitys on edellä 2-5 sekunttia, tämä on kyllä todella häiritsevää.
  Tietokoneella jos katsoo saman videon samojen tekstien kanssa, ei ole mitään ongelmaa. Minulla on Boxee:ssa myös uusin ohjelmisto käytössä…

 8. Minusta parempi on tämä android pohjainen Minix neo x7 rootattuna ja ylikellotettuna. Toimii elkut pätkimättä ja pystyy pelailemaan. Maksaa ebayssa alle 130€ 😉

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *