BDA sai valmiiksi Blu-ray 3D -standardin

Blu-ray Disc Association on saanut valmiiksi tulevan Blu-ray 3D -standardin. Blu-ray 3D -standardi tuo teräväpiirtoisen 3-D videomateriaalin kotiteatteriin. Standardi on saatu sikäli hyvin yhteensopivaksi, että esimerkiksi PS3-tukee standardin mukaista 3D-toistoa. Todennäköisesti toistamiseen tarvitaan ainoastaan PS3:n Firmwaren päivityksen.

Standardin mukaan toistimen täytyy pystyä näyttämään teräväpiiroista 1080p-kuvamateriaalia kumpaankin katselijan silmään. Tämä vaatii Blu-ray-soittimelta tavallista Blu-ray-toistoa enemmän tehoja, mutta ainakin PS3:ssa tehoja toistamiseen riittää. Olettaa voisi, että nykyisillä normaaleillakin Blu-ray-toistimilla 3D-materiaalia pystyisi katselemaan firmiksen päivityksen jälkeen. Todennäköisesti tästä voisi tulla tarkemmin tietoa valmistajan tiedotteista. Tämän lisäksi standardi määrittelee, että Blu-ray 3D -toistimien täytyy pystyä toistamaan vanhoja 2-D -medioita.

Uusi 3D-standardi tulee käyttämään MVC-codeccia (Multi Video Coding). MVC on jatkettua H.264 AVC-codecin pohjalta, joka on tällä hetkellä kaikkien Blu-ray-toistimien tukema. MVC-codecin avulla pystytään luomaan 3D-stereokuvaa täysin takaisinpäin yhteensopivasti aiempien toistimien kanssa. (kunhan tehoa riittää)

Itse jään mielenkiinnolla odottelemaan tarkempia yksityiskohtia itse 3D-tekniikan toteuttamisesta. Käsittääkseni tämä uusi standardi ei aseta mitään vaatimuksia itse 3D-kuvan näyttämiselle ja itse tekninen toteutus jää laitteistovalmistajien harteille. Todennäköisesti alkuun 3D-elokuvia tullaan kotiteattereissa katselemaan leffateattereista tutuilla 3D-laseilla.

Varsinaisia aikatauluja ensimmäisten Blu-ray 3D -leffojen julkaisuille ei vielä ilmoitettu, mutta luulisin ensimmäisten leffojen tulevan jo varsin pian. Toivottavasti ensivuoden puolella.

Linkit

7 thoughts on “BDA sai valmiiksi Blu-ray 3D -standardin”

  1. 3D näyttäisi olevan tulossa nyt rytinällä joka suunnalta. Laitevalmistajat tekevät erilaisia laitteita, leffateattereihin on tullut 3D-elokuvia, 3D-kanavia on syntymässä maailmalle ja jopa meidän oma Welho on aloittanut 3D-testilähetykset.

    Digilelut seuraa tiiviisti myös mitä 3D-maailmassa tapahtuu ja uutisoi 3D uutisia.

  2. Hyvää päivää.

    Nokian900blog.net löytyi Js-Illerdir-B [Trj]. Vanhaa WordPressiä käyttävä sivusto hakkeroitu, nyt se yrittää ladata viruksen tietokoneelle. Jos haluat itsellesi saman, älä päivitä WordPressiä. Jos haluat estää tällaiset, päivitä aina uusin WordPress.

  3. SAMI HUOMIO. ENSIMMÄINEN ESITTÄMÄNI (TÄSSÄ KOMMENTTIJONOSSA) HAKKEROITU WORDPRESS 2.8.5! SINULLA 2.8.6, NYT ON SYYTÄ HUOLESTUA JA PÄIVITTÄÄ 2.9:IIN! ETHÄN HALUA VIRUKSIA TÄNNE? SAIN LUVAN SIIVOTA SAITIN JA LÖYSIN 3 VIRUSKOODIA!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *