Hifimessut 2009 messukatsaus

hifimessut 175

Syyskuun viimeisenä viikonloppuna tuli taas käväistyä läpi perinteiset Hifimessut vuosimallia 2009 tai paremmalta nimeltään Helsinki High End & Hifimaailma 2009 -messut. Vaikka paikan nimi oli muuttunut viime vuodesta löytyi Radisson Blu Royal -hotelli tultulta paikalta Kampista. Katsottavaa riitti taas koko päiväksi enkä taaskaan ehtinyt käydä kaikissa huoneissa väijymässä minkälaista musiikkia missäkin huoneessa oikein soi. Painotus oli selvästi kaksikanavaisissa laitteissa, mutta itselleni ainakin riitti katsottavaa myös videoprojektori puolelta. Taulutelevisiot olivat käytännössä hävinneet kokonaan, kun Pioneerkin on lopettanut oman televisiotuotantonsa. Kotiteatteri oli vähemmän edustettuna, mutta kyllä kotiteatteriin sopivia kaiuttimia pystyi hyvin kuuntelemaan kaksikanavaisena pienissä hotellihuoneissa.

Tässä artikkelissa käyn kuvien kanssa läpi omia kokemuksia sunnuntai päivänä tehdystä kierroksesta. Hifimessut ovat kyllä mitä parhain paikka käydä kuuntelemassa sellaisia paketteja, joita ei kotona pääse kuuntelemaan ellei lado tiskiin rahaa yhden uuden henkilöauton verran. Mukana oli mukavasti laiteuutuuksia sekä mielenkiintoinen tunnin mittainen luento akustoinnista Akustiikkatoimisto Promethor Oy:n Kalle Lehtosen pitämänä, jolla aloitin oman kierrokseni. Luennolta tuli hyviä vinkkejä perusteista miten akustointia kannattaa lähteä suunnittelemaan ja mitä pitää ottaa huomioon. Akustoinnin parannuksella voi saada helposti suurempia hyötyjä kuin uusien kalliimpien laitteiden hankkimisella. Mitään yksiselitteistä ratkaisua akustointiin ja hyvään ääneen ei ole, vaan monet asiat vaikuttavat ja jokainen huone on oma tapauksensa.

Audiopoli 3D kotiteatteri

hifimessut 161
Audiopolin 3D kotiteatteri oli todentuntuinen.

Audiopoli oli tuonut oman 3D kotiteatteriviritelmänsä esille ja sitä pääsi katsomaan polarisoiduilla 3D-laseilla. Lasit siis olivat normaalit passiiviset polarisaatiolasit eikä mitään aktiivisia 3D-laseja tarvittu katsomiseen. Kuvasta näkyy haaleasti kuinka ilman laseja katsottaessa kuva rakentuu kahdesta päällekkäisestä kuvasta, jotka ovat vähän erikulmasta kuvattuja. Lasien kanssa hetken totuttelun jälkeen kuva tosiaan tuli syliin jossain kohtauksissa eikä mitään kahta erillistä kuvaa näkynyt.
hifimessut 160
3D projisointia kahdella Panasonicin Full HD projektorilla.

Kuva 3D kotiteatterissa ajettiin tietokoneelta kahteen samanlaiseen videoprojektoriin, joten tällainen 3D kotiteatteri on mahdollista kenen tahansa rakentaa omaan kotiinsa. Kuvamateriaalia vain ei ole vielä oikein saatavissa, koska se täytyy kuvata erillisellä kalustolla, johon kuuluu tietenkin kaksi kameraa. Polarisaatio ei siis tarvitse mitään huippukalliita videoprojektoreita ja aktiivilaseja ja toimii yllättävän hyvin.

hifimessut MK Sound
Audiopolin 3D teatteria soitettiin MK Soundin kaiuttimilla.

Mareksound mainosti kotiteatteriharrastajille tulevaa MK Sound mallistoa, jota käyttävät muun muassa Disney Lostin monitoroinnissa sekä Sony. Mielenkiintoisen näköisen kaiuttimien ääni pitäisi siis olla referenssitasoa, joten jäämme mielenkiinnolla odottamaan kuuntelutestejä alan lehdistössä. Käytössä oli MK 150 THX System, joka on saanut THX-leimankin.

hifimessut 163
Onkyo TX-NR807 AV-vahvistin kotiteatteriin.

Simexin osastolla oli mukavasti esillä kaikki uudet Onkyon AV-vahvistimet. Kuvassa näkyy hopeisena TX-NR807 7.2 -vahvistin, jonka ominaisuuksiin kuuluu muun muassa musiikin soittaminen DLNA-verkon yli sekä Dolby Pro Logic IIz, jolla saa etukanaviin uudet tilakaiuttimet. Paikalle oli myös saatu isomman sarjan vahvistimet TX-NR5007 ja TX-NR3007, jotka olivat juuri edellisenä päivänä tulleet Suomeen. Isommista malleista löytyy etupaneelista USB- ja HDMI-liitäntä. Takapaneelista löytyy myös pari HDMI-ulostuloa sekä liuta muita ominaisuuksia ja lisää tehoa halvempiin malleihin verrattuna. Myös Windows 7:lle oli jonkinlaista tukea musiikin soittamisessa. Onkyo TX-NR3007 vahvistin on kyllä jokaisen kotiteatterin unelma parhaimmalla HQV Reon-VX skaalaimella varustettuna sekä kaikilla mahdollisilla liittimillä varustettuna. Suositushinta 1899 euroa.

hifimessut Onkyo TX-NR5007 usb- ja hdmi-liitännät
Onkyo TX-NR5007 ja TX-NR3007 malleissa on USB- ja HDMI-liitännät etuluukun alla.

Onkyon USB-liittimen ominaisuuksista ei kyllä ole löytynyt mitään tietoa, joten voisi olettaa sen tukevan vain audiota, kuten myös DLNA-yhteyskin tukee.

Chorus 662i ja 682i

hifimessut Chorus 662i
Uusittu Chorus 662i valkoisena.

Chorus on julkaissut uusitun version suositusta 662-jalustakaiuttimestaan nimeltään 662i. Myös 682i on uusittu painos 628-lattiakaiuttimesta. Koteloa on vahvennettu ja jakosuodin on mennyt uusiksi. Väritykseltään kaiuttimet ovat trendikkään valkoiset tai mustat.

hifimessut Chorus 662i
Chorus 662i takapaneelin tuplajohdotus.

Musta 662i on kiiltävää mallia ja myös takapaneelin kaiutinliitännät ovat päivittyneet uuteen malliin. Hintaa 662i mallilla on 375€ ja 628i lattiamallilla 600€.

hifimessut Hifitalo
Hifitalolla oli soimassa Hifimaailman herkät 97db rakennussarjakaiuttimet.

Hifitalo myy kaiuttimien elementtejä sekä kaiuttimia valmiiksi koottuna haluamallaan pintakäsittelyllä. Kuunteluhuoneessa oli Hifimaailman rakennussarja, jonka herkkyys on 97db. Kuuntelijoita pyydettiin suosiolla istuutumaan, koska tämän kaiuttimen suuntaavuus on aika tarkka ja sointi muuttui huomattavasti jo noustessa seisomaan kuunteluhuoneessa.

hifimessut Hifitalo
Hifitalon tuotevalikoima selkeästi esillä.

Aurelia

hifimessut Aurelia Cerica
Aurelia Cerica ja Ambera.

Aurelia esitteli Hifimaailman testivoittajaa Cerica-mallia omassa huoneessaan. Kuunneltavina oli myös pyynnöstä Ambera sekä Magenta-jalustakaiuttimet. Oli mukava huomata, että myös muita kaiuttimia jaksettiin siirrellä kuuntelupaikalle yleisön pyynnöstä, vaikka pääosassa olivatkin Cericat. Sointi kuulosti hyvältä, mutta toinen Aurelian kaiutinparista rakennettu kattaus vei kyllä voiton kokonaisuutena.

hifimessut Aurelia Graphica ja Mr Hifi
Aurelia Graphica soi todella mukavasti.

Mr Hifi soitti Aurelian lippulaivamallia Graphicaa, joka muistuttaa elementeistä koottua lego-tornia. Kaiuttimien ympärille oli rakennettu mukavasti joko CD:ltä tai vinyyliltä tarjottua musiikkia, jota vaihdettiin tarpeeksi tiuhaan esittelijän toimesta. Tähän huoneeseen jäi mielellään kuuntelemaan Metallican Enter Sandmania vinyyliltä soitettuna. En kyllä ole aikaisemmin huomannut pitäväni niin paljon vinyylin äänestä kuin tässä kattauksessa ja näillä kaiuttimilla.

hifimessut Eastaudio Triangle Magellan Quator SE
Trianglen 13 800 euron Magella Quantor SE -kaiuttimet.

Eastaudio toi messuille siistin näköiset ranskalaisen Trianglen -kaiuttimet, joiden erikoisuutena on takaata löytyvä diskanttielementti. Kaiuttimen pinta oli todella tyylikkäästi käsitelty, jota sietääkin odottaa tässä hintaluokassa.

hifimessut Triangle Magella
Trianglen takapaneelista löytyvä diskantti.

hifimessut Triangle
Triangle Genese näyttävästi nakuna.

Ovensuussa oli myös mukavasti esillä avattu Triangle Genese, josta näkyi hyvin jokaisen elementin oma kaiuntakotelo sekä yhteinen refleksiputki kahdelle elementille.

hifimessut Gradient Helsinki 1.5
Gradient Helsinki 1.5 -kaiuttimet soivat vakuuttavasti.

Katutasossa suuressa Iceland-huoneessa Kruunuradio soitti Gradientin erikoisemmin muotoiltua Helsinki 1.5 kaiutinta. Tuntuu todellakin käsittämättömältä miten hyvin bassotoisto on saatu tuollaisesta koteloratkaisusta aikaiseksi. Kaiuttimen sointia oli todella helppo ja miellyttävä kuunnella. Punamusta väri oli todella säväyttävän oloinen, eikä kuvassa yhtään ylikorostunut.

hifimessut Naim Unite
Naim Uniti yhdistelmälaite.

Kruunuradion huoneessa soi NaimUniti-yhdistelmälaite, jossa vahvistin, viritin ja CD-soitin olivat kaikki samassa laitteessa. Kuvassa on siis käytössä ainoastaan ylin laite. Naim Uniti selviytyi hyvin myös konemusiikista, jota löytyi yleisöstä, mutta huoneessa kuuntelupaikalla oli erittäin paha bassovaimentuma ja seinillä taas korostuma. Uniti-yhdistelmälaitteesta löytyy myös USB-liitin edestä sekä langallinen- ja langaton-verkkoliitäntä takaata. Mielenkiintoinen moniottelija Naimilta stereolaitteeksi.

hifimessut Asadon Aarteet käytettyä hifiä
Asadon Aarteet ja retro hifiä.

Asadon Aarteet on käytetyn tavaran osto- ja myyntiliike Riihimäellä, joka ostaa ja myy myös käytettyjä hifilaitteita. Soimassa heillä oli hauska retro kattaus, jossa jokainen osa oli eri vuosikymmeneltä aina 80 luvulta lähtien. Omia laitteita voi tarjota ja lähettää sähköpostilla kuvien kera hinta-arvion saamiseksi. Käy katsomassa kaikkien myynnissä olevien käytettyjen hifi-laitteiden kuvat ja hinnat asadonaarteet.net.

HeaDSPeaker ja DSPeaker

hifimessut DSpeaker
DSPeaker vakuutti bassontoistolla.

DSPeakerin osastolla pääsi kuuntelemaan DSPeaker Servo 299L -aktiivikaiutinta, jonka elementin aktiivinen jousitus ja anti-mode huonekorjaus sai bassontoiston erittäin alas. Tämä pieni kotelo ei välttämättä tarvitse subbaria ollenkaan musiikissa toistamaan alempia taajuuksia ja aktiivinen jousitus elementissä tekee bassoista todella nopeat ja tarkat. Elokuvilla voimaa bassoihin kuitenkin edelleen tarvitaan alemmille taajuuksille. Tarkempia teknisiä innovaatioita kannattaa lukea DSPeakerin kotisivuilta. Musiikilla tämä aktiivikaiutin herätti kyllä omistamisen tai ainakin kotikuuntelun halua erittäin voimaakkaasti.

hifimessut HeaDSPeaker
Uusi HeaDSPeaker toiminnassa.

Monikanavavakuulokejärjestelmä HeaDSPeakerin uusin versio oli myös testattavana messuilla. Edellisvuoden messuilla esillä ollutta järjestelmää oli muuteltu huomattavasti. Kuulokkeihin kiinnittettävä järjestelmä oli irroitettu ja oli nyt vapaasti kiinnitettävissä mihin tahansa kuulokkeisiin. Liitäntäpuolelle oli tullut mukaan optinen S/PDIF liitäntä, joten HeaDSPeakerin voi nyt kytkeä mihin tahansa monikanavalaitteistoon, kuten Xbox 360:een, Playstation 3:een tai vaikka tietokoneeseen. Mitkään muut 5.1 kuulokkeet eivät kuulosta näin hyvältä ja aidolta, koska HeaDSPeaker on ainoa joka seuraa ultraäänellä pään liikettä ja laskee kaiuttimille oikeat paikat DSP:n avulla. Pään liikuttelu ei siis liikuta äänikenttää mukana vaan kaiuttimet pysyvät äänikentässä paikallaan. Lue 5.1 kuulokkeista lisää kotisivuilta osoitteesta dspeaker.com.

hifimessut Amphion Ion ja Helium
Amphion Helium

Amphion soitteli omia kaiuttimiaan yksinkertaisella laitteistolla yläkerran pienessä huoneessa. Stereoparia soitettiin samanlaisella yhdistelmälaitteella kuin Naim:lla, jossa oli vahvistin ja CD-soitin samassa laitteessa. Yksinkertaisuus näytti olevan monella valmistajalla mukana soitossa. Yksinkertaistaisuutta saisi olla myös Amphionin nettisivuilla mallistossa. Mielestäni esittelijä sanoi että alempi kaiutin on Helium 520, mutta sivuilla jalustamallin merkintä on Heliumin kohdalla on potenssiin kolme. Noh, joka tapauksessa sointi oli tyypillistä Amphionia eli aika korkeaäänipainotteista. Pienet Ion-kaiuttimet ovat saaneet erivärisiä sormisuojia, joilla voi kätevästi sisustaa tai upottaa kaiuttimet osaksi sisustusta. Tällaista valikoimaa väreissä toivoisi muiltakin valmistajilta, jotta hyvien kaiuttimimien ostaminen ei jäisi sisustuksesta ainakaan kiinni.

Elac

hifimessut Elac 244
Elac 244 jalustakaiutin näyttää yllättävän pieneltä Graphican vieressä.

Aikaisimpina vuosina olen itse tykästynyt kovasti Elacin soundiin ja mukavaan toistoon. Tällä kertaa MR Hifin huoneessa yhdessä Aurelian kaiuttimien kanssa oli kuunneltavissa Elac 244 kaiuttimet, jotka ovat Hifimaailman testivoittajan Elac FS 249:n pienemmät jalustamallit. Vaikka ulkonäkö on saksalaisen teräksinen, oli sointi kuitenkin mukavan lämmin ja miellyttävä. Toisaalta Mr Hifin oheiskalusto voi olla myös hyvin valittu tälle kaiutinparille. Elac 244 parihinta on 1490 euroa.

hifimessut Elac Micromagic 2.1
Elac Micromagic 2.1.

Elacin mikrosarja eli kaksi satelliittikaiutinta ja subwoofer, jossa vahvistin kaiuttimille sekä langaton Bluetooth-yhteys. iPhone:sta kun ei Bluetoothia löydy, joudutaan käyttämään perinteistä kaapelia musiikin toistamiseen. Todella pieni ja näppärän näköinen sarja, josta kuitenkin puuttuu äänensäädön kaukosäädin pöydälle. Volyymia voi säätää vain subbarin takaseinästä, joten tietokonekäytössä on parasta olla äänenvoimakkuuden säädin näppäimistössä mukana.

Marek Sound

hifimessut Marek Sound ja kuumat putket
Putket hehkuvat mukavasti hämärällä Marek Soundin osastolla.

Viime vuonna Marek Sound oli rakentanut kolme erillistä teatterihuonetta isoon Denmark-kabinettiin. Tänä vuonna Marek halusi panostaa ja tuoda esille enemmän kaksikanava osaamistaan. Erittäin leveistä Quad:n ESL-2905 elektrostaattisista kaiuttimista urkumusiikki kuulosti kyllä erittäin hymyä nostattavalta ja oma levy Manáa erinomaiselta.

hifimessut Quad ESL-2905
Quad ELS-2905.

Korkean elektrostaatin toisto on erittäin mielenkiintoinen, koska yksittäistä pistemäistä kohtaa musiikin lähtemiselle ei ole. Korkeusvaikutelma ja kolmiuloitteisuus oli hyvin havaittavissa, kun urkumusiikin eri korkuiset pillit ujeltivat ja mörisivät aivan erikohdissa. Korkealta soivat pillit kuulostivat todellakin soivan jossain korkealla. Samanlaista korkeusvaikutelmaa ei perinteisten elementtien kanssa oikein koskaan synny. Tämän tyyppisten kaiuttimien kuuntelemiseen voisi jatkossa keskittyä enemmänkin.

hifimessut Marek ja Magico V3
Kattauksella hintaa 50 000€.

Se mihin Quad:n kaiuttimet soinnillisesti vielä jäivät, jatkoi Magico V3 29 000 euron hinnallaan loppuun asti. Sama urkukappale sai kattorakenteet resonoimaan ja soinnissa oli sellaista puhtiä ja syvyyttä, jota ei ole hetkeen kuullut. Sointi oli kuitenkin niin erilainen heti elektrostaattien jälkeen, joten siitä ei voinut täysin siemauksin nauttia. Tällaisia paketteja on kyllä ilo tulla kuuntelemaan hifimessuille.

Oli Marekilla myös yksi kotiteatterihuone, jossa kuvaa ammuttiin Panasonicin uudella PT-AE4000 videoprojektorilla. Kuva oli Stewartin valkokankaalta kyllä erittäin kiitettävä ja kuulemma tuossa projektorissa on paras koskaan nähty liikeentoisto. Mustan tasolla ei kuulemma vielä olla JVC:n tasolla, mutta valoisempiin tiloihin kuulemma ykkösvalinta kotiteatterin videoprojektoriksi.

hifimessut Optoma HD20 Full HD 999€
Optoma HD20 Full HD videotykki alle tonnin.

Highend Studio Finland esitteli yläkerran pienessä huoneessa Optoman HD20 Full HD -videoprojektoria. Tämä on ensimmäinen Full HD -videotykki alle tuhannen euron hintaluokassa. Kuva kyllä oli todella hyvä, kun Grandview:n noin 600 euron kankaalla pyöri Planet Earth Blu-ray-eläindokumentti. Liikkeentoistossa ei näkynyt virheitä, kun eläimet ajoivat saaliitaan takaa ja nelinopeuksinen väripyörä piti sateenkaari-ilmiön suht hyvin kurissa. Itse en saanut sitä näkyviin kuin muutaman kerran, kun oikein yritin silmiä liikutella ja räpytellä. Projektori oli myös yllättävän pieni verrattuna kaikkiin muihin Full HD -tykkeihin, joten tämän asennus näkyvälle paikalle on huomattavasti helpompaa. Tästä huoneesta lähtisi siis 92″ Full HD 1080p -kuvapaketti noin 1600 euron hintaan. Milloinkohan taulutelevisiot pystyvät samaan?

Kotimainen Prismasonic esitteli anamorfisia linssejään omassa huoneessaan, joilla saadaan elokuvateatterin oikea leveä kuvaformaatti ja projektorien täysi tarkkuus käyttöön kotioloissa. Ongelmallisia kohtia kuvasuhteen leventämisessä 2,37:1 suhteeseen on kuulemma tekstityksen kanssa, joka tuppaa jäämään piiloon alemman rivin osalta. Tekstinsiirto on siis tarpeellinen toiminto Blu-ray-soittimessa näitä linssejä käytettäessä. Esillä oli myös kaareva valkokangas, joka poistaa leveän kuvan geometriavääristymiä.

Yhteenveto

Vaikka tämä messukatsaus alkaa olemaan pitkä kuin nälkä vuosi, ehdin raapaista vain murto-osan kaiuttimista joita messuilla oli esillä. Itse kulutin messuilla kuutisen tuntia ja näkemättä tai oikeastaan kuulematta jäi varmaan kolmannes huoneista. Kuultavaa messuilla on mielestäni helposti kahdelle päivälle, jos oikein ajan kanssa lähtee kaikkia kaiuttimia kuuntelemaan. Nykyvuosien trendinä kuvapuoli näyttää jäävän vähemmälle, mutta oli mielestäni tänäkin vuonna juuri oikeilla laitteilla edustettuna. Taulutelevisiot taitavat olla enemmän esillä isommissa massatapahtumissa kuten Habitare- ja tulevissa Digiexpo-messuissa.

Heille, ketkä eivät vielä ole käyneet hifimessuilla, suosittelen ehdottomasti ensi vuonna menemistä. Vaikka kaiuttimista ei tietäisikään mitään ja laitteiden ominaisuudet hirvittävät nimilyhenteillä, saa messuilla kokea sellaisia äänentoistoelämyksiä, joita ei ole ennen kuullut. Ei musiikin kuuntelu ja siitä nauttiminen tarvitse yhtään enempää tietämystä itse tekniikasta tai laitteista. Riittää kun on paikan päällä ja istuu hetkeksi rauhassa kuuntelemaan miltä musiikki voi oikeasti kuulua kunnon laitteistolla. Omiakin suosikkikappaleita saa hyvin soittaa, jotta ei tarvitse kuunnella mitä oudoimpia pimputteluja, jotka ovat ehkä loistavaa demo materiaalia, mutta ei kaikkien mieleen. Kuuntelemalla näitä asioita parhaiten oppii. Ei foorumeita tai blogeja lukemalla 😉

Seuraavia messuja odotellessa kannattaa käydä myös alan liikkeissä kuuntelemassa heidän kuunteluhuoneitaan. Kyllä siellä autetaan ja opastetaan, vaikka ei ole juuri laitteita ostamassakaan.

1 thought on “Hifimessut 2009 messukatsaus”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *