Blu-ray täytti 3 vuotta ja soittimien hinnat laskevat

bluraydisc

Ensimmäisistä Blu-ray-julkaisuista on nyt kulunut noin kolmisen vuotta. Ensimmäisiin Blu-ray-julkaisuihin kuului mm. Terminator, Underworld Evolution ja Hitch. Blu-rayn alku oli hidas ja taistelu teräväpiirron suurimmasta formaatista HD-DVD:n kanssa kesti pitkään. Loppuenlopuksi HD-DVD jäi Blu-rayn jalkoihin suurimpien elokuvastudioiden keskittyessä käyttämään Blu-rayta ainoana teräväpiirtoisena julkaisuformaattinaan. Tällä hetkellä Blu-ray on tekemässä läpimurtoa formaattimarkkinoilla koko maailman laajuisesti ja markkinaprosentit syövät DVD:n lukuja jokaisessa uudessa markkinatutkimuksessa.

Blu-rayn täyttäessä kolme vuotta on markkinoille tulossa ensimmäiset alle 100$ Blu-ray soittimet yhdysvaltalaisen Meijer-kauppaketjun toimesta. Kyseiset Curtis Mathesin soittimet eivät kyllä todennäköisesti kantaudu tänne Suomen perukoille, mutta ainakin suunta maailmalla on oikea. Tämän lisäksi taiwanilaiset Blu-ray-asemien valmistajat odottavat Blu-ray-toistimien valmistuskulujen tippuvane 50$ luokkaan 2010 mennessä.

Verrattuna DVD:n läpimurtoon VHS-laitteista näkisin Blu-rayn etuna sen tosiasian, että toistimilla pystyy katselemaan myös vanhempia DVD-elokuvia. Tällöin vanhat kokoelmat eivät jää missään vaiheessa pölyttymään uuden teknologian edeltä. Itse asiassa DVD:n toistimien laatukin on hieman parantunut tarkempien Blu-ray lukimien ja Blu-ray-toistimien paremman skaalausvoiman takia.

Halventuvien toistimien ja toivottavasti myös halventuvien Blu-ray-levyjen johdosta odottaisin Blu-rayn selättävän DVD:n toivottavasti jo parin vuoden sisään. Mahdollisesti jo 2010. Itse en ainakaan ole kauheasti DVD:hin viime aikoina koskenut, koska en vain yksinkertaisesti enään kestä niiden suttuista kuvanlaatua isommalla telkkarilla. 🙂

Linkit

5 thoughts on “Blu-ray täytti 3 vuotta ja soittimien hinnat laskevat”

 1. Korjasin tämän mokan. 🙂 Olen kyllä tullut siihen tulokseen, että Suomea on mahdotonta kirjoittaa täysin oikein.

  Ellei sitten omaa L:ää ylppäreistä..

 2. Sen jälkeen kun olen PS3:n hommannut, olen ostanut vain yhden klassikko DVD:n alelaarista. Eron kyllä huomaa isommalla ruudulla, että minkä väristä laseria siellä masiinassa käytetään.

 3. Aivan. Uusimmista leffoista käytännössä tulee myös Blu-ray versiot ja vanhoista klassikoistakin uusinta julkaisuja Blu-raynä. Luulisin suurimman osan Blu-ray toistimen ostaneista siirtyneen kokonaan Blu-rayn maailmaan.

  Ainut hidastava tekijä tällä hetkellä tosin on Blu-rayn hinta, mutta tätäkin hieman edesauttaa videovuokraamoiden about samat hinnat Blu-rayna kuin normi dvd:nä.

  DVD:ssä videovuokraamoista on lähinnä huvittavaa pulittaa lähes samaa hintaa kuin Anttilan top-tenistä ostaessa.

  Luulisin kyllä Blu-raynkin hinnan tulevan alaspäin kun tuottamistekniikka halpenee ja tuotantokapasiteetti kasvaa. Sama juttu oli kyllä DVD:kin kohdalla.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *