Welhon wbox HD DVR testissä

 

Teräväpiirtoiset HD -kanavat tekevät tuloaan ja odottelevat hetkeä, jolloin löisivät itsensä läpi kuluttajien suureen tietoisuuteen. HD-kanavia alkaa jo olemaan toista tusinaa niin satelliitti kuin kaapeliverkoissakin. Kilpailu eri toimittajien välillä tuntuu vain kiihtyvän ja uusia kanavia julkaistaan vähän väliä. Tällä kertaa sain Welho -kaapelitelevisioyhtiöltä kuukaudeksi testiin Welhon nimikkobrändin tallentavan Wbox HD DVR -teräväpiirtodigiboxin. Artikkelisarjassa olisi tarkoitus esitellä kyseinen digiboxi ja viikoittain kertoa hieman käyttökokemuksista ja pienimuotoisista testeistä.

Ensivaikutelmat digiboxista ovat aika hyvät. Wbox on muotoilultaan varsin mukava ja musta väritys sopii muuhun kotiteatterin laitteistoon. Ensituntumalta Wbox tuntuu varsin laadukkaan oloiselta ja paljon paremmalta kuin oma Visionin halpamalli, täten voisin olettaa Wboxin korkealta tuntuvan 600 euron hinnan olevan oikeutettua. Digiboxin normaali käyntiääni vaikuttaa olemattomalta ja pikaiselta katselulta kuvanlaatu on ainakin parempaa kuin omalla Visionin kaapeliboxilla. Perehdyn tarkemmin varsinaisiin kuva- ja ääniominaisuuksiin tulevien viikkojen artikkeleissa.

Wboxin mukana tuli isohko kaukosäädin, SCART-kaapeli, HDMI-kaapeli, paristot ja sekalaista paperimateriaalia. Mukana tuli myös varsin kattavat käyttöohjeet, joissa on myös suomenkielinen versio.

Wbox HD PVR on itseasiassa Humaxin valmistama koodinimeltään Humax HDPVR-1000C. Lista laitteen ominaisuuksista:

 • MPEG-2 / MPEG-4 Part 10 AVC HD/H.264
 • HDMI (PAL 576i/576p/720p/1080i 50), 2 kpl scart ja komponentti
 • Conax v7
 • Optinen S/PDIF (Dolby Digital), RCA (Dolby Digital downmix)
 • 2 kanavan tallennus samaan aikaan
 • EPG kahdeksalle päivälle
 • 320 Gt -kovalevy
 • Vähävirtainen laitteisto ja virransäästöominaisuudet

Itseä listalla hieman mietityttää kovalevyn riittävyys teräväpiirtoisen materiaalin tallentamiseen. 320 Gigatavun kovalevyjä löytyy normaaleistakin digiboxeistaja teräväpiirtoisen materiaalin tallentaminen vaatii moninkertaisesti enemmän tallennustilaa. Vielä kun ottaa huomioon, että tallennustila ei ole nykypäivänä kauhean kallista. Itselläkin on HTPC:hen yhdistettynä Teratavun ulkoinen kovalevy ja hintaluokka siinä satasen pintaan. Lisäisikö se paljon laitteen hintaa jos kovalevyyn panostaisi muutaman kympin enemmän? Toinen listan pienistä jutuista on 1080p-videon toistaminen. Tällä hetkellä tosin kaapelissa ei ole liiemmin kanaviakaan, jotka moista kuvamateriaalia näyttäisivät. 1080p-materiaali kuitenkin vaatii jo reilusti tehokkaamman suorittimen videon toistamiseen.

Welho on muutaman vuoden aikana tuonut vähän väliä uusia kanavia ja viimeisimpänä HD-kanavien katraaseen on lisätty Animal Planet HD ja ruotsalainen SVT HD. Wbox suoriutui kanavien etsinnästä mielestäni erittäin nopeasti ja HD-kanavia löytyi kokonaista 16 kappaletta. Alla pikainen lista näkyvistä kanavista, mutta tulen tulevissa artikkeleissa kertomaan jokaisesta kanavasta hieman enemmän.

 • Nelonen HD
 • Discovery HD
 • MTVN HD
 • Eurosport HD
 • Animal Planet HD
 • BBC HD
 • Voom HD
 • Silver HD
 • Rush HD
 • Myzen.tv
 • Luxe HD
 • SVT HD
 • Canal+ Film HD
 • Canal+ Sport HD
 • Viasat Sport HD
 • TV1000 HD

HD-kanavat ovat jakautuneet kolmeen eri katselupakettiin, joita ovat Welho HD, Canal+ Total ja Viasat Kulta. Sain laitteen mukana testiin katselukortin, jolla kaikki kyseiset HD-kanavat avautuvat, joten pääsen testailemaan ja kertomaan jokaisesta kanavasta.

Pikaisen testailun jälkeen vaikutelmat ovat varsin hyvät ja kuvanlaatu yltää parhaillaan jo lähes Blu-ray tasolle. Kunhan pääsen kunnolla laitteeseen sisään ja asetukset kuntoon pääsen tekemään vertailuja vanhan digiboxin normaalikuvan ja Wboxin kuvanlaadun välille. Lisäksi pystyn vertailemaan Blu-rayn ja Wboxin HD-kuvanlaatua. Palataan aiheeseen ensiviikolla.

Linkit

4 thoughts on “Welhon wbox HD DVR testissä”

 1. Kiva laite kokonaisuus mutta harmi kun täällä maalla ei moisesta pääse nauttimaan

 2. Hei,

  Ostin tässä tuollaisen laitteen ja ihmettelen onko siinä mahdollista laittaa kellonajan mukaan toistuvaa tallennusta esim. joka maanantai? Vai pitääkö sarjaa nauhoitettaessa muistaa joka viikko laittaa kyseinen ohjelma nauhalle? En ole moista ominaisuutta itse löytänyt

 3. Manuaali on tosi puutteellinen. Toistuvia nauhoituksia en saa laitettua koska en tiedä miten. USB-käyttö mättää samasta syystä. Onhan hienoja ominaisuuksia mutta niitä ei oikeastaan ole jos ei saa käytettyä niitä.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *