Hiljainen kotiteatteritietokone – HTPC-projekti osa 4 käyttökokemukset

Edellisissä artikkelisarjan osissa kävin läpi HTPC-projektin suunnittelua, kasaamista ja projektiin valitsemiani osia. Tämän jälkeen siirryin itse koneen käyttämiseen ja nyt voisin pistää kokoon hiljaisen kotiteatteri-tietokone artikkelisarjan neljännen osan, jossa käyn hieman läpi käyttökokemuksia ja suoritan pieniä testejä.

Olen asentanut koneeseen vain Windows 7 beta -käyttöjärjestelmän ja koneen käyttäminen ei olekaan sujunut kaikilta osin aivan ongelmattomasti. En nimittäin ole saanut etupaneelin LCD-näyttöä toimimaan ollenkaan. Palaan mahdollisesti myöhemmissä extroissa itse LCD-paneelin toiminitaan, mutta tällä hetkellä näytön toiminta vaikuttaa aika heikolta.

Samalla kun yritin kuumeisesti saada näyttöä toimimaan ja muualta lukemistani artikkeleistakin voi päätellä, että LCD-paneeli ei toimi aivan vakuuttavasti. En kuitenkaan pysty tässä artikkelissa LCD-paneeliin vetämään mitään johtopäätöksiä ja koko näyttö on ollut viimeisimmät ajat irti emolevystä. LCD-paneeli ei nimittäin suostu sammumaan koneen sammuttamisen yhteydessä. Ajureista sammumisen pitäisi pystyä pistämään päälle, mutta ongelma vain on tällä hetkellä se, että ajurit eivät löydä paneelia ollenkaan. Koneen kauko-ohjain kuitenkin toimii koneen sammuttamisessa ja käyntiin saamisessa.

Muuten konetta on ollut ilo käyttää ja nopean Vista kokeilun jälkeen Windows 7 tuntuu kuin se olisi joltain eri planeetalta. Yleisesti ottaen käyttöjärjestelmä toimii paljon nopeammin ja käytön aikana käyttöjärjestelmä ei ole kaatunut kertaakaan. Laitteistoon alkaa jo löytyä Windows 7 betan omia ajureita ja lukuunottamatta LCD-paneelia en ole törmännyt yhteenkään yhteensopivuus ongelmaan. Windows 7 ei sinänsä tarvitse omia ajureitaan vaan laitteistoille riittää vanhatkin Vistan ajurit. Itse käyttöjärjestelmän toimintaan oli hieman totuttelua kun aiemmin olen käyttänyt oikeastaan pelkästään Windows XP:tä ja vain hieman Vistaa. Uusi komentopalkki vaati alkuun hieman säätämistä ja tämänkin jälkeen siinä on mielestäni hieman outouksia. HTPC-käyttöön käyttis kuitenkin sopii aivan mainiosti. Jatkossa mahdollisesti saatan kokeilla jotain Linux-distroakin, mutta tällä hetkellä mennään tällä.

Ohjelmistopuolella asentelin mediasoittimeksi K-Lite codec packin mukana tulleen Windows Media Player Classicin, joka on mielestäni aivan suvereeni mediasoitin Windows puolella. WMPC:n saa toimimaan niin DVD-toistimena kuin normaalien videotiedostojenkin katselemiseen. K-Lite codec pack on muutenkin varsin mukiinmenevä paketti. Se sisältää käytännössä jokaisen mahdollisen ääni- ja video -codecin. Lisäksi siinä on mukana joitain ohjelmia eri medioiden toistamiseen. Kaiken lisäksi asennus on helposti mukautettavissa omiin tarpeisiin alkaen yksinkertaisesta toistamisesta aina omien video- ja musiikkitiedostojen luomiseen. Musiikki puolella käytän joko Winamppia tai yleisemmin Mediamonkey nimistä ohjelmaa. Mediamonkey on käytännössä täysi kopio Applen Itunesista ilman Itunesin ikäviä puolia, suosittelen kokeilemaan.

1080p_wmwhd

1080p WMV-HD. 24 kuvaa sekunnissa.

HPTC-projektissani tähtään mahdollisimman äänettömään multimediakoneeseen. Tällä hetkellä olen käyttänyt ainoastaan passiivista prosessorin jäähdytystä, mutta jatkossa olisi tarkoitus yrittää päästä entistäkin passiivisempaan toteutukseen. Antecin kotelon mukana tullut virtalähde ei onneksi kuitenkaan ole sieltä äänekkäimmästä päästä, joten suurimmat koneen äänet lähtevät Antecin TriCool -kotelotuulettimista. TriCool-tuulettimet eivät kuitenkaan ole missään nimessä kauhean äänekkäitä ja niiden ääntä pitää oikeasti kuunnella, jotta ne erottaisi normaalista käytöstä. Itse kuitenkin hetken aikaa testailtuani vaihdoin TriCool-tuulettimet Noctuan 80mm 7db -tuulettimiin. Tämän jälkeen koneesta lähtevä ääni muuttui jo todella pieneksi. Testit tein suoraan Noctuan tuulettimilla, mutta TriCool-tuulettimien pitäisi suoriutua testeistä niitä paremmin.

Seuraavaksi siirryn itse laitteiston testaamiseen. Käyn testit läpi kahdessa eri osassa, joista ensimmäisessä keskityn järjestelmän vakauteen rasituksen alaisena ja järjestelmän lämpötiloihin. Toisessa osassa käyn läpi kuinka järjestelmä suoriutuu erillaisista multimedia testeistä. Lähinnä 1080p videomateriaalin toistamisesta eri mediaformaateissa.

Ennen järjestelmän vakauden testaamista asensin muutaman tärkeän ohjelman testien suorittamiseksi. Ensiksi asensin Asuksen emolevyn mukana tulleen Asus PC-Probe 2 ohjelman. Ohjelman asentamisessa oli lieviä ongelmia. Ohjelmasta ei vielä varsinaisesti ole Windows 7 -versiota ja ohjelman asennuksessa tuli jotain acpi-ajuri virhettä. Virheen pystyi ohittamaan asentamalla ohjelman windows xp -yhteensopivuustilassa. Siltikin asennus heitti jotain rekisterivirhettä, mutta suostuu ainakin käynnistymään mukisematta. Tällä ohjelmalla pystyy seuraamaan eri emolevyllä olevien lämpöanturien lämpötiloja sekä tuulettimien kierroslukuja. Toiseksi asensin Fraps-nimisen ohjelman kokeiluversion. Tällä ohjelmalla pystyy tallentamaan videoita itse koneen käyttämisestä, kuten pelaamisesta. Lisäksi ohjelmalla pystyy tallentamaan kuvaruutukaappauksia. Itse käytän ohjelmaa testeissä nähdäkseni kuinka monta kuvaa sekunnissa kone pystyy näyttämään videoita toistaessaan. Kyseinen lukema näkyy videoiden kuvaruutukaappauksissa kuvien oikeassa ylälaidassa. Käytännössä siis, jos videomateriaalin on tarkoitus pyöriä 24 kuvaa sekunnissa nopeudella, pitäisi tämän luvun olla juurikin tuo 24, jos luku ei siihen yllä tarkoittaa tämä sitä, että kone ei pysty näyttämään videota tarpeeksi tehokkaasti.

1080p24

Itse järjestelmän vakautta lähdin testaamaan OCCT- ja Prime95 ohjelmilla. OCCT:n avulla voidaan suorittaa yksinkertaisia lyhyita testejä prosessorin vakauden varmentamiseksi. OCCT on erittäin käytännöllinen varsinkin kellottajille, jotka haluavat kellotuksia nostaessaan varmentua järjestelmän stabiiliudesta. OCCT kuitenkin osoittaa vakauden vain näennäisesti ja lopullinen vakaus kannattaa testata pidemmillä testeillä. Prime95 on tehty alkulukujen laskennan ympärille. Prime95 pystyy suorittamaan hieman erilaisia testejä, jotka rasittavat järjestelmää eritavoin. Itse käytän Blend-testiä, joka testaa prosessoria ja vähän muistejakin. Käytännössä Blend-testiä voi pitää päällä loputtomasti kunnes itse toteaa järjestelmän stabiiliksi tai Piin laskennassa syntyy virheitä. Laskentavirheet ovat merkki siitä, että järjestelmä ei toimi vakaasti ja kelloja tai jäähdytystä tulisi lisätä. Pahimmillaan kone voi tietenkin kokonaan kaatua. Kellottajat voivat jättää testin päälle yöksi ja mikäli testi menee läpi koko tuon ajan ilman virheitä voi järjestelmän todeta vakaaksi.

Itse en aio ihan näin pitkiä aikoja testata järjestelmän vakautta vaan käytännössä minulle riittää se, että järjestelmä vain toimii ja suoriutuu jokapäiväisistä askareista. Lähinnä haen näillä testeillä prosessorin lämpötilojen seuraamista kun en käytä prosessorilla aktiivista tuuletinta. Lisäksi voin seurata riittävätkö pienemmän tuuletusvoiman noctuat järjestelmän tuulettamiseen.

occt

Vakauden testaamista OCCT-ohjelmalla.

OCCT on kehittynyt viimeisen kolmen vuoden aikana ja sillä pystyy nykyään tekemään jo varsin kattavat testit. Tein koneelle 10 minuutin testin ja lämpötila nousi 60 celsiuksen pintaan. Nämä lämpötilat ovat kyllä jo varsin korkeita, mutta AMD-prosessori ne kyllä vielä kestää. Kunhan kone ei kaadu tai tee virheitä testeissä niin se riittänee minulle. Mediakäytössä lämmöt eivät kuitenkaan nouse aivan samoihin korkeuksiin kuin näillä testiohjelmilla.

occt_kuvaaja

Vasen reuna kertoo lämpötilan ja oikea reuna prosessorin käyttöprosentin.

OCCT tuottaa testauksen jälkeen hienon kuvaajan prosessorin käyttöasteesta ja lämpötilasta. Ensimmäiset kuusi minuuttia OCCT suoritti stressitestiä, jolloin prosessorin lämpötila lähti nousuun. Kuuden minuutin jälkeen OCCT lopetti testaamisen ja prosessorin lämpötila palautui normaaliin tilaan. OCCT-testien jälkeen pystyi jo toteamaan, että kone pystyy suoriutumaan suhkot vakaasti vaativistakin suoritteista. Seuraavaksi testaan vielä Prime95-ohjelmalla.

 prime95

Suoritin Prime95 blend -testiä 11 minuutin ajan ja tässä ajassa prosessorin lämpötila ehti tasaantua vähän päälle 60-celciuksen tasolle. Testin aikana ei ilmentynyt virheitä, joten voi olettaa koneen olevan varsin vakaa eivätkä näennäisesti korkeat lämpötilat haitanneet. Järjestelmän vakaustestien jälkeen siirryn 1080p-tasoisen videomateriaalin toistamiseen.

resurssienhallinta

Prosessorin vakaustestit kuormittavat prosessoria 100%.

HTPC-projektin suorituskykyä lähinnä testasin itse koneen käyttötarkoitusta mukaillen eri 1080p-videoiden toistamisella. Jo varsin aikaisten käyttökokemuksien mukaan kone suoriutuu hyvin eri 1080p-materiaalien toistosta. En kuitenkaan ollut testannut h265-codecilla tehtyjä .mkv-päätteisiä videoita. Koneen integroitu näytönohjain AMD:n HD3200 pitää sisällään rautapohjaisen purun HD-materiaaliin. Tämä käytännössä tarkoittaa sitä, että prosessorin sijaan videoiden toistamisesta vastaa näytönohjain. Näytönohjain on varsin tehokas tämän tyylisessä laskennassa, joten se suoriutuu tehtävästä paljon paremmin kuin normaalit työpöytäprosessorit. Lisäksi prosessori joutuu jakamaan resursseja järjestelmän muihin laskentoihin ja näytönohjain pystyy keskittymään pelkästään videon toistoon. Tällä hetkellä videokorttien rautapohjainen purku ei kuitenkaan tue h264-koodattuja .mkv-päätteisiä videoita, joten prosessorin täytyy suoriutua itse näiden toistamisesta. Ongelmaa lievittämään löytyy erilaisia dekoodereita kuten CoreAVC. CoreAVC on tällä hetkellä kaikista suorituskykyisin h264-dekooderi, jonka avulla videoita pystyy toistamaan hieman hitaammillakin prosessoreilla. CoreAVC on kuitenkin maksullinen ja tein suorituskykytestit K-Lite codec packin mukana tulleella ffdshow-dekooderilla.

1080p30-30mbps-avg-45mbps-max

1080p, divx, 30 fps ja 30 megaa sekunnissa keskimääräinen bittivirta.

HTPC-suoriutui odotuksien mukaisesti erittäin hyvin videoista, jotka tukivat rautapohjaista purkua HD3200-näytönohjaimelta. Kaikki rautapohjaista purkua tukevat videot pyörivät ennalta ilmoitettujen fps:n mukaan. Seuraavaksi olikin aika siirtyä edellisessä kappaleessa puhumaani vaativampaan mediatestaamiseen eli h264-codecilla pyörivään mkv-tiedostoon. Testitiedostoksi löysin Internetistä alkuperäisestä Blu-Ray-experience demovideosta käännetyn h264 mkv -tiedoston. Video on hieman reilu minuutin pituinen ja esittelee 1080p-videota eri elokuvista, jotka olivat jossain vaiheessa tulossa Blu-Raylle.

1080p_h264_mkv

1080p h264 mkv pyörii hyvin 24 kuvaa sekunnissa.

Video pyöri yleisesti ottaen hyvin ja AMD-prosessori pystyi pyörittämään videota käytännössä katsoen kokoajan täydet 24 kuvaa sekunnissa. Prosessorin käyttöaste videon toistamisen ajan liikkui 75 – 85 prosentin tuntumassa.

1080p_h264_mkv21

Raskaampi kohta 1080p mkv ja kuvanopeus tipahti 20 kuvaan sekunnissa.

Esittelyvideossa on pari hieman raskaampaa keinotekoisesti tehtyä kohtaa, joista prosessori ei suoriutunut enään aivan täydellisesti. Kohtauksissa, joissa tulee erittäin paljon yksityiskohtaista liikettä samaan aikaan ruudulle, ovat erittäin vaativia prosessorille. Nämä kohtaukset vaativat paljon laskemistehoa ja HTPC ei aivan pystynyt täydellä kuvanopeudella näitä näyttämään. Kuvassa näkyvä vesikuplakohtaus on tosin ilmeisen tahallaan tehty esittelemään Blu-rayn tarkkuuutta. Itse elokuvien toimintakohtauksissa HTPC pysyi hyvin mukana eikä tämmöistä laskua kuvan päivityksessä esiintynyt. Luulisin kyllä, että tämäkin kohta pyörisi 24 kuvaa sekunnissa jos käyttäisi CoreAVC-dekooderia.

resurssienhallinta21

Resurssienhallinta esittelyvideon aikana.

Videotestien lisäksi en alkanut tekemään mitään pelisuorituskykyyn liittyviä testejä. Uskoisin kyllä, että kokoonpanolla pystyisi, jotain kevyempiä pelejä pelaamaan. Integroitu HD3200-näytönohjain on kyllä integroiduksi näytönohjaimeksi varsin suorituskykyinen, mutta en usko koneen jaksavan pyörittää mitään vaativampia pelejä. En kuitenkaan alun perinkään lähtenyt tavoittelemaan mitään tykkiä pelikonetta kotiteatteriin vaan konsolit saavat ajaa tämän puolen.

Kaiken kaikkiaan HTPC-projekti on ollut erittäin mukava ja etupaneelin LCD-näytön ongelmia lukuun ottamatta kone on suoriutunut erittäin mallikkaasti. Kone on vähävirtainen ja erittäin hiljainen. HTPC pystyy toistamaan vaativampia 1080p videomateriaaleja ja netissä surffaamiseen nyt ei mitään tykkiä konetta tarvitsekaan. HTPC-projekti on kuitenkin itseni kohdalla vielä varsin alussa ja kone tulee varmasti kehittymään vielä jatkossa. Ainakin edessä on mahdollinen virtalähteen vaihtaminen vielä energiatehokkaampaan malliin ja mahdollisesti kokonaan passiivisesti jäähdytettyyn. Toivottavasti vielä saisin ratkottua tuon LCD-paneelin ongelman ja uskoisin tämän puolen parantuvankin, jahka sille tulee kunnolla tuetut ajurit. Joka tapauksessa täytyykin tästä lähteä katsomaan löytyisikö koneelta mitään katsottavaa.

Tämän artikkelisarjan muut kirjoitukset:

 1. Hiljainen kotiteatteritietokone – HTPC-projekti osa 1 suunnittelu
 2. Antec MicroFusion Remote 350 – HTPC-projekti osa 2
 3. Hiljainen kotiteatteritietokone – HTPC-projekti osa 3 kasaaminen
 4. Hiljainen kotiteatteritietokone – HTPC-projekti osa 4 käyttökokemukset

24 thoughts on “Hiljainen kotiteatteritietokone – HTPC-projekti osa 4 käyttökokemukset”

 1. Pingback: Hiljainen kotiteatteritietokone - HTPC-projekti osa 1 suunnittelu | tekniikanihmelapsi.com

 2. Pingback: Antec MicroFusion Remote 350 - HTPC-projekti osa 2 | tekniikanihmelapsi.com

 3. Pingback: Hiljainen kotiteatteritietokone - HTPC-projekti osa 3 kasaaminen | tekniikanihmelapsi.com

 4. Kyllä sinä Jyri olet sitten hieno ja tarkka mies. Minulla tuo lause meni aivan ohi, mutta onneksi korjasit asian. Kiitokset siitä.

 5. Artikkeli oli oikein loistava. Koita hieman kellottaa ja selvittää minkälaisilla tehoilla myös tuo pisarakohtaus menisi läpi?

  Oletko muuten hankkimassa blu-ray -asemaa?

  Jatkoa odotellessa 🙂

 6. Tuli vielä tuossa hampaita pesiessä mieleen, että saako tuolla emolla vietyä kahdelle näytölle kuvaa? Esim. HDMI:llä telkkariin ja DVI:llä “ykköskoneen” näytön kakkos inputtiin? Onnistuuko normaalit klooni ja jatkettu työpöytä?

 7. Suosittelen kokeilemaan jossain vaiheessa esim. ubuntua + vdr. Ubuntu on melko helppo omaksua windowsista ja foorumeilta löytyy lähes kaikkiin ongelmiin vinkkejä. VDR vaatii hieman viitseliäisyyttä saada toimimaan, mutta toimiessaan on todella kätevä ohjelma. Esim. pidän erityisen paljon ominaisuudesta, että ohjelma nauhoittaa automaattisesti esim. sarjat nimen perusteella.

 8. paljon toi kone kokonaisuudessaan maksoi kun sen verran tehoja kuitenkin löytyy.

  ja millon miuhun otetaan yhteyttä siitä buffalo kilpaikusta

 9. Onkos tuota testivideona blu-ray experience (?) saatavilla jostain? Pääsisi sitten testaamaan myös tuon oman mediaplayerin rahkeita, kun ei siinäkään mitään uusinta rautaa ole.

 10. Kokoonpanon hinta on noin 500 euroa. Osat ovat eriteltyinä ensimmäisen artikkelin lopussa.

  Tuo Blu-ray-demo löytyy täältä:

  1080p demo

  Siellä on ilmeisesti muitakin vastaavia demoja.

 11. Hmm.. muutamiin jo vastasinkin. Yritän ny poimia nuo missaamani.

  Blu-ray-aseman kohtaloa vähän kävin läpi aiemmin. Tällä hetkellä itselle sillä ei ole paljoakaan käyttöä kun on jo PS3, jolla voi Blu-ray-leffoja katsella. Kyllä se varmaan HTPC:hen joskus tulee.

  Ilmeisesti emolevy tukee kahden näytön samanaikaista käyttöä. En tiedä tarkalleen toteutuksesta.

  Kellotusta voisi kyllä kokeilla, mutta pyrin saamaan lämmöt mahdollisimman alas. Olen ajatellut mahdollisesti tuon CoreAVC-dekooderin ostamista. Ei se loppuenlopuksi kauhean kallis ole ja sillä voittaa varmasti raudan tarpeessa. Periaatteessahan tuosta voisi laskea, että kuinka monta prosenttia lisää kelloja tuo loput 4 fps vaatisi pisarakohtaukseen.

  Virallista jatkoa artikkelisarjalle ei välttämättä enään tule. Ainakaan ei enään samassa mittakaavassa. Tulen kyllä varmaan pieniä juttuja kirjottamaan jos projekti etenee. Voi olla, että kellottamisesta kirjotan hyvinkin pian.

 12. Itsellä olisi melkein samanlainen paketti, mutta prossuna 7750 X2 Black edition. Ajattelin kokeilla tuolla vakiojäähyllä ilman flektiä miten käy 🙂

  Voi olla että pitää jokin toinen hankkia…

 13. Itse toivoisin että HTPC tekisi seuraavat asiat:

  -Toimii Digiboksina niin että kahta kanavaa voi tallentaa ja kolmatta katsoa eli tuplavirittimellä. Ajastukset yms pitäisi saada yhtä helpoksi kuin tällä hetkellä Topfieldissä.
  -Toimii BR soittimena niin että BR-asema on myös 1080P skaalaava dvd soitin.
  -Hiljainen
  -Tehokas että voi pelata isolta screeniltä autopelejä yms.
  -Kauko ohjaimella täysin toimiva.

 14. Itunes ei ole mistään kotoisin ja kukaan ei vaivaudu edes korjaamaan? Itunes-nimistä softaa ei saa edes piraattina, koska sen nimistä softaa ei ole olemassakaan. On olemassa iTunes, huom. sama kieliasu lauseen alussakin! Aamen.

 15. Sama tarina pätee sanoihin iPod, iPhone, bbPress, phpBB. Siis jos virallinen kieliasu on esim. iPod, tulee se lauseen alussakin iPodina eikä Ipodina. Virallisen kieliasun voi tarkistaa vaikka Wikipediasta. Tietokone-lehti on näissä paras, siellä iTunesit ovat Ituneseja, iPodit Ipodeja ja iPhonet iPhoneja.

 16. Olisi jees jos tulisi tämäkin paketti kokeiltua Windows 7 RC:llä. Sitten softaksi XBMC

 17. Itse tuumailin että oliskohan HTPC:ksi HP TouchSmart se isompi ja tehokkaampi versio ku löytyy jo BR mutta valitettavasti vaan yksi viritin

 18. Kun sinulla on sekä HTPC sekä PS3 niin kumpi antaa mediakäytössä paremmin vastinetta sijoitetulle rahalle ja miksi ?

 19. Itse aloitan virtuaalisen HTPC:n kasaamisen, eli suunnittelen äidilleni HTPC:tä. Tulisi olla hiljainen, mutta alle 400 euroa maksava. BluRay olisi ihan hyvä lisuke, sillä niitä saa nykyään noin 100 euron hinnoin.

  Mutta miten lienee 1,6 GHz Intel Atom 300:n laita, jaksaako se pyörittää HD-matskua sujuvasti? Edullinen se ainakin olisi ja virtaa säästävä (8 W).

  http://www.jimmspc-store.fi/tuote/AT3N7A-I?t=false

  Tuossa ainakin olisi mukana emo, näytönohjain ja prosessori, eikä ainuttakaan liikkuvaa osaa. Hiljaisuutta siis luvassa. Joku edullinen kotelo (esim. http://www.jimmspc-store.fi/tuote/NSK2480-EC?t=false ) ja 50 euron hiljainen ja energiatehokas kovo samsungilta sekä 100 euron bluray-soitin. Thats it. Mutta jaksaako pyörittää BluRay-leffoja? 🙂

  Jyri Väätäinen, luulen, ettei ketään kiinnosta lukea neljää kommenttia peräkkäin aiheesta iTunes vai Itunes. Jokainen saa kirjoittaa kuten tykkää, ja jos ei muuta asiaa itse artikkelista ole, voisi minusta pysytellä hiljaa.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *