Mio C728 arvostelu – GPS-navigaattori ja digitv samassa paketissa

mio-c728-gps-087

Saimme testiin Mio C728 autonavigaattorin, jossa on myös digitv-viritin ja jolla voi toistaa mp3-musiikkia, videoita ja katsoa valokuvia. Itselleni Mio C728 oli ensimmäinen GPS-navigaattori jota pääsin kunnolla testaamaan omassa käytössä. Navigoinnin lisäksi laitteessa kiinnosti sen kattavat lisäominaisuudet ja tässä artikkelissa käyn läpi tämän laitteen ominaisuuksia ja käyttökokemuksia. Kuten kuvasta näkyy tuotteen mukana tuli jos jonkinlaista piuhaa ja tarviketta. Yllä olevasta kuvasta puuttuvat kaukosäädin, tupakansytytinvirtajohto ja imukuppiteline auton tuulilasiin. Laitteen yläpuolella on digitv-viritin ja sen kaksi antennia. Oikealla puolella on TMC-antenni ja vasemmalla puolella USB-piuha tietokonetta varten. Alla on johto ulkopuolista video- ja audiolaitetta varten. 

Mio C728 GPS toiminnot

mio-c728-gps-126
GPS-kartta on illalla mustapohjainen. Kuvassa näkyy POI-kohteet eli parkkipaikat, ravintolat ja bensa-asemat.

Ensimmäisenä paketista otettuna huomaa Mio C728:n suuren näytön, joka on seitsemän tuumaa. Laite ei myöskään tuntunut kovinkaan paksulta, kun sitä vertaa muihin näkemiini GPS-laitteisiin. Digitv-viritin ja sen antennit olivat erillisessä yksikössä, joka tulee laitteen taakse. Paketissa oli mukana imukuppiteline auton tuulilasiin kiinnitystä varten, jolla asennus onnistui helposti. Pallonivelen ansiosta laitteen sai kohdistettua hyvin kuskin penkkiä kohden. Iso seitsemän tuuman näyttö on kyllä selkeä ja kuvasta erottaa hyvin kartan ja sen kohteet sekä opastuksen. Huonona puolena on näytön koko, joka rajoittaa kyllä aika hyvin näkyvyyttä tuulilasista. Ainakin silloin jos GPS-navigaattorin laittaa keskelle tuulilasia, johon tupakansytytinvirtajohto ylettää parhaiten. Toisaalta keskellä tuulilasia oleva GPS-navigaattori ei estä kuin näkemästä oikeaa etukulmaan, joten katvealue ei ole niin pahassa paikassa ja siihen onneksi tottuu hetken käytön jälkeen. Toinen miinuspuoli autokäytössä on hopean värinen yläreuna, joka heijastaa ikävästi tuulilasiin. Miksi se ei voi olla vain musta kuten laite muuten on. No onhan se tyylikkään näköinen, mutta käytännössä tyylikäs design ei taaskaan anna parasta käytettävyyttä.

Näytön saa tarpeeksi kirkkaaksi ja sen katselukulmat ovat hyvät. Ainoastaan alaviistosta katsottuna kuva heikkenee enemmän, joten paras katselukulma on suoraan edestä tai vähän yläviistosta.

Illalla navigaattorin kartan pohjaväri muuttuu mustaksi ja tiet piirtyvät vihreällä. Tällöin Mio C728 ei häikäise kuljettajaa, kun sitä käyttää pimeällä ja katuvalaistusta ei ole. Suunnistuksessa Mio opastaa selkeästi ja hyvin naisen tai miehen äänellä. Risteyksiin saapuminen ja niiden opasteet suhteutetaan nopeuden mukaan eli kovempaa ajettaessa opasteet tulevat aikaisemmin kuin taajamassa köröteltäessä. Kovin tuntemattomiin paikkoihin en navigaattorin kanssa ehtinyt ajaa, mutta jo pääkaupunkiseudulla ajettaessa se opasti minulle pari uutta kulkureittiä tutuilla teillä, jossa omat ajoreitit ovat pinttyneet vähän turhankin hyvin takaraivoon. Ruuhkaisen liikenteen keskellä itseäni häiritsi navigaattorin läsnäolo suuren näyttönsä kanssa. Aluksi se häiritsi enemmän, mutta siihenkin tottui ajan myötä. Itse kuitenkin pidän enemmän ajamisesta ilman sitä, koska siihen tulee kiinnitettyä liikaa huomiota liikenteessä, vaikka se osaakin opastaa perille tuntemattomilla seuduilla hyvin.

Karttaa voi katsoa 2D- tai 3D muodossa. Auton keskittäminen kartan keskelle onnistuu yhdellä painikkeella ja karttaa voi liikutella sormella ympäriinsä kosketusnäytöstä. Kartan raahaaminen on kuitenkin niin hidasta, että sitä ei mielellään käytä, vaan etsii osoitteet kirjoittamalla. Painikkeet vaativat jonkun verran painamista, mutta muuten käyttöliittymä tuntui mielekkäältä ja helpolta käyttää jopa ilman manuaalia. Karttaan piirtyy POI (point of interest) kohteet eli ravintoloita, pysäköintipaikkoja ja nopeustutkia. Mion mukaan kaikki nopeuskameratolpat ovat valmiina syötettynä kartoissa, mutta en päässyt niitä täällä pääkaupungissa testaamaan.

Kun testasin laitetta työmatkalla, kartasta puuttui yksi risteys, joka oli merkitty kartassa umpikujaksi. Kun pari kertaa ajoin tuota reittiä, Mio osasi täydentää umpikujan tien loppuun asti ja nyt GPS osaa ohjata minut töihin suorinta reittiä. Näppärä lisäominaisuus, kun kartta päivittyy ajamisen myötä.

Näiden lisäksi GPS-laitteessa on tuki TMC-liikennevastaanotin, joka saa tietoa mahdollisista ruuhkista ja onnettomuuksista radion välityksellä. Laitteen äänet voi lähettää FM-taajuudella, jolloin niitä voi kuunnella radion kautta. Tällöin ainakin MP3-musiikin kuunteleminen on vähän miellyttävämpää kuin laitteen omilla kaiuttimilla, vaikka niitä kaksi onkin laitteen takana molemmilla sivuilla.

Mio C728 GPS-navigaattorin muut ominaisuudet

mio-c728-gps-132
Mio C728 oma musiikkisoitin.

Navigointiominaisuuksien lisäksi Mio C728 laitteesta löytyy myös tietokonemaisia piirteitä. Sillä onnistuu videoiden, kuvien ja mp3-musiikin toisto ja pakettiin on ympätty mukaan vielä digitv-viritinkin. Laitteen voi kiinnittä tietokoneeseen mini-USB-liittimellä, joka on tuttu esimerkiksi MP3-soittimista ja digikameroista. Mukana toimitetaan MioMore Desktop ohjelmisto, mutta laite tulee näkyviin myös ulkoisena USB-levynä oman tietokoneen näkymään. Ilman ohjelmistoa laitteeseen voi siirtää MP3-musiikkia ja videoita, mutta kuvia en saanut mihinkään sopivaan kansioon siirrettyä. Kuvien siirtämistä varten tarvittiin Mion omaa ohjelmistoa.

mio-c728-gps-138
Windows käyttö on aika hankalaa pieneltä kosketusnäytöltä. Kuvassa tiedoston kopiointi sisäisestä muistista USB-muistitikulle.

Laitteessa on myös USB-portti, johon voi liittää aivan tavallisen USB-muistitikun. USB-muistilta voi katsoa kuvia, mutta videot ja musiikkitiedostot täytyy kopioida laitteen omaan muistiin. Kopiointi onnistuu myös laitteen omalla tiedostonhallinnalla, mutta pieniä kuvakkeita ja valikoita on aika vaikea käyttää kosketusnäytöltä sormella tökkien. Mio:ssa on myös paikka SD/MMC korteille laitteen yläosassa. Videoiden pyörittäminen rajoittuu ominaisuuksien mukaan avi-tiedostoihin ja DivX-pakattu avi-tiedosto ei toistunut ilman massiivista nykimistä. Normaali avi-video pyöri kyllä hyvin. Musiikin soittaminen onnistuu laitteen omalla musiikkisoittimella hyvin ja kuvien selaaminen myös. Mio käyttää Windows CE käyttöjärjestelmää taustalla ja joissakin kohdissa täytyy muistaa tuplaklikata nappeja, jotta haluttu toiminto menee perille.

Digitv:n lisäksi laitteeseen voi kytkeä minkä tahansa laitteen video- ja audio-liitännät. Mukana toimitetaan kaapeli, jossa on komposiittiliitäntä videolle ja RCA-liitännät stereoäänelle. Laitetta voi siten käyttä esimerkiksi DVD-soittimen näyttönä tai vaikka pelikonsolin kanssa. Mukana tuleva liitäntäkaapeli on uros liittimillä varustettu, joten esimerkiksi pelikonsolia varten tarvitaan naaras-naaras-liittimet, jotta ne voi kytkeä Mioon kiinni. Itse testasi näyttöä AV-vahvistimen monitorinäyttönä eli sain vahvistimen menu-valikot näkymään näytöllä komposiittikaapelin kautta.

Digitv:n käyttö Mio C728 navigaattorilla

mio-c728-gps-106
MM-lätkä näkyy hyvin digitv-virittimellä.

Videoita paremmin toimi digitv-viritin laitteessa. Digitv-viritin kytketään laitteeseen 3,5 mm plugilla, josta saadaan kuva ja ääni Mio C728 laitteeseen sisään. Digitv-viritintä käytettäessä täytyy käyttää myös ulkoista virtalähdettä, josta kytketään piuha digitv-virittimeen ja läpiviennillä virta myös navigaattoriin. Digitv-virittimessä on sisäänrakennettu antenni, mutta sillä en saanut viritettyä kanavia sisällä talossa. Virittimeen saa kytkettyä kaksi antennia, jotka toimitetaan paketin mukana. Molemissa antenneissa on imukuppi kiinnitys, jolla ne saadaan myös auton ikkunaan kiinnitettyä.

Yhdellä lisäantennilla sain viritettyä kaikki ilmaisjakelussa olevat tv- ja radiokanavat. Ensin kuitenkin piti kaivaa kaukosäädin paketista, koska digitv:n käyttö ei onnistu ilman kaukosäädintä, joka on mielestäni vähän erikoinen ratkaisu. Ehkä sillä on haluttu estää television katselua ajon aikana, vaikka laitteen käyttö sylissä käytettynä olisikin helppoa ilman kaukosäädintä. Television kuva oli kohtuullinen ja tässä kohtaa seitsemän tuuman näyttö toimi hyvin ja kuvasta sekä tekstityksestä sai hyvin selvää, kun laite oli kädessä. Digitv-virittimen kanssa laitteen koko kasvaa kuitenkin kaksinkertaiseksi ja sisäkäytössä todennäköisesti tarvitsee aina lisäantennin. Tässä käytössä olisi hyvä, jos mukana olisi tullut jonkinlainen pöytäteline, jolla laitteen saisi pystyasentoon vaikka keittiön pöydälle. Mökki ja matkakäytössä mukana kulkeva 7″ digitv ei ole yhtään hullumpi kapistus, jos ei lomamatkalla pärjää ilman Salattuja Elämiä. Erilliset matkadigitv-laitteet ovat kyllä kätevämpiä, mutta Mio ajaa asiansa tv:tä katsellessa. Laitteeseen saa normaalit kuulokkeet kiinni 3,5 mm stereoplugilla, joten yhden henkilön käyttöön tästä saa ihan kelpo tv:n. Ajon aikana en ehtinyt digitv:tä kokeilemaan, joten en osaa sanoa onko sen katsominen edes mahdollista.

Yhteenveto

mio-c728-gps-123
Pääkäyttöliittymä on selkeä ja eri toimintoihin pääsee helposti ja nopeasti.

Ensimmäinen omakohtainen kokemus navigaattorista jätti positiivisen kuvan ja se tärkein ominaisuus eli GPS-navigointi ja paikan päälle opastus toimi moitteetta. Mio C728 laitteen lisäominaisuuksia oli mukava testailla, vaikka niille en kovin suurta hyötyä tai painoarvoa antaisikaan. Jos haluaa toimivaa isonäyttöistä navigaattoria, jolla voi matkakohteessa vielä katsoa digitv-lähetyksiäkin, on Mio C728 hyvän oloinen paketti. Jos digitv tai muut lisäominaisuudet eivät lämmitä sinua, katsoisin jotain toista halvempaa pelkkään navigointiin tarkoitettua laitetta. Tämän kokoinen GPS-navigaattori kyllä huomioidaan matkustajien keskuudessa.

Kuvagalleria

mio-c728-gps-088 mio-c728-gps-090 mio-c728-gps-096 kaukosäädin Kuva alaviistosta on tumma. mio-c728-gps-130 mio-c728-gps-131 mio-c728-gps-142 mio-c728-gps-144

Mio C728 ominaisuudet

 • Ovh-hinta 549 €
 • DVB-T-televisioviritin
 • 7-tuumainen näyttö
 • Stereokaiuttimet
 • AV-Sisäänmeno
 • Sisäänrakennettu liikennemoduuli, elinikäinen tilaus
 • MP3- ja videosoitin
 • FM-Lähetin*
 • NavPix™ -valokuvanavigointi
 • Valmiiksi ladatut nopeuskameratiedot

Paino: 380g
Koko (mm): 123 (k) x 182 (l) x 23 (s)
Suoritin: Samsung 2443/400 MHz
Muistin laajennus: SD/MMC
GPS-vastaanotin: SiRFstarIII
Akku: Ladattava ja integroitu litiumioniakku,  käyttöaika jopa 3 tuntia (käytön mukaan)
Näytön koko ja tyyppi: 7″ SDSq kosketusnäyttö
Näytön resoluutio: 800 x 480 pikseliä
Integroidut reaaliaikaiset liikennetiedot: Sisäänrakennettu TMC liikennevastaanotin, ilmainen tuotteen maksuton elinikäinen tilaus

20 thoughts on “Mio C728 arvostelu – GPS-navigaattori ja digitv samassa paketissa”

 1. Juuso Kontula

  Millainen on normaali avi-video? Videohan voi olla pakattu avissa lähes mihin muotoon sattuu.

 2. Itseä vähän kiinnostaa tuo MP3:n FM-lähetin mahdollisuus. CD:t muodostaa autoon vähän turhan erän roinaa, mutta jokin MP3-soitin missä olisi FM-lähetin vaikkapa RDS-ominaisuudella olisi aika hyvä.

  Itsellä on autossa RDS-radio niin siihen tulisi sitten näkyviin kaikki biisien tiedot jne. Lueskelin vähän tuosta netissä ja joissain autoissa saattaa esiintyä jotain ongelmia suhinoiden ja FM-taajuuden huonon laadun muodossa. Ilmeisesti varsinkin VAG-konsernin autoissa saattaisi olla tämmösiä ongelmia. Onkohan kenelläkään kokemusta?

 3. tommonen ois hauska jollain pitkällä automatkalla jos kattoo elokuvaa muistitikulta ja läppäristä loppuu virta niin kattoo sen sit tolla

 4. Hei,
  Hyvä artikkeli mutta sattui heti silmään paha virhe, nimittäin digitv. Firefox ja Voikko olisi kova sana, se alleviivaa tämänkin ja korjaa näin digi-tv. Ihan samalla tavalla menee tvohjelma eli oikea muoto on tv-ohjelma. Vaikeampi: digi-tv-ohjelma.

 5. Tuollaisen ostaisi itsellekkin mutta ongelma on vaan että Näkyvyys peittyy ja kiinnistys muualle on haasteellista.

  Kiinnitys johonkin kojelautaan olis jees

 6. Kiinnostaisi kanssa tietää mitä formaatteja se normaali avi-video piti sisällään. Tämmöistä voisi harkita autoon..

 7. On ollut itsellä tuo Mio C728 muutama viikko käytössä ja alkaa pikkuhiljaa olla käyttö hanskassa. Käyttöohjeet vähän puutteeliset ja moni toiminto on selvinnyt ihan vahingossa tai sitkeän kokeilun jälkeen esim. kielen valinta oli sellainen. Tv-lähetykset näkyy ihan hyvin autossakin ainakin kaupunkialueella. Olen suht tyytyväinen ostokseen. NetAnntilan hinta oli 399,-

 8. Kiitos kommentista Rippe! Tuohan on jo ihan passeli hinta tälle laitteelle ja voisin itsekin suositella kyseistä navigaattoria tuohon hintaan. Hyvä kuulla, että digitv näkyy myös autossa pääkaupunkiseudulla. Allekirjoitan myös sen, että jotkut toiminnot olivat vähän vaikeaselkoisia ja manuaalista ei kaikkea tosiaan aivan selkeästi kerrottu.

 9. Varsin pätevä laite. Käyttökokemusta takana reilut kolme viikkoa ja edelleen tyytyväinen.

 10. Esa Ståhlberg

  Mio C728 on valitettavasti vanhentunut Malli eikä siihen
  ole enään saatavilla mitään päivityksiä vuonna 2010

 11. Oletteko kokeilleet toimiiko tuossa Bluutuut yhteydet ,koska silloin äänen voisi siirtää suoraan auton audiolaitteisiin,joissa on bluutuut mahdollisuus ,niin musiikinkin kuulisi hyvin ja moottoripyöräilijät voisi opastuksen kuulla kypäriinsä bluukkarin kauutta,silloin sama laite toimisi autossa näytöllisenä ja MP:ssä äänen varassa.???Pärjäisi ympäri vuoden yhdellä laitteella.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *