Playstation 3 konsoli testissä ja arvostelussa

PS3 logo

Nyt kun on kaksi muuta uusimman sukupolven konsolia jo käyty läpi tekniikanihmelapsessa, niin on korkea aika tehdä artikkeli ehkä siitä isoimmasta, kalleimmasta ja eniten ominaisuuksia sisältävästä konsolista eli Playstation 3:sta. Tässä ensimmäisessä PS3 artikkelissa käyn läpi konsolin ulkoapäin ja katson mitä liitäntöjä siitä löytyy. Jatkossa tulee lisää juttua eri toiminnoista ja ominaisuuksista, joita tässä tehokoneessa on pakattuna. Playstation 3 on ollut mukana jo muissa artikkeleissa Blu-ray soittimena, joten nyt on hyvä aika katsastaa miltä itse Blu-ray-soitin näyttää.

PS3 on kolmesta uudesta konsolista se mielenkiintoisin, koska se sisältää sisäänrakennetun Blu-ray-soittimen ja on siten toimiva teräväpiirtosoitin uusille Blu-ray-elokuville. Tämä selkeä lisäominaisuus muihin konsoleihin verrattuna on tehnyt myös konsolista sen verran kalliimman, että sen myynti on kärsinyt maailmanlaajuisesti kilpailujoihin nähden. Tietenkin konsoleiden myyntilukuihin on monia eri syitä markkinoinnista ja pelitarjonnasta lähtien, mutta mielestäni korkeampi hinta ei ole ollut eduksi PS3:n myynnissä. Monet kuitenkin ostavat konsolin pelikoneeksi ja PS3:n ajatus olla koko olohuoneen multimedialaite teräväpiirtoelokuvien kanssa ei ole lyönyt läpi kuluttajille, jotta he olisivat olleet valmiita maksamaan tästä huvista.

ps3-003
Playstation 3 on kiiltävän musta.

Kaikista kuvaamistani laitteista on PS3 on ollut haastavin kuvattava kiiltävän mustan kuorensa ansiosta.  Konsolin jokainen sivu ja varsinkin päällä oleva kaareva muoto heijastavat kaiken mahdollisen kuvauskohteen ympäristöstä kameran linssiin. Tämä multimediakone on kookkain uusista konsoleista ja sitä voi pitää vaakatasossa sekä pystyasennossa, kuten muitakin konsoleita. Etupaneelin tyylikkään hopeisen ja kiiltävän mustan harmonian rikkoo ainoastaan värikäs ja mielestäni vähän vanhanaikainen PS-logo Blu-ray-aseman syöttöluukun alapuolella. Toimintonappeja on vain kaksi ja nekin hienosti piilottetuja hipaisunäppäimiä. Vasemman puoleisesta saa levyn ulos koneesta ja oikeanpuoleisesta konsolin saa päälle. Sammuttaminen onnistuu kun virtanäppäintä pitää pohjassa pari sekunttia.

ps3 pystyssä
PS3 pystyasennossa takaviistosta.

Konsoli on kätevä sijoittaa haluamaansa paikkaan joko vaaka- tai pystyasennossa. Pyöreä muoto estää ainakin sen, että laitteen päälle ei tule kasattua mitään muita laitteita tai peli- tai elokuvakoteloita. Mustassa kiiltävässä pinnassa näkyy sormenjäljet ja varsinkin pöly aika helposti, joten konsolia tulee ainakin pyyhittyä usein, jotta se näyttäisi aina yhtä näyttävältä.

ps3 kumitassu pohjassa
Kumitassut pitävät laitteen paikoillaan.

ps3 kutitassu pystyasennossa
Pystyasennossa pohjan kumitassut ovat olemattoman pienet, mutta ajavat asiansa.

Pienet kumiset pehmusteet pitävät laitteen tukevasti tasaisella pinnalla, vaikka ne eivät kokonsa puolesta ole järin suuria. Myös pystyasennossa tämä suht painava laite on erittäin tukevasti paikallaan. Kun konsolin käynnistää se on huomattavasti hiljaisempi kuin Xbox 360 ja varsinkin silloin kun Blu-ray-asemassa pyörii kiekko. Laitteen kuumetessa tuulettimien hurina kyllä kasvaa jonkun verran, mutta ei mielestäni koskaan häiritsevän korkealle tai sellaiselle taajuudelle, että se häiritsisi pahemmin esimerkiksi elokuvien katselua. Tällä laitteella voi todellakin katsoa elokuvia, kunhan laite ei ihan katselupaikan vieressä sijaitse. Omassa olohuoneessa neljän metrin päästä ei laitetta kuule kuin täysin hiljaisissa kohtauksissa ja elokuvista voi nauttia vapaasti, toisin kuin Xbox 360:llä.

ps3 Blu-ray-asema
Levyt syötetään luukusta sisään.

Sisäinen Blu-ray-asema on mallia työnnä levyt sisään aukosta ja on toiminut omassa käytössä onglmitta niin pysty kuin vaaka-asennossakin. Kun levy tulee ulos asemasta, se tulee tarpeeksi pitkälle, jotta saa kiinni levyn keskellä olevasta reiästä. Tämä helpottaa levyn ottamista ja levyn pinnalle ei tule turhia sormenjälkiä.

ps3 damage
Oma testiyksilö on ottanut vähän iskua.

Tässä vaiheesa on hyvä huomauttaa, että omassa testikäytössä oleva yksilö on saanut vähän iskua joskus kuljetuksien aikana ja etupaneelin reuna vähän hymyilee. Tämä vahinko ei kuitenkaan ole näkynyt mitenkään käytössä, joten PS3 näyttäisi kestävän myös vähän iskuja.

ps3
Rivi tuettuja logoja ja ilmanottoaukot.

Kun konsoli on sijoitettu pystyasentoon, on yläosassa ilmanottoaukot. Sieltä löytyy myös siisti rivi tuettuja standardeja logojen muodossa. Sivuista näkyy hyvin konsolin kaarevat muodot, jotka taitavat jakaa mielipiteitä onnistuneesta muotoilusta aika paljon. Omaan silmään laite on kyllä erikoisen muotoinen, mutta ajan myötä siihen on tottunut. Toivottavasti PS3:sta tulee myös tekniikan kehittyessä ja pienentyessä slim-malli, kuten PS2:sta aikoinaan.

ps3 alapuolelta
Pohjalevy on yllättävän pieni.

ps3 etulevyn liitännät
PS3 40Gt mallissa on kaksi USB-liittintä edessä.

Ensi näkemältä konsolin muotoilu pohjasta oli yllättävä ja erikoisen pieni, kun konsoli on vaakatasossa. Kesimmäinen osa konsolista työntyy pitkälle ja etupaneelissa olevat USB-liitännät jäävät vähän piiloon eikä niiihin pääse niin hyvin käsiksi. Kyseinen testikone on 40Gt mallia eli rauta on uusin mahdollinen ja nykyinen kaupoissa myynnissä oleva malli pitää sisällään vain suuremman 80Gt kovalevyn. USB-liittimien vieressä on kovalevyn toimintaa ja langatontaverkkoa kuvaavat merkkivalot. Harmi että USB-liittimiä on tässä uudemmassa mallissa karsittu kahteen, koska PS3:een on saatavilla paljon lisälaitteita USB-väylään ja ulkoiset kovalevyt sekä näppäimistötkin toimivat koneessa ongelmitta.

ps3 takaseinän liitännät
Takaseinän liitännät.

Takapuolelta löytyy ilahduttavan monta standardin mukaista liitintä, jolla PS3 kolme kytketään sähköverkkoon ja kotiteatterilaitteistoon kiinni. Aivan oikealla on normaali tietokoneista tuttu chuko-virtapiuhan paikka. Muuntaja on PS3:ssa sisäänrakennettu, joten se osaltaan kasvattaa laitteen kokoa, mutta ei myöskään ole tiellä sähköjohtojen keskellä.

ps3 liitännät
Kaikki tarvittavat liitännät HD-kotiteatteria varten.

Virtaliittimen lisäksi takapaneelista löytyy HDMI-liitin, RJ-45 liitin lähiverkkoa varten, optinen-liitin 5.1 äänille ja Playstationin oma AV-liitin, johon saa kaapelit komponentti-, s-video-, komposiitti-videota ja RCA-ääntä varten. Koneesta löytyy sisäänrakennettuna WLAN-verkkokortti, jonka kautta itse olen käyttänyt lähiverkkoa ja nettiyhteyttä ilman minkäänlaisia katkoksia. Parhaimmassa tapauksessa PS3:sta täytyy kytkeä vain virtapiuha seinään ja HDMI-kaapeli AV-vahvistimeen, jonka kautta saadaan teräväpiirtokuva sekä uusimmat HD-ääniraidat elokuvista ja peleistä ulos. Koneen kytkeminen ajantasalla olevaan kotiteatteriin on todella helppoa ja nopeaa näiden standardiliittimien ansiosta.

ps3 pohja
Pohjasta löytyy kovalevy.

Kun laite on pystyasennossa, löytyy sen pohjasta kovalevyn paikka. Toisin kuin Xbox 360:ssä PS3:n kovalevy on täysin vaihdettavissa ja monet ovatkin sen vaihtaneet itse suurempaan. Netistä löytyy hyvin ohjeita PS3:n kovalevyn vaihtamiseen ja tiedostojen varmuuskopiointi onnistuu käyttöliittymästä ulkoiselle USB-kovalevylle.

ps3 kovalevy vaihto kelkka
Kovalevy on omassa kelkassaan ja helppo irottaa.

Kovalevyyn pääsee käsiksi, kun poistaa muovikuoren ja ruuvaa auki yhden ruuvin. Sen jälkeen 2,5 tuuman kovalevy kelkkoineen siirtyy sivuun ja sen voi vetää ulos koneesta.

ps3 kovalevy
Tätä ei voi käyttää kannettavassa?

Kovalevy on normaali kannettavissa tietokoneissa oleva 2,5 tuuman SATA-kovalevy, joka kyseisessä PS3 koneessa on Seagaten valmistama. Tarrasta lukien tätä kovalevyä ei voisi käyttää kannettavassa tietokoneessa, mutta itse vähän epäilen tämän paikkansa pitävyyttä varsinkin, jos kovalevyn formatoi. Ainakin mitat ja ruuvien paikat ovat standardin mukaiset, kun monet ovat oman PS3:n kovalevyn vaihtaneet isompaan. Lisätilan saaminen on siis huomattavasti helpompaa ja halvempaa kuin Xbox 360:ssä, jossa kovalevyn vaihto muuhun kuin Microsoftin omaan kovalevyyn on tehty aika vaikeaksi.

ps3 sixaxis ohjain
PS3 ohjain.

Ohjain ei ole muuttunut yhtään sitten PS2:n ohjaimen, joten se on edelleen yhtä pieni kuin aikaisemmin. Nappeja on sama määrä kuin Xbox 360:n ohjaimessa, mutta ainakin tällaisen 180 senttimetrisen miehen käteen tämä Playstationin ohjain tuntuu vähän liian pieneltä. Ehkä se onkin juuri sopiva pienille Japanilaisille ja lapsille.

ps3 ohjain
Lisää standardeja liitäntöjä.

Ohjain on langaton ja se saa virtansa sisään rakennetusta akusta, jota ladataan USB-kaapelilla. Ohjaimessa on mini-USB-liitin, joka on tuttu esimerkiksi digikameroista. Taas voi käyttää standardeja USB-kaapeleita, kun ohjaimessa ei ole mitään erikoisia liittimiä. Oman kokemuksen pohjalta akut eivät hirveän kauan kestä lataamatta, mutta mitään tarkempaa mittausta en ole tehnyt. Kantama ohjaimessa on erittäin hyvä ja pelatessa ei ole viiveitä tai muita ongelmia esiintynyt. Konsolin voi käynnistää ja sammuttaa PS-näppäimestä ohjaimen keskeltä. Hyvä lisä on ohjaimen akun varaustason ilmaisin PS3:n käyttöliittymässä.

Muutamien kuukausien kokeilujen perusteella PS3 on vakuuttanut minut siistillä olemuksellaan, joka tuntuu jopa laadukkaalta. Hyvä käyttöliittymä ja hiljainen käyntiääni ovat olleet erittäin positiivinen yllätys. Ehkä iso kotelo ja vähän kalliimpi konsolin hankintahinta ovat auttaneet tässä asiassa. Omassa käytössä konsolista ei ole oikeastaan jäänyt kaipaamaan mitään erikoista. Verkkoyhteydet onnistuvat hyvin langattomalla verkkokortilla ja kuvien sekä musiikin hakeminen verkosta on ollut tarpeeksi monipuolista. FLAC-tukea ei ole mutta MP3:t toistuvat riittävän hyvin.

Videoita en ole vielä pahemmin lähiverkon yli katsellut, koska tykkään yleensäkin katsoa elokuvat levyltä. Ennen se oli DVD-levy, mutta tämän laitteen tultua en oikein enää halua DVD-elokuviin koskea. Kaikki ostamani elokuvat ovat tästä eteenpäin Blu-ray-elokuvia. Vaikka käytössäni on “vain” HD Ready 42 tuuman hiukan vanhentunut plasmatelevisio, ovat Blu-ray-elokuvat niin iso laadullinen parannus DVD-elokuviin nähden, että takaisin ei ole enää menemistä. Onneksi teräväpiirtosota loppui lyhyeen vuosi sitten, koska nykyään Blu-ray-elokuvia on alkanut ilmestymään kiitettävällä vauhdilla.

Jatkossa on tarkoitus käydä yksittäisiä ominaisuuksia tarkemmin läpi konsolista ja tehdä myös tarkempaa vertailua kilpailijoiden konsoleihin. Mikäs sen hauskempaa kuin asettaa näitä konsoleita samalle viivalle ja katsoa missä kukin konsoli on parhaimmillaan. Nyt kaikkia konsoleita käyttäneenä, ainkain minulle on muodostunut selkeästi erilaiset käyttökohteet jokaisen konsolin osalta. Miksikään tehokäyttäjäksi en itseäni tässä vaiheessa voi sanoa, mutta jos PS3 herättää sinussa kysyttävää, niin laita ihmeessä kysymyksiä kommentteihin, niin koitan vastata niihin parhaimman mukaan. Tämän blogin lukijoistakin varmasti löytyy minua monta kertaa parempia asiantuntijoita, jotka osaavat vastata kommenteissa esitettyihin kysymyksiin.

21 thoughts on “Playstation 3 konsoli testissä ja arvostelussa”

 1. Kiva lukea arvostelu laitteesta, joka tuli itsekin tuossa pari kuukautta sitten hankittua. Tyytyväinen olen ollut vaikka maksaakin enemmän kuin kilpailijoilla. Mutta kyllä se tulee halvemmaksi ostaa PS3, kuin esim. XBOX360 ja sitten vielä erillinen Blu-ray-soitin.
  Ja pidän todella paljon kaupasta, jossa maksetaan oikealla rahalla eikä millään arvoa hämäävillä pisteillä tms. kuten muilla tehdään. Olen toki vasta kerran ostanut pelin pleikkarin omasta kaupasta, joten kokemusta ei niin ole kertynyt, mutta tuokin kauppa sujui todella sujuvasti.
  Olen kanssa huomannut, että en enää kolua läpi DVD-alennuksia kuin ennen. Jotenkin HD-kuva on vaan niin koukuttavaa.
  Itseä himottaisi kokeilla vaihtaa kovalevy isompaan, mutta työkaveri kommentoi, ettei hänellä ainakaan se varmuuskopiointi sujunut ihan täysin ongelmitta.
  Pieni huomautus, että voisiko artikkelit kirjoittaa esim. jollain tekstinkäsittelyohjelmalla? Ehkä nuo yhdys sanat ja kirotusvirheet tulisi huomattua siten.

 2. No hei sentti sinne sentti tänne. Ei täällä pienet miehet näitä juttuja tee. Erikillä ollut ongelmia HTPC koneessa LCD-näytön kanssa, josta saamme varmasti kuulla jossain vaiheessa. Paha kun mikään oikoluku ei huomaa yhdys sana virheitä, varsinkin jos sanat ovat erikseen. Kirjoitusoppia saa jakaa ihan vapaasti kommenteissa 🙂

 3. Yhdyssanoille on vaikeaa oppia antaa. 🙂 Ne vaan on osattava kirjoittaa yhteen. Esimerkiksi oman järjen tulisi sanoa “yhteen vai erikseen” -tilanteessa, että kirjoitanpa yhteen. Jos Voikko ei valita, on sana luultavasti yhdyssana. Aina ei mene näin. Esimerkiksi Voikko tunnistaa joitakin yhdyssanoja oikeiksi, vaikka ne tulisi kirjoittaa erikseen. Parannus tulossa tähän, aikanaan.

 4. Itseasiassa käytän Avant Browseria, joka taas käyttää IE:n moottoria. Siinä ei ole oikolukua, mutta oikoluen jutut yleensä Wordissa. En tiedä onko Word 2007 version suomenkielen oikoluku hyvä vai huono. Varmaankin parempi kuin minun oikeinkirjoitukseni. Täällä saa vapaasti vinkata väärinkirjoitetuista sanoista ja lauseista, niin korjaillaan niitä sitten ja opitaan samalla. Ei tämä blogi kirjoittelu niin vakavaa ole ettei voisi välillä vähän virheitä olla 🙂

 5. Itse jos epäilen, että miten kirjoitetaan jokin sana, niin kokeilen, että herjaako mikään ohjelma kummastakaan tilanteesta. Lisäksi olen käyttänyt googlen tarkistusta, eli sanat yhteen ja erikseen googleen ja katsoo kummasta tulee enemmän osumia/kummasta tulee heti osumia johonkin virallisen tahon ylläpitämään sivustoon.

 6. ite tykkään kanssa firefoxista, mutta opera 10 turbo on kaikista nopein paitsi jos turbo ominaisus on päällä kuvien laatu heikkenee

 7. Loistava arvostelu! En edes tiennyt, että kovalevyn saa irti. PS3 on konsoleista konsolein! Liitännät huippuluokkaa ja laatua on. Minulla ei ole PS:n konsoleita ollut, mutta tämän perusteella voisi melkein hankkia…

 8. Pitäis kyllä joskus saada testattua, että miten se linuxi rokka ps3:ssa. Jos vaikka saisi siitä toimivan HTPC:n korvikkeen, millä myös pyörittää 720p videota, koska sitä alkaa suurin osa videoista olla.

 9. tuota toimiikos noi Playstation 2:sen pelit tohon uudempaan versioon ko ei kaikki ps2 pelejä myydäkkään ja konsolin myyn jotta saisin ps3 ja toimiikos tossa ps3:ssa myös langallinen verkkoyhteys vai pitääkö olla langaton internet yhteys?

  Kiitos tästä artikkelista se auttoi minun valintaani erittäin paljon 😀

 10. Mistä löytyisi kunnon ohjeet langattomaan internettiin PS3:SEEN?
  Kannettava;HP615,eLISA MOKKULA+vISTA.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *