3D-televisiointi etenee, mutta kohtaa haasteita

3D on jo tullut teattereihin ja teknologiaa kehitetään parhaillaan myös kotiteatteriin. Kehitys ei kuitenkaan näytä tyssäävän televisioinninkaan puolella vaan Englantilaisella Sky-televisioyhtiöllä on visioita kolmiuloitteisista televisiolähetyksistä. 3D-kuva luotaisiin televisioon samanlaisella teknologialla kuin nykyisin teattereihin ja tulevaisuudessa Blu-Ray-levyillekin, joten televisiota katsottaisiin polaroivilla laseilla.

Sky, joka on myös tuonut digitaalisia televisiopalveluita Englantilaisille, ilmoitti aikomuksistaa 3D televisioinnin kehittämiseksi vuotuisessa Digital TV Groupin kokoontumisessa Lontoossa. Skyn mukaan 3D:llä kuvatun televisiomateriaalin tuottaminen ei olisi kallista vaan kuvaamiseen käytetään kahta vierekkäin olevaa kameraa, jotka näin tuottavat 3D-stereokuvan.

3D:n tulemiseen televisioihin on kuitenkin tällä hetkellä kaksi suurta ongelmaa. Tuottajat eivät ole sopineet 3D-standardeista ja markkinoilla on useita eri tahoja, jotka kehittävät omia teknologioitaan. Toinen ongelma on se, että kuluttajien televisiot eivät välttämättä pysty näyttämään 3D lähetyksiä sen päällekkäisten signaalien takia.

Suurempi ongelma kuitenkin näistä on juurikin kuluttajat ja tyypillinen muna ja kana ongelma. Kuluttajien pitäisi ostaa uutta laitteistoa ja 3D-lähetyksiä ei kuitenkaan ole näkyvissä aivan lähiaikoina. Sinänsä ongelma on ollut lähes sama kuin nykyisin HDTV-kanssa. Itseäni ainakin juuri HD-televisiot ostaneena kirpaisi suuresti jos nykyinen Sony jäisi näin pian vanhaksi.

Linkit

16 thoughts on “3D-televisiointi etenee, mutta kohtaa haasteita”

 1. öö.. eihän sitä kuvaa tavallisesti katsota polarisoivilla laseilla vaan niissä on aallonpituuksiin (lue väriin) perustuvat suodattimet.
  Tai siis onhan niitä 3d leffateattereita jotka perustuu polarisaatioon, mutta sen huonopuoli on se kun kangas pitää olla jotain hopeoitua joka ei taas sovellu 2d leffoille.
  Ainakin biorexin 3d teatterit tykittää tavan kankaalle kuvaa ja päähän laitetaan viherpunalasit.
  Kait ne koti-3d:t perustuisi alkuunsa tuohon aallonpituuteen?
  korjatkaa jos olen väärässä

 2. mutta ne flamingossakin perustuu aallonpituuksien suodattamiseen.. tietojeni mukaan.. voin olla väärässäkin.
  Ne sillain vähän vaan vihertää ja punertaa eivätkä ole ihan vihreitä ja ounaisia niinkuin muropaketin laseissa

 3. my bad .. flamingossa vissiin onkin aktiivisilla laseilla toteutettu tekniikka.. biorex käyttää tuota punaviher-tekniikkaa.
  miksi tarvii olla aktiiviset kuvan synkronoivat lasit jos on polarisaatioon perustuva systeemi.. siis tarkoittaako tuo aktiivinen synkronointi, lcd suljinta laseissa jota käytetään esim “cavessa”.

  eikö pelkkä polarisaatio riitä?

 4. sit ku keksitää 3D elffoja joihin ei tartte laseja, niin sitten olis vasta tulevaisuus aika

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *