Pioneer KURO plasma-tv käyttökokemuksia – PDP-LX5090H

pioneer-kuro-pdp-lx5090h-003

Nyt kun viime viikolla Pioneer ilmoitti, että se aikoo lopettaa kokonaan televisioiden valmistuksen, niin tuntuu jotenkin haikealta arvostella tätä kyseistä taulutelevisiota. Pioneer Kuro plasmatv on valittu monissa julkaisuissa, niin netissä kuin printtimediassakin parhaaksi televisioksi maailmassa, joten on erittäin sääli, että näitä huipputelevisioita ei tulla enää valmistamaan Pioneerin toimesta. Pioneer lakkauttaa kaikki Kuro malliston plasmatelevisiot sekä LCD-televisiot, jotka se juuri toi markkinoille Sharpin paneelilla varustettuna. Aikaisemmin Pioneer ilmoitti, että se lopettaa tappiollisen paneelien valmistuksen ja ostaa paneelit Panasonicilta. Nyt kun Panasonicin lopettaa tehtaita ja supistaa tuotantoaan tässä globaalissa taantumassa, ei Pioneerille jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin pistää televisioiden valmistaminen jäihin ja keskittyä muihin viihde-elektroniikan osa-alueisiin.

Joka tapauksessa ehdin hyvin testailemaan tätä parasta televisiokuvaa monenlaisella materiaalilla ja tässä artikkelissa vähän omia kokemuksia tämän plasmatelevision käytöstä ja kuvanlaadusta. Testissä ollut malli oli siis 50 tuuman Pioneer Kuro PDP-LX5090H, joka sisältää normaalin digivirittimen lisäksi satelliitti- ja antenni-HD-virittimet sekä DLNA-verkkoominaisuuden. Verkon yli tietokoneelta voi siis katsoa videoita ja kuvia sekä kuunnella musiikkia. Samat ominaisuudet onnistuvat myös ulkoisesta muistista, jonka voi kytkeä television kyljessä olevaan USB-paikkaan.

Blu-ray elokuvat Pioneerin taulutelevisiosta

Aloitetaan ehdottomasti tämän television tärkeimmällä ominaisuudella eli Full HD materiaalilla parhaasta mahdollisesta kuvanlähteestä eli Blu-ray-elokuvista. Pioneer kykenee näyttämään kaikki Full HD standardin 1920 x 1080 pikseliä skaalaamattomana alkuperäisessä muodossaan. Blu-ray onkin ehdottomasti paras lähde testaamaan taulutelevisioiden tarkkuutta, koska tällöin Full HD televisioiden ei tarvitse tehdä minkäänlaisia skaalauksia erikokoisista resoluutioista.

Blu-ray-elokuvia toistin Playstation 3 konsolilla, joka on todettu erittäin hyväksi Blu-ray-soittimeksi monissa testeissä ja taitaa vieläkin olla paras Blu-ray-soitin loistavan laskentatehonsa ansiosta. Blu-ray-soitinten arvosteluissa on myös käynyt selväksi, että kuvalaadussa ei ole eroa eri soitinten välillä, kun kuva tuodaan digitaalisesti HDMI-liitäntää pitkin televisioon.

Tämän plasmatelevision ehdottomasti parasta antia ovat Blu-ray-elokuvien erinomainen tarkkuus ja television näyttämät kirkkaat värit sekä mustantaso. Kuro-sana on Japania ja tarkoittaa mustaa, joka tulee harvinaisen selvästi esille Pioneerin tavasta esittää lähes sysimustaa elokuvia katsellessa. Varsinkin heikossa valaistuksessa mustantason huomaa todella hyvin. Tai ei oikeastaan huomaa, kun ruudulta ei välity valoa lähes ollenkaan mustissa kohtauksissa. Hyvä mustantoisto tuo värit paremmin esille ja tässä televisiossa värit ovatkin niin kylläiset, että ensikertalaisen silmin ne ovat jopa liian “värikkäät”. Aikaisemmin kun ei ole tottunut tällaiseen väriloistoon, ne näyttävät jopa melkein luonnottomilta.

Vaikka mustantaso on erinomainen, televisiosta kuitenkin näkee koska se on päällä täysin pimennetyssä huoneessa. Pieni sinertävä valo kajastaa television pinnalta, kun siihen syötetään täysin mustaa kuvaa. Se hyvä puoli plasmatelevisioissa on, että kun kuvaan tulee joku valoisampi kohde, näyttää muu kuva vielä mustalta. Plasmatelevision ei tarvitse laskea missä kohtaa valoa on kuvassa ja sytytellä ledejä tai taustavalaistusta, kuten LCD- ja LED-taustavalaistuissa taulutelevisioissa.

Plasmatelevisoiden yleinen ongelma eli kuvan kirkkaus ei tässäkään huippumallissa yllä LCD-televisioiden tasolle. Parhaiten plasmtelevisioiden heikomman kirkkauden erottaa valitettavasti hyvin valaistetuissa liikkeissä, joissa LCD-televisiot näyttävät paremmilta kirkkaan kuvan ansiosta. Pioneerissa tämä kirkkaus ei myöskään ollut niin hyvä kuin se voisi olla. Kirkkautta voi myös laskea iso 50 tuuman paneeli. Testien jälkeen oma 42 tuuman Panasonicin plasma näyttää selkeästi kirkkaammalta kuin testissä ollut Pioneer. Se voi johtua kyllä myös siitä, että Panasonicin säädöt eivät ole aivan kohdallaan, koska en ole sitä päässyt kalibroimaan. Blu-ray-elokuvia tuli kyllä mieluiten katsottua täysin pimennetyssä huoneessa tämän Pioneerin kanssa, vaikka ei päivänvalossa katselu huonompi kokemus ollut kuin omalla Pansun plasmallakaan.

Sysimustaa kuvaa vain halusi aina katsoa yhä uudestaan pimeässä huoneessa. Oman pari vuotta vanhan Panasonicin kanssa elokuvia ei halua yhtä pimeässä tarkkailla, koska mustissa kohtauksissa musta näyttää ikävän harmaalta.

pioneer-kuro-pdp-lx5090h-053
Loistavilla ja monipuolisilla säädöillä Kuron kuva saadaan kalibroitua lähes täydelliseksi.

Testien mukaan Pioneerin mittausarvot ovat elokuva-valinnalla lähes täydelliset jo tehdasasetuksilla. Kalibrointilaitteen kanssa Pioneerin kuvaa pääseekin säätämään erittäin hyvin, koska Pioneerissa on mahdollista tehdä melkein kaikki säädöt erinomaisista valikoista. Muilla valmistajilla ei yleensä pääse säätämään yksittäisiä värejä niin hyvin kuin Pioneerissa. Blu-ray-elokuvista tuntui saavan paljon enemmän irti kun näki oikeasti miltä näyttää lähes täydellinen kuva loistavalla väritoistolla.

Huomasin vähän samanlaisen parannuksen, kun testasin BenQ FP241W tietokoneen monitoria ja kun vertasin sitä neljä vuotta vanhaan näyttöön. Värien hyvällä toistolla on yllättävän iso vaikutus kuvanlaatuun ja siihen kuinka hyvältä kuva näyttää. Tällaista samanlaista kokemusta en ole vielä LCD-televisioilla kokenut, jonka takia olen aina suosinut plasmatelevisoita elokuvien katsomiseen.

Tietokonekäyttö ja pelaaminen konsoleilla

pioneer-kuro-pdp-lx5090h-028
Tietokone käytössä kirkkautta täytyi lisätä reippaasti.

Elokuvat toistuvat siis parhaiten mitä olen koskaan mistään näytöstä nähnyt, joten seuraavaksi käsittelen itseäni kiinnostavan aiheen eli pelaamisen ja tietokone käytön plasmatelevisiossa. Tätä testiä varten raahasin painavan plasman tietokonepöydälle puolen metrin päähän näppäimistöstä lähempään tarkasteluun. Tietokoneen kytkin DVI-HDMI-kaapelilla, Xbox 360 konsolin komponenttikaapelilla ja Playstation 3:n HDMI-kaapeleilla pelejä varten. Tuli tuossa ohessa myös testattua Nintendon Wii -konsolia huonoimmalla mahdollisella liitännällä eli komposiittikaapelilla. Pitäisi saada siihenkin konsoliin edes komponenttikaapeli hankittua, jotta sen palikkagrafiikat näyttäisivät edes siedettäviltä.

Se mikä elokuvissa toimii parhaiten, eli hyvä mustan toisto, ei enää ollutkaan niin hyvä tietokone ja konsolikäytössä. Jouduin asettamaan tietokone käytössä kirkkauden melkein maksimiin, jotta esimerkiksi valokuvia katsellessa erotin tummimmat harmaasävyt. Television esivalintoja pystyy onneksi muokkaamaan vapaasti, joten peli-asetuksen pystyi hyvin säätämään paremmin tietokonekäyttöä varten.

pioneer-kuro-pdp-lx5090h-140
Xbox 360 Fable 2  -pelin värikäs maailma pääse hyvin oikeuksiinsa Kurossa.

Konsoleilla pelaamisessa huomasin saman ongelman eli pimeissä kohtauksissa esimerkiksi Fable 2 -pelissä ei kaikkia pimeässä olevia detaileja pystynyt erottamaan. Pelaamisessa tarvitsee mielestäni olla vähän enemmän kirkkautta kuin elokuva-asetuksella ja peli-asetuksella ja kirkkautta roimasti lisäämällä pelien pelaaminen onnistui paremmin. Tietokoneella elokuvien katsominen vaati taas elokuva-asetuksen käyttöönottamisen, jotta sysimusta kuva saatiin takaisin. Tässä suhteessa LCD-televisiot voivat todellakin olla parempia, jos pääasiallinen käyttökohde on pelaaminen. Julkisilla paikoilla LCD-näyttö pelikoneiden käytössä onkin melkein pakollista suuremman valaistuksien takia.

pioneer-kuro-pdp-lx5090h-005
Unreal Tournament III on ehkä liian nopeatempoinen tämän kokoluokan näytölle.

Muuten tietokonekäytössä Full HD 1920 x 1080 resoluutio 50 tuuman ruudulta katsottuna puolen metrin etäisyydeltä on erittäin vaikuttava kokemus. Käyttö on kylläkin melkein mahdotonta näin läheltä. Tekstit piirtyivät terävästi ja värien kylläisyys oli myös tietokoneella käsin kosketeltavaa. Pelaaminen tietokoneella ei ollut yhtä miellyttävää. Kokeilin pikaisesti Unreal Tournament räiskintää ja sen erittäin nopeatempoiseen menoon Pioneerin plasmatelevisio ei valitettavasti oikein pystynyt. Ehkä liian läheinen etäisyys teki pelaamisesta myös mahdotonta, vaikka yritinkin ottaa näppäimistön ja hiiren niin pitkälle kuin piuhat riittivät.

En tiedä olisiko yhtä iso LCD-näyttö parempi näin läheltä käytettynä Unreal Tournamentin kanssa, mutta muunlaiset pelit ja konsolipelaaminen onnistuvat erittäin hyvin plasmatelevisiosta. Pelaamiseenkin tulee mukavasti lisää fiilistä, kun sitä harrastaa metrin etäisyydeltä 50 tuuman ruudun kanssa. Olohuoneessa pelaaminen on perinteisempää neljän metrin etäisyydeltä.

pioneer-kuro-pdp-lx5090h-237
LittleBigPlanetin pelaaminen näin läheltä on hauskaa puuhaa, vaikka se ei olekaan 1080p-resoluution peli.

Monet konsolipelit ovat vain 720p-resoluutiolla ja esimerkiksi LittleBigPlanetin kohdalla Playstation 3:lla tuon pienemmän resoluution erotti selvästi läheltä katsottuna. Ero esimerkiksi 1080p-tietokoneanimaatioelokuviin oli selkeä. Ehkä seuraavan sukupolven konsolit pystyvät jo tuottamaan oikeasti Full HD resoluutiolla pelejä ilman mitään skaalauksia. Kun pelaamiseen ottaa vähän etäisyyttä, ei pienempää resoluutiota enää huomaa pelin tiimellyksessä. Mitään häntimistä ei plasmassa näkynyt, mutta tietokoneella pelattaessa kuva oli jotenkin usvainen ja sekava erittäin nopeassa Unrealissa.

Digitv ja Saunavision HDTV-testilähetys

pioneer-kuro-pdp-lx5090h-178
Saunavision HDTV-lähetyksestä voi ihailla kauniita maisemia ja testata HDTV-lähetystä IPTV:n kautta.

Kun on nähnyt Blu-ray-elokuvien tuomat lisäpikselit tämän luokan televisiosta, ei enää koskaan haluaisi katsoa normaalia digitv:tä. Tämän kokoinen ja tarkkuuksinen televisio tarvitsee ehdottomasti teräväpiirtomateriaalia katsottavaksi. Digitv:n kuvaa ei pahemmin halunnut edes lähteä arvioimaan, kun teräväpiirtoakin on jo tarjolla. Pioneerin viritintä vertasin Topfieldin digiboksiin sekä Saunalahden Saunavisio digivirittimeen sekä sen IPTV-ominaisuuteen. Saunavision kanssa sain testattua HD-tasoista IPTV-lähetystäkin eli nettiliittymän yli tulevaa HDTV-lähetystä.

Tiukassa tarkkailussa olin huomaavinani eroa Pioneerin ja Saunavision digivirittimissä. Samassa televisio-ohjelmassa Pioneerin viritin teki jonkun verran enemmän pikeselöintä liikkuvaan kuvaan. Varsinkin suun liikkeissä ja samanaikaisessa vaakapanoroinnissa näkyi selkeästi vaakajuovia pyöreiden ääriviivojen kohdalla. Näitä samoja vaakaviivoja ei näkynyt ulkoisilla digivirittimillä, joten Pioneerin viritin tai sen kuvankäsittely ei ole niin hyvä kuin voisi olla. Useimmat eivät kuitenkaan huomaa tällaisia pieniä virheitä, jotka ovat muutenkin enemmän tai vähemmän satunnaisia. Itse kuitenkin käyttäisin tämän television kanssa ulkoista digiviritintä, jolloin saa myös kovalevytallennuksen mukaan.

pioneer-kuro-pdp-lx5090h-194
Luontodokumentit olisi kiva katsoa aina Saunavision HDTV-lähetyksinä.

Saunavision HDTV-testilähetys on erittäin pakattua ja huonolaatuista teräväpiirtokuvaa, joka tulee samasta Saunalahden IPTV-palvelusta kuin Saunavision digiboksin tallenteetkin. Vaikka tämä testilähetys on kaukana Blu-ray-elokuvien terävyydestä, niin sen ero normaaliin digitv kuvaan on niin suuri, että HDTV-lähetysten toivoisi alkavan jo huomenna antenniverkossa. Läheltäkin katsottuna suuresti pakattu ja pehmeä HDTV-kuva näyttää niin paljon paremmalta isosta taulutelevisiosta kuin pikseleinen digitv:n kuva, että siitä voisi jopa vähän maksaa. Olisi hyvä jos suomalaiset televisiokanavat tulisivat edes Saunavisioon HD-resoluutiolla nyt kun Yle meinaa jarruttaa HDTV-lähetyksien antenniverkon aloittamista pitkälle tulevaisuuteen. Kesällä nähdyt Ylen antenniverkon HDTV-testilähetykset Pekingin olympialaista oli niin hyvä katsottavaa, että sen toivoisi olevan jokapäiväistä.

Nähtävästi nykyisestä digitv:stä ei kuva parane, vaikka näyttöpuolella olisi kaikki kunnossa. Samat tummat mustat ja loistavat värit ovat kuitenkin läsnä tämän television kanssa kuten Blu-ray-elokuvillakin.

Pioneerin plasmatelevision muita ominaisuuksia ja huomioita

DVD-elokuvia ei tullut tällä kertaa niin paljoa katsottua, mutta muutamat testikohtaukset Gladiaattori-elokuvasta Oppon skaalaavalla DVD-soittimella näyttivät suttuiselta Blu-ray-elokuvien jälkeen. Ei DVD-elokuvissa varmastikaan mitään vikaa ole laadukkaalla soittimella, kuten skaalaavalla Blu-ray-soittimella, mutta kuva ei vain enää säväytä samalla tavalla. Siirtymää DVD-elokuvista Blu-ray-elokuviin voisi kuvailla samanlaiseksi harppaukseksi kuin VHS-kaseteista DVD-elokuviin. Eron huomaamiseksi tarvitaan vain Kuron tasoinen televisiokuva.

pioneer-kuro-pdp-lx5090h-115
HD DVD -elokuvat näyttävät myös hyvältä Kurossa.

Katsoin myös HD DVD -elokuvia Xbox 360:n ulkoisella HD DVD -asemalla ja niillä kuvanlaatu oli yhtä laadukas kuin Blu-ray-elokuvillakin. Xbox 360:n liitäntä oli vain komponentti, joten sen antama 1080i-resoluutio ja analogisuus vähentivät parasta tarkkuutta jonkun verran verrattuna HDMI-liitäntäiseen Playstation 3:een. Jostain kumman syystä Pioneerin televisio ei myöskään hyväksynyt 1080p-resoluutiota komponenttiliitännästä. King Kongin HD DVD -versio näytti erittäin hyvältä ja auringonlaskun sävyttämät Naomi Wattsin kasvojen värit piirtyivät esimerkillisesti ruudulle.

pioneer-kuro-pdp-lx5090h-150
Musiikin soittaminen oli toimivin ominaisuus DLNA-yhteydessä.

DLNA-verkkoominaisuudet toimivat lähiverkossa ihan hyvin, vaikkakin Full HD videot eivät pyörineet ilman massiivista nykimistä Pioneerin television kautta. Myös kuvien katsominen USB-muistista oli aika hidasta ja tuskaista puuhaa. Parhaiten televisio osasi soittaa MP3-musiikkia verkon yli Windows Vistan Media Playerin jaon kautta ja USB-muistilta. Ruudulla näkyi hyvin tietoa kappaleesta ja kansitaidettakin, jos sitä oli saatavilla. DLNA-ominaisuus onkin oikein kätevä olla jossain laitteessa olohuoneessa, jolloin musiikin helppo käyttö verkon yli on mutkatonta. Häviöttömästi pakattuja FLAC-musiikkitiedostoja Pioneer ei harmittavasti soittanut ollenkaan.

Yhteenveto

pioneer-kuro-pdp-lx5090h-095
Teräväpiirtoelokuvien katsominen on niin nautittavaa tällä televisiolla, ettei niitä näe koskaan tarpeeksi.

Pioneerin kuva elokuvilla on esimerkillistä ja itse en muuta taulutelevisiota omien kokemuksien perusteella suosittelisi, jos haluaa parasta kuvaa. Käytössä taulutelevisio on huomattavasti helpompi kuin videotykki, koska sitä voi käyttää valoisammassa tilassa. Pioneerin plasmatelevisio kuumenee aika mukavasti muiden plasmatelevisioiden tavoin ja sen takaseinän tuulettimet pyörähtävät helposti käyntiin. Ne kuitenkin pörräävät niin hiljaa, ettei niitä kuuntelu paikalle asti erota. Toinen erikoinen ääni oli pieni sirinä, joka kuului kuuntelupaikalle. Se kuitenkin vaimeni lähes olemattomiin, kun valitsi virransäästöasetuksista tilan kaksi. Kuvan kirkkaus ei tästä valinnasta huolimatta heikentynyt ollenkaan.

Tietokonekäyttöön ja konsolipelaamiseen täytyy tehdä vähän säätöjä, jos haluaa nähdä kaikista tummimmat kohtaukset peleistä. Itse pärjäsin hyvin tekemilläni muutoksilla, kun vaihdoin pelaamisesta elokuvien katsomiseen. Tummempisävyisiä pelejä ei niin usein tule vastaan, jotta asetuksia tarvitsisi aina edes vaihtaa. Pääsääntöisesti tietokone- ja konsolikäyttöön kannattaakin ehkä harkita LCD-televisiota. Itselläni on kuitenkin niin paljon tärkeämpää television ja elokuvien katselu, että valitsen jatkossakin plasmatelevision, LCD-television ohi. Oikein läheltä katsottuna on myös huomattavissa, että tämän plasmatelevision pinta kuohuu ja elää pikkaisen kohinan sävyttämänä. Itse en kuitenkaan näe tuota plasman elämistä enää muutaman metrin päästä ja se on tämän kokoisen television suositeltu minimikatseluetäisyys. 

Artikkeli alkaa olla tässä vaiheessa sen verran pitkä, että on parempi pistää tämä referenssiluokan kuvannäyttäjä pakettiin ja päästää se viettämään eläkepäiviä valmistuksen loppuessa. Pioneer tarjoaa referenssitasoista kuvaa elokuville, mutta hinta on ollut sen verran korkea, että se ei ole myynyt tarpeeksi isolle massalle. Pioneerin olisi kannattanut ehkä myös tehdä enemmän joka pojan lompakolle sopivia malleja, jotta heidän plasmatelevisio tuotantonsa oli ollut voitollista. Nyt ei kohdanneet markkinoiden tarpeet suhteutettuna laatuun ja hintaan.

Mielenkiintoista on nähdä koska muut valmistajat pääsevät Pioneerin tasolle taulutelevisioiden kuvanlaadussa. Voi kuitenkin kestää hetken aikaa ennen kuin sinne pääseminen on edes kannattavaa taloudellisesti. Ehkä Panasonic yllättää positiivisesti tämän vuoden uusilla malleillaan. Heillä kun on myös niitä edullisen luokan malleja, jolla tuodaan rahaa parempien plasmatelevisioiden kehittämiseen meille parasta kuvaa hakeville.

Plussat ja miinukset

+ Erinomainen mustan taso
+ Loistavat ja luonnilliset värit
+ Tarkka ja luomoava elokuvamainen kuva

– Tietokone ja konsolikäyttö varauksin
– Kirkkaudessa häviää LCD:lle, joten…
– .. ei sovi erittäin valoisiin tiloihin
– Muut televisiot näyttävät tämän jälkeen laimeilta

14 thoughts on “Pioneer KURO plasma-tv käyttökokemuksia – PDP-LX5090H”

  1. Plasmatelevisio jos ei plasma-tv-kirjoitusasu taivu

    Plasmatv on plasma-tv. Voikko tai muu vastaava ainakin osaa antaa oikean muodon.

  2. Kelpaisihan tuo. Muuten ei erityisemmin plasmat kiinnosta johtuen järjettömästä virrankulutuksesta vrt. lcd:t.

  3. Eipä kunnon uusi plasma vie juurikaan yhtään enempää virtaa… Se luku mikä siellä töllöttimen takana on, niin on silloin ku ruutu on täysin valkoinen ja tv kuluttaa eniten virtaa. Normaalissa tv ja elokuvakäytössä esim. tämä Pioneer voi jossain tapauksissa jopa kuluttaa vähemmän virtaa kuin lcd-tv.

  4. Kuluttavat nimenomaan. Siksi LCD.

    Ajat sitten varmaankin fiatilla ? koska mersu vie enemän bensaa

  5. mitä välii jollaan virrankulutuksella pääasia että kuvanlaatu on paras mahdollinen!! ei oo fyffest kii

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *