Antec MicroFusion Remote 350 – HTPC-projekti osa 2

HTPC Antec MicroFusion 350

Artikkelin edellisessä osassa kävin läpi HTPC-projektin suunnittelua ja tietokoneen osien valintaa. Artikkelin toisessa osassa projekti siirtyy koneen kasaamisvaiheeseen. Tämän kertaisessa kirjoituksessa keskityn itse Antec MicroFusion Remote 350 koteloon ja siinä tehtyihin ratkaisuihin. HTPC-koteloissa on yleensä jouduttu tekemään jonkinmoisia kompromisseja, varsinkin jos koneelta haluaisi tehoja irti. Itsellä tosin tavoitteena on vain saada surffaukseen ja leffojen katsomiseen riittävä kone, joten tuskin joudun suuriin ongelmiin.

Edellisestä oman koneen täysin uudesta kasaamisesta on itsellä kulunut jo pian kolme vuotta ja tietokonemaailmassa kolme vuotta on pitkä aika. Tällä kertaa kasaan vielä ensimmäistä omaa kompaktia olohuonetietokonetta. Odotan kasaamiselta paljon mielenkiintoisia kohtia varsinkin Antec MicroFusion Remote 350 kotelon kohdalta. Saa nähdä mitä uusia innovaatioita tietokoneen kasaaminen tuo vastaan.

Antec MicroFusion Remote 350 HTPC-tietokonekotelo ulkoa

Antec MicroFusion 350 Remote HTPC
Kotelo sopii hyvin muuhun kotiteatterin laitteistoon.

Kotelo näyttää ulkoapäin varsin siistiltä ja tuntuisi sopivan hyvin muuhun kotiteatterin laitteistoon. Ensimmäiseksi silmiin osuu etupaneelin LCD-näyttö, josta tulee mieleen AV-vahvistimen näytöt. En vielä tiedä mitä kaikkea tällä näytöllä voi tehdä, mutta luulisin nyt ainakin jotain alkeellisia median selauksia sun muita siinä näkyvän. Palaan LCD-näytön käyttämiseen artikkelin seuraavassa osassa. LCD-näytön lisäksi etupaneelissa on varsin jännästi toteutettu optisen aseman paikka. Optinen asema itsessään uppoaa etupaneelin sisälle ja näkyviin jää automaattisesti avautuva suojus. Kotelon optisen aseman avaus nappula painaa samalla itse aseman avausnappulaa. Ainoa ongelma tässä ratkaisussa mieleen tulee optisen aseman omien liittimien ja mahdollisten nappuloiden peittyminen. En tosin ole nähnyt kyseisiä ominaisuuksia optisissa asemissa vähään aikaan. Muuten Antec MicroFusion Remote 350 kotelosta näyttäisi puuttuvan vahvistinmallinen äänensäätö, mutta tuskinpa se tähän olisi mahtunutkaan. Toisaalta äänensäätö soljuu mieluummin mukana toimitetulla kaukosäätimellä.

Antec MicroFusion 350 Remote HTPC
Etupaneelin alaosassa on jonkin verran toiminnallisuutta.

Alapaneelistä löytyy pari USB-porttia, E-Sata liitin ja lähdöt sekä tulot äänelle, lisäksi löytyy reset nappula ja virtakytkin. Kaikenkaikkiaan etupaneeli on varsin siisti ja kokonaisuutta parantaa kromatun oloiset jalakset. Etupaneelista ei kuitenkaan löydy virtanappuloiden lisäksi muita painikkeita esimerkiksi LCD-paneelin käyttämiseen.

Antec MicroFusion 350 Remote HTPC
Täyskumiset takajalakset.

Takaata löytyy kromattujen jalaksien sijaan kumiset jalakset. Etupaneelin kromatuissakin jalaksissa on toki kumiset pehmennykset, mutta luulisin takapaneelin täyskumisten jalaksien vaimentavan mahdollista resonointia. Esimerkiksi kovalevystä lähtevä raksutus voi muuttua voimakkaaksi, jos se lähtee kotelon rungon kautta resonoimaan ja kantautuu pöytään asti. Kotiteatterin televisiopöytä voisi tarjota oivan kaikupinnan resonoinnille.

Antec MicroFusion 350 Remote HTPC
Normaalin oloinen tietokoneen takapaneeli.

Kotelon takapaneeli muistuttaakin sitten enemmän tavallista tietokonetta. Takapaneelista löytyy emolevyn liittimet, joihin kuuluu erikoisuutena E-Sata liittimiä, HDMI-liitinja Displayport-liitin. Äänipuolella löytyy emolevyn tarjoama Realtecin ALC1200 8-kanavainen HD-audio piiri. Suorituskykyyn palaan tämän suhteen käyttökokemuksia käsittelevässä artikkelissa. Takapaneelissa näkyy lisäksi paikat neljälle lisäkortille, mutta ainakaan tässä vaiheessa projektia näille ei tule olemaan käyttöä. Huomiona täytyy mainita kotelon olevan niin sanottua “Small form factoria”, joten korttipaikkoihin ei mahdu kaikki tavalliset lisäkortit, vaan niiden pitää olla matalampaa “SFF” -standardia. Lopuksi takaata löytyy tietenkin virtakaapelin liitin, mutta powerissa ei näytä olevan omaa virtakytkintä koneen päävirralle.

Antec MicroFusion Remote 350 HTPC

Vasenta sivustaa koristavat virtalähteen poistoilman aukko ja paikka 80 mm kotelotuulettimelle. Kotelon mukana tulee tähän paikkaan Antecin TriCool -tuuletin. Itse en ole tämän hetkisissä suunnitelmissa käyttämässä tätä ylimääräistä kotelotuulettimen paikkaa. Toivon selviäväni kahdella oikean sivun kotelotuulettimella.

Antec MicroFusion Remote 350 HTPC

Kotelon oikealla sivustalla on tuuletusaukot kahdelle 80 millimetriselle kotelotuulettimelle. Kumpaankin kotelotuulettimen paikkaan on mukana toimitettu Antecin TriCool kotelotuulettimet. Kaikenkaikkiaan kotelo on ulkoapäin varsin siisti ja laadukkaan oloinen.

Antec MicroFusion Remote 350 HTPC

Antec MicroFusion Remote 350 HTPC-kotelon mukana tulee myös näppärä pieni kaukosäädin. Kaukosäätimellä pystyy hallitsemaan LCD-paneelin toimintoja ja muunmuassa käynnistämään ja sammuttamaan tietokoneen.

Kurkkaus Antec MicroFusionin sisuksiin

htpc_kuva_006_image_007Huolellisesti suunniteltu sisusta.

Tavallisiin koteloihin verrattuna kotiteatterikäyttöön tarkoitetut HTPC-kotelot ovat varsin ahtaita sisältä. Tilaa ei ole hukattavaksi, joten kaikki on ahdasta ja suunnittelussa joudutaan usein tekemään kompromisseja. Kotelon suunnittelun lähtökohtana on ollut eriyttää kotelon eri osa-alueiden ilmanvaihto toisistaan. Näin voidaan taata prosessorin paikkeille muusta järjestelmästä oma ilmanvaihto.

Usein koteloiden ilmanvaihto on suunniteltu siten, että prosessorin ja näytönohjaimen läpikulkeva ilma lämpenee ja kulkee tämän jälkeen virtalähteen kautta ulos. Tämä asettaa virtalähteen tuuletukselle ison taakan ja aiheuttaa virtalähteen tuulettimen suuren pyörimisnopeuden. Antec on pyrkinyt ratkaisemaan tätä ongelmaa siten, että emolevy saa puhdasta ilmaa kotelon takaosasta ja kaksi oikean sivustan kotelotuuletinta imee ilman ulos, tällöin lämmin ilma ei kulkeudu virtalähteelle ja virtalähteen tuulettimen ei tarvitsisi tehdä niin paljoa töitä. Saa nähdä mitenkä tämä vaikuttaa kotelon lopulliseen äänekkyyteen. Lisäksi LCD-näytön takana olevat kovalevyt on eriytetty muusta järjestelmästä omaan osastoonsa.

Antec MicroFusion Remote 350 HTPC
Kotelotuulettimet saavat virtansa molex-liittimistä.

Antec MicroFusion Remote 350 kotelon mukana toimitetaan kolme 80 millimetrin Antec TriCool -tuuletinta. Tuulettimista pystyy valitsemaan kolme eri tuuletuksen voimakkuutta tarpeen mukaan. Mukana toimitetuiksi tuulettimiksi nämä vaikuttavat ihan päteviltä, palaan tuulettimien suorituskykyyn ja äänekkyyteen seuraavassa artikkelissa. Näiden tuulettimien on siis tarkoitus puhaltaa ilmaa ulos kotelon sivulta jolloin kotelon sisälle aiheutuu prosessorin tuulettimen läpi ilmankiertoa.

htpc_kuva_009_image_012Kaipaisin modulaarisuutta virtalähteen kaapeleihin.

Virtalähteen läpi ei kulje lämmintä ilmaa joten virtalähteen tuuletin joutuu pitämään huolta pelkästään omasta jäähdytyksestään. Virtalähteessä tulee mukana kaikki tarvittavat kaapelit emolevylle ja mahdolliselle näytönohjaimelle. Kaapeleihin kuuluu niin vanhoja molex-liittimiä kuin uudempia SATA-liittimiä. Hieman harmittavana piirteenä kaapelit eivät ole modulaarisia, tosin tämä ei taida olla kotelojen mukana toimitettavissa virtalähteissä kauhean yleistä. Itselläni on toisessa koneessa erikseen ostettu 520 wattinen virtalähde, jossa on modulaariset kaapelit. Modulaarisia kaapeleita pystyy irrottamaan virtalähteestä, jolloin kotelon sisällä ei tarvitse pitää turhia kaapeleita. Tämän avulla kotelon ilmanvaihto voisi toimia entistäkin paremmin ja helpottaisi se tilan käyttämisenkin suhteen, varsinkin kompaktiin koteloon tämä olisi tervetullut bonus.

Antec MicroFusion Remote 350 HTPC

Kotelossa tulee mukana tuleva Antecin 350 wattinen micro-atx virtalähde. Virtalähde on sertifioitu 80 PLUS merkillä. 80 PLUS merkinnällä sertifioidut virtalähteet antavat yli 80% hyötysuhteen antamansa tehon suhteen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että virtalähde ei haaskaa turhaan energiaa muunmuassa hukkalämmön suhteen. Tämä on tietysti hyvä juttu paitsi energian säästämisen, myös lämmöntuoton suhteen.

Antec MicroFusion Remote 350 HTPC
Ahtaanoloinen osio kovalevyille.

Kovalevyille on kotelosta eriytetty oma alue etupaneelin LCD-näytön takana. Kovalevyjen jäähdyttämisestä vastaa tarpeen ollen kolmas TriCool-tuuletin. En varsinaisesti tarvitse tuuletinta kovalevyjen jäähdyttämiseen sillä valitsin suunnittelussa koneeseen viileänä toimivan kannettavan 2,5″ kovalevyn. Koteloon saisi kovalevykehikkoon kaksi 3,5″ kovalevyä. Itselläni on suunnitelmissa käyttää 3,5″ kovalevypaikan tarjoama lisätila 2,5″ kannettavan kovalevyn kiinnitykseen roikuttamalla.

Antec on selvästi tapojensa mukaisesti pyrkinyt innovaatioihin kotelon suunnittelussa. Eritoten kompaktin kotelon ilmanvaihtoon ja hiljaisuuteen on kiinnitetty huomiota. Antec Micro Fusion Remote 350 pitää sisällään monia muista Antecin koteloista tuttuja ominaisuuksia ja mukaan on lisätty hieman uusia ideoita. Seuraavassa artikkelin osassa jatkan koneen kasaamista ja keskityn kotelon yksityiskohtiin sen eri osien asentamisen näkökulmasta.

Tämän artikkelisarjan muut kirjoitukset:

 1. Hiljainen kotiteatteritietokone – HTPC-projekti osa 1 suunnittelu
 2. Antec MicroFusion Remote 350 – HTPC-projekti osa 2
 3. Hiljainen kotiteatteritietokone – HTPC-projekti osa 3 kasaaminen
 4. Hiljainen kotiteatteritietokone – HTPC-projekti osa 4 käyttökokemukset

Hiljainen kotiteatteritietokone – HTPC-projektin osat:

Kiitokset Serv-IT:lle ja Antecille projektiin osallistumisesta.

Tämän artikkelisarjan on kirjoittanut vakituinen avustajamme Erik. Jos sinä haluaisit kirjoittaa tekniikanihmelapsi.com:iin artikkeleita, ota yhteyttä.

7 thoughts on “Antec MicroFusion Remote 350 – HTPC-projekti osa 2”

 1. Pingback: Hiljainen kotiteatteritietokone - HTPC-projekti osa 1 suunnittelu | tekniikanihmelapsi.com

 2. “80 PLUS merkinnällä sertifioidut virtalähteet antavat yli 80% hyötysuhteen antamansa tehon suhteen.”
  Vaiko antavat yli 80% hyötysuhteen ottamansa tehon suhteen?
  Mielenkiinnolla odottelen jatkoa artikkelisarjalle. Hyvältä näyttää.

 3. Pingback: Hiljainen kotiteatteritietokone - HTPC-projekti osa 3 kasaaminen | tekniikanihmelapsi.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *