Philipsin avaus uuteen TV kuvasuhteeseen: Cinema 21:9

philips_47pfl9632d_lcd_tv_review 

Philips esitteli uuden Cinema 21:9 taulutelevision. Televisio on jo varsin mukavat 56 tuumaa kuvakooltansa. Erikoisempaa televisiossa on sen kuvasuhde 21:9. Uudella kuvasuhteella on Philipsin sanojen mukaan tavoiteltu elokuvien teatteriversioiden laajempaa kuvasuhdetta.

Itsellä heräsi mielenkiinto sen suhteen, että voisiko tästä lähteä liikkeelle mahdollisesti uusi kuvakoko. Nykyiset Blu-ray ja DVD -julkaisut pitävät sisällään normaalin 16:9 kuvasuhteen. 16:9 kuvasuhde on tämän myötä jo varsin vakiintunut ja televisioitakaan ei ole saatavilla, joten murros ei tulisi olemaan kauhean nopea. Murros 4:3 kuvasuhteestakaan ei ole käynyt kauhean nopeasti ja vieläkin voi televisiossa törmätä nykyisten taulutelevisioitten kannalta varsin harmillisiin kuvasuhteisiin.

Tulipa tuossa vähän aikaa sitten katsottua mtv3 paketin leffa kanavalta Wing Commander. Kyseinen elokuva näytettiin nyky televisioille varsin ongelmallisena  4:3 kuvasuhteen laajakuva versiona jolloin näkyy sekä television tekemät sivupalkit, että lähetyksessä olevat alapalkit. Tuloksena postikortin kokoinen tv kuva.

En kuitenkaan itse usko 21:9 kuvasuhteen vakiintuvan ainakaan kauhean pian jos edes koskaan. Mielestäni kuvasuhde olisi kuitenkin varsin mielenkiintoinen.

Linkit

11 thoughts on “Philipsin avaus uuteen TV kuvasuhteeseen: Cinema 21:9”

  1. Tuo 21:9 vastaa 2.33:1 kuvaa (Philipsin laskuopin mukaan 2.39:1), siinä missä “perinteinen” laajakuva olisi 1.77:1 suhteessa. Ainakin minulla kaikkien BR ja HD -leffojen kuvasuhde on jotain väliltä 2.35-2.4:1, jolloin tuo Philipsin uutukainen todellakin vastaa paremmin leffojen kuvasuhteeseen. 16:9 suhde on käytössä vain tv-lähetyksissä, ei elokuvissa. Itse kyllä uskon että tuo kuvasuhde tulee yleistymään leffapainotteisissa kotiteattereissa. 16:9-siirtymä tapahtui itseasiassa suht nopsaan, ja kotimainen tv-tarjonta seurasi todella vauhdikkaasti mukana (tai no, pikemminkin ennakoi). Uutisissa näkee vielä 4:3 -matskua arkistovideoissa ja joissain ulkomaanpätkissä. Ja vanhat leffat/sarjat voi toki olla 4:3 formaatissa. Mutta jos 21:9 siirtymä tulee, se on huomattavasti hitaampi eikä välttämättä tosiaan kosketa joka olohuonetta ikinä – en usko että tv-lähetysten kuvasuhde tulee muuttumaan.

  2. Kiitoksia. Tosiaan tuo kuvasuhde vaikuttaisi ihan hyvältä tuolleen.

    16:9 lähetyksien katsomisessa vaan sitten tulisi taas noita pystypalkkeja. Ne on kyllä mun mielestä melkeenpä huonompia kuin nuo vaakapalkit.

    Kotiteatteriin tosin olisi varmasti ihan kiva, tosin niin olisi kuvatykkikin. 🙂

  3. kuvasuhteet on nyt vähän hakusessa mutta ei se mitään. tuo philipsin tv kyllä herättää mielenkiintoa mutta tässä päästään resoluutio kysymykseen. 1920×1080 pitää muuttaa 21:9 2560 x 1080resoon. 16:9 kuvasuhde venytetään tuohon 21:9 suhteeseen. en ole kovin innokas venyttämään kuvasuhteita ja nykyisellä 16:9 telkulla katselen 4:3 materiaalin mieluusti sivupalkkien kanssa jolloin kuva pysyy luonnollisena. sinänsä tuo 21:9 suhde on yleisimmin käytetty kuvasuhde leffoissa kautta aikojen. Stanley Kubrik aikoinaan yhdessä Sidney Pollakin kans alkoi tekemään leffoja 4:3 suhteella vain siksi ettei cinemascope formaattia raiskattais pan&scan menetelmällä tv ja vhs levitykseen mikä siis oli tapana 1980luvulla kun vhs yleistyi. 2:35-suhde on ehdottomasti paras leffaformaatti=)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *