Pioneer KURO plasmatelevisio testissä

Pioneer KURO PDP-LX5090H

Tekniikanihmelapsi.com:ssa on ollut hetken aikaa testissä Pioneerin 50″ plasmatelevisio mallimerkinnältään PDP-LX5090H. Tämä kyseinen malli on valittu monesti parhaaksi taulutelevisioksi monissa lehdissä ja verkkojulkaisuissa. Nyt ajattelin kirjoitella tästä kotiteatterin kuvanlähteestä muutamia artikkeleita eri aihealuiden mukaan. Tässä ensimmäisessä artikkelissa käyn läpi Pioneer KURO plasmatelevision ulkoapäin ja esittelen siitä löytyvät liitännät. Jatkossa tulossa lisää juttua kuvanlaadusta, käytöstä sekä muista ominaisuuksista.

Tämän artikkelin kuvat on otettu valoisana talvipäivänä ja kuvaustila on erittäin haastava plasmatelevision peilaavalle lasipinnalle. Televisiota vastapäätä komeilee iso ikkuna, joka heijastuu selvästi plasmatelevision pinnalta kuvia ottaessa. Myös sivuseinällä olevat ikkunat heijastuvat aloituskuvassa kiitettävästi.

Pioneer KURO PDP-LX5090H
Tässä tilassa ei päivällä katsota pimeitä elokuvia.

Suoraa edestä kuvattaessa heijastukset näkyvät hyvin ruudulta. Heijastukset eivät kuitenkaan pahemmin häiritse, kun televisiota katselee päivisin. Tietenkin pimeimmät elokuvat tulee katsottua iltasella ja ikkunat peittämällä saa huoneesta riittävän pimeän tyydyttävään katseluun. Pioneerin etupaneeli on erittäin pelkistetty ja tyylikäs. Vakiona ei tule mukana kaiuttimia, koska yleensä tämän hintaluokan televisiot kytketään kotiteatteriin. Etupaneelissa ei myöskään ole yhtään kytkintä tai painiketta, joka mielestäni tuo erittäin siistin ilmeen, josta kaikki muut valmistajat saisivat ottaa mallia. Standby-valo näkyy punaisen himmeänä vasemmassa alakulmassa ja muuttuu päälle kytkettäessä siniseksi.

Pioneer KURO PDP-LX5090H
Plasmatelevision reunat ovat kiiltävät.

Kiiltävän pianolakatut mustat reunat kiertävät plasmatelevisiota ja ovat mielestäni tarpeeksi ohuet siistin ulkonäön takaamiseksi. Kiiltävät mustat reunat heijastavat kylläkin erittäin hyvin taustalla näkyvät esineet ja valonlähteet. Paneeli heijastaa kuvaa selkeästi sinertävämmin ja ei ole yhtä musta kuin reunat, kun televisiossa ei ole kuvaa. Itse en ole aivan vakuuttunut ovatko kiiltävät mustat reunat paras vaihtoehto kotelointiin. Pöytäjalustassa on sama pinnoite ja siinä näkyy erittäin helposti pöly ja sormenjäljet. Ainakin tulee pidettyä televisio puhtaana, kun lika näkyy heti pinnalla.

Tarrassa näkyy tärkeitä ominaisuuksia listattuna, kuten 100 Hz virkistystekniikka, tuki 24p-kuvalle ja HD Ready 1080p resoluutio. Nykyään kaikki Pioneerin plasma- ja LCD-televisiot ovat Full HD paneelilla varustettuja eli niiden resoluutio on 1920 x 1080 pikseliä. Näin ollen paras materiaali Pioneerin televisioille on 1080p Blu-ray elokuvat.

Pioneer KURO PDP-LX5090H
Pinnasta ei heijastu kuvaa, jos taustalla ei ole valoja.

Monia varmasti huolestuttaa näiden kuvien perusteella tämän television heijastukset, mutta voin vakuuttaa, että niillä ei ole niin suurta merkitystä kuin kuvista ehkä näkyy. Yllä olevasta kuvasta huomaa että television pinnasta ei näy paljon mitään, kun siitä ei heijastu suora valonlähde. Oma olohuone onkin erittäin vaativa taulutelevisioille suurien ikkunoiden takia, joista yksi on vielä suoraan vastapäätä televisiota. Päivällä televisiota tulee monesti katsottuna ikkunoiden puolelta, jolloin siitä ei heijastu yhtään ikkunaa. Itse en myöskään lähes koskaan katso pimeitä elokuvia keskellä päivää ja tavalliset saippuasarjat ja lasten piirretyt näkyvät tarpeeksi hyvin myös päivänvalossa.

Vaikka itse olenkin hyväksynyt nämä kuvasta päivällä näkyvät heijastukset, ovat ne kuitenkin miinuspuolena plasmatelevisiota hankittaessa. Jokaisen taulutelevisiota hankkivan kannattaakin miettiä oman television sijoituspaikkaa ja varsinkin sitä koska sitä televisiota tulee oikeasti katsottua. Itse valitsen plasmatelevision LCD:n sijaan heijastuksista huolimatta, koska toistaiseksi plasmatelevisioissa on ollut parempi mustan taso sekä luonnollisemmat värit.

Pioneer KURO liitännät

Pioneer KURO PDP-LX5090H
Takapaneelin liitännät ovat monipuoliset.

Loistavaksi kehutun kuvan lisäksi tämä taulutelevisioiden huippumalli tarjoaa myös erinomaiset liitäntä mahdollisuudet. Suurin osa liitännöistä on takapaneelissa. Tärkeimpänä on tietenkin kolme HDMI-sisääntuloa, mutta mukana on myös yksi komponentti, yksi optinen äänen ulostulo sekä VGA-liitäntä PC:tä varten. CI-korttipaikat löytyvät antenni ja satelliittikorteille ja tietenkin myös kaapelipaikat antenni- ja sateliittipiuhoille. Televisiosta löytyy HDTV-virittimet antenni- ja satelliitti-lähetyksille.

Pioneer KURO PDP-LX5090H
Vähemmän tärkeät liitännät.

Scarttia ja muita analogisia liitäntöjä löytyy riittävästi. Kuvassa näkyy myös kaiutinpiuhojen paikat erikseen ostettaville kaiuttimille ja subwooferille. Tietokoneen äänet voi tuoda suoraan 3,5 mm stereoplugilla televisioon. Optisesta äänenulostulosta saa äänet vietyä erilliseen vahvistimeen, joka suositeltava liitäntä ulkoiselle vahvistimelle. Virtapiuha kytketään pystysuoraan kuvan oikeassa yläkulmassa näkyvään reikään.

Pioneer KURO PDP-LX5090H
Tärkeimmät eli HDMI-liitännät.

Nykyisessä digitaalisessa maailmassa tärkeimmät liitännät ovat HDMI-liitännät. Tästä mallista niitä löytyy kolme kappaletta ja ne kaikki ovat television takapaneelissa. Niiden yläpuolelta löytyy RJ-45 verkkoliitäntä lähiverkkoon kytkemistä varten, josta voi streamata musiikkia, kuvia ja videoita DLNA-yhteensopivista laitteista. Ylhäällä näkyy liitännät alaspäin antenni- ja sateliittikaapeleille sekä PC:n VGA-liitin.

Pioneer KURO PDP-LX5090H
HDMI-piuhat pilkottaa.

On hyvä että osa piuhoista, kuten virtapiuha, kytketään pystysuoraan television taakse. Nämä suuret ja pitkät liittimet ulottuvat normaalisti kauas television takalevystä, jos ne olisivat vaakasuoraan kytketty televisioon. HDMI-kaapelit pikottavat vähän television takaseinästä, mutta eivät liiaksi. HDMI-kaapeleita taas ei yleensä kannata laittaa pystyasentoon, koska ne voivat irrota helposti. Ihme ettei HDMI-liittmiestä saatu kehitettyä nykyistä parempaa, joka oikeasti pysyisi kunnolla kiinni laitteissa?

Pioneer KURO PDP-LX5090H
Pioneer KURO kiinni pöytäjalustassa.

Mukana tullut erikseen hankittava pöytäjalusta on riittävän leveä eteen ja taakse päin, jotta televisio pysyy sen päällä tukevasti. Testissä ollut malli näyttää nojaavan vähän taaksepäin jalustassa. Vasemmasta sivusta löytyy loput television liitännät.

Pioneer KURO PDP-LX5090H
Kyljen liitännät ja ohjainpainikkeet.

Vasemmasta kyljestä löytyy liitännät satunnaisesti kytkettäviä laitteita varten sekä painikkeet television käyttämiseen ilman kaukosäädintä. HDMI-liitäntä olisi hyvä olla myös kyljessä, jotta lisälaitteita saisi kätevästi kytkettyä myös digitaalisesti. Nyt kaikki HDMI-laitteet joutuu kytkemään hankalasti television taakse tai vahvistimen tai erillisen jakajan kautta. Sivuun sijoitetut painikkeet pitävät etupaneelin tyhjänä ja tällainen sijoittelu saisi olla jokaisessa taulutelevisiossa hinnasta ja merkistä riippumatta.

Pioneer KURO PDP-LX5090H
USB-muisti kytkettynä.

Sivupaneeliin kytketyltä USB-muistilta voi toistaa kuvia, musiikkia ja videoita. Normaalikokoinen USB-muisti ei näy edestä katsottuna ja se on helppo kytkeä taulutelevision reunaan.

Pioneer KURO PDP-LX5090H
Päävirtakytkin löytyy alareunasta.

Sivussa löytyy katkaisin, josta television saa heräte eli standby-tilaan, mutta virtakatkaisin löytyy takapaneelin alareunasta. Tämä katkaisin oli niin hyvin piilossa, että löysin sen vasta kuvaussession yhteydessä. Eihän näitä asioita tietenkään tule luettua manuaalista ;). Hyvä kuitenkin, että televisiosta saa helposti virrat kokonaan pois päältä yöksi.

Pioneer KURO PDP-LX5090H kaukosäädin
Pioneer Kuro kaukosäädin.

Mukana tuleva kapula on yllättävän painava ja tukevan oloinen. Se on täynnä pieniä nappuloita joiden ympärillä on monia erivärisiä tekstejä ja kuvakkeita. Suuntaavuus kaukosäätimellä on hyvä ja komennot televisioon välittyvät perille melkein miten päin tahansa suunnattuna.

Pioneer KURO PDP-LX5090H kaukosäädin
Nappeja löytyy joka lähtöön.

Kaukosäätimellä voi ohjata myös muita saman valmistajan laitteita, joita varten on sisällytetty paljon kuvia nappien ympärille. Suurinta osaa napeista ei kuitenkaan tule normaalisti käytettyä, joten niiden tuoma sekavuus haihtuu nopeasti. Valikoissa liikutaan kuvan ympyrässä näkyvillä nuolilla, joiden kanssa valikoissa liikkuminen on mukavaa. Tärkeimmät valikkonäppäimet on kätevästi nuolinäppäinten lähettyvillä.

Pioneer KURO PDP-LX5090H kaukosäädin
Tulolähde valitaan omista numeronäppäimistä.

Kaukosäätimen yläreunasta löytyy erilliset näppäimet jokaiselle kuvalähteelle. Vaikka se lisää huomattavasti näppäinten määrää kaukosäätimessä, helpottaa se todella paljon kuvalähteiden valitsemista. Itse haluaisin, että jokaisessa televisiossa olisi kuvalähteen valinta yhden näppäimen takana, koska itse käytän niin monta eri lähdettä televisioon kytkettynä. Toinen vaihtoehto olisi viedä kaikki kuvalähteet vaikka AV-vahvistimen kautta HDMI-liitännällä vahvistimelle, mutta jossain tilanteissa suoraan televisioon kytkeminen tuo paremman kuvanlaadun varsinkin analogisia signaaleja käytettäessä.

Tässä oli pikaisesti Pioneer KURO plasmatelevision liitännät ja kaukosäädin kuvattuna. Jatkossa keskityn tarkemmin kuvanlaatuun Blu-ray-elokuvien ja digiboksin välityksellä. Tarkoituksena on myös tarkastella USB-liittimen ja verkkoliitännän DNLA-ominaisuutta. Suositushinta tällä televisiolla oli vielä hetki sitten 3900 euroa, mutta nyt monessa paikassa tämä kyseinen malli näyttäisi lähtevän alle kolmella tonnilla hintaan 2990 euroa. Sitä en vielä tiedä tuleeko uusi KRP-500A malli korvaamaan tämän PDP-LX5090H mallin. Kysymyksiä ja toiveita tuleviin testeihin saa heittää vapaasti kommenteissa ja pyrin mahdollisuuksien mukaan testaamaan niitä tämän television kanssa vielä kun se minulla testissä on. Alla vielä plussat ja miinukset tämän artikkelin osalta.

+ Plussat

 • Siisti ja hillitty edestä katsottuna
 • Hyvät liitännät
 • Hyvin sijoitetut kytkimet
 • Hyvä kaukosäädin

– Miinukset

 • HDMI-liitännät vain takapaneelissa
 • Kiiltävät reunukset
 • Painava
 • Ympäristön heijastukset kuvapaneelista ja reunoista

10 thoughts on “Pioneer KURO plasmatelevisio testissä”

 1. Hyvä arvio. Kuvanlaadun testeissä voisit ottaa DVD-elokuvat, Blu-ray-elokuvat ja tietysti tavallinen suomalainen digi-tv. Näistä olisi hienoa lukea enemmän tulevissa artikkeleissa tästä kovan hintaluokan taulutelevisiosta.

 2. Hmm… kait tarjoitukseni oli sanoa että tämän testikappaleen mukana sain pöytäjalustan, joka on normaalisti erikseen ostettava lisävaruste eli siis se minkä päällä plasmatelevisio makaa pöydän päällä. Ilman sitä pitäisi kiinnittää plasmatelevisio seinätelineeseen.

 3. miinuksista painava kävi vähähän mietityttämään.
  liikutteletko sitä ympäri taloa jos painavuus on haittana mutta muuten hyvä telkkari

 4. Se massa tulee vastaan siinä kohtaa kun pitää miettiä kuljetuksia ja jos haluaa vaikka seinälle ripustaa, niin seinätelineen kiinnitys kannattaa olla kunnossa. Ei tuota yksin kyllä uskalla nostella edes tuohon pöytäjalustan päälle. Luulisin että LCD töllöt painavat samassa kokoluokassa vähemmän?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *