Wii Fit – Nintendon tasapainolauta ja peli testissä

Wii Fit

Nintendo taisi lyödä kultasuoneen, kun se kehitti Wii Fit -tasapainolaudan ja sen mukana tulevan Wii Fit -pelin. Peli on myynyt maailman laajuisesti huikeita määriä ja pysytellyt kaikkien mantereiden myyntitilastojen kärjessä pitkään. Itse pääsin testaamaan tätä suosittua kuntolautaa Wii Fit -konsolin kanssa ja tässä artikkelissa omia kokemuksia tästä vähän erilaisesta pelistä.

Wii Fit on oikeasti kunto-ohjelma eikä peli

Itse arvostelin tämän pelin aktiivisen liikkujan näkökulmasta enkä mitenkään perinteisenä pelinä. Vaikka Wii Fit onkin pelikonsolille tehty paketti, jonka mukana tulee pelilevy, se on enemmänkin personal trainer paketti, joka pitää huolta sinun kunnostasi. Itse olen harrastanut koko ikäni urheilua harrastetasolla. Omaan lajirepertuaariin kuuluvat mm. jalkapallo, punttisali, pyöräily, lenkkeily ja nykyään talvisin myös futsal sisäfudis. Näistä lähtökohdista lähdin mielenkiinnolla kokeilemaan tätä uutta peliksi väännettyä kuntovalmentajaa.

Wii Fit -tasapainolauta
Tämä vaaka mittaa kuinka tasapainoinen olet.

Wii Fit paketin mukana toimitetaan siis itse peli DVD ja henkilövaa’alta näyttävä tasapainolauta. Wii Fit -tasapainolauta on todella jämäkkää tekoa ja painoakin sillä on ihan kohtuullisesti. Tasapainolauta kytketään Wii-konsoliin langattomasti ja sen pohjasta löytyy paikka neljälle AA-paristolle. Takaseinässä on virtanappi, josta voi kätevästi varpaalla painaa laudan päälle, kun Wii Fit -pelin käynnistää Wiin valikoista.

Kuntotestissä asetetaan omat tavoitteet

wii Fit
Oma Mii-hahmon tukevuus muuttuu oman painon mukaan.

Wii Fit pelissä käytetään omia Mii-hahmoja, joten jokaisella perheenjäsenellä ovat omat profiilit pelissä. Ensin kerrotaan pituus, ikä ja mitataan paino tasapainolaudalla. Sen jälkeen Wii Fit kertoo sinulle oman BMI-painoindeksisi ja muutaman helpohkon tasapainotestin jälkeen oman Wii Fit -ikäsi. Tarkoituksena olisi saada lähelle omaa ikää oleva Wii Fit -ikä. Itse olen saanut muutan vuoden heitolla oman ikäni, mutta jos tasapainotestissä epäonnistuu, voi Wii Fit -ikä pompata helposti jopa 50 vuoden paremmalle puolelle.

Kuntotestin jälkeen asetetaan oma tavoite painon pudotukselle sekä aikataulu sen suoritukseen. Kuntoilua on tarkoitus harrastaa säännöllisesti päivittäin ja oman painon ja BMI-indeksin seuraaminen on helppoa graafisten taulukoiden avulla. Wii Fit huomaa heti, jos painoa kertynyt lisää viime mittauksesta ja kysyy syytä painon nousulle. Syyn antamisen jälkeen peli antaa ystävällisesti neuvon, joka voi auttaa painon hallinnassa. Esimerkiksi että ei kannata syödä raskaasti myöhään illalla.

Painon ja BMI-indeksi seuraaminen on erittäin hyvä tapa motivoida kuntoilemaan säännöllisesti ja peli osaa sopivan ystävällisesti kannustaa ja kysellä missä olet ollut ja mitä olet tehnyt, jos tulosta ei ala syntymään. Se ei kuitenkaan osaa puuttua omaan syömiseen, joka on selkeästi suurin syy miksi paino ei lähde putoamaan, vaikka kuinka treenaisi virtuaali harjoittelijan kanssa.

Wii Fit -tasapainolauta
Pohjassa on neljä sensoria mittaamassa painon jakautumista laudalla.

Painon mittaamisen lisäksi tasapainolauta rekisteröi jalkojesi tasapainon todella tarkasti. Laitteen sensorit ovat sen verran tarkat, että niitä on mahdoton huijata ja pieninkin huojunta laudan päällä näkyy ruudulla tuloksissa. Kehittyneemmässä tasapainotestissä on yhden pikselin kokoinen viiva, jossa pitäisi pysyä kolme sekunttia paikallaan ilman, että paino leilahtelisi kummallekaan jalalle. Se on äärimäisen hankalaa ja itse en ole vielä sitä testiä suorittanut onnistuneesti. Kuulemma siihenkin pystyy, kun harjoittelee tarpeeksi kauan.

Wii Fit
Advanced body balance testissä on tarpeeksi haastetta.

Wii Fit -pelin harjoitukset ovat monipuolisia

Wii Fit
Omat lajisuosikit löytyvät kätevästi yhdestä valikosta.

Wii Fit -pelissä on mahdollista harjaannuttaa omaa kehoaan neljässä eri lajiryhmässä. Mukana on jooga-, aerobic-, lihaskunto- ja tasapainoharjoituksia. Yhteensä lajeja on yli 40, joten tekeminen ei ihan heti lopu kesken ja liikkeillä saa hyvin koko kehon treenattua. Aluksi kaikki liikkeet eivät ole valittavissa, vaan ne aukeavat sitä mukaa kun harjoitusminuutteja on pelin parissa kertynyt. Uudet liikkeet vapautuvat sopivan tiuhaan, kun vaan testaa kaikki liikkeet järjestyksessä läpi.

Sen jälkeen kun liikkeitä on saanut vapautettua tulee valittua niistä itselleen sopivimpia, vaikka juuri niitä vaikeilta tuntuvia liikkeitä pitäisi harjoitella enemmän. Itse löysin kuitenkin myös uusia kiinnostavia jumppaliikkeitä varsinkin joogan parista. En ollut aikaisemmin kokeillut joogaa missään muodossa, vaikka sen henkisen ja fyysisen rauhallisuuden ja tasapainon tavoittelu onkin aina kiinnostanut minua.

Wii Fit jooga
Puuna oleminen on haastavaa.

Jooga liikkeet aloitetaan niinkin yksinkertaisesta harjoituksesta kuin hengittäminen. Se kuulostaa ehkä turhalta, mutta mielestäni valmistaa hyvin jooga-liikkeisiin, joissa hengitys on voimakkaasti mukana liikkeiden suorituksessa. Wii Fit joogaliikkeet ovat todella hyvin opastettuja ja osa tasapainoon liittyvistä erittäin haastavia. Pahimmat heilumiset sain puu-asennossa, jossa seistään yhdellä jalalla ja kädet ylhäällä. Huomasin kuitenkin, että jo muutaman harjoituskerran ja -päivän jälkeen pystyin parantamaan tasapainoani tässä liikkeessä.

Wii Fit
Ylös.. alas… ylös… alas…

Aerobiclajeissa löytyy mm. perus askeleita laudan päällä, juoksemista Wiimote taskussa ja hulavanteen pyöritystä. Kaikissa lajeissa joita Wii Fit pelissä tehdään pisteytetään ja pisteiden mukaan saa tähtiä. Kun aerobisissa lajeissa yrittää saada täysiä pisteitä, tulee oikeasti hiki jo muutamalla harjoituksella. Tähän kun lisätään hitaassa temmossa tehtäviä lihaskuntoa vahvistavia harjoituksia, kuten punnerruksia, vatsoja ja erilaisia vartalonkiertoja, on täysimittainen treenipäivä hyvin kasassa. En olisi ikinä uskonut, että kehoni voisi olla seuraavana päivänä niin jumissa kuin Wii Fit pelaamisen aloittamisen jälkeen.

Varsinkin joogassa huomasin käyttäväni harvemmin käytössä olleita syvempiä lihaksia, jotka kipeytyivät kuin punttisalilla konsanaan. Uskon, että voisin omaa lihaskuntoa harjoittaa ja pitää yllä helposti tämän pelin avulla vaikka en harrastaisi mitään muuta urheilua. Joogan hitaan haastavasti tehtävät liikkeet ja harmoninen hengitys herättivät sisimmissäni pienen jing-jang japanilaisen, joka haluaa henkisen ja fyysisen minäni olevan kunnossa.

Wii Fit on koko perheen personal trainer

Oman Mii-hahmon kehityksen lisäksi pelejä voi pelata vierailija hahmolla. Näin voi myös selkeästi kevyemmät henkilöt kokeilla peliä, jos omaa hahmoa ei ole konsoliin luotuna. Oli mukava huomata, että myös kolmevuotias ja 15 kiloinen tyttäreni pystyi käyttämään lautaa loistavasti esimerkiksi hulavanteiden pyörittämisessä. Painon kalibrointi onnistuu hyvin hahmoa vaihdettaessa, kun toinen henkilö haluaa testata tasapainolautaa. Hulavanteiden pyörittämisen liike oli niin helppo omaksua, että näinkin nuori pystyi sitä kokeilemaan. Hyvien seurantojen avulla ja omien hahmojen luomisella Wii Fit sopii hyvin omaksi virtuaaliseksi kuntovalmentajaksi koko perheelle.

Wii Fit
Ohjeet liikkeiden suorittamiseen ovat selkeät ja perusteelliset.

Pieniä käyttöä haittaavia tekijöitä pelissä kuitenkin on. Jokaisen pelin aloittamiseksi tarvitaan Wii-ohjainta ja itse liikkeissä siitä on lähinnä haittaa, jos sitä pitää kädessä. Olisi hyvä jos laudassa olisi yksinkertaisiin seuraava-nappien painamiseen tarkoitettu nappi, jota voisi jalalla helposti painaa. Tasapainolauta ja varsinkin sen ympärillä heiluminen tarvitsevat myös tavallista enemmän tilaa, joten aivan pienimpiin pelihuoneisiin se ei sovellu. Pidempään harjoitellut voi myös pitkästyä liikkeiden aloituslöpinöihin, kun haluaisi päästä jo suorittamaan itse liikkeitä.

Peli ja laite seuraavat hyvin oman painon kehitystä, mutta ne eivät yksistään riitä painon pudottamiselle. Oikea personal trainer osaa myös puuttua syömiseen ja voi tarkemmin seurata jaksamista ja antaa vinkkejä näissä asioissa. Wii Fit ei kokonaan tee personal trainereita työttömiksi, mutta antaa loistavan alkustartin ensikertalaiselle kuntoilijalle. Itse aktiivisena liikkujana sain siitä juuri tarvittavaa hyötyä tukemaan ja monipuolistamaan omaa liikkumistani, joten voin lämpimästi suositella sitä myös aktiiviurheilijoille. Omassa liikkumisessa on kuitenkin aina hankalinta pitää säännöllisestä harjoittelusta kiinni, kun joukkueen tai kaverin painostus harrastamiseen puuttuu. Omaa ajan käyttöä tämän pelin testaamiseen rajoittivat myös viime aikoina julkistetut loistavat hittipelit, joiden parissa on tullut vietettyä enemmän aikaa iltasella, kuin omasta kehosta huolehtimiseen. Tästä syystä tulokset eivät Wii Fit pelaamisen aikana parantuneet ollenkaan ja siitä voin syyttää vain itseäni. Pelissähän ei ole mitään vikaa ja siksi tekniikanihmelapsi.com suosittelee Wii Fit peliä kaikille ja kaiken ikäisille.

Arvosana Wii Fit -pelille: 5/5

Wii Fit kuvagalleria

Wii Fit Wii Fit Wii Fit Wii Fit Wii Fit Wii Fit Wii Fit Wii Fit Wii Fit Wii Fit Wii Fit Wii Fit Wii Fit Wii Fit Wii Fit Wii Fit Wii Fit Wii Fit Wii Fit Wii Fit Wii Fit Wii Fit Wii Fit Wii Fit Wii Fit Wii Fit Wii Fit Wii Fit

Linkit

10 thoughts on “Wii Fit – Nintendon tasapainolauta ja peli testissä”

  1. Kommee tv-taso. Mistä olet ostanut tuon ja onko vasemmalla näkyvän välilevyn korkeus säädettävissä? ps. artikkeli oli myös hyvä. 🙂

  2. Kiitoksia palautteista. On tuo Wii Fit sen verran hyvä laitos, että lunastin testikappaleen itselleni.

    TV-taso on Lundian hyllyjä ja vasen hyllylevy on säädettävissä. Sen takia itsekin tuon Lundian valitsin, kun muihin vastaaviin valmistasoihin vahvistin ei olisi kunnolla mahtunut. Nyt vahvistimen paikalla on väliaikaisesti keskikaiutin, mutta normaalisti pidän keskikaiutinta tason päällä, kun siinä ei ole taulutelevisiota testissä. Oma taulutelevisio on seinätelineessä.

  3. Tervehdys,

    Artikkelissa näkyy että tasapainoilulauta on maton päällä, niin kysynkin että onko sillä väliä onko alla matto vai suoraan kova lattia?

  4. painoraja on 150kg, joten sillä voi kuntoilla vähän painavampikin henkilö. Itse omistan wii fit plussan joka on vähän kehittyneempi ja sisältää enemmän pelejä.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *