Passat CC 1.8 TSI 118 kW koeajossa

Passat CC

Viikonloppuna tuli pitkästä aikaa koeajettua uutta autoa. Tällä kertaa hyppysiin asettui Volkswagen Passat CC 1.8 litran TSI koneella, joka tuottaa 118 kilowattia tai 160 hevosvoimaa. Karamellin valkoinen coupe kävi kanssani maantie- ja keskustalenkillä syksyisten piha-askareiden välissä. Tämä karvan alle 40 000 euroa maksava auto oli täysin perusvarusteltu ja vaihteistona toimi 6-portainen manuaali.

Näin perheellisenä täytyy heti ensimmäiseksi sanoa, että omaan käyttöön kahden pienen lapsen kanssa tätä autoa en lähtisi harkitsemaan. Ulkoisilta puitteilta auto suuntautuukin paremmin lapsettomille ja niille keiden jälkikasvu on jo ehkä lentänyt pois pesästä. Auto on vain nelipaikkainen ja takana keskellä on iso lokero, jossa juomatelineet kahdelle pullolle. Koska perus sedan Passattiin verrattuna tämä on pidempi ja leveämpi, ei auto todellakaan tunnu pieneltä coupe-autolta. Tilaa on hyvin neljälle aikuiselle ja takapenkin muotoillut syvennykset ovat erittäin mukavat matkustajille.

Passat CC
Edessä ovat loistavat kuppipenkit.

Edessä kuljettajaa ja kanssa matkustajaa hemmotellaan melkein täydellisillä kuppipenkeillä, joista ainakin tällaiselle 180 senttimetrin kaverille löytyi todella hyvä ajoasento. Ensimmäisenä ohjaamoon istuessa tai laskeutuessa huomasi, että tässä autossa istutaan melko korkealla ottaen huomioon että ollaan coupe-autossa sisällä. Näkyvyys kyllä on parempi korkealla istuttaessa, mutta oma mieltymys olisi hilannut penkkiä hitusen alemmas. Sähkösäätöinen penkki ja ohjauspyörän etäisyyssäätö mahdollistivat erinomaisen ajoasennon ja kuppipenkki antoi mahtavan tuen sivuttaissuunnassa. Perinteiseen Volkswagen tyyliin en edelleenkään pidä pitkälle ulottuvasta kytkimestä ja jouduin hilaamaan penkin aika lähelle kojelautaa. Itse valitsisinkin Volkswagenin aina DSG-automaatilla, jos sellaisen ostaisin.

Passat CC
Keskikonsoli on tyylikkään pelkistetty.

Itselleni hopea sisustus iskee parhaiten ja Passat CC:n kojelauta ja keskikonsoli mittareineen on mielestäni arvokkaan tyylikäs olematta kuitenkaan mitenkään liian vanhoillinen. Hallintalaitteet ovat hyvin käden ulottuvilla ja vaihdekeppikin tarpeeksi ylhäällä ja lähellä keskikyynärnojaa, jossa vaihdekäsi lepää mukavasti ajon aikana. Muista Passat malleista tutut käynnistysavaimet ja sähköinen seisontajarru ovat tässäkin mallissa läsnä. Vakiona tulee myös pysäköintinavustin “Park Assist”, joka tekee taskuparkkeeraamisesta lastenleikkiä. Sen mukana tulee siis parkkitutkat eteen ja taakse. Vakio musiikkilaitteistosta löytyy audio-in-liitäntä MP3-soitinta varten ja ääni oli ok, mutta ei mitenkään liian hyvä. Alimmat bassot jumputtavat ja korkeissa äänissä on ylikorostuksen makua, jolloin keskiäänet eivät toistu mallikkaasti. Koska ohjaamossa kaikki muut äänet loistavat poissaolollaan, suosittelen tämän tasoiseen autoon ehdottomasti sen arvolle sopivampaa äänentoistojärjestelmää.

Passat CC
Sivupeilit ovat nuolen muotoisina tyylikkäät myös sisältä.

Kun auton käynnistää, ei moottorin ääntä kuule melkein ollenkaan sisälle. Ajossa moottorin äänet pysyvät niin hyvin ulkopuolella, että monesti huomaa ajavansa pari pykälää liian pienellä vaihteella. Moottoritiellä ei ollut paljon eroa sisämelussa ajoiko satasen vauhdissa nelosella vai kuutos vaihteella. Viimeinen vaihde oli tosiaankin bensan säästämiseen tarkoitettu ja ohitustilanteissa kannattaa vaihtaa pari pykälää pienemmälle. 1,8 litrainen turbotettu bensiinimoottori oli todella hyvä ja vääntöä löytyy mukavasti jo 1500 kierroksen kohdalla. Kaupunkiajossa kone reagoi hyvin kaasupolkimen painuessa nopeasti pohjaan. Pieni turbo viive tietenkin on aistittavissa, mutta juuri se turbo antaa mukavan lisän lähtönopeuksissa, kun kierrosluvut ovat alhaalla.

Pienempi kone tuo säästöjä niin vakuutuslaskuissa kuin bensan kulutuksessakin. Vaikka tehoja koneesta lähtee vain 160 hevosvoiman verran, tuo laaja vääntöalue sellaista ripeyttä ajamiseen jota toivoisi jokaisesta autosta löytyvän. Moottoritienopeuksissa kone ei tunnu enää niin voimakkaalta ja Passat CC:n sporttiseen ja menevään ulkonäköön suhteutettuna 1.8 litran TSI kone tuntuu jopa alimitoitetulta. Onneksi moottorivalikoimissa on myös 2.0 TSI ja 2.0 TDI sekä huippumalli 3.2 litran V6, jossa 4motion-neliveto ja DSG-vaihteisto vakiona.

Passat CC
Keulan ilme on uhkea.

Passat CC tekee itseasiassa vähän hallaa perinteisille Passat malleille, koska uudistettu keula näyttää niin paljon paremmalta kuin aikaisempien mallien. Konepellissä on myös mukavan näköiset uritukset, jotka tuovat särmikkyyttä keulan ilmeeseen. Tähän keulaan sopisi Xenon-kaasupurkausvalot kirkkaan sähkönsinisen hehkunsa kanssa loistavasti.

Passat CC
Takavalot ja leveät renkaat.

Vakiona tulevat 235/45R17 renkaat eivät mölynneet sisätiloihin edes karkeapäällysteisellä moottoritiellä. Niistä lähtevä ääni on melkein ainut joka ohjaamossa kuuluu ajon aikana. Alusta ei ollut niin jäykkä kuin olin odottanut ja tämä auto on selvästi suunnattu mukavuudeltaan enemmän herrasväelle, jotka eivät aja jokaista mutkaa talla pohjassa. Mutkissa auto heijailee vähäisen, mutta vastapainona keskustan mukulakivet kumisevat pehmeän mukavasti ohjaamoon.

Passat CC
Takalinja on tyylikäs.

Pitkän coupen takaosaan on saatu mukavan kokoinen takakontti, johon mahtuu helposti kahden henkilön viikonlopputavarat. Kiiltävät kromilistat tuovat mukavan tyylikkään ilmeen varsinkin tähän valkoiseen väriseen malliin. En huomannut tarkistaa kääntyvätkö takapenkit ollenkaan, mutta ainakin takapenkkien keskeltä aukeaa iso suksiluukku pääsiäisen laskettelureissuja varten.

Passat CC
Valkoinen väri loistaa parkkipailla aivan erilailla.

Itse ihastuin tähän autoon niin ulkonäöllisesti kuin ajettavuudeltaankin. Aikaisemmin perus sedan ja farmari mallisten Passattien ajaminen ei ole herättänyt minussa samanlaista omistamisen halua kuin tämä uusi CC malli. Tietenkin autot valitaan elämäntilanteen mukaan ja nykyiseen perhe-elämään tämä auto on auttamatta liian pieni ja liian kallis omaan budjettiin. Kuitenkin se tuntui heti sellaiselta laadukkaalta ja tyylikkäältä autolta, jolla voisin kuvitella ajavani heti, kun lapset ovat lähteneet kodista tai jos rahallinen tilanne antaa myöden kahdelle autolle.

Samalla ihastuin myös VAG-konsernin uusiin turbokoneisiin ja sellaisen voisin ottaa vaikka heti nykyiseen autoonikin. Se pieni lisä väännössä alhaisilla kierroksilla yhdessä taloudellisen ja pienen koneen kanssa ovat aika voittamaton yhdistelmä. Omissa vähäisissä ajoissa dieselmoottorit eivät ole vaihtoehtoja nykyisellä verotusmallilla ja muutenkin pidän bensamoottoreiden pidemmästä vääntöalueesta.

Passat CC
Valkoinen on taas in.

Valkoinen väri taitaa myös olla taas nousevassa trendissä ja tähän Passat CC autoon se sopiikin mielestäni parhaiten kaikista värivaihtoehdoista. Tämä väri ei ole edes metalliväri, joten se ei edes tuo lisähintaa, tähän muuten vähän tyyriimpään autoon. Vaikea oikein sanoa mitä olisin jäänyt kaipaamaan koeajossa. Aluksi tehoja ei tuntunut olevan tarpeeksi, mutta nopeusmittaria vilkaistessani, huomasin että se olikin vain auton hiljaisuudesta johtuva harha. Ulkonäköä ajatellen voisi moottori ehkä sittenkin olla 200 hevosvoiman 2.0 TSI ja mieluiten DSG-vaihteilla sitten kun sellainen vaihtoehto joskus tulee. Vakiovarusteet ovat kattavat ja niihin lisäisin tämän koeajon perusteella ainoastaan paremmat stereot, koska olen sen verran hifistelijä myös autostereoissa. Alusta oli myös löysempi kuin olen tottunut, mutta sekin miinuspuoli tuli takaisin sitten ajon mukavuudessa. Nähtävästi iän lisääntymisen myötä myös auton jousituskin pehmenee.

Kiitokset Volkswagen Center Vantaalle koeajosta!

Linkit

8 thoughts on “Passat CC 1.8 TSI 118 kW koeajossa”

 1. Milloinkohan Fortum onnistuu kehittämään sähköverkkoansa? Lukuisine kirjoitusvirheineen loistava artikkeli ja erinomainen testikohde! Kuvat myös hienoja.

 2. Joko on autokaupat tehty? Itse tuollaista havittelin mutta ei ole kaikista paras perhe auto

 3. Siis hitsi. Luulin kommentissani

  # Mika Latvala Says:
  April 20th, 2009 at 8:10 pm

  Milloinkohan Fortum onnistuu kehittämään sähköverkkoansa? Lukuisine kirjoitusvirheineen loistava artikkeli ja erinomainen testikohde! Kuvat myös hienoja.

  Että kyseessä on sähköauto, koska otsikon 118 kW koeajossa !118 kW” kertoo minulle että kyseessä on sähköauto, vaikka todellisuudessa bensiiniauto.

 4. Hyvä artikkeli mutta pienen virheen löysin. Tehokkain moottori on 3.6 V6, eikä 3.2 V6 kuten kirjoituksessa luki.
  CC:ssä on myös vakiona kääntyvät takapenkit.

 5. Ihan mukava arvostelu, mutta miksi auto EI sopisi perheelliselle jolla on kaksi pientä lasta? Tavaratilaa on yhtä hyvin kuin sedan-passatissa ja 4-paikkaisena lastenistuimille on hyvin tilaa.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *