Hifimessut 2008 messukatsaus ja kuvat

hifimessut 2008

Helsingin Kampin Radisson SAS hotellissa järjestettiin taas hifimessut viime viikonloppuna. Itse kävin paikan päällä lauantaina ihmettelemässä lähinnä uusia tuulia kotiteatteri rintamalta sekä kuuntelemassa suurimmat ja kalleimmat kaiuttimet. Pari mukavaa luentoakin tuli tällä kertaa kuunneltua ja nyt muistin myös käydä kellarissa autoja ihmettelemässä ja kuuntelemassa. Tässä artikkelissa kuvia Helsinki HighEnd & Hifimaailma 2008 messuilta eli tuttavallisemmin hifimessuilta 2008.

Autohifiä kellarissa

Ensimmäisenä eksyin alas kellariin, jossa oli esillä kymmenkunta autoa. Osa autoista oli pelkästään esittelykäyttöön rakennettuja hienoine sisustuksineen, mutta suurin osa näytti ulkopäin tavallisilta menopeleiltä. Sisälle oli kuitenkin rakennettu erittäin hienoja ja tyylikkäitä ratkaisuja äänentoistoa ajatellen. Itse kävin kuuntelemassa musiikkia keltaisessa Beetlessä, jossa oli kaikki kaiuttimet tuotu ylös kojelaudan korkeuteen ja panostettu puhtaaseen ja kirkaaseen yläpäähän soinnissa. Muutamat testikappaleet osoittivat taas, että kyllä itse panostamalla saa auton musiikintoiston viritettyä erittäin hyväksi ja musiikista voi tosiaan nauttia myös autossa. Ainakin näin parkkihallissa pysäköitynä.

hifimessut 2008 hifimessut 2008 Tässä käytännöllinen hifiasennus Avensiksessa, jossa ei ole kontin tilaa hukattu. Volkswagen New Beetle Kaikki Beetlen kaiuttimet olivat kojelaudassa ja pilareissa.

Genelec

hifimessut 2008 Genelecin uudet mallit
Genelecin pienimmät mallit rivissä.

Kellarista oli hyvä siirtyä vielä aikaisessa vaiheessa tyhjillään olevaan Genelecin osastolle. Tämä osasto on yleensä ollut messuilla erittäin suosittu ja aamutuimaan kaiuttimia pääsi jopa näkemään, kun tungosta ei ollut vielä ehtinyt tulla.

hifimessut 2008 Genelec 6010A
Genelec 6010A.

Kesällä julkaistiin Genelecin uusin ja samalla pienin kaiutin 6010A. Se on enemmän suunnattua kuluttajille ja myös tietokoneen käyttäjille pienemmän kokonsa ja väriensä osalta. Varsinkin valkoinen sopii hyvin nykyisten iPodien ja valkoisten kannettavien seuraksi. Kaiuttimen rakenteessa on käytetty samoja hyviä ominaisuuksia kuin isommissa malleissa kuten valettu alumiininen kotelo ja hyvät sähköiset komponentit. Kädessä pidettynä kaiuttimen laatu tuntui jykevyytenä ja yllättävän painavana kokonaisuutena. Demotilassa nämä pienet ja pippuriset satelliitit toimivat yllättävän hyvin uuden 5040A subwooferin kanssa eikä olisi kysymättä uskonut, että ison kuuntelutilan täyttivät juurikin nämä malliston pienimmät kaiuttimet. Genelec 5040A Subwoofer on tulossa lokakuussa myyntiin ja 6010A kaiuttimet maksavat noin 250 euroa kappaleelta.

Pioneerin taulutelevisiot

hifimessut 2008 pioneer
Pioneerin plasmatelevisiot seinällä.

Pioneerilla oli esillä heidän tämän hetkinen Kuro taulutelevisiomallistonsa. Nykyään plasmatelevisiot ovat 50 ja 60 tuumaisia ja uudet LCD mallit täyttävät 32-, 37- ja 46-tuumaiset koot taulutelevisioissa. Kuvassa keskimmäisenä oli uusin Pioneerin plasmatelevisio KRP-500A, jossa suurimpana uutuutena on erillinen viritin- ja liitinyksikkö.

hifimessut 2008 pioneer krp-500a
Pioneer KRP-500A viritinyksikkö.

Tämä erillinen liitin- ja viritinyksikkö tekee taulutelevisiosta entistä ohuemman ja se mukailee samaa designia kuin Pioneerin uudet  Blu-ray-soittimet. Kaikki kuvalähteet kiinnitetään siis tähän laatikkoon ja siitä lähtee vain yksi piuha itse televisioon. Tämä helpottaa huomattavasti laitteden kytkemistä, jos taulutelevisio on laitettu seinälle.

hifimessut 2008 pioneer
Television mukana toimitetaan magneetilla kiinnitettävä valomittari.

Taulutelevision mukana toimitetaan reunaan kiinnitettävä mittalaite, joka mittaa huoneen valoisuuden sekä värilämpötilan. Se säätää kuvan asetukset automaattisesti huoneen valaistuksen mukaan sopivaksi. Esittelytilassa vieressä oli aikaisempi malli, jossa tätä automaattista säädintä ei tule mukana. Molemmat televisiot olivat tehdasasetuksilla ja eron näiden kahden mallin välillä tosiaan huomasi hyvin. Mittarilla varustetun mallin värit olivat lämpimämmät ja kuva näytti myös paremmalta kuin vieressä ollut perusmalli. Molemmissa televisioissa on sama paneeli ja tekniikka, joten automaattinen kuvan säätäminen näytti toimivan hyvin. Monesti televisiota katsellaankin erilaisissa valaistuksissa olohuoneessa ja silloin tällainen automaattinen säätö voi olla hyvinkin tarpeellinen, kun valikoista ei tarvitse erikseen valita sopivaa kuvan säätöohjelmaa kulloiseenkin tilanteeseen.

hifimessut 2008 pioneer lcd
Pioneerin LCD Kuro KRL-37V.

Pioneerin osastolla oli myös Pioneerin ensimmäinen LCD Kuro televisio. Se näytti kyllä yllättävän hyvältä ja mustalta, mutta hävisi selkeästi mustantasossa ja varsinkin katselukulmissa vieressä olleille plasmoille. Tämän 37-tuumaisen Full HD LCD:n ovh on vähän alle 2000€, joten LCD puolellakin joutuu Kuro-laadusta maksamaan vähän enemmän. Katselukulmaongelmaan tuo vähän apua kääntyvä jalusta.

Taulutelevision kuvan säätäminen

hifimessut 2008 taulutelevision säätäminen
Hifimaailman Mauri Eronen näytti miten taulutelevision säätäminen tapahtuu.

Tänä vuonna kävin myös kuuntelemassa pari mielenkiintoista luentoa, jossa aikaa saikin hyvin menemään. Taulutelevisioiden säätämiseen ja kalibrointiin keskittynyt luento oli erittäin mielenkiintoinen ja suosittu. Esittelyssä oli käytössä Samsung LE46A656 LCD ja Pioneer PDP-LX5090H plasmatelevisio. Yllä oleva kuva on otettu todella viistosta ja vaikka ei uskoisi, niin molemmissa televisioissa pitäisi olla siis musta kuva. Onneksi LCD:n kuva on sentään edes vähän parempi, kun televisiota katsoo suoraan edestä päin. Esittelyssä käytettiin AVS HD-bluray testilevyä ja noin 150 euron hintaista kalibrointilaitetta, jolla kuvan säätäminen onnistui melko kivuttoman näköisesti – ainakin kun ammattilainen sen teki. Luennolla tuli varsin hyödyllistä tietoa, kuten että Full HD materiaalilla kannattaa kaikki kuvanterävöitykset ottaa pois päältä ja kannattaa tarkistaa, että kuva näkyy kokonaan eikä reunimmaisia pikseleitä jää pois overscan zoomauksen johdosta.

hifimessut 2008
James Bond Casino Royale toimi elokuvatestimateriaalina.

Luennon jälkeen pääsi vielä tutkimaan taulutelevisioiden eroja valot päällä sekä pimennetyssä huoneessa. Varsinkin pimeässä LCD:n onneton musta näkyi sinertävänä, mutta kirkkaus oli vähän parempi kuin plasmassa. Pioneerissa mustan taso on niin alhainen, että mittauksissa käytetty laite ei pysty sitä edes mittaamaan ja Pioneer ei enää edes puhukaan kontrastisuhteesta, koska se on ääretön. Jutustelusta tuli hyvin ilmi, että plasmatelevisiot, ja varsinkin Pioneerin mallit, ovat selkeästi paras vaihtoehto elokuville ja LCD-televisiot toimivat paremmin tietokoneiden ja konsoleiden näyttönä terävämmän ja tasaisemman kuvansa ansiosta. Plasmatelevisioissa kuva aina vähän elää, kun kuvaa tarkastelee oikein läheltä. Mielenkiintoista on kuitenkin nähdä miten esimerkiksi Sonyn tulevat LED-taustavalaistut 4500-sarjan televisiot pärjäävät nykyisille plasmatelevisioille.

Kotiteatteri huoneet

Marek Sound oli rakentanu messuille kolme kotiteatteri tilaa, jossa oli esillä uusimmat tykit Panasonicilta, JVC:ltä ja InFocukselta. Loistavat tilat olivat kaikki vierekkäin ja tykkien kuvaa pääsi helposti vertailemaan keskenään. Panasonicin ja InFocuksen malleista pääsi tekemään vertailuja samassa huoneessa eri mallien välillä. Vaikka valoa oli vähän esittelytilassa, niin silti JVC D-ILA HD100 videotykki ei päässyt parhaimpaansa. Tuo tykki toimii kuulemma parhaiten täysin pimennetyssä huoneessa. Viereisessä tilassa ollut Panasonic PT-AE3000 voittikin sen valotehollaan ja näytti selkeästi kirkkaammalta vähän valaistussa huoneessa.

JVC:n projektorin kaverina toimivat Monitor Audion lippulaivakaiuttimet ja massiivinen 150 kg painava subwoofer. AVP2 kuulosti ja näytti Prismasonic HD-5000R anamorfisen linssin kautta aika mahtavalta ja sai taas unelmoimaan tuosta täysin pimennetystä kotiteatterihuoneesta. Kuva heijastettiin 117-tuumaiselle 2.35:1 kuvasuhteen 4500 euroa maksavalle Stewartin kankaalle eikä lopputulos enää leffateattereille hävinnyt. Monessa suhteessa se varmasti myös peittoaa leffateatterit niin äänen kuin kuvankin laadussa. Harmi vain että pikku pokkarilla ei saanut mitään järkeviä kuvia tilasta, mutta eihän ne kuvat mitään kerrokaan, jos ei ollut paikanpäällä tätä teatterihuone kokoelmaa kokemassa. Esitteestä nopeasti laskettuna rahaa tähän parhaimpaan huoneeseen on palanut hulppeat 76 806 euroa.

hifimessut 2008
KotiAV:n akustoidun huoneen kaiuttimia.

KotiAV esitteli messuilla omaa osaamistaan ja oli rakentanut täysin akustoidun kotiteatterihuoneen isomman huoneen sisälle. Tässä täysin pimennetyssä huoneessa ääntä toisti noin 25 000 euron edestä Genelecin kaiuttimia ja akustoinnin materiaalit maksoivat karkeasti 4000 euroa ilman työn osuutta.  Russel Crowen Master and Commanderin sotalaivojen taistelukohtaukset toistuivat mukavalla auktoriteetilla ja tilan akustoinnin laadukkuuden tosiaan huomasi kuuntelussa.

hifimessut 2008
Takaseinän akustointia.

DSPeakerin HeaDSPeaker 5.1 kuulokkeet

hifimessut 2008 headspeaker
HeaDSPeaker esittelyssä.

Kotimainen DSPeaker yritys esitteli uusinta tuotettaan HeaDPSeakeria luennon ja esittelytilan voimin. HeaDSPeakerin tarkoituksena on tuoda aito 5.1 äänentoisto kuulokkeisiin. Erona aikaisemmin esiteltyihiin surroundkuulokkeisiin tämä järjestelmä tarkkailee pään liikkeitä ja laskee suuntakuuloa varten äänen oikean tulolähteen DSP-järjestelmän avulla. Lyhyesti selitettynä pään liikuttaminen ei liikuta äänilähdettä kuulokkeiden mukana vaan se tuntuu pysyvän paikallaan. Näin ihminen pystyy paremmin määrittelemään mistä suunnasta ääni oikeasti tulee ja tilanne vastaa samaa kuin ympärillä olisi viisi erillistä äänilähdettä. Näillä kuulokkeilla ja DSP-järjestelmällä on siis oikeasti toteuttettavissa 5.1 surroundjärjestelmä vain kahdella kuulokkeella.

Koko luentoa ja tuotteen toimintaperiaatetta on minun vaikea tässä tiivistää ilman, että referoin koko luentoa. Testatessa oli kyllä helppo huomata kuinka hyvin tämä järjestelmä toimi. Kuulokkeita varten tehdyssä demossa pystyi valitsemaan soivan kaiuttimen ja päätä kääntelemällä pystyi vielä kertomaan mistä kohtaa ääni oikeasti tuli. Toisessa demossa, jota itse testasin, oli järjestelmä kytketty Xbox 360:een ja GTA4 pelissä surround äänimaailma toimi yllättävän hyvin pelkästään kahdella kuulokkeella. Pään liikuttelu ei siis siirtänyt ääntä mukana, vaan tuntui kuin takana olisi ollut oikeasti kaiutin paikallaan äänilähteenä. Halvempi malli oli toteutettu Philips SHP8900 kuulokkeilla ja sen hinta on 450 euroa. Kalliimmassa High End mallissa on AKG K701 kuulokkeet ja sen hinta on 750 euroa. Ihan halpa systeemi ei siis ole kyseessä, mutta erittäin toimiva kylläkin.

hifimessut 2008 headspeaker
Xbox 360 oli kytketty analogia lähdöstään HeaDSPeakeriin.

Kuulokkeet voisivat olla hyvä vaihtoehto parhaimmille ammattipelaajille, jotka joutuvat pelaamaan kuulokkeet päässä isoissa turnauksissa. Kun äänimaailmassa on tarkka suunta selvillä, pelitulos voisi olla juuri sen tarvittavan asteen parempi ja tuoda voiton vastustajasta. Tietokone käytössä HeaDSPeaker käyttää USB-audion 5.1 äänijärjestelmää, mutta se toimi myös Xbox 360:llä ihan normaalista analogia liitännästä.

Kaiuttimet

Näiden kaikkien luentojen ja kotiteatteri tilojen sekä laitteiden läpikäyminen vei niin paljon aikaa, että tällä kertaa itse kaiuttimien kuuntelu jäi melkein kokonaan tekemättä. Vaikka vietin messuilla aikaa yli neljä tuntia en ehtinyt käydä kuin isoimmat kaiutinhuoneet läpi. Koitin käydä ainakin kaikki kotimaiset valmistajat ja uutuudet kuuntelemassa ja muiden läpikäymiseen olisi tosiaankin tarvinnut kokonaan toisen messupäivän.

hifimessut 2008 Amphion
Amphionin lippulaiva Krypton2 sekä Prio 620 parikuuntelussa.

Amphionin huoneessa oli kuunneltavana ainoastaan uusi huippumalli Krypton2 ja myös uusi Prio 620. Koekuuntelussa oli ensin vuorossa Prio 620, joka kuulosti mielestäni jo aivan mallikkaalta soinniltaan, vaikka Amphionin tyylisesti aika kirkkaita ääniä painottavalta. Mutta kun isompi Krypton2 kytkettiin kiinni ja sama kappale lähti soimaan, oli ero aika selkeä. Kyllä isompi koko, kallimmat komponenti ja fysiikan lait vaan sen musiikin laadun määrittelevät, vaikka monesti voisikin kuvitella että mihin tarvitaan 13 000 euron kaiuttimia. Erottelevuutta ja dynamiikkaa löytyi nopealla kuuntelullakin selkeästi enemmän tästä isosta järkäleestä kuin pienemmästä Prio 620:stä.

hifimessut 2008
Vienna Acoustic The Musik.

Consept Hifi ja Marek Sound oli yhteispelillä tuonut Vienna Acousticin The Musik kaiuttimet messukuuntelijoiden iloksi. Vaikka Amphionin soundi olikin dynaaminen ja voimakas, oli näiden kuunneltavuus kuitenkin aivan eriluokkaa. Eri musiikit tietenkin vaikuttavat näihin nopeisiin kuunteluihin kuin myös huoneiden hyvinkin erilaiset akustiikat, mutta näiden kaiuttimien sointi vain oli niin erottelevaa, kirkasta ja miellyttävää kuunnella, että tänne olisi voinut jäädä asumaan. Hintaa kaiuttimilla 21 500 euroa ja koko setillä yli 34 000 euroa. Hinnan lisäksi myös musiikki näiden kaiuttimien kautta kuultuna sai ihon kananlihalle.

hifimessut 2008 Aurelia Graphica
Kuvassa Aurelian uusi korkea Graphica ja pienempi Ambera.

Viime hifimessuilla ensiesiintymisensä saanut Aurelia kaiutinmerkki on saanut huippu arvosanoja lehdistössä ja ollut myös kuluttajien mieleen. Tällä kertaa kuunneltavana oli uusi korkea Graphica kaiutin, joka lukuisista elementeistään huolimatta on vain kaksitie kaiutin. Sointi oli kuten viime vuonnakin esitellyissä Aurelian Magentoissa hyvin helposti kuunneltava ja lämmin. Tilassa käytetty 8 watin putkivahvistin ei tietenkään antanut kovinkaan suuria potkuja, kun testailin DJ Tiëston Just Be levyltä suosikkikappaleitani, mutta soinnin helppo kuunneltavuus oli omaan musiikilliseen korvaan juuri sopiva. Tällä kokoonpanolla toimivatkin paremmin enemmän laulua sisältäneet kappaleet.

Ohessa vielä muutama kuva, joita tuli messuilla napsittua satunnaisesti. Paljon jäi valitettavasti tuotteita näkemättä ja varsinkin kuulematta, joten ensi vuonna voisin varautua jopa kahden päivän messuihin, jos tuotteita on näin paljon esillä. Itselleni nämä ainakin olivat suurimmat ja kattavimmat hifimessut joissa olen ollut, joten erittäin hyvin on Hifimaailma onnistunut järjestämään hifimessuja Hifi-lehden jälkeen.

Hifimessut 2008 Amphion Krypto2 ja Prio 620 Amphion Ion ja Prio 520C Uusi kotimainen kaiutin WW-Speaker W2 Hauskan näköinen Everything But the Boxin Pluto-kaiutin soi todella hyvin. Plutoa ohjattiin Sugden Bijou -sarjan vahvistimilla Penaudio vakuutti isolla äänellä pienestä koostaan huolimatta.

6 thoughts on “Hifimessut 2008 messukatsaus ja kuvat”

  1. Näköjään samat messut oli Tampereellakin tänään? Taitavat olla vieläkin menossa. Piti raahautua mutta Raxiin menin ja söin itseni täyteen siellä, niin ei jaksanut sen jälkeen vaivautua. Ehkä ensi kerralla sitten kameran kanssa. Toivottavasti. 🙂

  2. Pingback: Digiexpo 2008 kuvat ja tunnelmat osa 1 | tekniikanihmelapsi.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *