Tietokoneen kasaaminen Antec P182 koteloon

Antec P182 kotelo

Vuosi sitten, vähän ennen kuin perustin tämän blogin, päivitin pöytäkonettani uudella kotelolla, emolevyllä, kovalevyillä ja muisteilla. Silloin päivitys kierros käsitti Intel Core 2 Duo E4400 -tuplaydinprosessoriin siirtymisen ja SATA-kovalevyjen hankkimisen. Välikelin päivitykseen hankin kätevän AsRock 4CoreDUAL-VSTA emolevyn, johon sain kytkettyä Ati 9800 Pro AGP-väyläisen näytönohjaimen sekä SATA- että IDE-laitteita. Emolevyltä löytyi myös paikka DDR-muisteille, mutta otin samaan konkurssiin DDR2-muistia pari gigatavua. Oikeastaan ainoa isompi puutos tuossa emolevyssä oli Firewire-liitännän puuttuminen ja sen kaksi SATA-väylää, jotka ovat liian vähän tarpeisiini. AGP-väylän lisäksi emolevystä löytyi PCI-e-väylä, mutta siihen ei sopinutkaan vähän aikaa sitten hankkimani GeForce 8800GT PCI-e näytönohjain. Juuri tuo kyseinen näytönohjain ei ollut jostain kumman syystä tuettuna emolevyllä, joten oli aika vaihtaa uudempaan emolevyyn.

Tässä artikkelissa kuvien ja pienen videon kera oman pöytäkoneeni päivitysprosessi ja katsaus valitsemiini komponentteihin. Tämän kertainen päivitys pitää sisällään emolevyn sekä näytönohjaimen vaihdon. Kovalevyissä siirryin kokonaan pois IDE-väyläisistä kovalevyistä ja asensin kaksi 500Gt kokoista Seagaten kovalevyä RAID-1 levypakaksi. Yhteensä koneessa on neljä kovalevyä RAID-0 ja RAID-1 kokoonpanoilla, joten varmistetun levytilan ja nopeuden ei ihan heti pitäisi loppua kesken.

Antec P182 miditornikotelo

Alunperin halusin hiljaista ja helposti laajennettavaa koteloa, johon voisin tulevaisuudessa hyvin päivitellä sisuskaluja uudemmalla tekniikalla. Yksi suosituimmista koteloista oli Antecin P180 malli vuosi sitten ja juuri sopivasti siitä oli julkaistu uudempi painos P182. Arvosteluita lukiessa Antec P182 kotelo tuntui täyttävän tarpeet, vaikka olikin ehkä koteloiden tyyriimmästä päästä. Ilman virtalähdettä maksoin siitä vuosi sitten 137 €. Tällä hetkellä Antec P182 kotelon saa hintaseurannan mukaan halvimmillaan 120 eurolla.

Parhaimpina ominaisuuksina kotelossa on mielestäni erillinen kotelointi virtalähteelle ja kovalevyille kotelon alaosassa sekä silikoniset kumieristeet, joilla kovalevyt kiinnitetään omaan koteloonsa. Pari isoa 120 mm tuuletinta saa tarpeeksi hiljaiseksi kolmivaiheisella nopeudensäätimellä ja ulkonäkökin on omalle silmälle juuri passeli. Emolevyn vaihtaminen on ehkä työläin komponentti vaihtaa tietokoneesta, koska kaikki lisäkortit ja asemat täytyy irrottaa ja koko käyttöjärjestelmäkin asentaa uudestaan. Tai ei ehkä tarvitsisi asentaa, mutta se oli samalla hyvä tehdä, niin saa taas tuoreen Windowsin asennuksen uuteen koneeseen pyörimään.

Antec P182 imurointi
Kotelo on hyvä imuroida puhtaaksi päivityksen yhteydessä.

Päivityksen yhteydessä sain kätevästi imuroitua kotelon sisältä perusteellisesti. Vuoden aikana tietokone oli ihan mukavasti lattianrajassa kerääntynyt pölyä kotelon sisälle. Ensin tyhjensin kotelon kaikista osista ja jätin ainoastaan virtalähteen kiinni koteloon takatuulettimen kanssa.

Antec P182 takaseinä
Takaseinästä näkee hyvin virtalähteen sijoituksen kotelon alaosassa.

Perinteisesti virtalähteet sijaitsevat tornikoteloissa yläosassa, mutta Antec on mullistanut tämän käsitteen ja tehnyt oman eristetyn tunnelin virtalähteelle kotelon alaosaan. Tämä vähentää lämmöntuottoa siinä tilassa jossa emolevy, prosessori ja näytönohjain sijaitsevat. Samalla alaosaan voidaan asentaa neljä kovalevyä samaan eristettyyn tunneliin. Kotelon oikealla sivulla näkee yhden P182 kotelon uudistuksista, nimittäin reiät vesijäähdytyksen letkuille. Takaseinässä on harva hunajakenno, jonka takana on kiinnitettynä 12 cm Antecin TriCool-tuuletin.

Antec P182 tuulettimien nopeudensäädin
Kahta kotelotuuletinta voi säätää takapaneelista.

Kotelossa on mukana kaksi kappaletta 12 cm Antecin TriCool-tuulettimia, joiden kierrosnopeutta voi säätää takaseinän yläosassa olevista pienistä vivuista.Pienimmällä nopeudella tuulettimien äänenvoimakkuus pitäisi jäädä noin 20Db:n tuntumaan, joka on tarpeeksi hiljainen toimintaääni, mutta ei vielä äänetön. Suurimmalla nopeudella tuulettimien suhina kuuluu melko äänekkäänä ja ilmaakin virtaa sormituntumalla ihan kiitettävästi ulos kotelosta.

Antec P182 reikä katossa
Toiselle tuulettimelle on paikka katossa.

Paketista otettuna toinen kotelotuuletin on kiinni takaseinässä ja toinen katosta löytyvässä tuuletinpaikassa. Itse laitoin kuitenkin toisen tuulettimen prosessorijäähdyttimeen kiinni ja katon tuulettimen paikan jätin tyhjäksi, kuten Silentpcreview.com:n artikkelissa suositeltiin tekemään. Suurin syy tämän kotelon ostamiseen tulikin itseasiassa tuon sivuston Antec P182 artikkelista. Kuvia tuulettimien lopullisesta sijoituksesta myöhemmin.

Antec P182 edestä
Antec P182 edestä.

Etupuolella kotelosta löytyy avattava ovi sekä Firewire-, 2 x USB-, mikrofoni- ja kuuloke-liitännät. Oven voi myös lukita avaimella, jolloin konetta ei saa sammutettua tai käynnistettyä virta- tai reset-napeista.

Antec P182 virtanapit
Virtanapit löytyvät oven takaa.

Kun etuoven avaa, löytyy virtanappi ja sen yläpuolelta pienempi reset nappi. Molempien nappien yläpuolella on ledit, jotka ilmoittavat sinisellä valollaan kovalevyn toimminnasta. Missään emolevyssä vain ei ole tullut vastaan liitäntää kahdelle kovalevyvalolle. Pieni piste etupaneelissa taitaa olla power-valo, mutta itse en ole toistaiseksi saanut sitä toimimaan emolevyjen kanssa. Ovea joutuu siis aina vähän aukaisemaan, kun koneen laittaa päälle, mutta toisaalta lukittava ovi on kätevä esimerkiksi LANeissa tai lapsiperheissä.

Antec P182 ovi auki
Kotelossa on mukavasti tilaa optisille asemille.

Avattavan etulevyn takana ovat kaikki optiset asemat ja muut etupaneeliasennukseen tulevat lisäkortit kätevästi piilossa katseilta. Tämä tuo ehdottoman tyylikkään ulkonäön koneelle, mutta ovi täytyy aina avata kun asemia haluaa käyttää. Ylhäällä on paikka neljälle 5,25″ asemalle ja suunilleen keskellä on 3,5″ laajennuspaikka, vaikka muistikortin lukijalle. Eihän kukaan enää diskettiasemaa koneeseensa ole laittamassa? Kahden ritilän takana ovat paikat 12 cm tuulettimille ja niistä löytyy myös irroitettavat pölysuojat.

Antec P182 pöysuojat
Pölynkerääjä on tehnyt tehtävänsä.

Antec P182 pölysuoja Antec P182 tuulettimen paikka etulevyssä

Pölynkerääjät löytyvät oven takaa ja tästä kuvasta huomaa hyvin kuinka paljon pölyä on kerääntynyt jo yhden vuoden aikana etulevyyn. Nämä kannattaakin puhdistaa useimmin kuin kerran vuodessa.

Antec P182 virtalähteen paikka
Virtalähteen paikka on alaosassa.

Virtalähde sijaitsee kotelon alaosassa oman kehikon päällä eli ilma pääsee kiertämään koko virtalähteen ympäri. Kehikko, jolla virtalähde on ruuvattu kiinni alustaansa, on vuorattu sisältäpäin silikonireunuksilla, joka vähentää virtalähteen tuulettimen resonoinnin siirtymistä koteloon. Itse hankin vuosi sitten Be Quiet:n virtalähteen, jonka alaosassa on iso 12 cm tuuletin, joka puhaltaa ilmaa kotelosta ulospäin virtalähteen takaosan hunajakennoston läpi. Tämäkin komponentti on äänenvoimmakkuudeltaan alle 20 Db normaalikäytössä. Lisäksi virtalähde puhaltaa kuumaa ilmaa kotelosta parisenkymmentä sekunttia sen jälkeen, kun koneen on sammuttanut. Tämä jälkijäähdytys viilentää koteloa ja toivottavasti pidentää myös komponenttien käyttöikää.

Be Quiet P6 Pro 430W modulaariset johdot
Virtalähteen piuhat ovat irroitettavissa.

Be Quiet:n modulaarisen virtalähteen kaikki oheislaitteille menevät piuhat ovat irroitettavissa. Tämä vähentää huomattavasti piuhasotkua koneen sisällä, kun kaikkia johtoja ei tarvitse liittää virtalähteeseen kiinni. Johdot ovat vielä erittäin tiiviisti pakattu mustaan kuristesukkaan ja virtalähteen mukana tuli vielä nippu tarralla toimivia nippusiteitä, joilla siistin kokoonpanon kotelon sisältä voi viimeistellä. Tämän komponentin valitsin Skenegroupin arvostelun perusteella, joten sieltä saat mukavasti lisätietoa tästä virtalähteestä.

Antec P182 pohjakumit
Kotelon pohjassa ovat suuret ja pehmeät silikonikumit.

Lisää äänen vaimmennusta löytyy kotelon pohjasta, jossa suuret silikoniset kumittassut poistavat kaikki resonoinnit, jotka kotelosta voisi siirtyä alustaan jolla kotelo seisoo. Etulevyn alaosassa on myös ilmanottoaukko, kuten myös kotelon sivuilla löytyy ilmaraot, kun kotelon etulevy on kiinni.

Asus P5Q Deluxe -emolevy ja Scythe Ninja -prosessorijäähdytin

Uuden emolevyn hankinta osui itselläni siitä hyvään väliin, että uudet P45-piirisarjalliset emolevyt oltiin juuri julkaistu. Asuksen P5Q Deluxe oli yksi ensimmäisistä ja muropaketin artikkelin perusteella ostopäätös oli helppo tehdä tämän emolevyn osalta. Suuntaa siis selaimesi muropaketin arvosteluun, jos haluat tarkempaa tietoa tästä emolevystä. Prosessorijäähdyttimen hankin vuosi sitten ja sekin löytyi Silentpcreview.com sivun artikkelista. Tänä päivänä löytyy jo monia isoja ja hyviä prosessorijäähdyttimiä.

Asus P5Q Deluxe ja Scythe Ninja
Scythe Ninja on kerrostalon korkuinen jäähdytin rivintalon korkuisen vakiojäähdyttimen vierellä.

Scythe Ninja Asus P5Q Deluxe emolevyssä Scythe Ninja Asus P5Q Deluxe emolevyssä

Scythe Ninja on todella iso ja korkea verrattuna tavalliseen Intelin vakiojäähdyttimeen. Jäähdyttimen mukana tuli 12 cm tuuletin, jonka voi kiinnittää mille tahansa sivulle puhaltamaan ilmaa jäähdyttimen läpi tai imemään ilmaa siitä pois päin. Tällä jäähdyttimellä prosessoria pystyy myös käyttämään passiivisena eli tuuletinta ei välttämättä tarvita ollenkaan vakio kellotuksilla. Pienistä kuvista näkyy hyvin kuinka lähelle tai oikeastaan kiinni asti Scythen heatpipet osuvat Asuksen emolevyn piirisarjajäähdytintä. Emolevyä hankkiessa ei tullut tarkistettua yhteensopivuutta, joten onni oli tässä asennuksessa puolellani.

Asus P5Q Deluxe liitännät

Asus P5Q Deluxe SATA-liitännät
6 x SATA-liitäntä.

Tässä uudessa emolevyssä SATA-liitäntöjen määrä kasvoi vanhaan verrattuna mukavasti ja niitä löytyy nyt kuusi kappaletta peruskäyttöön. Osa liittimistä on laitettu vaakaasentoon, joka varmasti helpottaa joissakin koteloissa johtojen vientiä ja liittämistä.

Asus P5Q Deluxe SATA-liitännät
Kaksi SATA-porttia lisää.

SATA-liitäntöjä löytyy vielä kaksi lisää erillisestä oranssista yksiköstä. Näillä erityisellä Port0- ja Port1-liittimillä voi helposti liittää kaksi SATA-kovalevyä RAID-0 tai RAID-1 asennukseen. Asus on helpottanut RAID-tilan käyttöönottoa yksinkertaisella käyttöliittymällä, joten kovalevyjen asentaminen RAID-tilaan ei ole enää niin monimutkaista ja kryptistä.

Asus P5Q Deluxe PCI-paikat
Liitäntäkortteja mahtuu mukavasti emolevylle.

Emolevyltä löytyy PCI- sekä PCI Express x1-korttipaikkoja kaksi kappaletta. Sininen PCIe 2.0 x16 -liitäntä on ensisijainen paikka näytönohjaimelle. Alaosasta löytyy vielä kaksi PCIe x16 korttipaikkaa, jotka toimivat CrossFireX-tilassa x8 ja x4 nopeuksilla, jos kaikki kolme paikkaa ovat täytetty näytönohjaimilla.

Asus P5Q Deluxe takapaneeli
Asus P5Q Deluxen takapaneelin liitännät.

Emolevyn takapaneelista löytyy mukava arsenaali tämän päivän liitäntöjä. Emolevyssä on vain yksi PS2-liitäntä ja onkin selvää että nykyään näppäimistöt ja hiiret kytketään USB-portteihin, joita löytyy takapaneelista kiitettävät kuusi kappaletta. Äänelle löytyvät optinen-, koaksaali-liitännät, 3,5 mm plugit 7.1-järjestelmän tietokonekaiuttimille sekä mikrofoni liitäntä. Ulkoisen kovalevyn voi USB:n lisäksi liittää joko FireWirellä tai eSATA-liitännällä ja lähiverkkoyhteyksiä hoitaa kaksi gigabitin verkkokorttia. Itse tarvitsen FireWire-liitäntää digivideokameraa varten. Emolevyyn kiinnitettävien johtojen avulla saadaan vielä kaksi USB-liitäntää lisää sekä pienempi FireWire-liitäntä. Johdot tuovat liitännät käyttöön kotelon taakse yhteen korttipaikkaan kiinnitettävällä levyllä.

Asus P5Q Deluxe virta- ja reset-nappi
Virta- ja reset-napit löytyvät valmiina emolevystä.

Asus P5Q Deluxe piuhojen liitinyksikkö
Kotelon piuhat saa kätevästi kiinni adapteriin.

Asus P5Q Deluxe takapaneelin peitelevy
Emolevyn takapaneelin peitelevy on pehmustettu.

Käyttöönottoa ja asennusta helpottavat mukavasti virta- ja reset-napit emolevyllä sekä kotelon piuhoja varten oleva liitinyksikkö. Virittelijöitä virtanappi auttaa huomattavasti, kun emolevyä ei tarvitse asentaa koteloon, jotta koneen saa päälle. Kotelon piuhat ovat taas huomattavasti helpompi laittaa valmiiksi ryhmiteltyyn adapteriin kuin yrittää niitä yksitellen sijoittaa emolevyyn, kun se on jo asennettuna koteloon. Hyvänä yksityiskohtana on mainittava myös koteloon tuleva takapaneelin peitelevy, joka on tehty todella turvalliseksi asentaa. Yleensä levyssä on pystyssä maadoitusta varten metalliset piikit, jotka eivät ikinä osu kohdalleen, kun emolevyä sulloo koteloon kiinni. Asuksen P5Q Deluxen mukana tulee pehmustettu ja joustava maadoituslevy, jonka asennuksessa ei voi tehdä virheitä ja aiheuttaa oikosulkuja emolevyä asennetttaessa koteloon.

Komponenttien asennus koteloon

Ensimmäisenä laitoin kiinni prosessorin ja Scythen massivisen jäähdyttimen sekä muistit emolevylle. Ne on helpoin kiinnittää emolevyyn, kun se on vielä ulkona kotelosta. Seuraava askel oli sijoittaa emolevyn mukana tullut takapaneeli kiinni koteloon ja emolevy sen perässä.

Asus P5Q Deluxe ja Scythe Ninja Antec P182 kotelossa
Emolevy, muistit ja prosessori jäähyineen sisällä kotelossa.

Asus P5Q Deluxe kiinnitys
Emolevy ruuvataan kiinni koteloon.

Iso Sctyhen Ninja jäähdytin ei mahdu ihan jokaiseen koteloon, mutta Antec P182 on tarpeeksi leveä tuolle jäähdyttimelle. Antecin kotelossa ei ole emolevykelkkaa jonka voisi irroittaa emolevyn kiinnitystä varten, joka vähän hankaloittaa asennusta. Emolevyn kiinnitysruuvit olivat muutamista paikoista vähän hankalat kiinnittää kun iso prosessorijäähdytin oli paikoillaan.

Asus P5Q Deluxe virtaliitäntä
12V virtaliitäntä on aika ahtaassa paikassa.

Hankalin kohta asennuksessa oli liittää neljä pinninen 12 voltin virtaliitäntä kotelon yläosassa. Suuren Scythe Ninja -prosessorijäähdyttimen ja kotelon välissä ei ollut liikaa tilaa käsille ja sormille. Emolevyssä on oletuksena peitetty toinen puoli kahdeksan pinnisestä virtaliittimestä, joten päätin kytkeä virtalähteen emolevyyn neljä pinnisellä liittimellä.

Asus P5Q Deluxe ja Scythe Ninja ja prosessorituuletin
Prosessorituuletin mahtuu juuri sopivasti muistikamman päälle.

Scythe Ninja ja tuuletin Scythe Ninja ja tuulettimet asennettuna Antec P182 kotelossa

Paras ilmankierto prosessorijäähdyttimen läpi saadaan, kun sijoitetaan tuuletin puhaltamaan jäähdyttimen läpi ilmaa kotelon takaosaa kohden. Takaseinässä oleva toinen tuuletin imee lämpimän ilman suoraan ulos kotelosta. Asuksen P5Q Deluxe -emolevyssä muistikammat ovat aika lähellä prosessoria, mutta onneksi 12 cm tuuletin mahtuu juuri sopivasti makaamaan toisen muistikamman päällä. Pikkukuvista näkyy hyvin miten tuuletin kiinnitetään Scythen massiiviseen jäähdyttimeen. Toisessa kuvassa näkee tuulettimien sijoituksen kotelossa ja niiden virtaliitännät. Molemmat tuulettimet ottavat virtansa ainoastaan molex-liittimistä, joten kierroslukuja näistä tuulettimista ei saada selville, kun niitä ei ole kytketty emolevyn kolme pinnisiin tuulettimien virtaliittimiin.

Antec P182 DVD-aseman asennus
DVD-asema on helppo asentaa Antec P182 -koteloon.

Seuraava operaatio oli DVD-aseman kiinnitys ylimpään 5,25″ paikkaan. DVD-aseman kylkiin ruuvataan kätevät asennuskiskot, joiden avulla asema liukuu ja lukittuu juuri oikeaan kohtaan kotelossa. Asema on myös äärimmäisen helppo irrottaa kotelosta ilman työkaluja. Asemani on vielä tässä vaiheessa vanhemmalla IDE-liitännällä, koska en ole nähnyt tarpeelliseksi vaihtaa sitä SATA-liitäntäiseen asemaan. Liitin aseman Asuksen emolevyn mukana tulleella tyylikkään mustalla IDE-kaapelilla, jonka saa suht hyvin käännettyä kotelon takaseinää vasten, jolloin se ei ole ilmavirtauksen tiellä kotelossa.

Antec P182 etupaneelin piuhat kiinnitettyinä
Etupaneelin piuhat kiinnitettynä emolevyssä.

Yllä olevassa kuvassa näkyy DVD-aseman musta IDE-kaapeli kiinnitettynä oikeassa reunassa. Se viekin emolevyn ainoan IDE-kaapelin paikan, joten muita IDE-asemia, paitsi samaan kaapeliin, ei emolevyyn voi enää kiinnittää. Emolevyn alareunassa näkyy myös kaikki kotelon etupaneelin piuhat kiinnitettyinä. Vasemmalta lukien emolevylle on kiinnitetty seuraavat kaapelit: ääniliitännät (3,5 mm kuuloke- ja mikrofoni-liitännöille), IEEE1394 (FireWire), USB ja lopuksi valkoisella liitäntäyksiköllä kaikki napit ja ledit. Antec P182 kotelon kaapelit ovat hyvin ryhmitelty eivätkä aiheuta hirveää piuhasotkua koneen sisällä.

Kovalevyjen asennus Antec P182 -koteloon

Seuraavaksi vuorossa oli mielenkiintoisin osuus eli kovalevyjen asentaminen koteloon. Jälleen kerran luotin asennuksessa itseäni viisaimpiin ja Silenpcreviewin mukaan asensin kaikki neljä kovalevyä kehikkoon, joka sijaitsee virtalähteen kanssa kotelon alaosassa olevassa tunnelissa. Lukemani perusteella kovalevyjen jäähdytykseen riittää virtalähteen tuuletin, joka imee kuumaa ilmaa pois kotelosta. Kotelon etulevyyn ei tarvitse siis liittää erillistä tuuletinta jäähdyttämään kovalevyjä.

Alunperin Antec P182 -kotelossa oli kolmas TriCool-tuuletin emolevykelkan ja virtalähteen välissä puhaltamassa ilmaa pois päin kovalevyistä virtalähteeseen päin. Se tuuletin on myös todettu turhaksi äänilähteeksi ja todellisuudessa neljän kovalevyn ja niiden piuhojen kanssa se ei millään edes mahtuisi siinä olemaan.

Antec P182 kovalevyjen asennus kumit
Kovalevyt kiinnitetään kehikkoon erillisillä silikoniprikoilla.

Yksi parhaimmista ominaisuuksista Antecin kotelossa ovat kovalevyjen kiinnitykseen tarkoitetut silikoniset pehmusteet. Ne eristävät kovalevyn kokonaan metallisesta kehikosta ja estävät lähes täydellisesti kaiken resonoinnin, joka kovalevyn mekaanisesta pyörimisestä välittyisi koteloon. Antec P150 kotelossa on mahdollista kiinnittää kovalevyt kuminauhoilla koteloon leijumaan, mutta tämä P182 kotelon asennus tapa on mielestäni paljon varmempi ja tukevampi.

Antec P182 kovalevykelkka
Ylempi kovalevykehikko.

Kotelosta löytyy kaksi paikkaa sijoittaa kovalevyjä. Ylemmässä kammiossa, jossa emolevy sijaitsee löytyy kehikko, johon saa asennettua kaksi kovalevyä. Päätin kuitenkin asentaa kaikki kovalevyt alempaan kammioon, jotta niistä lähtevä kuuma ilma ei lämmittäisi prosessoria ja näytönohjainta.

Antec P182 kovalevyt kehikossa
Kovalevyt nätissä rivissä.

Kun kaikki neljä kovalevyä laittaa kiinni alempaan kehikkoon, on se aika tukevan oloinen paketti. Levyjen välissä on vielä ihan mukavasti tilaa, jotta ilma pääsee kiertämään kovalevyjen ympärillä. Kaksi vasemman puoleista kovalevyä ovat vuosi sitten ostettuja Western Digital CaviarSE 160 GB SATA 2 kovalevyjä (WD1600AAJS). Kaksi oikean puoleista ovat aivan uusia Seagate Barracuda 7200.11 500 GB SATA 3.0 Gbit/s kovalevyjä (ST3500320AS).

Asus P5Q Deluxe Drive Xpert
WD:n 160 Gt kovalevyt kytkin erilliseen SATA-liitäntään.

Vuosi sitten valitsin tomshardware.com sivuston kovalevytaulukoista Western Digitalin kovalevyt nopeutensa ja halvan hintansa puolesta. 160 Gt kokoisissa kovalevyissä on vain kolme fyysistä kiekkoa, joten hakuajat olivat pienempiä, ne tuottivat vähemmän lämpöä ja kävivät hiljaisemmin. Pienen koon ja halvemman hinnan takia otin niitä kaksi ja ajattelin, että RAID-0 asetuksella saan nopean käyttöjärjestelmälevyn.

Asuksen emolevyllä Silicon Imagen SIL5723-piiri tarjoaa nämä kaksi lisä SATA-liitäntää ICH10R-southbridgen tarjoaman kuuden SATA-liittimen lisäksi. Niihin kytkettyjen kovalevyjen konfiguroiminen RAID-0 tai RAID-1 konfiguraatioon onnistuu helposti BIOS:sta tai Windowsissa graafisella käyttöliittymällä. Toisen SATA-piuhan kuljetin kotelon alaosaan emolevyn takaa.

Antec P182 emolevyn piuhat takana
Antec P182 -kotelossa piuhat voi viedä alaosaan myös emolevyn takapuolelta.

Asus P5Q Deluxe SATA-liitännät

Uudemmat Seagaten kovalevyt valitsin myös samojen taulukoiden ja muiden lukemieni testien perusteella, koska ne olivat erittäin nopeita ja samalla kävivät viileämpinä kuin vastaavat kilpailijansa. 500 Gt kapsiteetti RAID-1 tasolla varmistettuna riittää tässä vaiheessa hyvin oman tiedontallennuksen tarpeeseen. Kuvassa näkyy kuinka ylimäinen SATA1-liitäntä on lähellä virtaliitintä. 90-astetta käännetty SATA-piuha mahtuu nipin napin tuohon porttiin. Käännetty pää kannattaakin laittaa kiinni kovalevyyn, johon se mahtuu paremmin.

Kovalevyjen piuhat kiinnitettyinä
Piuha poikineen.

Neljä kovalevyä tarvitsevat paljon piuhoja toimiakseen. Onneksi nykyiset SATA-piuhat ovat pienempiä ja sirompia kuin massiviset IDE-piuhat. Piuhat kulkevat siististi emolevyn takapuolella. Emolevyn puolelta tilanne näyttä tässä vaiheessa tältä.

Kun kaikkiin neljään kovalevyyn on kiinnitetty SATA- ja virtapiuhat, niin hässäkkä on melkoinen. Aikaisemmin minulla oli vielä kaksi IDE-kovalevyä Seagate-kovalevyjen tilalla, joten nyt tilanne on sentään edes jotenkin hallussa. Pienemmästä kuvasta näkee hyvin, että kovalevyjen ja virtalähteen väliin olisi aika mahdotonta saada enää tuuletinta mahtumaan. Emolevyn takapuolelta otetussa kuvassa ylempi kovalevykehikko ei ole paikoillaan ja toiselta puolelta otetussa kuvassa se on paikoillaan. Viimeisessä kuvassa näkyy myös näytönohjaimen virtapiuha valmiina odottamassa näyttistä.

Inno 3D NVidia GeForce 8800GT 512 Mt

Inno 3D GeForce 8800GT 512 Mt
Inno 3D GeForce 8800GT 512 MB on hyvä perusohjain pelikäyttöön.

Inno 3D GeForce 8800GT 512 Mt liitännät: 2 x DVI ja S-video Inno 3D GeForce 8800GT 512 Mt virtaliitin

GeForce 8800GT on osoittautunut peleissä riittävän nopeaksi ja uudempi GeForce 9600GT ei ole merkittävästi nopeampi. Ostohetkellä tämä kortti oli halvin noista kahdesta ja sain sen 149 euron hintaan. Inno 3D kortti on referenssjäähdyttimellä varustettu peruskortti. Samanlainen peruskortti löytyi myös aikaisemmin testatusta Fujitsu-Siemens Scaleo pi2666-30P koneesta, jonka innoittamana uskalsin itsekin tuohon korttiin sijoittaa.

Inno 3D GeForce 8800GT 512 Mt virtapiuha kiinni
Kortti kiinni emolevyn siniseen PCIe-paikkaan ja sininen virtapiuha kiinni.

Inno 3D GeForce 8800GT 512 Mt ryöstää yhden SATA-liittimen emolevyltä.

Kun kortin lykkää kiinni emolevyyn, jää yksi SATA-liitin kortin alle eikä sitä voi siten käyttää ollenkaan. Muuten näytönohjaimen asennus on helppoa ja kuusi pinninen virtapiuha kytketään kortin takaosaan. Näytönohjain olikin viimeinen asennettava komponentti tässä vaiheessa tähän koneeseen ja tämän jälkeen pääsee asentelemaan käyttöjärjestelmää, jos kaikki kytkennät on tehty oikein 😉

Antec P182 asennus valmiina
Valmis paketti näyttää tältä.

Antec P182 etukulmasta Antec P182 toisesta etusivusta

Yllä nähtävissä kaikki tietokoneen komponentit asennettuna Antec P182 kotelon sisälle. Yläkuvassa kone on toimintakunnossa ja päällä kuvaa otettaessa. Alhaalla ovat virtalähde sekä neljä kovalevyä ja yläkammiossa emolevy, kaksi 120 mm tuuletinta, näytönohjain ja DVD-asema.

Pienissä kuvissa on sivupaneelit laitettu kiinni. Tämän kotelon sivupaneelit ovat muuten erittäin hyvin äänenvaimennettuja. Paneelit ovat kolmikerroksiset sekä suht painavat ja tukevat verrattuna tavalliseen peltikoteloon. Kotelon ollessa kiinni koneesta kuuluu normaalissa työpöytäkäytössä matalataajuuksinen humina, jota aion kyllä vielä vaimentaa lisää. Näytönohjaimen vakiotuuletin on ensimmäinen josta voisi lähteä parantamaan ja sen jälkeen kokeilen vielä kuinka hyvin prosessori jaksaa pyöriä täysin passiivisena. Eli kokeilen ottaa pois käytöstä nuo kaksi 120 mm kotelotuuletinta yksitellen. Alaosassa oleva virtalähde on aivan riittävän hiljainen eikä sen läsnäoloa tällä hetkellä erota yläkerran tuulettimista.

Yhteenveto

Alla vielä lista kaikista osista, jotka tähän koneeseen on asennettu.

 • Antec P182
 • 2 x Antec TriCool 120 mm
 • Be Quiet! Dark Power P6 Pro 430W
 • Asus P5Q Deluxe
 • Intel Core 2 Duo E4400
 • Ninja Scythe
 • 2 x A-Data DDR2 800MHz 1 Gt
 • Inno3D GeForce 8800GT 512 Mt
 • 2 x Western Digital CaviarSE 160 Gt SATA 2 (WD1600AAJS), RAID-0
 • 2 x Seagate Barracuda 7200.11 500 Gt SATA 3.0 (ST3500320AS), RAID-1
 • LG GSA-4163B DVD+-RW-asema

Jatkossa tätä kokoonpanoa on helppo päivittää uudemmalla prosessorilla ja siihen olen suunnitellut Intelin Core 2 Duo E8500 prosessoria. Se on valmistettu 45 nm tekniikalla ja käy siten vähän viileämpänä ja kuluttaa vähemmän virtaa kuin 65 nm tekniikalla valmistettu E4400. Toinen tärkeä päivityksen paikka, varsinkin Vista käytössä, on keskusmuistin tuplaaminen neljään gigatavuun. Myöhemmin koneen tehoja on helppo lisäillä pelikäytössä uudella näytönohjaimella.

Äänenvaimennuksessa päivityslistalla on näytönohjaimen vakiojäähdyttimen vaihto ja kotelotuulettimien sammuttaminen. Mieluiten sen tekisi etupaneeliin asennettavalla säätöyksiköllä, josta tuulettimet on helppo käynnistää kun esimerkiksi alkaa pelaamaan ja tarvitsee koneesta kaiken tehon irti.

Tulevissa artikkeleissa ja testeissä koitan saada nykyisestä prosessorista ja näytönohjaimesta kaiken irti ylikellottamalla. Koitan ajaa samat testit kuin Scaleo pi2666-30P koneessa. Jos muuuten laskee kasatun koneen kustannukset tämän päivän hinnoilla, on loppu summa ilman käyttöjärjestelmää noin 872 euroa. Eroa Fujitsu-Siemens Scaleoon ei siis tule hirveästi. Fujitsussa oli kuitenkin Core 2 Quad Q6600 neliydinprosessori, joka on huomattavasti nopeampi kuin tämä E4400. Tällä hetkellä Q6600 maksaa noin 180 euroa, joten hintaerotus nostaisi kootun paketin hinnaksi Q6600 prosessorilla 955 euroa. Tällä hetkellä myynnissä olevassa Fujitsu-Siemensin Scaleo paketissa on vielä 4 gigatavua muistia ja Blu-ray-asema sekä Windows Vista Home Premium, jotka entisestään nostaisivat tämän kootun paketin arvoa.

Vertailuja näiden koneiden kesken on todella vaikea lopullisesti tehdä, koska komponenttien ja konepakettien hinnat muuttuvat lähes viikottain. Itse näkisin että tämä koottu paketti antaa kuitenkin enemmän vapauksia koneen säätämisessä ja suuren etulyöntiaseman varsinkin itselleni tärkeässä asiassa eli koneen hiljaisuudessa. Itse panostin myös kovalevyjen varmistukseen RAID-1 asemalla, jotka nekin nostavat tämän  paketin hintaa.

Kommenteissa voitte antaa mielipiteitä tästä kokoonpanosta ja mitä lähtisitte siitä vaihtamaan. Voitte myös esitellä oman kokoonpanonne ja vertailla hintoja tähän pakettiin. Myös kysymyksiä tämän koneen ominaisuuksista voi vapaasti esittää. Tulevissa artikkeleissa ajattelin kirjoittaa koneen nopeudesta peleissä sekä myös tehdä kovalevyjen nopeustestejä eri konfiguraatioilla. Myös ylikellotus tulokset ja mahdolliset päivitykset kirjoitan artikkelien muodossa teille pureskeltavaksi. Jatkossa en enää kirjoita näin pitkiä juttuja, vaan yritän pätkiä jutut useammaksi pienemmäksi artikkeliksi. Tässä vaan innostuu, kun on itseä kiinnostava aihe käsittelyssä 🙂

Video

Lopuksi vielä video satunnaisista kohdista, kun kasasin konetta. Siinä näkyy kotelo sisältä päin, pölyritilät etupaneelissa ja kovalevykehikko, jossa kovalevyt asennettuna. Otin myös videota Scythe Ninja jäähdyttimestä verrattuna vakio jäähdyttimeen.

Jos haluat seurata jatkossa tätä artikkelia tai tulevia artikkeleita, kannattaa ottaa tekniikanihmelapsi.comin RSS-syöte talteen tästä.

47 thoughts on “Tietokoneen kasaaminen Antec P182 koteloon”

 1. Joo, oli niin pitkä artikkeli, etten jaksanut aivan kokonaan lukea. Osissa olisi mukavampi mutta kaiken kaikkiaan siis erittäin mahtava artikkeli. Kiitos.

 2. Pirun hyvännäköinen tuo kotelo. Alkoi taas syyhyttään oma upgrade… Nimimerkillä “Tällä hetkellä koneessa kiinni GeForce 3 TI500, kun paremmasta ohjaimesta tuli savut ulos”

  Meinaatko kääntyä muuten jo Vistaan?

 3. Hyvä juttu. Hyvin kirjoitettu ja riittävästi kuvia.

  Jäikö tuohon alempaan osioon muita tuulettimia kuin virtalähteessä oleva? Olisi mielenkiintoista tietää noiden kovalevyjen lämpötilat, joten jos voisit lisätä ne tähän tai mainita niistä myöhemmässä artikkelissa? Itsellä ainakin lämpenee jo 2 levyäkin turhan paljon, jos jättää tuulettimen pois. Nyt pysyvät kiltisti tuolla reilussa 40 asteessa.

  Terveisin P180n omistaja

 4. En usko että sinun kannattaa koittaa kokoonpanoa passiivisella prossujäähyllä, koska tuo yksi TriCool ei tod näk riitä kokoonpanolle.

  Joten se on aika sama onko se toinen TriCool siinä prossujäähyssä vai kotelon katossa…

 5. @Koira

  Oon jo vuoden ollut Vistan käyttäjä ja aion olla jatkossakin. Hyvin on omassa käytössä toiminut eikä itsellä ole suurempia ongelmia ollut. Ensimmäinen asennus tosin bugitti todella paljon ja lähes kaikki kaatui, mutta seuraava kerta toimi jo normaalisti. Tätä Antec P182 koteloa voin kyllä hyvin suositella.

  @Juhis

  Alhaalla on siis ainoastaan virtalähteen 12 cm tuuletin, joka vie ilmaa kotelosta ulos päin.

  Kovalevyistä en taida tällä hetkellä saada lämpölukemia, kun ovat RAID-tilassa. Ilman RAID-asetusta sain lämpölukemia, mutta silloin en pitänyt koteloa kiinni. Voin yrittää testata myöhemmin toisillä kovalevyillä, jotka eivät ole RAID:ssa, niin ehkä saan myös sieltä lämpölukemat.

  @Matti Niemelä

  Ainahan sitä voi kaikkea koittaa 😉

 6. Voin itsekin suositella P182:a. Hiljainen ja hyvin suunniteltu kotelo, joka toimii pohjaksi tehokkaalle koneelle. Isommatkin prossujäähyt mahtuu tuohon koteloon, kuten Zalman CNPS9700 NT, jota itse käytin. Laajennettavuuttakin riittää. Ainoa miinus on ettei mahdu ihan pienimpään koloon työhuoneessa 🙂

 7. Asiallinen artikkeli, mutta kun tähän juttuun on linkki jo muropaketissakin (lue: lisääntynyt lukijakunta) niin uusi oikoluku olisi nyt paikallaan.

 8. Ihan hyvä artikkeli, vaikkei nyt pahemminkaan mitään uutta antanut itselle.
  Pakko todeta että tuon Antecin hinta on kyllä mielestäni aivan käsittämätön, varsinkin kun kyse on tuikitavallisesta peltikotelosta. Antecin virtalähteissä on myös perinteisesti käytetty Fuhiyuu:n halpis kondensaattoreita, jotka ei parhaimmillaan kestä edes kolmea vuotta ennekuin elektrolyytit vuotaa pihalle, joten en suosittele. Kannattaa ennemmin ostaa esim. Corsairin poweri samalla rahalla.
  Myöskin jos epäilyttää että konetta joutuu jatkossa availemaan/päivittämää vähänkään useammin niin kannattaa ehdottomasti hankkia irroitettavalla emolevykelkkalla varustettu kotelo, joka tavallisen emolevyn liitinpaneelin kanssa on mielestäni huomattavasti parempi yhdistelmä kuin tuo Asuksen pehmustettu liitinpaneeli. Itseäni ainakin tuo pehmustetuttu liitinpaneeli hieman arveluttaa, sillä koko paine tulee tuossa yhdelle sivulle(/samasta suunnasta), toisin kuin perinteisessä, jossa kontaktipinnien voimat kumoavat hieman toisiansa.

 9. Kiukkuinen RTV-asentaja

  HALOO!!!!!!!!

  Ja missä on staattiselta sähköltä suojaaminen tietokoneen komponentteja kasatessa???

  Älä aloittelija tee missään nimessä näitä samoja virheitä, kun tämä tekniikan ihmelapsi, jos aiot koneesi kestävän hiemankin pidempään kun tuuri mahdollistaa.

  1. Älä missään nimessä aseta koneen emolevyä mihinkään pöydälle suoraan, kuten jutussa näytetään, vaan käytä emolevyn mukana toimitettavaa antistaattista pussia ja antistaattista vaahtomuovimattoa sen alla.

  2. Älä koskaan kokoa tietokonetta villapaita päällä, koska siitäpä mojovat kipinät komponentteihin saatkin ja takuulla voit heittää komponentilla sitä kuuluisaa vesilintua!!!

  3. Pura kehossasi oleva staattinen varaus esim. vesihanaan tai vesikiertoisen lämpöpatterin metalliosaan, ja kosketa aina komponentin piirilevyä sen reunoista, ÄLÄ KOSKAAN SEN FOLIOPINNASTA/ KOMPONENTEISTA!!!

  4. On myös hyvä koskettaa piirilevyssä olevaan metalliosaan esim. liitinpaneelin metallikuoreen ensimmäiseksi, sillä se on aina maadoitettu piirilevyllä ja tasaa aina sinun ja piirilevyn staattisuuseron ja vähentää riskiä aikaansaada tuhoisa kipinä komponentteihin!!!

  5. Kun asennat emolevyä koteloon, niin varmistu siitä että paljaan ihon kohtasi esim. käsivarresta osuu kotelon metalliosaan, joka taas tasaa emolevyn ja sinun ja kotelon väliset staattisuuserot minimiin.

  Näitä ohjeita noudattaessasi saat takuuvarmasti kestävän koneen, etkä tarvitse mitään ihmeellisiä maadoitusrannekkeita, tai muita ammattilaisten työkaluja.

  Tämä siis myös tiedoksi “Tekniikan ihmelapselle”, eli opeta oikein, jos aiot opettaa!!!

  T: Kiukkuinen RTV-asentaja

 10. [quote]Tempsa Says:

  Asiallinen artikkeli, mutta kun tähän juttuun on linkki jo muropaketissakin (lue: lisääntynyt lukijakunta) niin uusi oikoluku olisi nyt paikallaan.[/quote]

  Miksi? Ja onko sarkastista, että oikolukua vaativa kommentin jättäjä, ei ymmärrä lauseen jäsentamisestä mitään…

 11. Hyviä pointteja RTV-asentaja. En tiennytkään, että emolevyä ei saisi asettaa pöydälle ilman sen mukana tullutta pussia tai vaahtomuovia.

  Muita noista mainitsemista kohdista en tietääkseni rikkonutkaan konetta kasatessani. En myöskään tehnyt artikkelia siinä mielessä että se toimisi suoraan jonkinlaisena opetustapauksena täydellisestä asennuksesta. Kuten yleensäkin artikkeleissani, kerron mitä olen tehnyt ja miten. On erittäin hyvä että ihmiset valaisevat minua ja lukijoita täällä kommenteissa, joten kaikenlaiset kommentit ovat tervetulleita 🙂

 12. Pingback: Miten kasaan tietokoneen « - mesiksen mietteet-

 13. Hyvä artikkeli. Antistaattisuus on aina hyvä pitä mielessä, mutta itsellänikään ei ole ikinä pahemmin mitään ongelmia käynyt.

  Kyllä emolevyn voi suoraan pöydälle pistää ilman mitään ongelmia. Mieluummin näin kuin antistaattisen pussin päälle, koska tämän pussin pinta ei todellakaan ole antistaattinen, sisältö on.

 14. Joo kannattaa muuten katsoa tarkkaan kommentti nro. 12., “Kiukkuinen RTV-asentaja” nimimerkin ohjeet staattiselta sähköltä suojautumisesta.
  Tuo staattinen sähkö on meinaan siitä veemäinen juttu, että vakkei heti hajoaisikaan mitään, niin pahimmassa tapauksessa se voi aiheuttaa kaikenlaisia epämääräisiä häiriöitä, joiden alkuperää onkin sitten jo vähän työläämpää alkaa selvittelemään. Tämän lisäksi saattaa lyhentää myös puolijohdekomponenttien elinikää. Takuuseenkin on aika vaikeaa saada jos välillä vikaa on ja välillä ei jne…
  Eikä se viiden euron rannekkeen ostaminenkaan loppujenlopuksi kovin paljoa tunnu koko koneen hinnassa.. 😉 ps. esim. Biltemasta sai vielä ainakin jokin aika sitten rannekkeen ja maton yhteensä n. 20 erkillä..

 15. @12.
  kohta 2. Eikä tekokuitu kipinöiden; verkkarit tai tuulipuku päällä. 😉
  Eli puuvilla-kuteet päällä asennettaessa, mieluiten ihan kalsareista lähtien.
  Koska tuo staattinen sähkö on vaikutukseltaan hieman kuten vaikka mikroaaltosäteily tai tavallinen 230V verkkovirta ihmiselle; eli ei näy mutta tuntuu…

 16. Kiukkuinen RTV-asentaja

  @17 Erik Says:
  >Kyllä emolevyn voi suoraan pöydälle pistää ilman mitään ongelmia. Mieluummin näin kuin antistaattisen pussin päälle, koska tämän pussin pinta ei todellakaan ole antistaattinen, sisältö on.

  Lueppa tämä osio tuosta http://elektroniikka.turkuamk.fi/7050077/tuote06/tuote06.htm
  linkistä…

  c) Metalloitu suojapussi on uusin tulokas markkinoilla. Se on pitkälti syrjäyttänyt vanhat pussit monien hyvien ominaisuuksiensa ansiosta.Metalloidut suojapussit ovat monikerrospusseja, joissa sisäpuoli on yleensä antistaattista materiaalia. Seuraava kerros on yleensä hyvin vahva ja mittansa pitävä polyesterikerros, jonka päälle on höyrystetty ohut staattiselta sähköltä suojaava alumiinikerros. Metallipinnoitteena voi olla myös kuparia. Metallikalvo suojataan vielä antistaattisella polyeteenikerroksella tai lakkapinnoitteella (kuva 5. 1 0). Metalloidun suojapussin etuna on läpinäkyvyys, jolloin sitä ei tarvitse turhaan avata. Hyvä pussi antaa riittävän suojan vielä 6 – 7 kV:n purkauksilta. Huonolaatuisilla pusseilla sisäpinnan varautuminen saattaa muodostaa ongelman.

  Juuri tällaisesta pussista on kysymys nykypäivän tietokonekomponenteissa, joten tuo ulkokuoren antistaattinen kerros tekee siitä myös ulkopuolelta antistaattisen, toisin kuten väitit, mutta kirjoituksessani sanoinkin ja nimenomaan tarkoitin seuraavaa järjestystä, eli ensin pöydänpäälle se pussi ja sitten sen päälle antistaattinen vaahtomuovi ja sitten vasta emolevy, niin vältytään mahdollisilta pöydän pinnassa olevien heikkojen staattisten sähkövarausten siityminen komponentteihin.

  Nämä varaukset eivät todennäköisesti ole mitään täysin vioittavia, mutta kuten todettu ne voivat silti aiheuttaa komponentteihin vikatoimintoja pitkän ajan kuluttua, joka saattaa kaataa koneen ilman mitään selvää syytä lämmetessään, ja se ei sitten olekkaan enää mikään pikkujuttu, vaan takuulla harmittaa ja joutuu hankkimaan uutta osaa taas, vaikkei muuten olisikaan vielä tarpeellista päivittää konetta.

  Elämä on… suojatkaa komponenttinne staattiselta sähköltä!!!

 17. Jos emolevyn laskee puupöydälle, niin mitenkäs se siinä voi vahingoittua? Tuskin puupöytä itsessään on millään tavalla staattisesti varautunut, vai miten on? Eri asia olisi, jos koottaisiin tietokonetta teräspöydällä tms.

  Turha ketään hirveesti tolla staattisella sähköllä on pelotella. Staattisen varauksen poistaminen kehostaan enne kokoamisen aloittamista on hyvä neuvo ja sitä kannattaa noudattaa. Muutoin ei kannata liikaa stressata.

  Ja takuuasioista sen verran, että jos saat jonkun osan rikottua staattisella sähköllä, niin sen valmistaja ei kyllä ala asiaa sen enempää tutkimaan vaan vaihtaa sen suoraan uuteen. He eivät millään pysty näyttämään toteen, että kyseinen herkkä komponentti ei olisi rikkoutunut jo valmistus-/testaus-/pakkaus/kuljetusvaiheessa. Esimerkiksi se että 100€ emolevy lähetettäisiin Taiwaniin tehtaalle testattavaksi, maksaa niin paljon, että on halvempaa vaihtaa emolevy suoraan uuteen.

  Toki tietokoneen kokoamisessa on hyvä olla varovainen, ja noudattaa aiemmissa kommenteissa kerrottuja varotoimia, mutta silti ei kannata liikaa pelätä tätä asiaa.

 18. Krhm.. kannattaa lukaista tuo aiemmin mainitsemani linkki läpi.. Tässä kuitenkin hieman lainausta kys. linkin opuksesta:

  ” Staattinen sähkövaraus syntyy, kun kaksi materiaalia hankautuu toisiaan vasten. Kun ne erotetaan toisistaan, saa toinen materiaali positiivisen ja toinen negatiivisen varauksen. Varausten polariteetti määräytyy aineiden keskinäisestä sijainnista ns. triboelektrisessä sarjassa. Staattinen varaus voi syntyä myös erotettaessa toisistaan nopeasti kaksi eristävää kappaletta, kuten kaksi muovikalvoa. Usein varaus muodostuu ilman kosketustakin vapautuneen esineen aiheuttaman sähkökentän indusoimana. Triboelektrinen sarja (kuva 2.1) kertoo taipumuksesta erimerkkisten varausten syntymiseen, kun eri materiaaleja hangataan toisiinsa (kreikaksi tribein = hieroa, hangata). Sarjan yläosassa olevat materiaalit pyrkivät luovuttamaan elektroneja ja varautumaan positiivisesti. Sarjan alaosan materiaalit pyrkivät puolestaan vastaanottamaan elektroneja ja vapautumaan negatiivisesti. Ylempänä sarjassa oleva materiaali varautuu aina positiivisesti alempana olevaan nähden. ”

  Triboelektrinen sarja:

  POSITIIVISESTI VARAUTUNEIN

  * Ilma
  * Ihmsen iho
  * Asbesti
  * Turkki (kanin turkki)
  * Lasi
  * Mica (=kiille)
  * Ihmisen hiukset
  * Nylon
  * Villa
  * Silkki
  * Lyijy
  * Alumiini
  * Paperi
  * Puuvilla
  * Puu
  * Teräs
  * Sinetöintivaha
  * Kovakumi
  * Nikkeli, kupari
  * Messinki, hopea
  * Kulta, platina
  * Asetaattikuidut
  * Polyesteri (mylar)
  * Selluloidi
  * Orlon-muovi
  * Polystyreeni (styrox)
  * Polyuretaani (Vaahtomuovi)
  * Saran-kuitu
  * Polyeteeni
  * Polypropeeni
  * PVC (polyvinyylikloridi)
  * Silikonit
  * Teflon
  * Silikonikumi

  NEGATIIVISESTI VARAUTUNEIN

  ” Syntyvän varauksen suuruuteen vaikuttavia tekijöitä ovat mm. aineiden keskinäinen sijainti triboelektrisessä sarjassa, hankauksen voimakkuus ja ilman suhteellinen kosteus. Mitä kauempana materiaalit ovat sarjassa toisistaan, sitä suurempi on syntyvä varaus. Voimakas hankaus edistää varausten syntymästä, kun taas suuri ilman kosteus ehkäisee sitä purkamalla varauksia. ”

  Lisäsin tuohon triboelektriseen sarjaan puun ja lyijyn..

 19. TKK-Sovelletun elektroniikan laboratorio 4.12.2000
  S-66.171 Elektroniikkalaitteiden suunnittelu

  2.2 Kuinka materiaalit vaikuttavat staattisen varautumiseen

  2.2.1 Eristävät materiaalit
  Suuri resistiivisyys. Eristeessä voi olla samaan aikaan sekä positiivinen ja negatiivinen
  varaus. Staattiset varaukset pysyvät eristävissä materiaaleissa pitkän aikaa. Vaikeita
  maadoittaa. Varaus siirtyy hitaasti.[2,3]
  2.2.2 Johtavat materiaalit
  Alhainen resistiivisyys. Syntynyt varaus jakaantuu kauttaaltaan koko johteen pinnalle.
  Varaukset siirtyvät maahan tai toiseen johtavaan esineeseen kosketuksessa tai kun
  johtava materiaali on tarpeeksi lähellä. [1]
  2.2.3 Dissipatiiviset materiaalit
  Rersistiivisyys suurempi kuin johteilla, mutta alhaisempi kuin eristeillä.Toimii muuten
  kuten johde, mutta varauksen siirtyminen maahan kestää kauemmin. [1]
  2.2.4 Elektrostaattiset suojamateriaalit
  Alhainen resistiivisyys. ESD-herkille laitteilla nämä materiaalit tarjoavat Faradayn häkin
  suojaksi. [3]
  2.2.5 Antistaattiset materiaalit
  Antistaattiset materiaalien ominaisuus on se, että ne rajoittavat kontaktivarautumista.
  Materiaalin antistaattiset ominaisuudet eivät välttämättä korreloi sen resistiivisyydellä tai
  resistanssilla. [3]

  3.1 ESD:n aiheuttamat vahingot

  Yleisesti
  ESD:n aiheuttama vahinko voidaan luokitella laitteen kannalta katastrofiseksi tai
  piileväksi.

  3.1.1 Katastrofinen vahinko
  Sähköstaattinen purkaus voi rikkoa sähkölaitetta siten, ettei se enää toimi. ESD voi
  aiheuttaa esim. piirilevyllä metallin sulamista, liitosten vioittumista tai oksidoitumista.
  Tällaisissa tapauksissa laite vioittuu pysyvästi. Valmistuksen aikana vaurioitunut laite on
  helppo havaita esim. lopputestauksen avulla.
  3.1.2 Osittainen tai piilevä vahinko
  Sähköstaattinen purkaus ei välttämättä tuhoa laitetta kokonaan. Sen toiminta voi häiriytyä
  osittain tai jopa siten, että laite näyttäisi toimivan oikein mutta sen käyttöikä lyhenee
  huomattavasti. Joskus tällaisia vauriota on mahdotonta havaita edes testauksessa ja
  tuotteen luotettavuus kärsii. Monimutkaisissa laitteissa ja järjestelmissä yhden viallisen
  komponentin löytäminen ja korvaaminen voi olla hankalaa ja kallista.

 20. Kiinteät aineet voidaan jakaa staattisen sähkön kannalta kolmeen luokkaan :
  Johtavat aineet,
  ominaisresistanssi enintään 10^4 Ohm

  Staattista sähköä purkavat aineet,
  ominaisresistanssi 10^4…10^9 Ohm

  Johtamattomat aineet,
  ominaisresistanssi yli 10^9 Ohm

  Joidenkin aineiden ominaisresistansseja:

  Aine Ominaisresistanssi, Ohm

  Johdinmetallit 1,5…20×10^-8
  Puolijohteet 0,0001…0,5
  Laimea rikkihappo 0,01
  Kumi, johtava 2…20
  Grafiitti 8…14
  Merivesi 1…10^2
  Tislattu vesi 10^4
  Savi 2…70
  Hiekka 1…3×10^3
  Kalliot 1…5×10^4
  Betoni 10^2…10^5
  Alkoholit, esterit 10^4…10^8
  Tekokuidut 10^7
  Asfaltti 10^10
  Kuiva puu 10^8…10^14
  Lasi 10^11…10^14
  Nestemäiset hiilivedyt 10^8…10^16

 21. Puupäälle: Edellisen tiedon perusteella: jos aiot ostaa maadoitusrannekkeen, niin kannattaa ostaa myös toinen tarpeeksi iso päänympärille. 😉

 22. @32. Olet kuitenkin aivan oikeassa siinä että kohtuus täytyy olla kaikessa ja useinmiten riittää pelkkä maadoitusranneke käteen (antistaattinen pussi emon/tms. komponentin alle), kunhan ei kosketa kontakteja, piirilevyn johtimia tai komponentteja. Ja se ranneke ei maksa tosiaankaan kuin sen 5€… :]

 23. Kiitoksia mahtavasta artikkelista. Saan tässä muutaman päivän sisällä oman ensimmäisen omarakenteisen tietokoneen kasausprojektin alkuun ja täytyy sanoa että mistään muusta artikkelista mitä olen lukenut, ei ole ollut niin paljoa hyötyä samalla kertaa kuin tästä! Saatampa ikuistaakin kyseisen projektin. Ostin myös itse tuon P5Q Deluxe emon. Siksi kaikki nämä liitäntähommat tulivat tässä artikkelissa hyvin selväksi. Kuvat olivat selkeitä ja tarkkoja sekä video lopussa hieno “kevennys”.

 24. No voi vittu. 6v bimillä ja monia kotikoneita tehneenä, servereitä rakentaneina ja yhtään ei ole mennyt vielä rikki. On esd-rannekkeet ja matot siellä työpisteessä, mutta kentällä näitä hommia tehdään ja ja sillon ei aika kysy rahaa. On meinaa vähän kalliimpia kikkareita asennettu ku nämä satasien kikkareet =) Paskat kashmar puvusta tai staattisista purkauksista. Tikkarit keskittyy keräämään rahaa pokemoihin, ok?
  Miksköhän edes kommentoin, mutta tuo varovaisuus meni vähän yli…

 25. Tommonen kotelo olisi tehnyt mieli hankkia tässä viime joulukuussa, kun päivitin vuosituhannen vaihteen aikaisen peltilaatikkoni uudempaan. Harmi vain, että tietokonepöytäni kotelon paikka on pari senttiä liian matala tuolle ja piti tyytyä “normaalimpaan” koteloon.

 26. Aivan mahtava artikkeli! Paljonko koko lystin hinta on? Siis kotelo on niin tyylikäs ja käytännöllinen! Erinomainen tietokone, täytyy sanoa. Itse kasattuna aina parempi 😉

 27. RTV:n asentaja jauhaa paskaa

  RTV:n asentaja ei ole noin nuukaa tuo asentaminen koneita kasannu muutaman vuoden ajan ja emon lätkäisen pöydälle ja tökin kamat kii ilman mitää ikinä ei ole mitään hajonnut joten en usko että on pelkästään tuurista kiinni tuo asennus.

  T: Alan ammattilainen

 28. Pingback: Antec P183 ja CP-850 – kotelo ja virtalähde testauksessa | tekniikanihmelapsi.com

 29. Hyvä artikkeli, ihan pitää itse mallia ottaa, kun alan koteloa vaihtamaan tulevaisuudessa. Jouluksi ehkä uutta koteloa hankkimassa, tässä yksi varsin varteenotettava vaihtoehto.

 30. “Pienemmästä kuvasta näkee hyvin, että kovalevyjen ja virtalähteen väliin olisi aika mahdotonta saada enää tuuletinta mahtumaan.”
  Ei pidä paikkansa itsellä on sama koppa jossa on samassa paikassa kovalevyt. Powerin ja kovelevyn välissä on niin sanotusti väli levy jonka vasemalla puolella on 120mm tuuletin.

 31. Hyvältä näyttää tuo kotelo! Mitäs yhteishintaa tuolle koko paketille tuli jos kaikki lasketaan? Itse kokoisin koneen mutta en tiedä vielä mitään minkä hintainen olisi hyvä? Mitään neuvoja(:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *