Miltä näyttää Peking HD eli Yle HD kanava?

YLE HD

Yksinkertaisesti sanottuna mielettömän hyvältä.

Itseltäni meinasi kaiken kiireen keskellä unohtua koko olympialaiset ja varsinkin se, että voisin katsoa niitä HD lähetyksestä. Aikaisemmin hankitun Saunalahden Kotitotaali paketin mukana tuli näppärästi SaunaVisio IPTV-laite, jolla Yle HD olympialähetyksien katsominen onnistuu. Saunalahti siis tarjoaa digitan kokeileman HD-kanavan SaunaVisio palvelun kautta netin yli IPTV-palveluna.

Tänään ehdin laittamaan SaunaVisio purkin vihdoin kiinni ADSL-modeemiin ja sain näkyville kanavapaikkaan 321 Yle HD kanavan, josta olympialaiset on nähtävissä samaan aikaan kuin Ylen suorat Pekingin lähetykset. Nauhoitteita tai koosteita tuolta kanavalta siis ei tule. Kuva vertailut HD ja perinteisen SD kanavan kesken tein Panasonicin TH-42PV60 42-tuumaisessa HD Ready plasmatelevisiossani, joka osaa käsitellä SaunaVision kautta tulevaa 1080i-kuvaresoluutiota, kuten HD Ready television pitääkin. SaunaVisio oli kytkettynä HDMI-kaapelilla televisioon. Perinteistä digilähetystä katsoin Topfield TF-5100Pvr digivirttimestä, joka oli kytketty komponentilla Panasonicin plasmaan. Ehkä tätä vertailua ei olisi edes alunperin kannattanut tehdä, koska tästä eteenpäin tavallisten digitv kanavien katselu tuntuu jopa tuskaiselta, kun on nähnyt omassa olohuoneessaan sen miltä ne voisivat näyttää.

Eroa SD- ja HD-kuvan välillä voisi luonnehtia kuin VHS:stä siiryttäessä DVD aikaan. Kuvan tarkkuus Yle HD lähetyksessä on vain yksinkertaisesti niin hyvä. Kuva ei kalpene edes erittäin läheltä katsottaessa vaan piirtyy terävänä ja katsottavana jopa alle metrin etäisyydeltä. Normaalisti tästä televisiosta digitv:n kuvaa ei halua katsoa alle kahden metrin päästä, mutta HD lähetyksessä ei tätä samaa tunnetta syntynyt. Tarkastelin kuvaa myös vähän kauempaa noin kuudesta metristä ja yllätyksekseni pystyin myös sieltä näkemään HD-kuvan paremmuuden 42″ televisiosta. Erot kyllä tasottuivat noin kaukaa katsottaessa, mutta varsinkin tekstien osalta ne olivat selkeästi nähtävissä. Täytyy vain toivoa, että päättäjät saisivat nopeasti jotain ratkaisua teräväpiirtolähetyksien aloittamiselle, jotta pääsemme oikeasti nauttimaan isoista taulutelevisioistamme myös normaalien TV-lähetyksien äärellä.

Alla pari kuvaa, jotka otin pikaisesti tämän aamupäivän lähetyksestä suoraan plasmatelevision ruudulta Canon IXUS 40 pokkarilla. Parhaiten erottelutarkkuuden huomaa ruudulla näkyvistä teksteistä, joten kokeilin niitä tallentaa kameralla muillekin nähtäväksi. Ensimmäiset kuvat sain otettua samasta kohtauksesta, joten niissä pääsee hyvin vertailemaan eroja piirtotakkuudessa. Toivottavasti kenellekään ei jää epäselväksi kumpi kuva on HD- ja kumpi SD-lähetyksestä. Kannattaa myös tarkastaa Afterdawnin kuvat SaunaVision lähetyksestä, jotka ovat ehkä enemmän ammattitaidolla kaapattuja kuin omani.

Yle HD vs. Yle TV2

Yle HD vs. Yle TV2

YLE HD vs. YLE TV2 YLE HD vs. YLE TV2

Kuulin myös, että Topfield TF-5100Pvr digiboksilla voi tallentaa tätä Ylen lähettämää HD-kanavaa, vaikka laite ei sitä osaakaan näyttää. Manuaalinen haku kanavapaikalle kahdeksan toi esiin Peking HD -kanavan radiokanavana. Kanavaa voi kuunnella radiokanavien puolelta ja myös tallentaa sieltä. Televisiossa ei näy kuvaa, mutta lähetyksen ääni kuuluu. Kun tallenteen siirtää tietokoneelle, voi sitä katsoa normaalisti. Eli tietokoneelta voi katsoa Topfieldillä tallennettua HD-lähetystä Pekingistä. Myös monet tietokoneen digivirittimet osaavat vastaanottaa tätä MPEG-4 lähetystä ja tietokoneen ohjelmat taas osaavat purkaa sen, vaikka itse digivirittimissä ei olisi tätä ominaisuutta mukana. Nyt omassa Topfieldissä on tämän päivän lähetykset tallennettuna HD- sekä SD-puolelta, joten pääsen vertailemaan kunnolla molempien lähetyksien laatua tietokoneen kautta, kun saan tiedostot siirrettyä koneelle.

Linkit

3 thoughts on “Miltä näyttää Peking HD eli Yle HD kanava?”

  1. Itse latailin tuolta netistä 720p version noista olympialaisten avajaista kun jäi töitten takia ne näkemättä ja olin kuullut niitten olevan aika makeat.

    Pitää kyllä sanoa, että jo pakattuna tuommonen HD-materiaali on ihan uskomatonta. Avajaisten väriloisto ja kaikki muukin oli HD-kuvana telkkarista aivan uskomantonta.

    Mielestäni joittenkin ylen päättäjien olisi nyt vaan otettava itseänsä niskasta kiinni ja otettava vaikka potkujen uhalla HD-lähetykset kunnon aikatauluun. Edes kaapeli/satelliitti lähetyksissä.

  2. Harmittaa kun vasta nyt löysin kyseisen kanavat tv:ni luettelosta! Aivan loistavaa kuvaa, olis ollu kiva avajaiset kattoa tollein… vielä kun ääni tulisi 5.1 muodossa 😛 No kokeilu vaiheessahan tuo vasta on… Tulee muuten täällä mikkelissä kaapeliverkossa 1080i:nä 🙂 Nii töllönä Sony 40w4000

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *