BenQ FP241W 24″ monitori arvostelussa

BenQ FP241W

Tällä kertaa testissä on ollut useamman viikon BenQ:n FP241W 24-tuumainen laajakuvamonitori. Aikaisempi tekniikanihmelapsi.com:n monitoriarvostelu oli saman valmistajan budjettiluokan 24″-monitorista G2400W. Tämä paremman paneelin omaava monitori on suunnilleen kaksi kertaa kalliimpi kuin aikaisemmin arvosteltu saman kokoinen BenQ G2400W -monitori. Arvostelussa koitan vertailla BenQ FP241W-monitoria tuohon aikaisemmin testattuun BenQ G2400W -malliin samoilla testikuvilla ja elokuvamateriaalilla. BenQ FP241W -monitori on myös huomattavasti vanhempi ja se on julkaistu jo vuonna 2006, joten on mielenkiintoista nähdä miten tämä hyvin monissa arvosteluissa pärjännyt monitori suoriutuu omalla arvosteluasteikollani.

Ulkonäkö ja käytettävyys

BenQ FP241W
BenQ FP241W kasattuna.

Laatikosta purkamisen jälkeen monitori on erittäin helppo laittaa kasaan. Jalusta on yhtenäinen kappale ja monitorin paneeli liitetään jalustan päähän tukevan tuntuisella lukituksella. Kulmikkaat ja kapeat monitorin reunat ja jalustan kevyesti kaareva linja tekevät ulkonäöstä mukavan asiallisen.

Etupuolelta löytyy vain BenQ:n logo vasemmasta laidasta ja virtavalo oikeasta alakulmasta. Kaikki toimintonapit ovat sijoitettu monitorin oikeaan laitaan.

BenQ FP241W
Toimintonapit ovat monitorin oikeassa laidassa.

Tällä näppäinasettelulla saa kyllä etuseinän erittäin siistin näköiseksi, mutta valikoiden käyttö on erittäin vaikeaa. Päätä joutuu melkein joka kerta kääntämään monitorin sivulle, jotta oikeat napit löytyvät. Onneksi ylimpänä löytyvä virtanappi on sentään erotettu muista valikkonapeista.

BenQ FP241W
Vasemmalta puolelta löytyy kaksi USB-porttia.

Toiselta sivulta löytyy kaksi USB-porttia, joten monitoria voi käyttää USB-jakajana. Kolmas USB-liitäntä löytyy näytön päältä. USB-porttien alapuolella on Kensington-lukon kiinnityspaikka, josta monitorin voi lukita vaijerilla pöytään kiinni esimerkiksi julkisissa paikoissa.

BenQ FP241W
Kolmas USB-portti on monitorin päällä.

Aivan näytön keskellä ylälaidassa sijaitseva USB-portti on tarkoitettu webkameralle ja se on suojattu kumiläpyskällä. Mukava lisä ja hyvä tapa saada lisämyyntiä BenQ:n omalle webkameralle.

BenQ FP241W
Takapaneelin liitännät ovat erittäin kattavat.

Kuvassa monitorin paneeli on irrotettu jalustasta ja paneeli lepää pöydällä kuvapuoli alaspäin. Tällä liitäntä arsenaalilla pitäisi olla lähes kaikki oheislaitteet hallinnassa tämän monitorin kanssa. Oikealta katsoen näytön takaa löytyy seuraavat liitännät: S-video, komposiitti, komponentti, VGA, HDMI, DVI ja vasemmassa laidassa normaali virtakaapelin paikka. Tähän monitoriin voit siis liittää vaikka tietokoneen DVI:llä, Xbox 360:n komponentilla, Playstation 3:n HDMI:llä, kannettavan VGA:lla ja vielä vaikka digiboxin S-videolla. HDMI-liitännän HDCP-yhteensopivuudesta löytyi ristiriitaista tietoa, joten tässä vaiheessa en osaa sanoa toimiiko HDCP-suojatut Blu-ray ja HD DVD -elokuvat HDMI-liitännän kautta.

BenQ FP241W
Monitorin jalustan kiinnitys on erittäin kätevä.

Takapaneelissa näkyy jalustan kiinnityksen syvennys, jonka alapuolella on lukituksen vapautus nappi. Paneelin kiinnitys jalustaan käy muutamassa sekunnissa kuin myös sen irrottaminen. Syvennyksessä on myös paikka standardi VESA 100 x 100 mm seinäkiinnitykselle.

BenQ FP241W
BenQ FP241W takapuolelta.

Takapuolelta jalusta on tyylikkäästi viimeistelty hopealla värityksellä. Kun näyttöpaneeli on kiinnitetty jalustaan, liitännät osoittavat alaspäin monitorin takaseinän syvennyksessä. Jalustan alaosassa keskellä näkyy vapautin nappi jota pitää painaa jotta monitoria voi nostaa ylöspäin. Napin yläpuolella on johtokouru, joka on riittävän tukevaa tekoa.

BenQ FP241W
Johtokourussa piuhat pysytävät paremmin paikallaan.

Jalustan säädöt

BenQ FP241W
Jalusta maksimi ja minimi korkeudessa.

BenQ FP241W
Korkeussäädössä riittää pelivaraa 150 mm.

BenQ FP241W
Kallistuksen säätörajat – 5 astetta eteenpäin ja 20 astetta taaksepäin.

BenQ FP241W
Sivuttaissuunnassakin monitoria voi käännellä riittävän laajalla säteellä – 45 astetta molempiin suuntiin.

Kallistuksen säätö ei ole kovinkaan laaja ainakaan eteenpäin. Näytölle saa kuitenkin hyvän katselukulman, mutta jalustan korkea ala-asento tarvitsee mielestäni pöydässä syvennyksen, jotta monitori laskeutuu tarpeeksi alas. Tasaisella pöydällä monitori on oman mieltymyksen mukaan liian korkealla. Monitorin voi myös kääntää pystyasentoon eli siitä löytyy pivot-ominaisuus, jolloin korkeussäätöä pitää löytyä tarpeeksi. Sivuttaissuunnassa löytyy mukavasti säätövaraa.

Monitorin säätäminen ja liikuttelu on todella mukavaa jämäkän ja tarpeeksi painavan jalustan ansiosta. Jalustan pohjassa olevat kumitassut pitävät monitorin jämäkästi paikallaan ainakin tasaisella alustalla. Ainoastaan korkeudensäätö vaatii enemmän ponnisteluita, kun jalustan takaa pitää painaa ensin vapautusnappia, jotta monitori nousee ylöspäin. Monitoria pitää painaa ensin kevyesti alaspäin, jotta napin painaminen onnistuu.

Pivot ominaisuus

Tämän monitorin yksi hyvä lisä on pivot ominaisuus, joka tarkoittaa sitä että monitorin voi kääntää pystyasentoon. Tällöin myös Windowsin työpöytä pitää kääntää pystyasentoon, jolloin pystysuunnassa on käytettävissä huomattavasti enemmän pikseleitä. Kun vaakatasossa 24-tuumaiseen monitoriin mahtuu kaksi A4-kokoista paperia vierekkäin, niin pystyasennossa tekstiä voi olla A3-kokoisen paperin verran. Tukevan jalustan ansiosta monitori on helppo kääntää pystyasentoon, kunhan vain kaikki kiinnitetyt piuhat antavat periksi.

BenQ FP241W
Vaakatasossa nettisivusta ei paljoa näe pystysuunnassa.

BenQ FP241W
Pystyasennossa samasta nettisivusta näkee huomattavasti enemmän.

Paras käyttökohde pivot-ominaisuudelle on tekstinkäsittely ja ehkä nettisivujen selaaminen. Yllä olevista kuvista huomaa hyvin, kuinka paljon enemmän yhdestä nettisivusta on näkyvissä, kun monitori on pystyasennossa.Vaikka tekstiä onkin näkyvissä huomattavasti enemän pystyasennossa, en kuitenkaan itse tuossa asennossa monitoria pitäisi. Itse tykkään mielummin rullata sivua ja kohdistan lukemisen yleensä keskelle monitoria, johon aina kelaan sivun sopivaan kohtaan.

BenQ FP241W
24″ monitoriin mahtuu hyvin kaksi selainta vierekkäin.

Isossa monitorissa ja 1920 x 1200 resoluutiota voi paremmin hyödyntää useammalla ikkunalla. Laajakuvamonitoriin mahtuu hyvin kaksi nettisivua rinnakkain, vaikka itse pidän Windowsin sivupalkkia vasemmassa reunassa.

BenQ FP241W
Monta ikkunaa auki.

Vaihtoehtoisesti isolla työpöydällä voi pitää montaa eri sovellusta auki. Esimerkiksi nettisivujen tekeminen onnistuu mukavasti, kun voi olla tekstieditori, tiedostohallinta ja selain samassa monitorissa auki.

Kuvanlaatu ja käyttö

BenQ FP241W
Windowsin työpöytä piirtyy terävästi ja kirkaasti.

BenQ FP241W -monitorin monitori on 24-tuumainen ja sen maksimiresoluutio on 1920 x 1200 pikseliä. Paneeli on P-MVA tekniikalla toteutettu. Valmistajan ilmoittama kirkkaus on 500 cd/m2, kontrasti on 1000:1 ja vasteaika 16ms (6ms Gray to Gray). Koitin vertailla monitorin kuvaa ja ottaa samoista kohdista kuvia kuin edellisessä BenQ G2400W -arvostelussa.

Ensisilmäyksellä huomaa monitorin erinomaisen terävyyden Windowsin työpöydällä ja tekstin piirtymisessä. Kirkkautta riittää myös omiin tarpeisiin tarpeeksi ja säätövaraa kirkkaudessa on ylöspäin reippaasti. Kellertävän ruskea työpöydän taustakuva on erittäin värikäs ja saman värikkyyden huomaa myös kuvien käsittelyssä. Ero kaikkiin aikaisemmin näkemiini monitoreihin värientoistossa on aivan omaa luokkaansa.

Aikaisemmassa monitoriarvostelussa kritisoin paljon TN-paneelin huonoja katselukulmia pystysuunnassa. Kaikille tämä TN-paneelin ominaisuus ei ole niin häiritsevä, mutta omaan käyttööni en TN-paneelista monitoria itse ostaisi. BenQ FP241W monitorissa käytetty P-MVA-paneeli on aivan toista luokkaa katselukumissa. Eron huomaa selvästi näiden monitorien välillä ja se tallentui myös aika hyvin digikameran kuviinkin.

BenQ FP241W
Testikuva suoraan edestä katsottuna.

BenQ FP241W
Testikuva yläviistosta katsottuna.

BenQ FP241W
Testikuva alaviistosta katsottuna.

Ylläolevista testikuvista näkee hyvin, että monitorin tiirailu ylä- tai alaviistosta ei pahemmin vääristä kuvaa tai hävitä siitä mitään oleellista. Tätä monitoria voi huoletta katsoa mistä pystysuuntaisesta kulmasta tahansa. Tämän BenQ FP241W -monitorin valmistajan ilmoittama katselukulma pystysuunnassa on 178-astetta, kun taas BenQ G2400W -mallilla sama lukema on 160-astetta. Omiin kokemuksiin perustuen en itse usko enää valmistajien ilmoituksia TN-paneelien katselukulmista. Muissa kuin TN-paneeleissa ilmoitetut pystykatselukulmat voivat pitääkin paikkaansa, mutta sivuttaissuunnassa kuvassa ei TN-paneeleillakaan ole ongelmia.

BenQ FP241W
PIP-ominaisuus on mukava lisä.

Tämän kokoluokan näytön kanssa PIP- eli picture in picture -ominaisuus on mukava lisä. Isolla työpöydällä voi hyvin katsoa toista kuvanlähdettä samalla kun esimerkiksi surffaa netissä. Itse käytin PIP-ominaisuutta jalkapallon EM-kisojen aikana ja kytkin monitoriin kiinni Saunalahden Saunavisio digiboksin. Tässä digiboksissa on myös HDMI-liitäntä, mutta BenQ FP241W -monitorissa PIP-kuvanlähteen voi valita ainoastaan komposiitti tai S-video liitännöistä. EM-fudiksen alkulohkon otteluita tulikin muutaman kerran seurattua S-videon kautta digiboksista samalla kun tuli hengattua koneella.

BenQ FP241W
Valikoista löytyy myös 1:1 ominaisuus.

Julkaisun yhteydessä BenQ FP241W näytössä ei ollut 1:1 valintaa kuvasuhteessa, mutta tässä testissä olleessa yksilössä uudemmassa firmware versiossa se on tullut jo mukaan. Tämä 1:1 ominaisuus ei siis skaalaa näytössä olevaa resoluutiota koko ruudun kokoiseksi, jos resoluutio on pienempi kuin paneelin oma 1920 x 1200 resoluutio. Mukava ominaisuus kun halutaan mahdollisimman tarkka kuva pienemmillä resoluutioilla esimerkiksi peleissä, joista ei löydy 1920 x 1200 resoluutiota ollenkaan tai tietokone ei jaksa täyttä 1920 x 1200 resoluutiota peleissä pyörittää.

Yksi erittäin ärsyttävä piirre tässä monitorissa on valikoiden hitaus. Kaikki valikkotoiminnot ovat kuin hidastetusta elokuvasta ja välilehtien selaamisessa on noin kahden sekunnin viive ennen kuin uusi välilehti suvaitsee ruudulle piirtyä. Jos valikoita joutuu usein käyttämään, on tämä viive erittäin tuskastuttavaa, mutta normaalissa peruskäytössä se ei pahemmin haittaa. Monitoria testatessa valikoiden erittäin hidas reagointi nappien painamiseen ainakin turhautti muutaman kerran. Enpä ole aikaisemmin näin hitaiseen valikkoon törmännyt yhdessäkään monitorissa ja ihme, että näin tyyriiseen monitoriin on sellainen sattunut.

Elokuvat ja pelit

Koska tässä monitorissa katselukulmat ovat huomattavasti paremmat kuin aikaisemmassa monitoritestissä, sopii tämä monitori mielestäni myös paremmin elokuvakäyttöön. Testasin monitoria samoilla WMV-videoilla kuin aikaisemminkin sekä myös Xbox 360 HD DVD -asemalla. Xbox 360 -konsolilla tuli myös pelailtua jonkun verran. Konsoli oli kytketty VGA-kaapelilla kiinni monitoriin ja konsolin asetuksista ulostuloksi asetettu 1080p-näyttötila.

BenQ FP241W
Alexander-WMV-elokuvan kohtaus katselukulma testissä.

BenQ FP241W
Yläviistosta kuva näyttää vähän haaleammalta.

BenQ FP241W
Ja alakulmasta vielä enemmän, mutta mitään tummumisia ei ole havaittavissa.

Yritin ottaa Alexander-elokuvasta testikuvan suunnilleen samasta kohdasta kuin BenQ G2400W -arvostelussa, josta näki hyvin paneelin tummumisen alaviistosta otetusta kuvasta. BenQ Fp241W -monitorin alaviistosta otettu kuva on huomattavasti jyrkemmästä kulmasta kuin G2400W-mallissa, mutta silti kuvassa ei ole minkäänlaista tummumista. Nämä kuvat ovat vain suuntaa antavia ja mitään tarkempia analyysejä niiden perusteella on turha tehdä. Ne kuitenkin osoittavat hyvin saman minkä silmillä pystyy näkemään eli tämä monitori toimii elokuvien kanssa mielestäni huomattavasti paremmin kuin TN-paneelilla varustettu BenQ G2400W.

Mustissa kohtauksissa ei ruudun alalaidassa ollut mitään valovuotoja tai sinistä hehkua, kuten BenQ G2400W -mallissa. Valovuotoja en tässä näytössä ole muutenkaan huomannut omassa käytössäni.

BenQ FP241W
1080p Amazing Caves WMV-video.

Microsoftin WMV Showcase sivuston Amazing Caves -video näytti hyvin tämän monitorin tarkkuuden 1080p-videolla. Myös muut WMV-videot näyttivät erittäin hyvältä tällä näytöllä ja väritoisto oli erittäin rikasta.

BenQ FP241W
Transformers Xbox 360 HD DVD -asemalla.

Xbox 360 -konsolin HD DVD -asemalla tuli katsottua Transformers ja King Kong elokuvia, jotka nekin näyttivät erittäin hyviltä tästä monitorista. Transformers elokuvassa jäi oikein katsomaan, että miten tietokoneanimoidut robottiautot onkaan toteutettu. Yksityiskohdat erotti selvästi ja nopeissa kohtauksissa paneelin hitaus ei ollut esteenä elokuvasta nauttimiseen. King Kongissa näyttelijöiden kasvonvärit olivat luonnolliset. Jossain kohtauksissa punainen väri piirtyi ehkä vähän turhankin voimakkaana, mutta on varmasti hallittavissa oikeaoppisella värien säädöllä. Pienemmissä huoneissa tämä monitori voisi hyvinkin toimia television tai elokuvien toistolaitteena.

Peleissä kokeilin monitoria Battlefield 2 -pelin Strike at Karkland -kentällä, jossa saa mukavasti toimintaa pienessä kaupunkisodassa. Itse en ole niin tarkka näytön nopeuden suhteen peleissä, vaikka olinkin huomaavani pientä häntimistä nopeissa käännöksissä. Joillekin tämä pieni häntiminen paneelin hitaamman päivityksen johdosta voi olla ongelma, jolloin kannattaa TFT-monitoreissa suunnata nopeampaan TN-paneeliin. Itselleni pelaaminen onnistuu erittäin hyvin tästä näytöstä.

Testasin BenQ FP241W monitorilla myös Xbox 360 -konsolilla pelaamista ja siihen se sopii aivan yhtä hyvin kuin PC pelaamiseenkin. Tällä monitorilla tuli testattua Forza Motorsport 2 ajamista yhdessä Playseatin ja Microsoft Wireless Racing -ratin kanssa. Nostin näytön aivan tietokonepöydän reunalle ja hilasin ratti-penkki-yhdistelmän osittain pöydän alle, jolloin pääsin mahdollisimman lähelle monitoria. Tämä oli erittäin hyvä peliasento, vaikka monitori olikin ehkä pikkaisen liian korkealla. Forzassa ei häntimistä huomannut lainkaan ja taas kerran autot näyttivät erittäin värikkäiltä ja piirtyivät terävästi 1080p-resoluutiolla VGA-kaapelin kautta monitoriin.

Yhteenveto

BenQ FP241W P-MVA paneelilla on noin tuplasti kalliimpi (hintaseurannan keskihinta 744€) kuin aikaisemmin arvosteltu BenQ G2400W. Tästä syystä voikin tuntua epäreilulta verrata tätä monitoria budjettiluokan monitoriin, kuten itse tässä artikkelissa tein. Halusin kuitenkin tällä vertailulla korostaa tämän monitorin hyviä puolia ja löytää syyn sille miksi tämä monitori maksaa tuplasti enemmän. BenQ FP241W -monitorin terävyys, katselukulmat ja rikas väritoisto tekevät mielestäni tästä monitorista hintansa arvoisen. Itse sijoittaisin rahani mielummin tähän monitoriin kuin halvempaan TN-paneelilla toteutettuun, vaikka hintaa kertyykin tuplasti enemmän.

Voisin oikeastaan suositella tätä monitoria kaikkeen käyttöön valokuvien muokkaamisesta elokuvien katsomiseen ja pelien pelaamiseen. Joillekin nopeampi paneelin vasteaika voi olla esteenä tämän monitorin hankkimiselle, mutta itse en kokenut sitä ongelmaksi. Monipuoliset liitännät antavat mahdollisuuden useamman laitteen käyttöön, mutta mahdollinen HDCP-tuen puuttuminen HDMI-liitännässä on isompi miinus liitännöissä. Pivot-ominaisuus, tukeva jalusta ja hyvät säätömahdollisuudet tarjoavat ergonomisesti hyvät lähtökohdat. Monitori voisi laskeutua alemmaksikin jalustassa, mutta sen voi korjata hyvällä tietokonepöydällä. Käytössä ainoa moitteen sana menee valikoiden hitaudelle, mutta sen kanssa voi hyvin elää, kun kuvanlaatu on tätä luokkaa.

BenQ FP241W on saanut hyviä arvosteluita myös muissa netti- sekä lehti-arvosteluissa ja voin hyvin yhtyä näihin arvosteluihin. Linkit muihin arvosteluihin löytyvät linkit-osiosta. Itse annan tälle 24-tuuman BenQ FP241W -monitorille Most Wanted -arvosanan. Most Wanted -arvosanan saaneet laitteet ovat parhaita laitteita omassa kategoriassaan, jotka ovat testattu tekniikanihmelapsi.com:ssa. Tässä vaiheessa tällä merkinnällä ei vielä ole niin paljon merkitystä, kun testattuja laitteita ei ole niin paljon kertynyt. Tulevissa testeissä yritän kuitenkin verrata laitteita aina näihin omasta mielestä parhaisiin laitteisiin. Jos joskus löytyy parempi 24″ -monitori, niin siirrän Most Wanted -tittelin tältä monitorilta sille tuotteelle. Siihen asti voin hyvillä mielin suositella tätä monitoria sinun seuraavaksi monitoriksi.

Linkit

14 thoughts on “BenQ FP241W 24″ monitori arvostelussa”

 1. Ensimmäinen oma littunäyttö oli Samsungin TN-paneeli, 225BW. Vaikka näyttö olikin huima parannus CRT:stä, se jätti silti jotenkin kylmäksi, juurikin värien ja katselukumien osalta.

  “Itse sijoittaisin rahani mielummin tähän monitoriin kuin halvempaan TN-paneelilla toteutettuun, vaikka hintaa kertyykin tuplasti enemmän.”

  Nimenomaan. Näin päätin itsekin, ja ostin FP241WZ -mallin. Maksoihan se noin vuosi sitten vajaa 900 euroa, melkein kolme kertaa enemmän kuin edellinen Samsung.

  Jos kuitenkin pitäisi joku ostokseni mainita jota en ole katunut hetkeäkään, mainitsisin ensimmäisenä tämän näytön. Muistaakseni Z-mallissa on vähän nopeammat vasteajat. Itse en ole koskaan huomannut minkäänasteista häntimistä taikka lagia ruudussa.

  Värit ovat aivan uskomattoman hyvät, ja ruutua tosiaan voi katsoa käytännöllisesti katsoen mistä tahansa kulmasta, ilman että värit vääristyvät. Kyllä ne värit muuttuu, mutta on ne silti suunnilleen sitä mitä pitäisi, toisin kuin TN-näytöissä.

  Miinuksia tulee järkyttävistä säätönapeista. Kunhan alkusetupin jaksaa napeilla tehdä, ei niihin tarvitse sen jälkeen koskea, jos käytössä on vain yksi input.

  Ruutu todellakin saisi laskea lähemmäs pöytää, mutta hyvin tuohon kyllä tottuu, eikä korkeus haitannut kuin ensimmäisen viikon. Ylipäätään tuo jalka on kyllä yksi parhaista mitä olen nähnyt.

  HDCP kyllä löytyy ainakin Z mallista.

  Sellainen (mega)miinus pitää vielä mainita, että näyttö ei mene sleep-tilaan kun HDMI-inputista ei tule enää kuvaa. Ruutuun jää vain violettisininen BenQ teksti, eikä siitä häviä.

  Mitä menujen hitauteen tulee, itsellä menut eivät lagaa lainkaan. Kaikki toimii ihan näpsäkästi.

  Ainoo syy miksi ruudusta saatan lähiaikoina luopua, on 30″ ostaminen nyt kun MacBook Proni moisen resoluutiota tukee ja ruudun saa firman piikkiin mihin on kaikki muukin rauta tullut viimeaikoina ostettua.

  Tämä ruutu saa itseltä 8/10 – 10/10 arvosanan riippuen siitä miten tärkeitä HDMI input ja sivunapit ovat. Jos sivunappeihin ei tarvi koskea ja käyössä on vain DVI, näyttö on täyden kympin arvoinen. Kuitenkin jos tarvinee enemmän räplätä ruudun reunaa, rupeaa epäkäytännöllisyys rokottamaan enempi. Silti kannattaa muistaa, että paneelin laatu on aina tasavarma kymppi.

  – Matti

 2. Todella kattavasti kirjoitettu artikkeli. Huomioon otettu näyttö aika useasta näkökulmasta ja tämä tekee tästä arvostelusta täydellisen. Kuvat piristävät ja ovat hyviä. Kokonaisuudessaan siis 5/5. Näytöstä ei kokemuksia mutta arvostelun perusteella voisin sanoa, että ostaa voisi, jos olisi tarvetta.

 3. Tämän kokoluokan näytön kanssa PIP- eli picture in picture -ominaisuus on mukava lisä. Isolla työpöydällä voi hyvin katsoa toista kuvanlähdettä samalla kun esimerkiksi surffaa netissä. Itse käytin PIP-ominaisuutta jalkapallon EM-kisojen aikana ja kytkin monitoriin kiinni Saunalahden Saunavisio digiboksin. Tässä digiboksissa on myös HDMI-liitäntä, mutta BenQ FP241W -monitorissa PIP-kuvanlähteen voi valita ainoastaan komposiitti tai S-video liitännöistä. EM-fudiksen alkulohkon otteluita tulikin muutaman kerran seurattua S-videon kautta digiboksista samalla kun tuli hengattua koneella.

  Hei kerrotko tästä kytkennästä. Itsellä on nyt sama näyttö ja boxi. Boxissahan ei ole s-video liitintä.

 4. Moi Jontte,

  Otin S-videon ulos SaunaVision boxista SCART-adapterilla, johon pystyi kytkemään S-video tai komposiitti kaapelin. Äänet otin 3,5mm stereoplugista tietokoneen aktiivikaiuttimiin. Tuollaisen SCART – S-video adapterin saa elektroniikka ja sähkötarvike myymälöistä. Luultavasti ihan perus mustissa pörsseissä ja anttiloissa niitä on ihan hyllyssä.

  Kuvanlaatu ja tarkkuus ei ole paras mahdollinen siinä PIP-kuvassa ja se ei näytä aivan koko kuvaa eli sivuilta leikkaantuu vähän pois, mutta ei se TV:n katsomisessa paljoa haitannut.

  Tuli myös huomattua näytöstä, että kun iso kuva tulee S-video liitännästä, niin siloin PIP kuvaan voi valita lähteen HDMI-, DVI- tai D-sub-liitännästä.

  Useasta lähteestä löysin myös maininnan, että tämä näyttö on HDCP-yhteensopiva toisin kuin artikkelissani kirjoitin.

 5. No joo itseasiassa yritys ja erehdys menetelmällä kerkesinkin löytää tuon ratkaisun..

  En vain ensin uskonut että näin “perinteisesti” mennään vaan kerkesin osta HDMI kaapelin. No varmasti tulevaisuudessa sille löytyy käyttöä. Kotoa löytyi tuollainen SCART-S-video adapteri..

  Kiitos kuitenkin. Näyttö on kyllä upea Mac proon kanssa 😉

 6. Missäpäin monitoria on usb-in liitin?
  Ei aukea kuvista eikä tekstistä.
  Tai sitten olen taas vaihteeksi puusilmä 😉

 7. USB-in liitin löytyy S-video liittimen vierestä monitorin takaata. Se tosiaan jäikin pois tuosta kuvasta, jossa muut liittimet ovat rivissä. Tekstissä sen olisi kyllä voinut mainita vielä erikseen. Kiitos huomiosta.

 8. Pingback: Pioneer KURO plasmatv käyttökokemuksia - PDP-LX5090H | tekniikanihmelapsi.com

 9. Pingback: Minnan nettikolo. » Vähän paremmat näytöt

 10. Olen etsiskellyt sopivalla paneeliteknikalla varustettua 24″:n näyttöä. Ongelmana on että suurin osa on nykyään TN-paneeleilla varustettuja. Omaan käyttööni sellainen ei oikein sovi.

  Näyttää siltä, että FP241w on harvoja “paremmalla” paneelilla varustettuja 24″ näyttöjä joita vielä yleisesti myydään.

  Hieno arvostelu! Taidanpa pääsiäisen jälkeen käväistä tuollaisen ostamassa.

 11. Samalla asialla olen kuin edellinen postaaja, 24″ näyttö hyvällä paneelilla on kiven alla.. etenkin kun budjetti on sen muutama sata euroa 😀 Näyttäisi kuitenkin siltä että tämä näyttö olisi loistavaa vastinetta rahoille toisin kuin reilu vuosi sitten ostamani HDTV jossa tuo TN paneeli latistaa tunnelmaa aika pahasti. Ehkä tästä olisi sen korvaajaksi jopa, tuo pic in pic ominaisuus kuulostaa todella hyvältä.

 12. @ Markus – 24″ tuumaisista löytyy myös HP LP2475W, jossa on vielä parempi S-IPS-paneeli. Tämä on tosin kalliimpi kuin BenQ.

  Onko kukaan FP241W:n omistaja mitannut, miten matalalle näytön alareuna yltää alimmassa pisteessä?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *