Maailman nopein supertietokone PS3 Cell -suorittimista

Blue Gene/L

IBM on kehittänyt toistaiseksi maailman nopeimman supertietokoneen, jonka laskentaan on käytetty IBM:n Sonylle kehittämiä Cell-suorittimia. Samaiset Cell-suorittimet ovat käytössä myös Playstation 3 -konsolissa. Uusi supertietokone, nimeltään “Roadrunner” on hieman päälle kaksi kertaa niin nopea kuin vanha maailman nopein supertietokone, myöskin IBM:n valmistama Blue Gene/L. Mikään tavallinen Playstation 3 -konsoli ei kuitenkaan ole kyseessä, vaan supertietokonetta vauhdittaa 13 000 Cell-suoritinta. Siinä luulisi jo GTA 4:n pyörivän ilman lumeresoluutioita.

Roadrunner on samalla ensimmäinen supertietokone, joka saavuttaa yhden petaflopin tiedonsiirtonopeuden, joka vastaa tuhatta triljoonaa laskusuoritusta sekunnissa. Supertietokoneen on tilannut Yhdysvaltalainen Los Alamosin valtion laboratorio. Alkuun Roadrunner tulee valvomaan Yhdysvaltojen ydinaseiden varastointia (ne eivät ole oppinut Terminaattori 3:sta mitään!), mutta jatkossa sen avulla tullaan suorittamaan tieteellisiä laskentoja mm. genetiikan ja ilmastonmuutoksen parissa.

Cell-suorittimien avulla saadaan aikaiseksi parempi teho/hyötysuhde. Edellisessä Blue Gene/L-supertietokoneessa oli reilut 200 000-prosessoria. Pitkään Roadrunner ei tule todennäköisesti nopeimpana koneena pysymään, vaan IBM-suunnittelee uutta Blue Gene/P-supertietokonetta, jonka pitäisi olla nopeudeltaan muutaman Petaflopin luokkaa. Lisäksi Berkeleyn yliopisto on suunnitellut supertietokonetta ilmastonmuutoksen laskemiseen, jonka on arveltu saavuttavan 10-Petaflopin laskentanopeus.

LINKIT

7 thoughts on “Maailman nopein supertietokone PS3 Cell -suorittimista”

  1. Enhän mä tällaisista masiinoista enää mitään tajua, mutta sanottava on että komean näköinen vekotin tuo ainakin on. Tulee mieleen 3G-matkapuhelinverkon noodit joita muutama vuosi sitten duunissa rakenneltiin. Ovat nimittäin saman näköisiä ja kokoisia kaappeja.

  2. Kuka tarvitsee tällaisia möykkyjä? Tällä pyörii varmasti mikä vaan mutta tarvitseeko joku niin nopeaa toimintaa tietokoneelta? Varmasti myös kallis vekotin. Ei ainakaan joka kodin tietokone…

  3. hpguru: Supertietokoneita käytetään ihan vain sellaisiin asioihin, mihin ei tehokkaimmat kotikoneetkaan pysty. Esim. hiukkaskyyhdyttimessä syntyy dataa ihan hirveä määrä ja se pitää käsitellä nopeasti.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *