Testissä Playseat ja Xbox 360 Wireless Racing Wheel

Playseat ja Xbox 360 Wireless Racing Wheel

Autopelien ystäville ratti ja polkimet ovat ehdoton lisävaruste, jotta ajosimulaatiosta saa kaiken irti. Ratissa ja polkimissa ainainen ongelma on vain niiden tukeva kiinnitys omaan pelipöytään. Myös mukavan ajoasennon saaminen on yleensä melkein mahdotonta, kun ratti on liian korkealla tai matalalla ja polkimet karkaavat jalkojen alta. Onneksi markkinoilla on jo olemassa hyviä vaihtoehtoja parasta ajokokemusta hakeville autosimulaattoreiden ystäville. Yksi parhaista on Playseat, joka jäi minulle hetkeksi kokeiltavaksi peli-iltamme jälkeen yhdessä Xbox 360 Wireless Racing Wheel:n kanssa.

Playseat Solberg Edition

Playseat Solberg Edition
Playseat Solberg Edition.

Kyseinen Playseat penkki on Solberg Edition ja sitä myydään Suomessa noin 350 euron hintaan. Tämä kappale on ollut yleisessä messukäytössä ja sen kunto ei enää ole ihan uutta vastaava, mutta on mukava huomata, että kovasta käytöstä huolimatta sen perustoiminnoissa ei ollut paljoa huomautettavaa. Penkin mukana tuli myös Microsoftin oma Xbox 360 ratti, jota testailin Forza Motorsport 2 -pelillä.

Playseat Solberg Edition
Playseat takapuolelta.

Täysikokoinen kuppipenkki on todella laadukas ja mukavantuntuinen istua. Penkki on Alcantara nahasta ja se on kiinnitetty tukevasti metalliseen kehikkoon. Penkin selkäpuolelta aukeaa luukku, jonka alta löytyy penkin tärkeä ominaisuus sen säilytystä ja kuljetusta varten.

Playseat Solberg Edition
Takaseinästä löytyvät kiinnitystapit.

Selkäosan nahkapäällyste on kiinni tarroilla ja sen takaata löytyy kaksi hakasta, jotka vapauttamalla penkin selkänojan saa taitettua alas kuljetusta ja säilytystä varten.

Playseat Solberg Edition
Selkänojan kiinnitystapit ovat tukevaa tekoa.

Kuvasta näkyy hyvin myös penkin sisällä käytetyt pehmusteet. Salvat nostamalla penkin selkänojan saa käännettyä istuinosaa vasten. Kun selkänoja on pystyasennossa ja salvat alhaalla, on penkin selkänoja todella tukevasti pystyssä eikä se kovinkaan paljon liiku saranoiden kohdalta. Pientä liikettä tietenkin on, mutta se ei haittaa ajamista yhtään.

Playseat Solberg Edition
Selkänoja ala-asennossa.

Playseat Solberg Edition
Polkimet ovat säädetty mahdollisimman lähelle penkkiä.

Kun penkki on kaadettu alas ja polkimet säädetty mahdollisimman lähelle penkkiä, niin se menee mukavan pieneen tilaan. Vaikka penkissä oli ratti kiinni, niin se mahtui juuri ja juuri farmarin takakonttiin poikittain. Tässä asennossa penkin maksimi pituus oli alle 120 senttimetriä ja korkeus ratin yläosasta 75 senttimetriä. Tämän kokoisen tilan penkki ja Xbox 360:n ratti tarvitsevat siis myös säilytykseen.

Penkin paino on ilman rattia parisenkymmentä kiloa ja erikoisen muotonsa takia sitä ei kovinkaan mielellään siirtele paikasta tai huoneesta toiseen. Rautakehikko turmelee myös helposti lattian siirtelyssä ja paikalleen asettelussa, joten jonkinlaisen maton käyttö tämän penkin alla on suositeltavaa.

Playseat Solberg Edition
Polkimet ovat tukevasti kiinni Playseatissa.

Ratin ja polkimien etäisyydensäätö käy helposti kahdesta kiristysruuvista. Polkimien etäisyyttä penkistä voi säätää lähempänä penkkiä olevasta ruuvista, jolloin myös ratti siirtyy mukana. Rattia voi siirtää lähemmäksi penkkiä ilman, että polkimet siirtyvät mukana. Näillä kahdella ruuvilla saa helposti säädettyä polkimien ja ratin etäisyyden penkistä. Polkimien etäisyydensäätö onnistuu myös hyvin kun istuu penkissä. Kuvassa näkyvät mustat teipit ovat olleet piuhoja varten. Polkimien johtoa ja virtapiuhaa varten olisi Playseatissa hyvä olla joku johtokouru, mutta kyllä teipillä tai nippusiteilläkin kiitettävään tulokseen pääsee.

Playseat Solberg Edition
Korkeuden ja kallistuksen säätö.

Kun ratti ja polkimet ovat juuri oikealla etäisyydellä penkistä voi myös ratin korkeutta ja kulmaa säätää ratin alapuolelta. Tässä mesukäytössä olleessa penkissä ratin korkeuden säätö oli kuitenkin jumittunut niin pahasti kiinni, että tankoa ei saanut vedettyä ulos päin melkein ollenkaan. Korkeus oli kuitenkin itselleni juuri sopiva, mutta pidemmät kaverit valittelivat, että polvet ottavat helposti kiinni rattiin. Kuvassa näkyy myös hyvin miten Xbox 360 Wireless Racing Wheel on kiinnitetty Playseattiin erikseen myytävällä adapterilla.

Playseat Solberg Edition
Tukirauta.

Playseat Solberg Edition
Rattitelineen tukiraudat.

Metallinen kehikko on hyvin tuettu ja se ei paljoa heilahtele kovassakaan ajossa. Ainakin Xbox 360 Wireless Racing Wheelin Force rymistelyt pystyi hyvin hallitsemaan tässä penkissä.

Playseat Solberg Edition
Pohjasta löytyy mukavat jouset.

Penkin alla olevat sivupellit näyttävät aika heppoisilta, mutta penkki kestää hyvin myös isomman miehen painon eikä runko paljon turhia natise. Pohjasta löytyy myös mukvuutta lisäävät jouset, jotka natisevat jonkun verran käytössä ja varsinkin penkistä noustaessa.

Xbox 360 Wireless Racing Wheel

Xbox 360 Wireless Racing Wheel
Xbox 360 Wireless Racing Wheel on tukevasti kiinni Playseatissa.

Microsoftin oma ratti Xbox 360 -konsolille on erittäin tyylikäs ja hyvä Force Feedback ratti. Valkoinen väritys sopii hyvin konsolin ulkonäköön ja ratin metallinhohtoinen leikattu alaosa tuo mukavaa luksusta mustavalkoiseen väritykseen. Leikattu alaosa antaa myös enemmän tilaa polville rattia käänneltäessä.

Xbox 360 Wireless Racing Wheel
Ratin painikkeet.

Ratti on konsoliin yhtedessä samalla langattomalla tekniikalla kuin perinteiset langattomat ohjaimet. Myöskään ratin käytössä en ole huomannut minkäänlaista tökkimistä langattoman yhteyden takia. Ratin takaata löytyy kaksi vipua vaihteiden vaihtamiseen ja ratin keskeltä löytyy ristiohjain, back- ja start-napit, vihreä Xbox-nappi sekä värilliset XYAB-napit. Polkimet toimivat liipasimina ja ratista puuttuu perinteisen ohjaimeen verrattuna RB- ja LB-napit sekä analogiatatit. Puuttuvista napeista huolimatta rattilla voi käyttää Xboxia ilman erillistä ohjainta ja pelien valikoissa liikkuminen onnistuu myös.

Xbox 360 Wireless Racing Wheel
Kuulokkeiden liitäntä.

Oikeasta sivusta löytyy synkronointinappi langattoman yhteyden saamiseksi konsoliin, sekä Xboxin kuulokkeiden liitäntä mahdollisuus.

Xbox 360 Wireless Racing Wheel
Paristokotelo.

Langatonohjain tarvitsee myös paristot toimiakseen ilman virtalähdettä ja niiden paikka löytyy oikeasta sivusta harmaan kotelon takaa.

Xbox 360 Wireless Racing Wheel
Virtaliitäntä ja polkimien piuha.

Vaikka ratti on langattomasti yhteydessä Xbox 360 -konsoliin, niin se tarvitsee kytkeä piuhalla kiinni polkimiin puhelimista tutulla RJ-11 liittimellä. Jos virtalähdettä ei kytke kiinni rattiin, ei Force Feedback ominaisuudet ole käytössä ja ratti ei esimerkiksi palaudu keskiasentoon kääntämisen jälkeen. Wireless sana ratin nimessä onkin mielestäni lähinnä nimellinen, koska itse ratista lähtee kaksi piuhaa, joista toinen on vielä vietävä seinäpistokkeeseen asti. Samanlaista langatonta hupia ei siis ole odotettavissa kuin perinteisellä Xboxin langattomalla ohjaimella, mutta täydellisen langattomuuden puuttumisen antaa anteeksi, kun on päässyt autopelejä ratilla lopulta pelaamaan.

Playseat ja Xbox 360 Wireless Racing Wheel
Forza Motorsport 2 testissä ratin ja penkin kanssa.

Itse en ole koskaan nauttinut autopelien pelaamisesta näppäimistöllä tai perinteisillä konsolien ohjaimilla. Analogisilla tateilla ja liipasimilla ohjaaminen ja kaasun oikeamääräinen antaminen on jo jotenkin siedettävää. Peukalolla en ole koskaan kunnolla autoa oppinut ohjaamaan niin hyvin kuin oikealla ratti-poljin-ohjaimella. Monet perinteisiin ohjaimiin tottuneet saavat varmasti parempia kierrosaikoja, mutta väitän että ratilla ja polkimilla pelatessa autopelit tuntuvat moninverroin aidommalta simulaatiolta.

Loivat pitkät kaarteet onnistuvat ratilla itselläni huomattavasti helpommin ja sulavammin kuin nopeasti liikkuvalla analogiatatilla jota ohjataan peukalolla. Tiukoista neulansilmistä poistuttaessa juuri oikeaan aikaan avattu sopiva kaasu ei saa liian tehokasta autoa heittelehtimään holtittomasti. Vaikka auto lähtisikin pahasti sivuluisuun kesken mutkan, on se ratilla mielestäni helpommin korjattavissa kuin nopealiikeisellä analogiatatilla.

Aikaisemmin olen ajellut paljon jousipalautteisella PC-ratilla sekä Microsoftin Force Feedback PC-ratilla. Tämä Microsoftin Xbox 360 ratti tuntuu paljolti juurikin tuolta PC:n ratilta voimiensa ja käytön suhteen. Forza Motorsport 2 pelissä Wireless Racing Wheel toimii erittäin loistavasti. Voimien ansiosta tuntuma tiehen on tunnokas ja tien reunoissa olevien mukulakivien ylitys tuntuu juuri sopivalla tärinällä. Myös renkaiden sutiminen ja liukuminen mutkissa välittyy mukavalla tavalla ratin tärinänä käsiin, jolloin tietää löysätä kevyesti kaasua.

Yhdessä Playseatin kanssa Wireless Racing Wheel ratin saa kutakuinkin täydelliseen ajoasentoon kunnon kilpa-ajamista varten. Penkin säädöistä ei löydy omaan käyttöön mitään puutteita ja ratti ja polkimet pysyvät erittäin tukevasti kiinni pelaamisen aikana. Olen kokeillut Wireless Racing Wheel -rattia myös pöytään kiinnitettynä ja siinäkin se toimi erittäin hyvin. Polkimet ovat tässä penkkissä ehkä turhan pystyssä asennossa ja niiden kaltevuuden säätäminen olisi mukava lisä Playseatissa.

Playseat on myös suhteellisen painava laitos ja sen raahaaminen parhaalle ajopaikalle olohuoneeseen ei oikein istu nopean ja helpon konsolipelaamisen muottiin. Penkki tarvitseekin seurakseen oman huoneen, jossa sen voi käytön jälkeen kätevästi siirtää seinän vierelle odottamaan seuraavaa ajokertaa. Hintaa tällä penkillä on myös melkoisesti ja Xbox 360 Wireless Wheel adapterin kanssa hinta nousee jo yli neljänsadan euron. Itse en kuitenkaan osaisi tällaista penkkiä itse kasata vaikka osat saisikin halvemmalla hankittua, joten siihen ja penkin laatuun nähden hinta on mielestäni kohdallaan.

Tämän paremmaksi ajokokemusta tuskin saa ilman suurempia rahallisia panostuksia tai ilman oman penkin rakentamista. Kannattaa miettiä kahteen kertaan tämänlaisen ajoelämyksen kokeilemista, koska sen jälkeen ei enää haluaisi autopelejä toisenlaisista istuimista kotonaan ajaa.

Tein Playseatilla ajamisesta myös videon, jossa ajan itselleni liian tehokkaalla takavetoisella autolla pari kierrosta Forza Motorsport 2:n arcade kisassa. Videosta näkee hyvin kuinka ratilla pystyy hallitsemaan peränluisumisen pienellä vastaliikkeellä. Videon lopussa toistamiseen penkan puolella käytäessä voi myös nähdä ratin Force Feedback -tärinöitä ja Playseatista noustaessa voi kuulla jousien natinat penkistä. Tässä videossa en vielä näin tehokkailla autoilla pärjännyt suht vieraalla radalla, joten huippupenkki ja huippuratti ei tehnyt ainakaan minusta suoraan huippukuskia.

Linkit

17 thoughts on “Testissä Playseat ja Xbox 360 Wireless Racing Wheel”

 1. Piti nyt tuollaistakin sitten tulla tänne esittelemään. Hmph.

  Ei vaan 🙂 Kateellisen puhetta. Oma ratti on hankittu jo, mutta penkki vielä uupuu… Ehkä sitten vuosien päästä 😉

  Olen aivan samaa mieltä kanssasi tuosta ratista Forza 2:ssa. Elämys on kyllä aikamoinen kun pääsee testailemaan kunnon (tai edes välttävästä) ajoasennosta.

  Omasta mielestäni ratti toimii taasen PGR4:ssa täysin autosta ja joskus radastakin riippuen hyvin tai hyvin huonosti. Vakaat ja nopeat autot menevät hyvin. Eipä kyllä toisaalta paljon Kudoksia veivailla ratin kanssa CCX:llä…

 2. Todella hyvä artikkeli. Parissa kohdassa olen revennyt suoraan. Etenkin laitos-sanan käyttäminen piristi kummasti! Kiitos.

 3. Pingback: Viikon Parhaita Poimintoja Gadget Blogeista | Wautsi.Com

 4. On kyllä erittäin mukava kompinaatio pelata. Harmi vain kun xboxilla ei toimi muuan g25.

  Jokatapauksessa tuommonen tuoli olisi kiva hankkia.. jos sille löytyisi vielä tilaakin.

 5. helkkarin hieno! kyttäsin paljon kuvia ja miettisin sitä oikeissa mittasuhteissa, meinaan tehä tollasen itte ku on kerran vehkeet. materiaaleihin menee ehkä joku 50e eli ei paha 😛 paitsi penkki on sitte eri asia, mutta en kyllä mitää sparcoa ajatellutkaan 😀

 6. helkkarin hienotoi viritys mul on itelläni itee tehty penkki systeemi ostin avk:koolta mersun ilma säädettävä penkin sillä saa ajo tuntumaa ja mun viritys tuli maksamaa
  jotai 300e+ratti ja polkimet ajattelin sparkon penkkiä mut se penkki maksaa 600e mersun penkki makso 250

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *