Mitä tarvitaan onnistuneeseen peli-iltaan?

Xbox 360 + Forza 2

 • 5 x Xbox 360
 • 4 x Forza Motorsport 2
 • 1 x Playseat
 • 2 x Microsoft Wireless Racing Wheel
 • 1 x Logitech DriveFX
 • 1 x Guitar Hero III
 • 2 x Guitar Hero 3 Wireless Xbox 360 -kitaraohjain
 • 1 x Panasonic PT-LB60NT -videoprojektori
 • 1 x 3M DMS700 -videoprojektori
 • 2 x BenQ G2400W 24″ TFT-näyttö
 • 1 x Aiwa 5.1 markettivahvistin
 • 1 x Logitech G51 5.1 kaiuttimet
 • 1 x Logitech Z-10 2.0 kaiuttimet
 • 1 x Logitech Z-3 2.1 kaiuttimet
 • 1 x Logitech S-220 2.1 kaiuttimet
 • 1 x HP ProCurve Switch 1400-8G -kytkin
 • 4 x RJ-45 verkkopiuha
 • 1 x HDMI-piuha
 • 2 x Xbox 360 komponenttikaapeli
 • 2 x Xbox 360 VGA-kaapeli
 • 2 x 2 RCA naaras –> 3,5mm stereoplugi naaras kaapeli
 • 5 x Xbox 360 virtapiuha
 • 1 x sauna
 • tarpeeksi evästä ja juomaa

Xbox 360 peli-illan tarvikkeita
Osa tarvikkeista, joita onnistuneessa peli-illassa tarvitaan.

Kotona yksin tai netissä pelaamisen rinnalle on aina mukava silloin tällöin järjestää peli-iltoja, jossa koko kööri koneineen päivineen kerääntyvät yhteen paikkaan pelaamaan ja viettämään hauskaa. Muutama viikko sitten tuli järjestettyä kunnon Xbox 360 peli-ilta, kun tarpeeksi monella kaverilla konsoli löytyi kotoa ja jokaisella sattui vielä olemaan Forza Motorsport 2 -autopelikin hankittuna. Yhtenä perjantaina läjäsimme kaikkien Xbox 360 -konsolit yhteen ja järjestimme Forza Motorsport 2 painotteisen peli-illan. Mukana oli myös toisessa huoneessa Guitar Hero III kahdella langattomalla kitaraohjaimella, jotta pelaaminen ei porukassa loppuisi, kun kaikki autopelipaikat olivat varattuina.

Tässä artikkelissa lyhyt katsaus miten Xbox 360:llä onnistuu pienimuotoisen peli-illan järjestäminen ja mitä siihen tarvitaan. Tai itseasiassa yllä olevassa listassa on jo lueteltuna kaikki mitä järjestämiseen tarvitaan, joten alla kuvia miltä tuo tavarapaljous näyttää käytännössä ja miten se toimii.

Pelipaikka nro. 1

Playseat Forzaa varten

Paras ja suosituin paikka pelaamiseen oli ehdottomasti Playseat, jossa oli kiinni Microsoftin Wireless Racing Wheel. Äänentoistosta vastasi Aiwan valmispaketti, josta käytössä oli kaksi kaiutinta ja subbari, kun vahvistimessa ei ollutkaan optista äänensisääntuloa, jolla olisi saatu 5.1 äänet ulos Xbox 360:stä. Microsoftin ratti ja polkimet olivat todella tukevasti pultattuna Playseat:iin erikseen myytävällä adapterilla. Penkin säädöt sai hyvin kaiken kokoisille pelaajille säädettyä ja kaksi pientä monitorikaiutinta lähellä sijoitettuna subbarin kanssa antoi mukavasti potkua ajoääniin. Kuva heijastettiin Panasonicin videoprojektorilla seinään ja sanotaanko että se oli riittävän kokoinen Forzan pelaamiseen. Xbox oli kytketty VGA-kaapelilla videoprojektoriin ja RCA-liittimillä vahvistimeen. alunperin äänet piti liittää optisella kaapelilla, mutta vahvistimessa olikin vain optinen äänenulostulo DVD-soittimen takia.

Playseat ja Forza Motorsport 2 Playseat ja Forza Motorsport 2 Aiwan 5.1 vahvistin optisella ulostulolla :P Panasonic PT-LB60NT videoprojektori

Pelipaikka nro. 2

pelipaikka nro. 2

Loput pelipaikat olivat vähemmän hohdokkaita, mutta hyvin niistäkin Forzaa pelasi ja sai ainakin kokeilla erilaisia ohjaimia pelatessa. Toisessa paikassa oli Microsoftin ratti kiinni pöydässä ja polkimet olivat tuettuna sopvasti pöydän alla kulkevaan poikittaiseen putkeen. Kuvapuoli hoidettiin BenQ:n 24″ TFT-näytöllä, johon Xbox 360 oli kytketty VGA-kaapelilla. Äänentoisto tuli kahdesta Logtechin Z-10 kaiuttimesta, joissa ei siis subbaria ole mukana. Xbox kytkettiin kaiuttimiin aikaisemmasta artikkelista tutulla RCA-stereoplugi adapterilla, joita ei taida saada mistään muualta kuin Logitechin Z-3 kaiuttimien myyntipaketin mukana.

Xbox 360 pelipaikka nro. 2 Xbox 360 pelipaikka nro. 2 Microsoft Wireless Racing Wheel, Logitech Z-10, BenQ g2400W

Pelipaikka nro. 3

pelipaikka nro. 3

Kolmannessa tuolissa pääsi ajelemaan vaihteeksi Logitechin DriveFX Xbox 360 ratilla. Kuva oli heijastettu seinään 3M Digital Media System 700 DLP -videoprojektorilla, joka heijastaa erittäin läheltä todella ison kuvan. Kuvanlaatu ja kirkkaus ei ole parasta mahdollista, mutta aivan riittävän hyvä pieneen Xbox 360 pelailuun. Xbox kytkettiin tähän projektoriin komponenttikaapelilla. Äänentoistosta vastasi Logitech Z-3 2.1 kaiuttimet, jotka olivat kytketty taas RCA-stereoplugi adapterilla konsoliin. Logitechin ratti ei pärjännyt ajettavuudessa mitenkään Microsoftin ratille, mutta omasta mielestäni kyllä silläkin Forza 2:sta ihan hyvin pelaa.

pelipaikka nro. 3 pelipaikka nro. 3 pelipaikka nro. 3 pelipaikka nro. 3 RCA 3,5mm stereoplugi adapteri käytössä

Pelipaikka nro. 4

pelipaikka nro. 4

Viimeinen pelipaikka oli ehkä vaatimattomin Logitechin S-220 2.1 kaiuttimien ja tavallisen langattoman ohjaimen kanssa. Xbox 360 oli liitetty BenQ:n näyttöön HDMI-kaapelilla ja näytön kuulokeliitäntään saatiin kaiuttimet kiinni ilman mitään adaptereita. Tämä oli ehdottomasti helpoin tapa liittää Xbox 360 monitoriin kiinni ja samalla saimme vielä tietokoneen kaiuttimet helposti käyttöön. Pelipaikka numero neljä oli kyllä Xbox ohjaimen analogitatilla pelaavien suosiossa, koska osa oli pelannut Forzaa vain tatti-ohjaimella, joten rattiin tottuminen vei hetken aikaa.

pelipaikka nro. 4 pelipaikka nro. 4 Xbox HDMI liitäntä

Näiden Forza Motorsport 2 pisteiden lisäksi oli toisessa huoneessa vielä Guitar Hero III kahdella ohjaimella. Xbox oli kytketty Toshiban videoprojektoriin VGA-kaapelilla ja Logitech G51 2.1 kaiutinsettiin RCA-liitännöillä, jotka löytyvät G51 kaiuttimista suoraan. Valitettavasti illan aikana tästä huoneesta ei tullut napattua yhtään kuvaa, koska itse keskityin tällä kertaa suurimman osan ajasta ajolinjojen hiomiseen Playseatin ja Microsoftin ratin kanssa.

HP:n kytkin kytki Xbox 360:t yhteen
HP ProCurve 1400-8G -kytkin suoriutui tehtävästään mallikkaasti.

Forza Xbox 360:t olivat kytketty RJ-45 verkkopiuhoilla suoraan samaan gigaseen HP kytkimeen ja lähiverkossa pelaaminen onnistui kuin unelma. Mitään lagaamisia tai yhteysongelmia ei esiintynyt kertaakaan pitkän illan aikana. Yhdestä koneesta luotiin peli moninpeliosiossa, johon muut koneet ottivat yhteyden. Luotu moninpeli näkyi heti paikallisissa verkkopeleissä eikä nettiyhteyttä tai Live-jäsenyyttä tarvittu lähiverkossa pelaamiseen. Ainoa ongelma pelien kanssa oli autojen valinta, kun kaikilla ei ollut samoja autoja käytössä. Aluksi valitsimme kaikille täysin samat autot, mutta samasta luokasta valitut autot olivat myös hvyä tasaisiin ja tiukkoihin kisoihin. Vahinkomallinnus olisi varmaan pitänyt ottaa päälle, kun loppuvaiheessa iltaa kukaan ei uskaltanut mennä ensimmäisenä lähdön jälkeiseen mutkaan, koska joku tuli kuitenkin aina puskuriin ja työnsi pois radalta.

Yhdessä pelaaminen on aina mukavampaa kuin netin yli ja toisen reaktiot tiukan kisan jälkeen on aina mukava nähdä paikanpäällä. Muutamat PC-lanit läpikäyneenä tietää, että kannattaa keskittyä kunnolla yhteen tai korkeintaan kahteen peliin illan aikana ja väkijuomaa kannattaa ottaa harkiten alkuillasta, jos haluaa kunnon pelejä aikaiseksi. Xbox 360 -lanit olivat siinä mielessä helpommat järjestää, että kaikilla peli pyöri samalla tavalla pelikoneesta riippumatta, ettei tarvitse sitten puolustaa omaa peliosaamistaan koneen tehoihin vedoten. Tämmöisiä laneja voisi kyllä jatkossakin järjestää, vaikka PC-lanit ne ainoat oikeat lanit ovatkin.

11 thoughts on “Mitä tarvitaan onnistuneeseen peli-iltaan?”

 1. Pingback: Mistä Puhutaan Suomen Gadget Blogeissa? - Yhteenveto Gadget-Blogien Tuoreimmista | Wautsi.Com

 2. no huh huh.. täytyy sanoa että jäbät on todella pelaamisen ammattilaisia. aika vaikuttava setti tarvikkeita ja näyttävät pelikoneet. Olutpurkki pöydällä kiinnitti toimistoon väsähtäneen koodaajan huomion 🙂

 3. Niistä lukuisista ajokerroista itse en ainakaan voittanut kovinkaan usein. Yksi pieni turnaus järjestettiin paperilla. Olisi ehkä parempi ollut tehdä turnaus Forzan moninpelioptioista, mutta haluttiin mielummin kierrättää pelipaikkoja, jotta kaikki saivat ajaa ratilla ja analogitatilla vuorotellen. Sitten jos kaikilla olisi ollut oma kone, niin paras tapa olisi tehdä turnaus Forzan kautta, niin pistelasku tulisi sitä kautta automaattisesti.

 4. Oletko muuten ajatellut päivittäväsi blogisoftaasi uudempaan 2.5:een? Itse käytän jo 2.5.1 ja itselleni ainakin kelpaa.

  Tosi hyvä alusta ja kaikki lisäosatkin minulla toimivat todella hyvin. Tosin en ole taaskaan itse päivitellyt mutta jatkossa varmaan itse. Nyt oli vaan tärkeää saada suuri päivitys tehtyä ammattilaisen voimin, etten laittaisi blogia sekaisin. Suosittelen päivittämistä, kun aikaa alkaa löytymään.

 5. Pingback: Testissä Playseat ja Xbox 360 Wireless Racing Wheel | tekniikanihmelapsi.com

 6. En tiedä mitä “RCA-stereoplugi” -adapteria tuolla Z-3 kaiutinten yhteydessä tarkoitetaan, mutta uskallan melkoisella varmuudella väittää että sellaisia löytää elektroniikka/komponenttiliikkeestä, kuten sp-elektroniikka Oulussa.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *