Pelien FPS-testaukset Fraps-ohjelmalla

Fraps logo

Viimeiset viikot ovat menneet pitkälti testissä olleen Fujitsu-Siemens Scaleo Pi 2666 -tietokoneen testauksessa. En ole aikaisemmin tehnyt kattavia pelitestejä, joissa mitataan pelien ruudunpäivitysnopeuksia (FPS = Frames Per Second), joten koneen testaaminen oli minulle hyvin opettava kokemus. Tässä artikkelissa käyn läpi suositun Fraps-ohjelman, jolla pelien ruudunpäivityksennopeuden testaaminen on hyvin helppoa. Luotettavien ja vertailukelpoisten tulosten saaminen ei taas ole niin helppoa ja nykyään osaan kunnioittaa paremmin testaajia, jotka oikeasti pelaavat pelejä, eivätkä ajele vain “timedemoja” läpi valmiiksi skriptatuilla valmisohjelmalla.

Kun lähdin selvittelemään alunperin pelien testaamista, ajattelin että helpoin ja nopein tapa olisi käyttää jossain peleissä valmiina mukana tulevia demoja, jotka mittaavat samalla ruudunpäivitystä valituilla pelin grafiikka-asetuksilla. Muutamista peleistä tuollaisia valmisdemoja löytyykin jo suoraan menu-valikoista, kuten Company Of Heroes -pelistä. Joitakin suosittuja pelejä varten on saatavissa valmiita ohjelmia, joilla voi ajaa valmiiksi määriteltyjä demoja tai itse nauhoitettuja pelisessioita, monilla eri grafiikka-asetuksilla ja useampaan kertaan muutamalla napin painalluksella.

Vastaan tuli kuitenkin HardOCP-sivustolla ollut artikkeli, jossa testattiin näitä valmiita testausohjelmia ja verrattiin tuloksia todelliseen pelitilanteeseen. Testeistä kävi selville, että jotkut näytönohjaimet saivat parempia tuloksia valmiista demoista kuin oikeasta pelitilanteesta.

Artikkelin tuloksena oli, että koneen tai näytönohjaimen testaamiseen ei koskaan saisi käyttää valmiiksi nauhoitettuja pelitilanteita, vaikka ne olisivat itse pelattuja. Näytönohjaimien ajureilla voidaan tällaiset demot tunnistaa ja huonontaa kuvanlaatua paikoissa, joissa ihmissilmä ei sitä huomaa. Kuvanlaadun huonontamisella demon aikana saadaan parempia tuloksia kuin oikeassa pelitilanteessa ja parempi sijoitus testeissä, kun näytönohjaimia verrataan keskenään.

Tästä artikkelista viisastuneena päätin itse pelata kaikki pelitestit ja opetella käyttämään sitä tarkoitusta varten Fraps-ohjelmaa, joka on käytössä myös esimerkiksi kaikissa muropaketin testeissä ja myös he pelaavat aina kaikki pelitestaukset itse läpi artikkeleissaan.

Fraps-ohjelman käyttö

Pelien testaamiseen tarkoitettu Fraps-ohjelman saa ladattua ilmaiseksi osoitteesta www.fraps.com. Ohjelmalla on mahdollista mitata reaaliaikaisesti ruudunpäivitysnopeutta peleissä sekä tallentaa videota ja kuvankaappauksia pelistä. Monissa peleissä on myös oma kuvankaappaus mahdollisuus, mutta Fraps:lla se onnistuu mistä tahansa pelistä. Ilmaisversiossa on rajoitettu videonkaappaus 30 sekuntiin ja ruudunkaappaus onnistuu vain BMP-muodossa. 37 dollarin hinnalla saa rajattoman videokaappauksen ilman vesileimoja sekä ruudunkaappauksen voi tallentaa suoraan JPG, PNG ja TGA -muotoon.

Kotisivuilta löytyy tällä hetkellä 2.9.4 versio, jonka koko on alle 1Mt. Asennus onnistuu helposti painelemalla Next-nappia. Kannattaa kuitenkin tarkistaa asennuskansio, koska kaikki video- ja kuvaruutukaappaukset sekä FPS-tulokset tulevat oletuksena Fraps:n asennuskansioon.

Fraps General
Fraps-ohjelman General-välilehti.

Ohjelman käynnistäminen tuo ruudulle pienen ikkunan, jossa on neljä välilehteä, joista ohjelman asetukset säädetään. Ensimmäisellä välilehdellä voi valita ohjelman käynnistymään Windowsin käynnistyessä ja säätää käynnistyykö Fraps automaattisesti piiloon kellon viereen. Ikkunasta näkee myös selvästi versionumeron ja että kyseessä on rekisteröimätön versio.

Fraps FPS
FPS-välilehti.

Toisella FPS-välilehdellä ovat kaikki asetukset, kun halutaan mitata pelin ruudunpäivityksen nopeutta. Välilehden tärkeimmät asetukset ovat Benchmarking Hotkey, kuvassa F11-näppäin, ja MinMaxAvg-valinta ruudun alaosassa. Näillä valinnoilla saadaan peleistä tallennettua minimi, maksimi ja keskimääräiset FPS-tulokset ja tallennettua ne CSV-tekstitiedostoon myöhempää tarkastelua varten.

F11-näppäin aloittaa tallennuksen ja näppäimen uudelleen painaminen lopettaa sen. Jokaisesta tallennuskerrasta syntyy oma CSV-dokumentti. Oletuksena CSV-tyyppinen tiedosto on yleensä sidottuna Excel-ohjelmalle, mutta sen saa auki myös ihan muistiolla (notepad).

Fraps Movies
Movies-välilehden asetukset.

Peleistä voi tallentaa myös videokuvaa reaaliajassa ja Movies-välilehdeltä löytyvät kaikki sen toiminnon asetukset. Itse en ole tätä ominaisuutta vielä testannut. YouTubesta löytyy hyvä opetusvideo englanniksi, jossa opastetaan pelivideoiden tallennus Fraps:lla ja editointi Virtualdub-ohjelmalla YouTubea varten.

Fraps Screenshots
Screenshots-välilehden asetukset.

Fraps-ohjelmalla saa myös otettua kuvakaappauksia kaikista peleistä. Suurimmassa osassa peleistä on myös omat pikakomennot kuvaruutukaappauksia varten, mutta Fraps:a käyttämällä on tuo toiminto aina samassa näppäimessä. Oletuksena kuvankaappaus otetaan F10-näppäimellä ja ilmaisversiossa se tallennetaan aina BMP-muodossa. Helpoin tapa muuttaa kuva pakattuun muotoon, on avata se Windowsin Paint-ohjelmalla ja tallentaa kuva PNG-muodossa. Pelistä kannattaa tarkistaa ettei samaan pikanäppäimeen ole asetettu mitään toimintoa. Esimerkiksi Unreal Tournament III:n kuvankaappaukset menivät pieleen valikoissa, kun F10 näppäimestä tuli komentovalikko ruudulle samasta näppäimestä.

FPS-tulokset

Jotta FPS-lukemat peleistä saadaan tallennettua, Fraps-ohjelman pitää siis olla käynnissä kun peliä pelataan. Jokainen pelikerta ja varsinkin sen tapahtumat ovat aina vähän erilaiset, joten ruudunpäivitysnopeus vaihtelee aika paljon pelin eri kentissä. Pitkät pelisessiot, joissa ei ole välianimaatioita, antavat luotettavamman tuloksen ja varsinkin kun sama kohta pelataan läpi monta kertaa. Saaduista tuloksista otetaan keskiarvo, jolloin päästään jo aika luotettaviin ja vertailukelpoisiin tuloksiin. Muistaakseni muropaketissa peleissä pelataan aina sama kohta kolmeen kertaan läpi, jotta tulokset ovat luotettavia ja vertailukelpoisia. Tämän tasoinen testaaminen on erittäin haastavaa ja aikaa vievää nyt kun olen itse testannut samanlaista lähestymistapaa pelien ruudunpäivitysnopeuksien testaamiseen.

Fraps tulokset
Fraps-ohjelman FPS-tulokset taulukkolaskentaohjelmassa.

Kun tulokset vielä pyöräytetään taulukkolaskentaohjelman kautta hienoon graafiseen ja ymmärrettävään muotoon, niin täytyy kunnioittaa sivustoja, jotka testaavat kaikki uudet laitteet tällä ainoalla oikealla testaustavalla läpi. Tietenkin monen testauskerran kautta rutiineja näihin hommiin tulee ja kaikilta isoilta sivustoilta löytyy varmasti valmiit pohjat, joihin uusien testien arvot syötetään. Itse lähdin tällaista taulukkopohjaa kasaamaan, jota tulen käyttämään tulevissa laitetestauksissa apuna.

Tässä artikkelissa kävin läpi pelien ruudunpäivityksennopeuden testaamisen Fraps-ohjelmalla. Kommentteja näistä testausmenetelmistä ja niiden parannusehdotuksista otan mielelläni vastaan kommenteissa.

Linkit

3 thoughts on “Pelien FPS-testaukset Fraps-ohjelmalla”

  1. Pingback: Scaleo Pi 2666-30P testit ja tulokset | tekniikanihmelapsi.com

  2. Pingback: Hiljainen kotiteatteritietokone - HTPC-projekti osa 4 käyttökokemukset | tekniikanihmelapsi.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *