Xbox 360 “Jasper” 65 nm GPU tuotannossa

XBox 360 -konsoli ja -ohjain
Nykyisissä myytävissä Xbox 360 konsoleissa on prosessori 65 nm tekniikalla toteutettu, mutta ATI:n valmistama grafiikkaprosessori on vielä 90 nm. Pienentyneet prosessorit ja grafiikkapiirit vähentävät konsolin virrankulutusta ja tuottavat vähemmän lämpöä. Lämpöongelmat ja niistä aiheutuneet RRoD:t (Red Ring of Death) ovatkin olleet Xbox 360 konsolin suurin huolenaihe sen julkaisun jälkeen.

Uusimmassa tuotantoon lähtevässä, koodinimeltään “Jasper”, Xbox 360 -konsolissa ovat molemmat prosessori ja grafiikkaprosessori 65 nm tekniikalla valmistettuja. Myös muistipiirien koko on fyysisesti pienempi. Tämä auttaa lämpöongelmiin ja toivottavasti samalla Xbox 360:stä saadaan myös hiljaisempi, kun viileämpiä komponentteja ei tarvitse jäähdyttää niin aktiivisesti. Uudet pienemmät prosessorit ovat myös halvempia valmistaa, joten nähtäväksi jää alennetaanko konsolin jälleenmyyntihintaa taas uuden version myötä.

Uudet Blu-ray-asema huhut ovat olleet myös Xboxin ympärillä ja Pegatron Technology, Asustekin OEM-tytäryhtiö, on vihjannut, että he alkaisivat valmistamaan sisäistä Blu-ray-asemaa Xbox 360 -konsoliin. Huhujen paikkaansa pitävyyttä ei voi mitenkään kommentoida ennen kuin asia vahvistetaan virallisesti Microsoftin toimesta. Blu-ray-elokuvien lisääntyessä olisi erittäin suotavaa että Xbox 360 -konsolistakin tulisi uusi “Ultimate” versio sisäisellä Blu-ray-teräväpiirtosoittimella varustettuna. Pelit eivät Blu-ray:ta mielestäni tarvitse, koska DVD-levylle on hyvin saatu mahtumaan monia loistavia pelejä, niin sisällön kuin ulkoasunkin puolesta. Jos joku pitkä peli ei mahdu yhdelle DVD-levylle, niin ei ole kovinkaan iso vaiva käydä vaihtamassa pelilevyä kymmenen tunnin välein konsoliin.

Seuraavastakin konsolin kehitysversiosta on jo mainittu. “Valhalla”-koodinimellä varustettu Xbox 360 -konsoli sisältäisi yhden sirun, jossa prosessori sekä grafiikkapiiri olisi integroitu samaan ytimeen. Tämä entisestään halventaisi konsolin valmistuskustannuksia ja lämmöntuottoa. Tämä Valhalla-versio olisi tulossa tuotantoon vasta vuoden 2009 syksyllä. TG Daily arvelee, että tämä uusi versio voisi mahdollistaa uuden ohuemman muotoilun Xbox ‘540’ -konsolille, kuten Sony PS2 Slim taannoin.

Linkit

4 thoughts on “Xbox 360 “Jasper” 65 nm GPU tuotannossa”

  1. Tietääkö kukaan milloin tuo Jasper tulee kauppoihin ja sen kuulemma tunnistaa 150W leimasta.
    Tuleeko se myös Eliteen?

  2. Juuri tänään luin että ainakin jenkki markkinoille näitä Jasper koneita on jo tullut ja joku oli jossain foorumilla jo tälläisen ehtinyt avata ja kuvatakin. En tiedä miten nämä erottaa myyntipakkauksista ulkoapäin. Toivottavasti erottaa, jotta asiasta tietävät voivat ostaa juurikin näitä Jasper Xbox 360 malleja.

    Elitestä en tiedä, mutta uskoisin että kaikki tulevat X360:t ovat Jasper mallia, koska miksi pidettäisiin erilaisia tuotantolinjoja? Itse haluaisin myös testata onko tämä malli jo hiljaisempi Xbox 360, koska aikaisemmat pitävät vähän turhan paljon mölyä. Pelien asentaminen kovalevylle auttaa kyllä paljon ääneen, kun DVD-asema ei pyöri enää pelattaessa, mutta ei näitä koneita voi mitenkään hiljaisiksi sanoa.

  3. jasper emolevy on tullut arcade ja elite-konsoleihin mutta prot ovat jääneet vanhaan falcon emolevyyn koska pron tuotantohan lopetettiin jo.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *