Ensivaikutelmia GTA 4:sta Playstation 3:lla

GTA 4 logo

Grand Theft Auto IV eli tuttavallisemmin GTA 4 julkaistiin maailmanlaajuisesti viimeviikolla. Peli on ehkä yksi kaikkienaikojen odotetuimmista ja sen ennakkovaraukset ovat suuremmat kuin esimerkiksi Halo 3. Itsekin olen odotellut tätä peliä jo jonkun aikaa ja se onkin ollut jo vuoden päivät ennakkovarattuna itselleni sekä kaverilleni. Itse ostin pelin Playstation 3 -konsolille lähinnä sen takia kun kaverikin osti sen tälle konsolille. Pelifiiliksiin pääsyä voisi vauhdittaa vaikkapa seuraavat kaksi elokuvaa, Eastern Promises ja We own the night. Elokuvissa on tiukka Venäläinen mafia meininki ja tunnnelma on ihan GTA 4 tasolla. Peli on saanut myös erittäin hyvän vastaanoton kriitikoilta ja on tulossa yhdeksi kaikkienaikojen arvostetuimmista peleistä. Gamerankings.comin mukaan GTA 4 arvostelut ovat 99% luokkaa, eli liki täydellinen peli.

Teknisesti pelin pitäisi olla lähes samanlainen toisellakin julkaisukonsolilla eli Xbox 360:llä. Todellisuudessa konsoliversioiden välillä löytyy hieman eroja. On todistettu, että PS3-versio pelistä pyörisi huonommalla 640p-resoluutiolla ja olisi siitä muutettu näytöille sopivaan resoluutioon, kun taas Xbox 360 versio toimisi aidosti 720p-resoluutiolla. Todellisuudessa eroa voi olla hieman vaikea erottaa ja ihmisillä on eriäviä mielipiteitä siitä kumpi versio pelistä on parempi. Itse näin jälkikäteen olisin ehkä kuitenkin ostanut Xbox 360 -version liittyen xboxin parempaan achievement-tukeen ja voice chattiin.

GTA 4 Liberty City

Itse asiaan eli pelin ensivaikutelmiin. Vanhana PC-pelien vannoutuneena pelaajana pelin rujot tekstuurit osuvat alkuun hieman silmään, mutta sitten tajuaa kuinka isossa skaalassa pelin ulkoasun täytyy toimia, antaa pienet yksityiskohdat grafiikassa anteeksi. Peli näyttää upealta, kun lentelee helikopterilla auringon nousussa ja horisontissa siintää suuri metropoli. Pelin ympäristönä toimii jo edellisistäkin peleistä tuttu Liberty City, joka on tosin suunniteltu täysin uusiksi ja muistuttaa paljolti New York -cityä.

Pelin juoni liikkuu jouhevasti eteenpäin tehtävien mukana ja jokaista tehtävää ryydittää erittäin hyvin tehdyt ja näytellyt välianimaatiot. Pelin päähahmona toimii ex-sotilas Niko Bellic. Bellic tulee Liberty Cityyn uuden elämän toivossa serkkunsa luokse, mutta joutuu heräämään todellisuuteen ja alkaa suorittamaan tehtäviä venäjän mafialle. Tämä luo varsin mukavat lähtökohdat pelille ja mafian varjossa aika kulkee rattoisasti.

GTA 4 Niko Bellic Sniper

Juonen ulkopuolellakin Liberty Cityssä riittää tekemistä pitkäksi aikaa. Pelihahmojen kanssa voi leikkiä suhteilla ja Nikon naisia voi viedä treffeille lukuisiin Liberty Cityn ajanviettopaikkoihin. Näihin paikkoihin kuuluu mm. biljardia, dartsia, keilaamista ja erillaisia teatteriesityksiä. Playsation 3:sen sixaxis ohjaimella pystyy pelaamaan näitä lisäpelejä liiketunnistimen avulla ja esimerkiksi keilaaminen on erittäin haastavaa ja hauskaa kaverin kanssa. Peliympäristö on muutenkin erittäin yksityiskohtainen ja pieniä detaljeja iskee silmään kokoajan.

Eilen ehdin vähän kokeilemaan kaverin kanssa moninpeliä, joka on ehkäpä suurin yksittäinen uudistus edellisiin osiin nähtynä. Pelimuotoja pelissä on yhteensä noin 15, jotka sisältävät normaalia sinkohippaa autojen kanssa niin yksin kuin tiimi muodossakin. Lisäksi pelissä on muitakin hieman erikoisempia pelimuotoja, yhdessä tehdään mafialle iskutehtäviä ja tapetaan kännykällä saatujen ohjeiden mukaan kadun tallaajia. Toisessa pelimuodossa tehdään samaan tapaan autovarkauksia, hieman “Puhallettu 60 sekunnissa” -henkisesti.

GTA 4 police

Yksi mielenkiintoisemmista moninpelimuodoista oli pelimuoto jossa toinen tiimi on poliisi ja toinen tiimi on mafia. Poliisien on tarkoitus vangita mafialaisten pomo ja mafian täytyy kuljettaa pomonsa elävänä tiettyyn kohteeseen. Pelimuodossa tuli hauskoja takaa-ajo kohtauksia, joissa useat poliisit jahtasivat mafialaisten autoja. Moninpelissä samassa autossa pystyy olemaan useita henkilöitä ja esimerkiksi poliisiautossa voi olla kuljettaja sekä kolme ampujaa. Moninpelin voi alottaa kaverin kanssa niin sanotussa “Party Mode”-tilassa, jossa voi kaverin kanssa hieman harrastaa toisensa nirhaamista, tässä pelimuodossa voit koota itsellesi ryhmän ja sitten tämän ryhmän kanssa liitytään johonkin pelimuotoon. Moninpelissä on kahdenlaisia palvelimia, rankedeja, sekä ei rankedeja. Ranked-palvelimilla saa tapoista ja suoritetuista tehtävistä rahaa, joka nostaa pelaajan tasoa. Ilmeisesti tason nousu antaa pelaajalle lisää kuteita valittavaksi omalle moninpelihahmollensa.

Kaikenkaikkiaan peli on itseni kohdalla täyttänyt odotukset ja hieman enemmänkin. Olen kuitenkin vasta aivan alussa ja pelissä pitäisi olla helposti sadaksi tunniksi tekemistä. Nähdään Liberty Cityssä.

Tämän artikkelin on kirjoittanut Erik, joka harrastaa pelaamista Xbox 360:llä, Playstation 3:lla sekä PC:llä.

Mainos: Tilaa oma GTA IV cdon.com:sta Playstation 3:lle tai Xbox 360:lle!

Linkit

8 thoughts on “Ensivaikutelmia GTA 4:sta Playstation 3:lla”

 1. vaikuttaa todella hyvältä. peli on kehittynyt kakkosversiosta huimasti. GTA2:n jälkeen en ole peliä pelanut, mutta nyt kyllä tuntuu siltä että voisi hommata pelin kesälomaa ennen. viikoksi mökille ja pelikone käyntiin 🙂

  hyvä ja kattava arvio, kiitos!

 2. Itsekin pelannut aikaisemmin ensimmäistä Grand Theft Autoa ja sitten kakkosta. Kolmonen lisäreineen jäi hieman väliin konsolin puutteen takia. Jo senkin takia itsellä oli tullut hieman odotuksia tämän nelosen suhteen.

 3. Hyvin kirjoitettu pelijuttu. Oikeinkirjoitus ja “flow” erittäin hyvää.

  Sixaxis:sesta kiinnostaisi kuulla lisää, koska itse pelailen nyt xbox:lla. Antavat ohjaimen “tatit” jotain vastusta?

  Niin ja kommentti konsolisotaan eli ns. “mun on isompi kuin sun” -syndroomaan kannattaa laittaa muistutus että kunnon pelimiehet ostavat molemmat 🙂

  T. Syksyllä viimeistään PS3 kauppaan.

 4. Tatit eivät kyllä anna mitään vastusta.

  Sixaxis ohjaimessa käytännössä on vain yksinkertainen liikkeentunnistus jolla voidaan ohjata pelihahmoa kallistelemalla ja heiluttelemalla ohjainta eri suuntiin. Siis käytännössä samanlaisesti kuin Wiin emotella. Ohjaimesta kuitenkin puuttuu hienot paikannukset ja osoittimet.

 5. Pingback: Alkuviikon Artikkelikokoelma - 12 Tiukkaa Postausta Suomalaisissa Blogeissa | Wautsi.Com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *