Xbox 360:n käyttö LCD-monitorissa ja tietokonekaiuttimilla

Xbox 360 Fujitsun 24? näytössä

Aikaisemmin tuli hankittua Xbox HD DVD -asema, joka ei välttämättä ollut järkevin hankinta enää tässä vaiheessa. Halvalla kun sai, niin en voinut vastustaa kiusausta siirtyä teräväpiirtoelokuvien pariin edullisesti. Nyt sain käyttööni myös konsolin, jolla voin asemaa paremmin käyttää. Microsoft tunnisti blogini tarpeeksi suureksi mediaksi ja antoi käyttööni konsolin sekä mukavan kasan lisätarvikkeita, jotta voin testailla konsolia ja kirjoitella siitä artikkeleita tekniikanihmelapsi.com -blogiin. Tässä ensimmäisessä artikkelissa jaan kokemukseni Xbox 360 -konsolista kytkettynä tietokoneen monitoriin ja kaiuttimiin. Testiyksilönä käytän Fujitsun 24″ näyttöä, joka saapui sopivasti testipöydälle yhdessä Scaleo Pi2666 koneen kanssa.

Xbox 360 takapaneeli
Xbox 360 takapaneeli ilman HDMI-liitäntää.

Aluksi tarkistetaan läpi liitännät, jotka Xboxista löytyy. Oma boksini ei ole valitettavasti HDMI-versio, mutta olen kuullut, että kuvanlaatu ei oleellisesti parane HDMI-liitännän myötä. Xboxhan ei tietääkseni myöskään siirrä uusia pakkaamattomia monikanavaääniä HDMI-liitännän kautta, joten äänienkään puolesta ei HDMI-liitäntää tarvita. Mukana sain VGA- ja komponentti-kaapelit, joilla teräväpiirtokuvan saa siirrettyä taulutelevisioon tai monitoriin.

Xbox 360 AV-liitännät
A/V-liitännät.

Oikealla puolella tai pystymallisena koneen yläosasta löytyy A/V-liitäntä, yksi USB-liitäntä ja RJ-45-verkkoliitäntä. Ääntä ja kuvaa varten on siis Microsoftin oma kaapeli, jossa toisesta päästä löytyy kuvalle ja äänelle liittimet. Liittimien yläpuolella olevat reiät ovat langattoman verkkokortin kiinnittämistä varten. Uudemmissa HDMI-malleissa on siis näiden lisäksi standardi HDMI-liitäntä.

Xbox 360 virtaliitäntä
Virtajohdon liitäntä.

Vasemmassa reunassa tai pystyasentoon sijoitettuna alareunasta löytyy paikka virtajohdolle. Kotelon pyöreiden reikien takaa vilahtelee myös yksi koneen äänentuottajista eli tuuletin. Lainakonetta en pahemmin saa availla ja muutenkin avaamisesta seuraa takuun raukeaminen, joten tarkempaa purkamista en voi Xboxille suorittaa.

Xbox 360 virtajohto
Virtajohto on jämäkkää tekoa.

Xbox 360:n virtajohto ja sen liitin ovat erittäin jämäkkää tekoa ja suhteellisen isot. Tämä yksilö ei nähtävästi ole hiljaisempi Falcon-malli 65nm prosessorilla varustettuna, koska virtalähteen teholukema on 203W eikä 175W, kuten Falcon-mallissa. Kuulemma virtalähteet eivät edes sovi näihin erimallisiin konsoleihin keskenään. Virtajohdossa oleva muuntaja on lähes tiiliskiven kokoinen ja senkin sisään on saatu oma pieni tuuletin pitämään ääntä. Tuuletin puhaltaa ilmaa muuntajan sisältä pienistä rei’istä ulos. Pienemmässä 175W tehoisessa muuntajassa en ole tällaista tuuletin viritelmää nähnyt.

Xbox 360 WLAN-sovitin
WLAN-verkkokortti on ulkoinen.

Jotta konsolin saa langattomasti kytkettyä kotiverkkoon, tarvitaan erikseen hankittava USB-liitäntään tuleva WLAN-sovitin. Tietenkin tämä olisi mukava ollut nähdä myös koneen sisässä vakiona, mutta sen pois jättämisellä on konsolin hintaa saatu tiputettua alaspäin niille, jotka WLAN-sovitinta eivät tarvitse.

Xbox 360 WLAN-sovitin takapaneelissa kiinni
WLAN-sovittimen paikka on takapaneelissa.

Onneksi WLAN-sovittimelle on sentään tehty järkevä paikka konsolin takapaneelissa AV-liitäntöjen yläpuolella. Sovitin napsahtaa tukevasti paikalleen ja kytketään takapaneelissa olevaan USB-porttiin. Käyttöönotto ja oman WLAN-verkon asetukset olivat helppoja tehdä, vaikka jouduinkin kerran käynnistämään konsolin uudestaan, jotta yhteys muodostui lopullisesti. Käyttöönoton jälkeen ei verkkoasetuksiin ole tarvinnut koskea ja langaton verkkokortti on toiminut joka kerta moitteetta.

Xbox 360 AV-kaapeli
A/V-kaapeli on mallia leveä.

Kuvaa ja ääntä varten tehty kaapeli ja sen liitäntä on yhtä ronski ja konstailematon kuin virtajohtokin. Tukeva kaapeli on helppo kytkeä konsoliin kiinni, vaikka suoraa näköyhteyttä konsolin liitäntöihin ei olisikaan saatavilla. Eri A/V-kaapelit eroavat vain toisesta päästä erilaisten liitäntöjen osalta.

Xbox 360 AV-kaapeli kytkettynä
Huomaa optinen toslink-ääniliitäntä.

Edellisen kerran kun testailin Xbox 360 -konsolia, en meinannut millään löytää liitäntää monikanavaäänelle. Monikanavaäänet saa ulos konsolista optisella kaapelilla, jonka liitäntä löytyy A/V-kaapelin leveästä liittimestä.

Xbox 360 kaapelit kytkettynä
Kaikki tarpeelliset kytkennät tehty.

Kun kaikki kaapelit on takapaneelin kytketty, ei käyttöönotto voisi enää helpompaa olla. Ainoa miinus puoli on isot ja jäykät kaapelit, jotka tarvitsevat paljon tilaa konsolin takapuolelle. Konsolia ei siis saa asennettua kovinkaan lähelle seinää, joka voi olla tarkoituskin, jotta konsolin ilmanvaihto onnistuu riittävän tehokkaasti takapaneelista ulos.

Xbox 360 etupaneeli
Etupaneeli on mielestäni erittäin tyylikäs valkoisena.

Xbox 360:n etupaneelista löytyy DVD-aseman hopeana kiiltävä luukku, vasemmalla infrapunaportti kaukosäädintä varten, pari muistikorttipaikkaa, virtakytkin ja luukku, jonka alla pari USB-porttia. Muistikorttipaikkojen vieressä olevan pyöreän napin toimintaa en ole vielä selvittänyt. Jos joku tietää sen toiminnon, niin voisi ystävällisesti kertoa sen meille kommenteissa. Nappihan on siis langattoman ohjaimen synkronointi nappi, jolla saadaan ohjain ja konsoli pelaamaan yhteen. Kiitos Matille tarkennuksesta!

Xbox 360 kovalevy
Xboxin kovalevy on erillisessä kotelossa koneen päällä.

Koneen päällä on kovalevyn harmaa kotelo, jonka saa todella helposti irti painamalla vapautuskytkintä ja nostamalla koteloa ylöspäin. 2,5″ kovalevy on piilotettu ja suojattu isoon koteloon, jossa on oma liitin konsoliin. Tietääkseni kovalevyä ei voi vaihtaa omatoimisesti isompaan, joka on mielestäni iso miinus, koska kovalevy on ihan perus 2,5″ kannettavan kovalevy. Itse tehtävällä kovalevyn vaihdolla saisi konsoliin helposti ja halvasti lisää tallennustilaa, mutta täytyy Microsoftilla kai olla joku syy rahastaa kalliimmalla Elite-mallilla, jossa tulee isompi kovalevy mukana.

Xbox 360 USB-portit edessä
Luukun takaa löytyy kaksi USB-porttia.

Etupaneelin oikeasta reunasta, tai pystyasennuksessa alareunasta, löytyy luukun takaa pari USB-porttia lisälaitteille sekä langallisille ohjaimille. Virtakytkimen ympärillä palaa päällä ollessa vihreä ympyrä. Kun tämä valo muuttuu punaiseksi, on laite vietävä huoltoon. Vikatilanteesta ilmaiseva punainen vilkkuva ympyrä on sopivasti nimetty Red Ring of Death (RROD) ilmiöksi Windowsin kuuluisan Blue Screen of Death (BSOD) mukaan.

Xbox 360 langaton ohjain
Xbox 360 langaton ohjain.

Xbox 360:n langaton ohjain toimii kahdella AA-sormiparistolla ja on erittäin hyvin käteen sopiva. Valkoinen tyylikkäästi muotoiltu ohjain sopii mielestäni erittäin hyvin vaaleaan skandinaaviseen sisustukseen myös silloin kun konsolia ei käytetä. Tätä ohjainta ei tarvitse laittaa laatikkoon piiloon sukujuhlien ajaksi. Kahdella mukana tulleella alkaliparistolla olen nyt kuukauden päivät pelaillut satunnaisesti ja toistaiseksi yhteys on toiminut moitteetta. En olisi uskonut, että ohjaus on näin hyvä myös langattomalla ohjaimella. Olen testannut myös USB-porttiin tulevaa langallista ohjainta, joka on hieman kevyempi paristojen puuttumisen takia, enkä ole huomannut eroa peleissä – paitsi häiritsevän johdon USB-ohjaimessa 🙂

Konsolin saa myös käynnistettyä ja sammutettua langattomasta ohjaimesta, joka on iso plussa päivittäisessä käytössä.

Xbox 360 VGA-kaapeli ja RCA-liitännät
VGA-kaapeli ja RCA-ääniliitännät.

A/V-kaapelin toisessa päässä oli tässä tapauksessa tietokoneen monitoria varten VGA-liitäntä. Samassa kaapelissa on myös kaksi RCA-liitäntää stereoääntä varten. Äänen voi myös tuoda erillisellä optisella kaapelilla tämän kaapelin kanssa, mutta tällä kertaa tarkoituksena oli kytkeä Xbox 360 tietokoneen aktiivikaiuttimiin.

RCA-naaras ja 3,5mm-naaras adapteri
RCA-liitäntä muuttuu 3,5mm steroplugiksi tällaisella adapterilla.

Normaalisti tietokoneen aktiivikaiuttimissa on samanlainen 3,5mm stereoplugi kuin kuulokkeissa. Jotta tämä 3,5mm plugi saadaan kytkettyä Xboxin A/V-kaapelin kahteen RCA-liitäntään tarvitaan kuvassa näkyvä adapteri. Kyseinen adapteri tuli Logitech Z-3 kaiuttimien mukana ja sellaista ei näytä olevan elektroniikkaliikkeiden hyllyissä vakiona.

Xbox 360 RCA muutettu 3,5mm liitäntään
Adapteri kytkettynä.

Kun adapterin laittaa kiinni RCA-liittimiin, voidaan Xboxiin sen jälkeen kytkeä mikä tahansa normaali tietokoneen kaiutinpari 3,5mm stereoplugilla. Tämmöinen adapterikaapeli saisi tulla jokaisen tietokonekaiuttimen mukana, jotta ne saadaan kytkettyä myös perinteisimpiin audiolaitteisiin. Olisi mukava tietää mistä kaupasta näitä adaptereita saa suoraan hyllystä.

Xbox 360 resoluution valinta
Resoluution valinta Xboxin menusta.

Kun VGA-kaapeli on kytketty näyttöön kiinni, voi valikoista vaihtaa resoluutiota näyttölaitteen mukaiseksi. Luulin että 24″ Fujitsun näyttö olisi loistava valinta Xbox 360:n kanssa, koska sen 1920×1200 resoluutio riittää mainiosti Full HD teräväpiirtoresoluutioon. Mutta kun valitsin asetuksista 1920×1080 resoluution, menee monitorin kuva pimeäksi jossa välkkyy välillä harmaita viivoja. Jostain syystä näyttö tai Xbox ei kykene näyttämään tätä parasta resoluutiota. Kokeilin siis konsolia 1360×768 resoluutiolla, jonka näyttö kyllä skaalaa ihan mallikkaasti ja terävästi ruudulle.

Xbox 360 ja Fujitsun 24? näyttö sekä Logitech G51 kaiuttimet
Konsoli kytkettynä Fujitsun 24″-näyttöön ja Logitech G51-kaiuttimiin.

Äänipuoli tuli lopulta hoidettua Logitechin G51-pelikaiuttimilla. Koko setissä on 5.1-äänijärjestelmää varten kuusi kaiutinta, mutta tässä tapauksessa pystyin ottamaan käyttöön vain stereoparin sekä subwooferin. Logitech G51 subwooferissa löytyi onneksi valmiina kaksi RCA-liitäntää ulkoiselle laitteelle, joten en tarvinnut erillistä adapteria äänien kytkemistä varten. G51-kaiutinsarjassa ei ole erillistä dekooderia 5.1-äänille, joten siitä ei löydy optista liitäntää, jolla Xbox 360 äänet saataisiin monikanavaisena ulos. Tietokonekaiuttimista tuohon tarkoitukseen sopii paremmin esimerkiksi Logitechin Z-5500 kaiutinpaketti, josta löytyy erillinen DTS- ja Dolby Digital -dekooderi sekä optinen liitäntä monikanavaääniä varten. G51-kaiutinpaketti on tarkoitettu lähinnä PC-käyttöä varten, josta saadaan kaikki 5.1-äänikanavaa erillisinä stereopareina ulos.

Pelikäytössä Fujitsun 24″ näyttö ja Logitechin G51-kaiuttimet toimivat hyvin, vaikka parasta resoluutiota tai ääntä en saanutkaan ulos. Läheltä pelattaessa 24-tuuman näyttö toimii yllättävän hyvin, mutta silti mielestäni paremman pelikokemuksen saa olohuoneessa 42-tuuman taulutelevisiosta ja 5.1 AV-vahvistimella. LCD-näyttö 1360×768 resoluutiolla näyttää vähän rosoiselta varsinkin, kun sitä katsoo alle metrin etäisyydeltä, mutta nopeissa peleissä ei tuollaisiin asioihin kiinnitä huomiota.

Langaton ohjain ja verkkoyhteys toimivat moitteetta ja konsolilla pelaamisesta pääsee nauttimaan huomattavasti kivuttomammin ja nopeammin kuin PC:llä. Räiskintä eli FPS-pelien pelaaminen on mielestäni kuitenkin aina helpompaa ja mukavampaa PC:llä kun pääsee käyttämään hiirtä ja näppäimistöä ampumiseen ja liikkumiseen. Konsolien ohjaimilla pelien ampumista on yleensä helpotettu jonkun verran, mutta esimerkiksi kiikaritähtäimellä sihtaaminen on välillä niin turhauttavaa, kun ristikko liikkuu liian isolla kädellä ympäri ruutua. Kyllä konsolillakin FPS-pelejä räiskii – varsinkin Haloa – mutta nautin siitä itse enemmän PC:llä.

Kaiken kaikkiaan tietokonenäytön käyttäminen onnistuu mukavasti Xbox 360 -konsolilla, mutta äänipuoli voi olla vaikeampi toteuttaa erilaisten liittimien takia. Erillisen RCA-3,5mm adapterin hankkiminen voi olla vaikeaa ja harvemmista tietokoneeseen suunnatuista kaiuttimista löytyy valmiiksi RCA-liittimiä. Parhaiten Xbox 360 sopiikin olohuoneeseen erilliseen AV-vahvistimeen kytkettynä ja kuva heitettynä tykillä seinälle tai isosta taulutelevisiosta katseltuna. Terävpiirtopelaamistahan pääsee kokemaan vain näillä näyttö vaihtoehdoilla, joten taas on yksi syy päivittää vanha kuvaputkitelevisio uuteen teräväpiirtoon kykenevään näyttölaitteeseen.

17 thoughts on “Xbox 360:n käyttö LCD-monitorissa ja tietokonekaiuttimilla”

 1. “Muistikortti paikkojen vieressä olevan pyöreän napin toimintaa en ole vielä selvittänyt.”

  Tuollainen nappi löytyy myös kaikista ohjaimista, ja niiden tarkoituksena on luoda pariliitos ohjaimen ja konsolin välille.

  Itse olen näiden kanssa tapellut sen kerran tai pari kun on tarvinnut, kun en ole tajunnut että liitos onnistuu parhaiten näin:

  1. Paina tuota namiskaa konsolista
  2. Paina ohjaimen namiska _hetkeksi pohjaan_

  Nimittäin pieni painallus ohjaimesta ei riitä jotta liitos syntyisi. Varmasti tämä jossain manuskassakin lukisi, mutta kukapa nyt sellaisia!

 2. Nuo etupaneelin usb-liitännät ovat siinä mielessä käteviä, että htpc käytössä olevan langattoman näppiksen ja hiiren saa helposti vaihettua konsoliin.

  Normaalisti wireless desktopin radiovastaanotin on kiinni tietokoneen näytössä, mutta xboxia käyttäessä tämän usb-tikun voi helposti siirtää xboxin etupaneeliin jolloin näppis on xboxin käytössä.

 3. Kiitos Matti tarkennuksesta!

  Eipä meinannut muistaa, kun kyseistä nappia on tullut painettua vain kerran kun ensimmäisen kerran liitin langattoman ohjaimen ja konsolin keskenään. Sen jälkeen ei ole tarvinnut siihen koskea.

  Täytyykin kokeilla tuota USB-näppäimistöä Xbox:ssa. Sillä luulisi olevan vielä helpompi kirjoitella esimerkiksi messengerissä kuin typepadilla, joka tulee ohjaimeen kiinni. Sekin on kyllä erittäin hyvä kirjoittamiseen, mutta siitä puuttuu ääkköset.

 4. Pingback: Mitä tarvitaan onnistuneeseen peli-iltaan? | tekniikanihmelapsi.com

 5. Pingback: Nintendo Wii konsoli tarkastelussa | tekniikanihmelapsi.com

 6. Pingback: Xbox 360 ja PC:n liittäminen « Laituri

 7. Mistä ostit rca stereoplug johdon
  ”RCA-liitäntä muuttuu 3,5mm steroplugiksi tällaisella adapterilla.”

 8. Tämä onkin vaikeampi, kun tuollaista osaa ei ole myytävänä oikein missään. Täytyy rakennella parista erilaisesta adapterista ja liittimestä.

  Tuon kyseisen osan sain Logitechin Z-3 tietokonekaiutimien mukana.

 9. Tanja Nyyssönen

  Oisko mitään mahdollisuutta valaista miten sama tapahtuu uudenmalllisella xbox 360 laitteella? Erilaiset namikat takana.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *