Fujitsu-Siemens Scaleo Pi2666 avattuna

Fujitsu-Siemens Scaleo Pi2666

Ennen kuin tietokonetta lähtee tarkemmin testailemaan on mukava katsastaa mitä osia sen sisältä löytyy. Varsinkin kun kyseessä on pelikäyttöön tarkoitettu valmispaketti kohtuullisen edulliseen alle tuhannen euron hintaan. Tässä artikkelissa tarkastellaan Fujitsu-Siemens Scaleo Pi2666-30P tietokoneen sisältöä monien kuvien ja lyhyiden selostuksien siivittämänä. Muutama ihan hyväkin ratkaisu koneen sisältä mielestäni löytyi ja komponentit olivat yllättävänkin tuttujen valmistajien toimittamia.

Ensituntumalta kotelo näyttää yllättävän pieneltä. Sivut ja kyljet ovat metalliset ja kumisevat kun niitä koputtelee. Äänenvaimennusta kotelossa ei tunnu olevan yhtään, mutta pelti on pinnoitettu aika paksulla lakkakerroksella ja tuntuu sileätä ja mukavammalta kuin perinteisemmät ainoastaan maalatut peltikotelot. Etusäleikkö on tummanharmaata muovia ja siitä löytyy kaksi 5,25″- ja 3,5″-laajennuspaikkaa.

Fujitsu-Siemens Scaleo Pi2666 DVD+-RW-asema
DVD-asema on peruspolttava.

Koneen etulevyn yläreunasta löytyy DVD-asema, joka polttaa kaikki tavalliset DVD-levyt tuplakerroslevyistä lähtien. Vasemman yläkulman virtanapissa on myös kovalevyn merkkivalo ja virtanappi on aika jäykkä, joten vahingossa konetta ei kyllä tönäise käyntiin virtanapista.

Fujitsu-Siemens Scaleo Pi2666 kortinlukija
Etupaneelin liitännät ovat tarpeeksi kattavat.

Koneen keskiosasta löytyy kortinlukija varmaan kaikilla mahdollisilla muistikorttityypeillä mitä markkinoilla on. Oikeassa reunassa on myös kuuloke- ja mikrofoniliitännät sekä yksi Firewire- ja USB-liitäntä. Etulevystä ei siis mielestäni jää puutumaan mitään oleellista liitäntää ja nämä liitännät olisi hyvä olla jokaisessa koneessa vakiona etulevyssä, jotta ei tarvitse takalevystä etsiä näitä liittimiä satunnaiseen käyttöön.

Fujitsu-Siemens Scaleo Pi2666 turbiinit
Etuosan alalaidasta löytyy kolme turbiinia.

Etuosan alaosassa ei ole muuta kuin kolme suihkuturbiinin näköistä koristetta, jotka ovat varustettu sinisillä led-valoilla. Mielestäni ne sopivat erittäin hyvin tummanharmaaseen reikälevyyn mukaillen kylkien vaaleanharmaata väritystä. Etusäleikkö toimii myös ilmanottoaukkona kotelolle.

Fujitsu-Siemens Scaleo Pi2666 vasen kylki
Vasen kylki on varustettu ilmanottoaukolla.

Koneen vasemmasta kyljestä löytyy iso 12cm ilmanottoaukko, jonka takaa näkyy samankokoinen tuuletin imemässä kylmää ilmaa koneen sisään. Vasemmassa alareunassa on Windows Vista Home Premium lisenssitarra.

Fujitsu-Siemens Scaleo Pi2666 oikea kylki
Oikeassa kyljessä on pienempi ilma-aukko.

Edestä katsottuna oikealla puolella on myöskin ilmanottoaukko, jonka leveys on noin kuusi senttiä. Sen takana ei ole tuuletinta, joten sen ilman kulkusuunnasta ei ole tarkkaa tietoa tuleeko siitä ilmaa ulos vai meneekö sisään.

Fujitsu-Siemens Scaleo Pi2666 pohjasta
Pohjan muovitassut.

Kotelon pohjassa on neljä sopivan pehmeätä muovista tassua, jonka päällä kone lepää. Pehmeämmät tassut vaimentavat koneen resonointia lattiaa vasten, mutta mitään silikonin tasoisia vaimentajia nämä muovitassut eivät ole. Etulevyn alareunassa on myös oikeaoppisesti aukko ilmanotolle.

Fujitsu-Siemens Scaleo Pi2666 takaseinä
Takaseinän liittimet ovat riittävät.

Takaseinästä löytyy riittävästi liittimiä kaikenlaisille lisälaitteille. Mukaan on mahtunut jo harvinaisemmat sarjaportti- ja printteriportti-liitännätkin. Puuttuvia liitäntöjä ovat ainakin nopeampi eSATA-liitäntä ulkoiselle kovalevylle sekä optinen- tai koaksiaalinen-monikanavaääniliitäntä. Monikanavaäänet saa kuitenkin ulos erillisistä 3,5mm liitännöistä. Takaseinässä on myös paikka 80mm tuulettimelle, jota koneessa ei ole valmiiksi asennettuna. Virtalähteen hunajakenno on riittävän iso ja harva, joten sen kautta lämmin ilma pääsee hyvin ulos kotelosta.

Fujitsu-Siemens Scaleo Pi2666 sisältä
Sisältä kone näyttää mukavan siistiltä.

Kun vasemman puoleisen sivupellin ottaa irti, näyttää kone jopa yllättävän siistiltä sisältä. Pienessä kotelossa ylimääräiset johdot on kivasti niputettu yhteen ja kaikki näyttää olevan mukavasti järjestyksessä. Kovalevylle ja DVD-asemalle menevät SATA-kaapelit helpottavat mukavasti piuhasotkuja, kun vertaa niitä massiivisiin IDE-kaapeleihin.

Suurin ilmestys kuvassa on iso 120 mm tuuletin, joka on suoraan prosessorin yläpuolella. Etulevyssä on paikka pienemmälle lisä tuulettimelle, jos sellaisen haluaa sinne asentaa. Kovalevy on kotelossa poikittain ja sen takana näkyy toisen seinän ilmanottoaukko, jonka tarkoitus on nähtävästi tuoda viileää ilmaa kovalevykelkalle.

Fujitsu-Siemens Scaleo Pi2666 AVC tuuletin
12cm tuuletin on AVC:n valmistama.

Sisäilmettä hallitseva iso tuuletin on AVC:n valmistama ja sen malli merkintä on DS12025R12E. Valitettavasti mitään tietoja sen tehokkuudesta tai äänenvoimakkuuksista en löytänyt googlettamalla. AVC:n kotisivuilla on kyllä vastaavia tuulettimia hyvinkin tarkasti speksattuna, mutta juuri tätä mallia en sieltä löytänyt. Sivuilta löytyi myös mielenkiintoinen pdf-dokumentti heidän tuulettimien testausympäristöstä.

Fujitsu-Siemens Scaleo Pi2666 prosessorin tuulitunneli
Prosessorin tuulitunneli.

AVC:n tuulettimen alta paljastui ilmanohjaaja, joka ohjaa suurimman osan sivutuulettimen ilmavirrasta suoraan prosessorille. Prosessorin jäähdytinsiilen päällä on vielä oma 80mm tuuletin, joten Intelin Q6600 -neliydinprosessori on kyllä erittäin hyvin jäähdytetty tässä koneessa.

Fujitsu-Siemens Scaleo Pi2666 Forton virtalähde
Virtalähde on Fortronin valmistama.

Prosessorin yläpuolella koneen virtalähteenä toimii Fortronin 400 wattinen mallimerkinnältään FSP400-60HLN. Sen 120mm tuuletin imee prosessorin päältä lämmintä ilmaa, joka poistuu ison hunajakennoreikälevyn kautta pois kotelosta koneen takaosasta. Suomessa näyttää olevan myynnissä FSP400-60GLN mallia, josta löytyy hyvä artikkeli englanniksi silentpcreview.com:sta.

Fujitsu-Siemens Scaleo Pi2666 kovalevy
Kovalevy on kiinnitetty koteloon muovikiskoilla.

Kovalevyille tarkoitettu paikka on poikittain kotelon etuosassa. Koneen mukana tuleva Western Digital Caviar SE16 (WD5000AAKS) 500Gt kovalevy on kiinnitetty koteloon kahdella muovikiskolla, jotka vähentävät kovalevyn koteloon siirtyvää resonointia. Tämä on mielestäni parempi ratkaisu kuin perinteisemmät ruuvit ja kovalevyn vaihtaminen onnistuu helposti ilman työkaluja. Kotelossa on vielä yksi vapaa paikka toiselle kovalevylle, mutta siihen ei ole tarjolla samanlaisia kiskoja, joten toisen kovalevyn joutuu kiinnittämään perinteisesti ruuveilla.

Fujitsu-Siemens Scaleo Pi2666 GeForce 8800 GT
Pelien pyörittämiseen on valittu erittäin suorituskykyinen GeForce 8800 GT 512 Mt muistilla varustettuna.

Paras osa tässä valmiskoneessa on pelikäyttöön tarkoitettu GeForce 8800 GT -näytönohjain. 16X PCI-E-väylään asennettu kortti on testeissä pärjännyt erittäin hyvin hintaisekseen kortiksi.

Fujitsu-Siemens Scaleo Pi2666 GeForce 8800 GT liitännät
2 x DVI ja 1 x s-video.

Kortin liitännät ovat perinteiset kahdella DVI:llä ja yhdellä s-video-liitännällä. Koneen mukana tulee myös DVI-HDMI-adapteri, jolla koneen voi helposti kytkeä taulutelevisioon tai AV-vahvistimeen, jossa on HDMI-sisääntulo.

Fujitsu-Siemens Scaleo Pi2666 GeForce 8800 GT SDPIF
SPDIF-liitäntä vie äänet HDMI-liitännän kautta vahvistimeen.

Monikanavaääniä varten näytönohjaimessa on liitäntä, johon kytketään emolevyyn integroidun äänikortin SPDIF-ulostulo. Näin koneesta saadaan DVI-HDMI-adapterilla vietyä monikanavaäänet HDMI-liitännällä varustettuun AV-vahvistimeen. Valitettavasti en pääse tätä testaamaan, kun juuri nyt ei käytössäni ole yhtään HDMI-liitännöillä varustettua vahvistinta.

Fujitsu-Siemens Scaleo Pi2666 GeForce 8800 GT piirilevy
Näytönohjaimen tiedot.

Näytönohjain taitaa olla tullut suoraan NVIDIAn tuotantolinjoilta ja piirilevy ja tuuletin on nähtävästi referenssikortin mukaiset. Tarrasta näkee, että kortti tukee myös HDCP-sisällönsuojausta Blu-ray- ja HD DVD -elokuvien toistoa varten, kunhan näyttölaitekin tukee myös tätä ominaisuutta. Alla vielä muutama isompi lisäkuva näytönohjaimesta innokkaimmille.

Fujitsu-Siemens Scaleo Pi2666 GeForce 8800 GT piirilevy takaa Fujitsu-Siemens Scaleo Pi2666 GeForce 8800 GT tuuletin Fujitsu-Siemens Scaleo Pi2666 GeForce 8800 GT jäähdytinrivasto

Fujitsu-Siemens Scaleo Pi2666 muistikammat
Muistikammat ovat Samsungin valmistamat.

Koneesta löytyy 3Gt muistia kahdella kammalla toteutettuna. Emolevyssä ei valitettavasti ole enempää muistipaikkoja, joten muistin lisääminen vaatii toisen kamman vaihtoa. Muistit ovat DDR2 PC2-5300 666Mhz tyyppisiä ja Samsungin valmistamat.

Fujitsu-Siemens Scaleo Pi2666 MSI emolevy
Emolevy on mATX kokoinen MSI G31M.

Scaleon Pi2666 koneen sielu on MSI:n valmistama mATX-emolevy mallimerkinnältään G31M. Piirisarjana toimii Intelin G31 North Bridge ja ICH7 South Bridge. Tämä Scaleossa oleva emolevy eroaa hiukan MSI:n kuluttajamyynnissä olevasta mallista ja siinä ei esimerkiksi ole ollenkaan IDE-väylää, kuten G31M-F-mallista löytyy MSI:n kotisivuilta. Emolevyssä on yksi PCI-E 16X näytönohjaimelle, yksi PCI-E 1X ja kaksi perinteisempää PCI-liitäntää. Kaksi muistipaikka, jotka tukevat 800 MHz DDR2 muistia 4Gt asti ja Socket 775 prosessorikanta Core 2 Quad/Duo sekä vanhemmille Pentium-prosessoreille. FSB tuki prosessorikannassa on 1333 MHz:iin asti. SATA-liittimiä on neljälle laitteelle, joista kaksi on käytössä kovalevylle ja DVD-asemalle.

Fujitsu-Siemens Scaleo Pi2666 kotelon kiinnitykset
Kotelon muut seinät on pultattu pysyvästi kiinni.

Kun lähdin selvittämään DVD-asemaa tarkemmin, niin en ensin tajunnut kuinka se oli saatu koteloon kiinni. Kotelon katto ja oikea sivupelti olivat pultattu pysyvästi kiinni kotelonrunkoon eikä niitä ollut edes tarkoitus irrottaa. Kotelosta lähti siis ainoastaan vasen kylki auki ja siltä puolelta irrotin kaksi ruuvia, joilla DVD-asema oli kiinni. Myöskään etupaneeli ei lähtenyt ennen DVD-aseman irrottamista irti, joten olin vähän hukassa kun DVD-asema ei lähtenytkään ruuvien irrottamisen jälkeen irti.

Fujitsu-Siemens Scaleo Pi2666 DVD-aseman kiinnityskiskot
DVD-aseman kiinnitys toisesta kyljestä.

Koska toista kylkeä ei saanut auki en heti tajunnut miten asema oli kiinnitetty koteloon. Lopulta tajusin kuitenkin työntää asemaa tarpeeksi lujaa ulospäin kotelosta, jolloin se liukui ulos. Toisella sivulla oli puristavat jouset, jotka pitivät DVD-aseman tiukasti koteloa vasten. Mukavan yksinkertainen kiinnitysmekanismi ja mielestäni DVD-asemaa ei tarvitse kiinnittää molemmilta puolilta ruuveilla. Pienet kannakkeet myös pitivät aseman paikoillaan eikä se päässyt tippumaan kotelossa alaspäin. DVD-asema oli Sonyn ja NEC:n yhteisyrityksen valmistama mallimerkinnältään AD-7170S ja kiinni emolevyssä siis SATA-liitännällä.

Fujitsu-Siemens Scaleo Pi2666 DVD-asema
Sony NEC Optiarc AD-7170S DVD-polttava-asema.

Fujitsu-Siemens Scaleo Pi2666 Antec P182 kotelon vieressä
Kotelo näyttää pieneltä Antec P182 kotelon rinnalla.

Fujitsu-Siemens Scaleo Pi2666-30p tietokone näyttää yllättävän pieneltä Antec P182 kotelon vieressä. Koneen mATX-emolevyn ansiosta kotelosta on voitu tehdä mukavan kompakti pakkaus. Yleisesti kotelon sisällä vallitsi hyvä järjestys ja oli mukava nähdä tuttuja ja melko luotettavia (?) valmistajia komponenttien valmistajissa. Kovalevyn kiinnitysmekanismi on toimiva ja kovalevyn vaihto on saatu erittäin helpoksi poikittaisella kiinnityksellä ja muovikiskoilla.

Laajennuspaikat voivat mATX-emolevyssä tulla tehokäyttäjillä vastaan, mutta emolevyn hyvien liitäntöjen takia koneeseen ei kovinkaan monta lisäkorttia tarvitse asentaa. Muistia on mielestäni tarpeeksi ja sitä voi vielä yhden gigatavun lisätä, jos sitä tuntuu kaipaavansa. Etulevyyn saa hyvin satunnaiskäytössä olevia laitteita kiinni sekä myös digikameran muistikortit. Takalevystä löytyy riittävä määrä liittimiä kiinteämpiin lisälaiteasennuksiin. Koneen tehot ovat ainakin paperilla kohdillaan Intelin Core 2 Quad Q6600 prosessorin ja GeForce 8800 GT 512 Mt näytönohjaimen ansiosta, joten seuraavaksi voinkin hyvin keskittyä koneen suorituskyvyn testaamiseen.

Kun koneen laittaa päälle, tuntuu kuin olisi käynnistänyt suihkukoneen. Kaikki tuulettimet pyörivät täydellä teholla muutaman sekunnin ja ääntä tosiaan piisaa kuin palvelimista konsanaan. Hetken tuuletuksen jälkeen koneen äänentaso laskee siedettävälle tasolle, mutta hiljaiseksi konetta ei missään tapauksessa voi sanoa. Yritän vielä tarkemmin selvittää mikä tuuletin pitää suurinta ääntä ja uskon että koneesta saa melko hiljaisen vaihtamalla äänekkäät tuulettimet hiljaisempiin, jos arvostaa hiljaisuutta tietokoneissa. Itse ainakin tykkään panostaa nykyään koneen hiljaisuuteen ja Antec P182 kotelon sisällä oleva kokoonpano onkin äänetön verrattuna tähän Scaleoon.

Muut tämän artikkelisarjan kirjoitukset

18 thoughts on “Fujitsu-Siemens Scaleo Pi2666 avattuna”

 1. Valmispakettina varmaankin ihan mukava hintaisekseen. Vähän ehkä turhaankin pakattu noin pieneksi ja tiiviiksi. Mietityttää vähän tuon lämmöt ja esim. tuota näytönohjainta näkee yleensä kahden korttipaikan tuulettimella.

 2. On kyllä kompaktin kokoinen, sen koon kylläkin huomasi vasta tuossa lopussa kun oli P182 vieressä. Itseäni hieman pelottaa kyseisessä paketissa kotelon sisäinen ilmankierto, kun ei etupaneelissa tuuletinta ollut, näytönohjain siitä ainakin taitaa kärsiä, kun viileä ilma ei kierrä kotelossa niin hyvin. Myös tuo johtohässäkkä ei ilmankiertoa auta, ne olisi voitu hyvin piilottaa dvd-aseman alle tyhjään tilaan, ja näin ylimääräiset johdot eivät olisi olleet ilmankierron tiellä.

  Prosessorin jäähdytys olikin toteutettu hyvin, mutta mitenköhän sitten jos haluaa vaihtaa siilen ja tuulettimen johonkin tehokkaampaan ja hiljaisempaan, ei taida enää tuulitunneli sopiakaan, kun nuo markkinoilla olevat cuulerit ovat järestään isompia kuin intelin vakiocuuleri.

  Itseäni ei kotelon ulkoasu miellytä, jotenkin liian räikeä, enemmän juuri pidän tuollaisesta P182:n tapaisesta “kliiniydestä”.

  Onkos muuten tuossa MSI:ssä sitten s/pdif edes pinnirivistönä, jotta saisi tuohon näytönohjaimeen vietyä äänet, ja siten käytettyä yhtä kaapelia äänen ja kuvan viemiseen?

  Kiitän hyvästä artikkelista!

  -Matti

 3. Oli pakko antaa 5. Todella rautainen artikkeli. Odotan innolla jatkoa tälle arvostelusarjalle!

  Muutamaa kohtaa voisit korjata:

  Takalevystä löytyy riittävä määrää <– Riittävä määrä?

  Perus polttava <— Taitaa tulla yhteen

  Muutama muukin oli mutta en muista enää missä. Ihan vain vinkki, että näitä voisi korjata. Hyvä artikkeli joka tapauksessa, itsekin olen ostamassa pöytäkoneen jossain välissä kannettavan tilalle. Varmasti hyödyksi tämä arvostelu, joten kiitos siitä! Odotan innolla jatko-osaa. 🙂

 4. Kiitos palautteista kaikille. Korjasin noita kielioppivirheitä artikkeliin.

  Näytönohjaimessa on valmiina kiinni piuha s/pdif liittimestä emolevyn äänikorttiin, joten äänien pitäisi tulla suoraan HDMI-adapterilla ulos.

  Kotelo on aika normaali mATX-emolevylle enkä itse näe sitä mitenkään liian pienenä tai ahtaana. Lisätuulettimia koteloon on helppo hankkia ja asentaa etu- ja takalevyyn. Jos prosessorijäähyn vaihtaa isompaan, niin silloin sen jäähdyttämiseen ei tarvitse niin paljon tuulettimia, joten tuulitunneli ja iso 120mm sivutuuletin voivat jäädä turhiksi.

  Muutamilla muutoksilla koneesta voi siis saada jo huomattavasti hiljaisemman, mutta se tuo lisää hintaa pakettiin.

 5. Nähtävästi tuo Gigantin malli on muuten sama kuin testissä ollut kone paitsi että siinä on AMD Phenom Quad-Core 9500 prosessori, 4 Gt muistia ja isompi 1000 Gt kovalevy.

  Pi 2666-30P koneeseen kävi ainakin ihan perus SATA-kiintolevyt ja valmiiksi koneessa oli yksi paikka lisäkovalevylle. Usemman kuin kahden kovalevyn lisäämisestä ei ole tietoa, koska kotelon toista seinää ei saanut irti ja kiinnittäminen muistikortinlukijan alapuolelle voi olla hankalaa. Pienellä kikkailulla saa varmasti useamman kovalevyn koteloon kiinni.

 6. Pingback: Pelien FPS-testaukset Fraps-ohjelmalla | tekniikanihmelapsi.com

 7. Pingback: Testissä Fujitsu-Siemens Scaleo Pi 2666 | tekniikanihmelapsi.com

 8. Pingback: Tietokoneen kasaaminen Antec P182 koteloon | tekniikanihmelapsi.com

 9. Testattu on että HDMI:in liitetty adapteri ei tuo ääntä mukana. Mutta kun siinä näytönohjaimessa on se SPDIF niin miksei se sitten tuo ääntä sillä HDMI kaapelilla? Tai mitä asetuksia ja minne pitäisi tehdä että se toimisi?

 10. Moi. Tiedän että tämä on jo jokseenkin vanha artikkeli, mutta erittäin hyvin toteutettu. Kysymyksenä olisikin tämän saman Scaleo P:n “silent treatment” eli jos saisi hiljaisemmaksi. Itse en ole vielä omaa konettani avannut mutta kuvista päätellen voisi poistaa sivupellin tuulettimen ja vaihtaa CPU coolerin johonkin kohtuuhintaiseen hiljaisempaan. Ja kun koneeni päätän avata niin taidan myös napata nuo turbiiniledivalot pois, koska pidän konetta päällä 24/7 ja se tuo hieman liikaa valoa yöhön. :). Vaihdettavan CPU coolerin olisi myös kiva olla sellainen ettei tarvitsisi emolevyä irrottaa vastakappaletta varten.

 11. Koneeseen olen nyt kaikki muut tuulettimet vaihtanut paitsi näyttiksen ja se on se mikä pitää sitä melua. Pieni tuuletin -> kova melu, joten sen kun vielä saisi vaihdettua niin kone olisi hiljainen kuin ruumis säkissä.

 12. moro!

  Mikä äänikortiksi kun vanha on vissii rikki????
  äänet vaan katosivat ja ny on hiljaista kun
  huopatossutehtaalla kesälomalla.

  kiitos jo etukäteen

 13. Moi mulla, on tosta se p malli. Pienempi tossa keskellä virtanappi pitääkö siihen alas tulla sellaset siniset valot??? Vai vaan virtanappiin ja sit jos pystys laittaa mulle kuvaa että mihin pwr led laitetaan kiinni ku mulla ei tuolla koneen sisällä lue, tai sit oon vaa sokee :DD jos joku vois kuvan lähettää.. (:: olis tosi kiva homma

 14. Joo tohon 8800GT pitäs olla 2 tuuletinta, lämpenee järkyttävästi kun pelaa esim. Skyrimiä tai GTA IV:n kaltaisia pelejä. lämmöt käy yleensä 110-125c välillä näitä pelejä pelattaessa 🙁

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *