Projekti: Kotiteatteri alle 2000€

Kotiteatteri 2000 euroa panorama 1

Kokonaisen kotiteatterin kasaaminen alle kahdellatuhannella eurolla ei välttämättä ole helppo tehtävä. Varsinkin, jos halutaan iso kuva ja kohtuullinen äänentoisto. Tässä artikkelissa yksi ratkaisu miten kaverini pääsi tähän tavoitteeseen ja minkälaisia osia hän sai haalittua kasaan omaan kotiteatteriinsa pienellä budjetilla.

Alun perin projekti lähti siitä, kun vanha videotykki haluttiin vaihtaa pienempään kuvalähteeseen. Iso itse tehty valkokangas ei enää uudessa asunnossa mahtunut kovin hyvin seinälle ja kuvasuhdekin oli vielä perinteinen 4:3. Kuvalähde oli tärkein osa uutta teatteria kasattaessa ja siihen oli tarkoitus kytkeä Xbox 360 pelaamista varten ja tietokone satunnaiseen käyttöön. Taulutelevisio oli paras ja monipuolisin vaihtoehto tähän käyttöön.

Samsung LE46M51 LCD
Samsung LE-46M51B HD Ready LCD-televisio.

Teatterielämyksen tärkein lenkki eli iso kuva löytyi Stockmannista alehintaan. Uusi Samsung LE-46M51 46″ LCD-taulutelevisio oli juuri laskettu erittäin halpaan 890€ hintaan. HD Ready -televisiosta löytyy 1366 x 768 resoluutio ja tarvittavat liitännät, kuten 1 x HDMI, 3 x komponentti ja VGA.

Sony AV-vahvistin
Sony HT-DDW890 kotiteatteripaketin AV-vahvistin.

Kun kuvapuoli oli kunnossa – ja vielä kohtuullisen halvalla, alkoi äänentoiston etsiminen. Ratkaisuissa mietittiin Logitech Z-5500 5.1 sarjaa, mutta päädyttiin lopulta Pixmaniasta löytyneeseen täydelliseen Sony HT-DDW890 kotiteatteripakettiin. Ratkaisussa tulee mukana Sonyn AV-vahvistin ja kuusi erillistä pikkukaiutinta ja erillinen aktiivinen subwoofer. Vahvistimesta löytyy kaksi HDMI-sisääntuloa ja yksi HDMI-ulostulo sekä kaiuttimien automaattinen DCAC-kalibrointi mikrofonin avulla. Koko Sonyn paketti vahvistimen ja kaiuttimien kanssa maksoi 299€ + 22€ postikuluja. Ei todellakaan paha hinta 6.1-erillissarjasta näillä ominaisuuksilla, kun miettii muita saatavissa olevia vaihtoehtoja. Tuota kotiteatteripakettia voi jatkossa myös helposti päivittää parempaan. Ensin voi vaikka vaihtaa vain etukaiuttimet parempiin ja seuraavaksi päivittää vahvistinta tai subwooferia. Nykyisessä teatterissa keskikaiutin on korvattu aikaisemmin hankitulla paremmalla Yamahan-kaiuttimella, joka sopii myös television päällä olevaan hyllyyn paremmin.

Topfield 5100 PVRc Masterpiece ja Philips DVD-soitin
Musta Topfield 5100 PVRc Masterpiece on saman levyinen kuin muutkin laitteet hyllyssä.

Nykyisiä digitv-lähetyksiä seurataan Topfieldin 5100 PVRc Masterpiece -mallista, joka sopii leveytensä puolesta hyvin muiden laitteiden joukkoon. Digiboksien hinnat ovat sen verran tulleet alas, että kyseinen kappale lähti 330€ hintaan. Se korvasi myös vanhan Handan 7800 -digiboksin, johon kuulemma meni hermot.

Xbox 360 Premium -konsoli on HDMI-liitännällä ja 65nm prosessorilla varustettu Falcon-malli. Pienempi prosessori tuottaa vähemmän lämpöä ja on siten hiljaisempi yksilö. Omasta Xboxista voit tarkistaa virtalähteestä onko oma Xbox 360 -konsolisi Falcon-mallia. 203W-virtalähde on aikaisempi ja uudempien Falcon-mallien virtalähteen lukema on 175W. Lisätietoa Falcon-mallin tarkistamisesta löytyy xbox.com-foorumista. Tähän teatteriin Xbox 360 Premium tuli 330 euron hinnalla.

Xboxin lisäksi löytyy myös Philips DVD-3010 DVD/DivX -soitin. Sen hinta ei enää ole muistissa, mutta voidaan laskea, että vastaavan soittimen saa nykyään ainakin 100 euron panostuksella. Hyllystä löytyy myös Philips DVDR 890 tallentava DVD-soitin, mutta sillä ei ole ollut enää mitään käyttöä, joten sen hintaa ei tarvitse laskea mukaan budjettipakettiin.

Vaikka Xbox:sta löytyy HDMI-liitäntä on digiboksi, Xbox 360 ja DVD-soitin liitetty televisioon vahvistimen kautta komponentti-kaapeleilla. Sonyn vahvistimesta löytyy siis kolme komponentti-sisääntuloa, joissa laitteet ovat kiinni, ja yksi komponentti-ulostulo, jolla kaikkien laitteiden kuva viedään televisiolle yhdellä kaapelilla. Näin kytkettynä kaikkien laitteiden käyttö on helppoa, kun televisiosta ei tarvitse vaihtaa kuvalähdettä. Tietokone on suoraan television VGA-liittimessä kiinni.

Logitech Harmony 555

Kaikkia laitteita ohjaillaan Logitech Harmony 555 -kaukosäätimellä, jonka hankintahinta oli 79€.

Kun koko komeus lasketaan yhteen tulee paketin hinnaksi 2050€. Koska budjetti oli alussa alle 2000€, niin lopullisesta paketista joudutaan ottamaan pois aikaisemmin hankittu Philips DVD-soitin ja korvaamaan se Xbox 360 -konsolilla. Näin päästään lopulliseen pakettiin, joka mahtuu vielä hyvin annettuun budjettiin:

Samsung LE46M51 890 €
Sony HT-DDW890 321 €
Topfield 5100 PVRc Masterpiece 330 €
Xbox 360 Premium HDMI 330 €
Logitech Harmony 555 79 €
Yhteensä 1950 €

Koska Sonyn AV-vahvistimen mukana tuli tarvittavat kaiutinpiuhat, tähän teatteriin vaihdettiin Topfieldin mukana tullut komponentti-kaapeli järeämpään. Sen hinta mahtui tuohon 50€ erotukseen loppusummasta. Tähän budjettiin ei laskettu mukaan kalusteita tai tietokonetta. Televisiossa piti vain olla mahdollisuus kytkeä tietokone. Kasattu paketti sopi erittäin hyvin tarkoitukseensa, josta Xbox 360 pelaaminen on ehkä tärkeimmässä osassa. Pelaamiseen Sonyn kotiteatteripaketti tuntui toimivan varsin hyvin yhden illan pelien perusteella. Kerrostalossa siitä lähtee kyllä sen verran äänenpainetta, jotta naapurit saadaan hermostumaan. Tallentava Topfield 5100 Masterpiece digiboksi CONAX-kortinlukijalla on myös hyvä valinta digilähetyksien katseluun ja tallentamiseen. Tarvittaessa tallenteet voi siirtää USB-liitännän kautta tietokoneelle vaikka poltettavaksi DVD-levylle.

Paras löytö tähän teatteriin on kuitenkin 46″ Samsung LCD-televisio. Kirkas ja terävä LCD-televisio sopii loistavasti Xbox 360:llä pelaamiseen ja kyllä siitä digilähetyskin hyvin näkyy. Leffoissa itse suosisin edelleen plasmatelevisiota, mutta tuohon hintaan on tällä hetkellä saatavilla korkeintaan 42″ uusi plasmatelevisio ja pelaaminen on tässä kotiteatterissa tärkeämmässä roolissa. Tietokonetta voi myös käyttää hyvin 1366 x 768 resoluutiolla.

Jos ajatellaan pelkästään alle 2000 euron budjetilla saatua pakettia, ei Xbox 360 ehkä ole paras mahdollinen DVD-elokuvien katseluun, mutta ajaa kyllä asiansa. Jos pysytään tiukasti budjetissa, voisi ehkä Logitechin kaukosäätimen vaihtaa erilliseen DVD/DivX-soittimeen.

Tässä oli yksi ratkaisu miten päästiin rakentamaan kotiteatteri, jossa on iso kuva ja kohtuullinen äänentoisto 6.1-kaiutinjärjestelmällä. Ilman Stockmannin poistotarjousta olisi taulutelevision koossa jouduttu tyytymään 37-42″ kokoluokkaan, niin LCD- kuin plasma-mallistossakin. Kommenteissa olisi mukava kuulla teidän budjettiluokan kotiteatteriratkaisuista tai mitä te olisitte valinneet toisin tässä kotiteatterissa, kun haluttiin tiukasti pysyä alle 2000 euron budjetissa?

Kuvagalleria

2000€ kotiteatteri panorama2 2000€ kotiteatteri sohvalta 2000€ kotiteatteri leffavalot 2000€ kotiteatteri 2000€ kotiteatteri sivusta 2000€ kotiteatteri takakaiuttimet 2000€ kotiteatteri takakaiuttimet seinässä 2000€ kotiteatteri Sony subwoofer 2000€ kotiteatteri Xbox 360 langattomat ohjaimet

Linkit

19 thoughts on “Projekti: Kotiteatteri alle 2000€”

 1. Itselläni 100 euron DVD-soitin, 750 euron Panasonicin LCD 32″ sekä Philipsin laadukas keskibassokaiuttimilla wOOx oleva MC-70 sarja (maksanut 300€!). Minusta hyvä kokoonpano tässäkin. Tosin hintaa tällä viritykselläni ei ole kuin vähän yli tuhat mutta elokuvia kelpaa katsella.

 2. Pingback: HPWEB

 3. Muuten toimii kuten pitää mutta kuvat (siis vain itse lisäosan kuvat esim. close, eivät näy ollenkaan vaikka latasin ne uploads-kansion juureen.

 4. Sain heti vinkin sun ominaisuuden kuvan osoitteesta. Kiitokset! Piti luoda images-kansio tuonne ominaisuuden “alle”.

 5. Miksi muuten käytät näissä “täysikokoisia” kuvia? Ainakin omalla koneellani (15″) ei kovin hyviä kuvaelämyksiä saa tuosta ominaisuudesta tuon kokoisilla kuvilla…esimerkiksi täällä kuvien katselu on hankalaa, kun kaikki kuvasta ei mahdu näytölle.

  Itse rajaan kuvat 512 x 384 ja tärkeimmät kuvat hieman suurempaan eli 640 x 480 ja näkyy hyvin. Toisaalta täällä näkyy kuva suhteellisen hyvin mutta menee vaan yli ja näin ollen ei ole kovin järkevää pienemmille näytöille.

 6. Tähän artikkeliin tuli laitettua kyllä vähän liian isoja kuvia. Omassa näytössä ne tietenkin näyttävät vielä kohtuu hyviltä, kun mahtuvat melkein kaikki 1680 x 1050 resoluutioon.

  Koitan jatkossa laittaa maksimissaan 800 pikseliä leveitä kuvia, jotka pitäisi mahtua kaikkien ruuduille. Jos ei mahdu niin sitten on oikea aika vaihtaa isompaan ja parempaan näyttöön 🙂

 7. Tuo telkkari on kyllä hieno. Kaiken kaikkiaan asiallinen paketti. Artikkelia lukiessa iskee kuume uusia omat äänentoistolaitteet himassa..

 8. Minkä kokoset noi kolot tossa hyllyssä on (korkeus ja leveys)? Onkos toi telkan yläpuolella oleva hylly myös ikeasta?:) Siisti kokoonpano kyllä!

 9. Muistaakseni tuo TV:n yläpuolellakin oleva hylly on samaa Ikean LACK-sarjaa. Noita kolojen sisämittoja en osaa sanoa. Joku tuommoisen LACK-hyllyn omistaja voisi niitä ehkä mittailla?

  Kaikki standardit HIFI-laitteet niihin kuitenkin mahtuvat juuri sopivasti, mutta liikaa tilaa reunoille ei jää ilmankiertoa varten.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *