Retrohankinta – Xbox HD DVD -asema 49,90 €

Xbox HD DVD asema edestä

Eilen tuli kuningasajatus ja kävin hankkimassa nykyään jo retron puolelle kääntyvän HD DVD -aseman Xbox 360 konsolille. Vaikka HD DVD onkin jo häviämässä kovaa vauhtia markkinoilta, ajattelin kuitenkin vielä itse tarkistaa miltä ne HD DVD -elokuvat oikein näyttävät ja minkälaisia lisäominaisuuksia niissä on. Ajattelin myös, että voisin saada elokuvia edullisemmin kauppojen tyhjentäessä hyllyjään.

Xbox HD DVD asema ja Apollo 13
Xbox 360 HD DVD -aseman myyntilaatikko ja Apollo 13 -elokuvan HD DVD -versio. Molemmat sopivasti alennuksessa.

Kaverin vihjaamana kävin siis ostamassa Anttilasta Xbox HD DVD -aseman 49,90 euron hintaan. Samalla valitsin noin kymmenen elokuvan valikoimasta mukaan Apollo 13 -elokuvan puoleen hintaan 13,95€. Ehkä turha ostos tässä vaiheessa, mutta itseni mielestä on aina hauska päästä leikkimään uusilla leluilla ja tällä kertaa lelut eivät edes tulleet kovinkaan kalliiksi.

Koska tässä vaiheessa en omista Xboxia, ajattelin käyttää asemaa HTPC-projektissa joka minulla on vaiheessa. Ensin kuitenkin vilkaisu mitä laatikossa oli sisällä.

Xbox HD DVD laatikon sisältö
Laatikon sisällä oli kaikki tarpeellinen aseman kytkemiseen Xbox 360:een tai tietokoneeseen.

Kaupassa yritin selvittää tuleeko mukana kaukosäädintä Xbox 360:een, mutta pakkauksessa ei ollut mitään mainintaa siitä, eivätkä myyjätkään osanneet tarkemmin asiaa minulle valaista. Lähdin siis kaupasta siinä uskossa, että en saanut kaukosäädintä mukaan. Kun avasin pakkauksen, löytyi kaipaamani kaukosäädin aseman alta. Mukana oli myös pieni muuntaja, USB-kaapeli, Xboxin päivitys-CD ja ohjekirja asennukseen.

HD DVD -asemaa voi käyttää myös tietokoneessa normaalissa USB-portissa, mutta ohjeissa tai paketissa ei mielestäni ollut tuosta mahdollisuudesta mitään mainintaa.

Kytkin piuhat Shuttlen vanhaan barebone-koneeseen, jossa tällä hetkellä on sisällä niinkin uusia osia kuten GeForce 6600GT AGP-väylässä ja prosessorina AMD Athlon XP 2500+. Vista löysi ulkoisen HD DVD -aseman heittämällä, mutta valitti jostain ajurista, jota ei löytänyt. Asema kuitenkin näkyi normaalisti uutena asemana tietokoneessa ja pääsin jopa tarkastelemaan Apollo 13 -elokuvan tiedostoja.

Katselua varten koneeseen piti asentaa Power DVD Ultra ohjelma, josta löytyy tuki HD DVD ja Blu-ray-elokuvien purkamiseen. Power DVD kuitenkin ilmoitti ystävällisesti, että koneeni rauta ei ole kykenevä purkamaan HD DVD -elokuvaa. Syynä oli vanhentunut näytönohjain.

Seuraavaksi kokeilin HP 8510p -kannettavaa, jossa on sentään uudempi Ati Mobility Radeon HD 2600 näytönohjain, josta löytyy purkua varten tarvittavat tekniikat. Ensimmäinen yritys kaatui samaan virheeseen, että rauta ei riitä, joten päätin ladata Power DVD Ultra -ohjelman suositteleman tarkistusohjelman, jolla voi tarkistaa oman koneen kyvyn purkaa HD DVD tai Blu-ray-elokuvia. CyberLink BD / HD DVD advisor (beta) ohjelma löytyy täältä. Lataus vaatii nimen ja sähköpostin, mutta niiden ei tarvitse olla oikeat. Ohjelman saa ladattua ilmaiseksi, kunhan vaan syöttää jotain kysyttyihin kenttiin.

Ohjelma tarkisti 8510p kannettavan läpi ja ehdotti näytönohjaimen ajureiden päivitystä. Aikaisemmin itselläni on ollut ongelmia saada pelit toimimaan kyseisen näytönohjaimen kanssa. En vieläkään löytänyt kyseisen näytönohjaimen ajureita AMD:n omilta sivuilta, joten tällä kertaa päätin kokeilla HP:n tarjoamia ajureita.

Xbox HD DVD asema ja HP 8510p
Ati Mobility Radeon HD 2600 ajurit piti päivittää HP 8510p kannettavasta.

HP:n ajureiden asennus kaatui ensimmäisellä kerralla blue screeniin, mutta onnistui toisella yrittämällä. Onnistuneen asennuksen jälkeen pääsin käynnistämään Apollo 13 HD DVD -elokuvan ilman virheilmoitusta raudan riittämättömyydestä. Jippii!

Ennenaikainen riemuitseminen kaatui seuraavaksi siihen, kun yritin siirtää kuvaa HDMI-liitännän kautta Panasonic TH-42PV60 -plasmatelevisioon. Ohjelma ilmoitti, että liitännät eivät ole HDCP-yhteensopivia ja minun pitäisi kytkeä kuva televisioon analogisesti VGA-liitännällä. En jaksanut enää tässä vaiheessa enempää taistella digitaalisen liitännän takia vaan kytkin kiltisti kannettavan VGA-kaapelilla televisioon.

Tämän jälkeen en saanut enää mitään valituksia liitännöistä tai raudan riittämättömyydestä, vaan pääsin nauttimaan ensimmäisestä oikeasta teräväpiirtoelokuvasta omassa olohuoneessani. Ensimmäisenä elokuvasta huomasi kätevät valikot, jotka leijuvat kuvan päällä, vaikka elokuva oli pyörimässä. Valikoiden asetukset voi siis tehdä samalla kun elokuva pyörii taustalla. Valikoissa liikkuminen onnistui näppäimistöllä ja ne olivat animoitu mukavasti. Kehitystä on siis tapahtunut DVD-levyjen valikoihin.

Toiseksi huomasi loistavan terävyyden kuvassa. Kuvaa pystyy tarkastelemaan vaikka kuinka läheltä ja silti se pysyy siedettävänä 42″ HD Ready plasmasta katsottuna. Varsinkin kasvojen piirteet sekä hiukset piirtyvät erittäin selkeänä ja yksityiskohtaisena ruudulle.

Ääniäraitoja en päässyt testailemaan, koska jouduin kytkemään kannettavan kuulokeulostulosta RCA-kaapelilla vahvistimeen. Vahvistimessani ei ole HDMI-liitäntää, joten sekin pitäisi laittaa jossain vaiheessa vaihtoon, jotta saisin myös uudet äänistandardit ulos näistä uusista elokuvista. Varsinkin pakkaamattomat ääniraidat kiinnostavat verrattuna perinteisempiin Dolby Digital – ja DTS-ääniraitoihin.

Stereoäänestä huolimatta terävä kuva naulitsi minut katsomaan elokuvaa seuraavan vuorokauden puolelle. Odotankin siis innolla, kun saan joko Xbox 360:n hankittua HD DVD -aseman pohjaksi tai HTPC-projektini teräväpiirtoyhteensopivaksi. Tilasinkin siihen jo AGP-väyläisen Ati HD 2600 näytönohjaimen. Toivottavasti prosessori jaksaa tuolla näytönohjaimella purkaa elokuvia tai muuten joudun vaihtamaan emolevyä ja prosessoria uudempaan.

Tämän pikaisen teräväpiirtotestin jälkeen suosittelen kyllä kaikille Blu-ray-soittimen hankintaa taulutelevision kaveriksi.

11 thoughts on “Retrohankinta – Xbox HD DVD -asema 49,90 €”

  1. Periaatteessa jos tuon ostaa ja saa tohonkin hintaan leffoja niin viiden ostetun leffan jälkeen oot saanu BluRay-leffoihin verrattuna ton soittimen ilmasiks.

    Toinen juttu on sit vaan tulevaisuudes kun toi hd-dvd soitin menee rikki ja hyllyt ois täyn hd-dvd leffoja. =)

  2. Kaikki omat kuvat blogiin olen napsinut Canon Ixus 40 pokkarilla. Käsittelen kuvat Adobe Photoshop Lightroomissa lähinnä exposuren ja mustan tason suhteen. Myös suoristukset ja rajaukset teen siellä, mutta muuten en käsittele kuvia.

    Salamaa koitan välttää viimeiseen asti ja yleensä otankin kuvat kolmijalan päältä. Myös makro-toiminto on usein käytössä lähikuvissa ja sillä saakin mukavasti syvyyden epäterävyyttä kuviin.

    Digiexpo messukatsauksen kuvat tuli otettua Canon EOS 350D digijärkkärillä ja ainakin itse huomaan kuvissa suuren laatuparannuksen. Myös kuvien ottaminen oli paljon helpompaa ilman salamaa, kun käytössä oli ilman zoomia oleva kiinteä 50mm linssi.

  3. Ja 20 leffan jälkeen sitten kädet ristiin että HD DVD-asemasi pysyy ehjänä. Noh, olisi tuon 50 euroa voinut huonomminkin käyttää. Ei vaan heti tule mieleen miten. ;D

  4. Joo eihän näitä kaikkia hankintoja tule järjellä tehtyä. Halusin vain päästä kokeilemaan teräväpiirtoa mahdollisimman halvalla ja tulihan tuossa sentään kaukosäädin mukana, jolla voin ohjailla joskus sitten Xboxia.

  5. Pingback: Xbox 360:n käyttö LCD-monitorissa ja tietokonekaiuttimilla | tekniikanihmelapsi.com

  6. Jokainen ostos jonka tekee on hyödyllinen jos sen kanssa on hauskaa. Minusta HD-DVD aseman osto boxiin ei ole hukkaan heitettyä rahaa niin kauan kuin siitä viihdettä saa. Rahan olisi voinut käyttää toki toisinkin. Samalla hintaahan saa jopa 48 olutta joista saa viihdettä pariksi illaksi… eli oliko hukkaan heitettyä? Tuskin.

  7. Piti kirjoittaa jatkoartikkeli tästä asemasta, mutta laitetaan tähän nyt lyhyesti kommentti, kun artikkelin kirjoittaminen antaa odottaa parempia aikoja.

    Ostin HD DVD -aseman viidellä kymppillä, viisi leffaa Amazon.de:stä 10€/kpl kotiin toimitettuna, Transformers leffan vaimo toi stockalta kympillä ja aseman mukana taisi Apollo 13 maksaa 15 euroa.

    Tämä koko HD-elokuvakokemus kuudella elokuvalla höystettynä maksoi siis vain 125 euroa eli 17,86 € / elokuva ja kun Xbox 360 löytyy jo valmiina, ei tämän halvemmalla taida mistään saada HD-elokuvapakettia. Uusia elokuvia ei enää julkaista HD DVD muodossa, mutta jo julkaistuja saa ainakin halvalla käytettynä ja myymälöiden poistokoreista.

    Harmi vaan Xbox 360 pitää sen verran kovaa ääntä, ettei elokuvien katsominen sen avulla ole paras mahdollinen ratkaisu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *