Creative HQ-1900 arvostelussa

Creative HQ-1900 kuuloke läheltä

Kuulokearvosteluiden toisena osallistujana on Creative HQ-1900 kuulokkeet. Nämä kuulokkeet on mainostettu lähinnä DJ- ja kotistudiokuunteluun, mutta myös matkakäyttö mp3-soittimen kanssa on mahdollista. Tässä artikkelissa käydään kuulokkeiden rakenne ja käyttö tarkemmin läpi. Mukana myös kuvia kuulokkeista ja arvio kuinka hyvin ne toimivat matkakäytössä, vaikka eivät siihen suoraan olekaan suunniteltu.Creative HQ-1900 myyntipakkaus
Creative HQ-1900 myyntipakkaus.

Myyntipakkaus on läpinäkyvä ja siitä huomaa hyvin kuulokkeiden käyttökohteen. Suuret kuuloketyynyt kääntyvät monipuolisesti ja mahdollistavat helpon kuuntelun esimerkiksi DJ-sessioissa, kuten paketin kuvassa oleva mies niitä käyttää. Paketin mukana ei tule muuta kuin kuulokkeet, mutta eihän sitä kuuntelussa muuta tarvitakaan. Ehkä adapteri pienestä plugista isoon olisi ollut mukava lisä, kun ajattelee kuulokkeiden mainostettua käyttökohdetta.

Creative HQ-1900 sivusta
Kuulokkeissa on paksu sanka sekä muhkeat kuuloketyynyt.

Astetta isommat kuulokkeet ovat kevyet, mutta tukevan tuntuiset kädessä. Heti ensimmäisenä huomaa hyvin kuinka moneen suuntaan kuuloketyynyt kääntyvät ja vääntyvät. Kuulokkeiden johdon pituus on selkeästi ajateltu matkakäyttöön, koska sen pituus on vain 1,2 m. Painoa kuulokkeilla on 140g.

Creative HQ-1900 kuuloketyynyt
Kuuloketyynyt kääntyvät sankojen mukaisesti.

Isot ja pehmeät kuuloketyynyt kääntyvät 90 astetta, jolloin koko paketti makaa pöydällä tasaisena lättynä. Tyynyt ovat mukavan pehmeät ja peittävät korvat melkein kokonaan. Omassa päässäni korvalehti jää vähän tyynyjen alle ja pitkässä kuuntelussa korvaa alkaa painamaan ikävästi. Korvan peittävät kuulokkeet suodattavat ympäristön ääniä tehokkaammin, kuin pienet avoimet kuuloketyynyt. Isompien kuuloketyynyjen kanssa musiikkiin pääsee keskittymään paremmin, kun ympäristön äänet eivät häiritse niin paljon kuuntelua. Ulkokäytössä liikenteen melu myös vaimentuu paremmin, mutta samalla ympäristön tarkkaileminen vaikeutuu. Toisaalta ulkona ei tarvitse käyttää niin suuria äänenvoimakkuuksia, jotta musiikista saa selvää.

Creative HQ-1900 kuulokkeet ulkopuolelta
Ulkopuolella lukee tyylikkään selvästi mistä kuulokkeista on kyse.

Kuuloketyynyjen ulkopuolella lukee selvästi ja tyylikkäästi kuulokkeiden valmistaja ja mallimerkintä. Tämä on hyvä ominaisuus niille, jotka näkevät kuulokkeet jollakin toisella käytössä ja haluaisivat ostaa samanlaiset. Ympyrän reunaa kehystää kiiltävä ja peilaava kehys, joka tuo ulkonäköön hillittyä tyylikkyyttä ja nuorekkuutta. Muuten kuulokkeissa käytetty kovamuovi on mattamustaa, joka entisestään korostaa kiiltävää reunaa.

Creative HQ-1900 pehmuste sangassa
Sangan yläosan pehmuste.

Sanka on kuulokkeissa kovasta muovista valmistettu. Se on sopivan leveä ja antaa mukavan puristuksen kuulokkeille päässä. Yläosassa on pieni samettimainen pehmusteosa, jonka kohdalta sanka osuu pään yläosaan.

Creative HQ-1900 säätö minimissä, melkein
Pituuden säätö melkein minimissä.

Creative HQ-1900 säätö maksimissa
Pituuden säätö maksimissa.

Sankojen molemmilta puolilta löytyy pituuden säätö. Minimiasennossa sanka on yhtenäinen ja liitoskohtaa ei huomaa. Säätövaraa löytyy runsaasti kuten yllä olevasta kuvasta ilmenee. Minimiasennossa kuulokkeiden sangan pituus on melkein omaan päähäni sopiva, joten ihan pienipäisille tai varsinkaan lapsille kuulokkeet eivät sovi kokonsa puolesta.

Creative HQ-1900 L-kirjain
Kuulokkeet saa päähän oikein päin kirjainten avulla.

Creative HQ-1900 kuulokkeet ovat täysin symmetriset ja päähän laitettaessa on aivan sama kumminpäin ne tulevat. Korvien oikean järjestyksen voi tarkistaa sangan saranan takaosan L- tai R-kirjaimesta. Kaiverrettu ja matala kirjain ei kovin hyvin erotu ja kuulokkeiden oikein päin saaminen vaatii tarkkaavaisuutta. Toisaalta, koska kuulokkeet istuvat päähän yhtä hyvin myös väärin päin, niin ei ole kovinkaan iso paha, jos oikea ja vasen nyt sattuu stereokuuntelussa olemaan väärinpäin.

Creative HQ-1900 kasassa
Kuulokkeet taipuvat mukavasti kasaan.

Kuulokkeita mainostetaan myös mp3-soittimen mukaan matkakäyttöön. Isot kuuloketyynyt on kuitenkin vaikea saada katoamaan täysin kuljetusta varten. Yllä olevasta kuvasta näkee kuinka pieneen kasaan nämä kuulokkeet saa taiteltua. Kokoa on siis melkoisesti ja takin taskussa näitä ei mieluusti liikuttele.

Creative HQ-1900 johto kerittynä
Johto ei tahdo asettua mukaan kuljetusta varten.

Toinen matkakäyttöön mukava ominaisuus olisi, että piuhan saisi kivuttomasti kuulokkeiden ympärille kerittyä. HQ-1900 kuulokkeiden tapauksessa johtoa ei saa mihinkään väliin rullattua ja yllä oleva siisti paketti purkautuu heti kun paketin yrittää sulloa taskuun tai reppuun. Kuljetuskuntoon saattaminen ei välttämättä ole tärkeä seikka kaikille, mutta itse arvostan ainakin helppoa ja vaivatonta pakkaamista ja purkamista, kun kuulokkeita kantaa mukanaan joka päivä.

Creative HQ-1900 plugi
3,5 mm plugi on kullattu.

Mp3-soittimeen kuulokkeiden kytkeminen onnistuu suoraan 3,5 mm stereoplugilla, joka on HQ-1900:n tapauksessa kullattu ja suora piuhaan nähden. Kuvassa näkyy myös hyvin kuuloketyynyjen pehmeä samettipehmuste.

Äänenlaatu ja yhteenveto

Isot kuulokkeet antavat mielikuvan isosta ja hyvästä äänestä. Jotenkin koon kasvaessa kuulokkeista odottaa automaattisesti parempaa ääntä kuin pienemmistä malleista. Mutta kuten yleensäkin hifilaitteissa, koko ei anna takuuta paremmasta äänestä pienempiin kilpailijoihin verrattuna.

Creative mainostaa, että 30 mm Neodyymi-magneettielementit toistavat matalat bassot ja kirstallinkirkkaat korkeat äänet. Korkeat äänet ovat kyllä kirkkaita ja erottelevuus selkeää. Jollain materiaaleilla ne tulevat ehkä liiankin selkeästi esille. Keskialue ja laulu ovat kyllä läsnä, mutta jokseenkin verhoutuneet eikä niin erottelevat. Kokoonsa nähden bassotoisto aivan alimmilla taajuuksilla on selkeästi vajavainen ja epätarkka. Bassosta tulee helposti epäselvä, eikä se tuo musiikkiin vaadittavaa ryhtiä ja dynamiikkaa.

Vaikka löydänkin äänestä paljon huomautettavaa ei kuulokkeet aivan toivottomat ole. Helposti tulee kerrottua pelkästään negatiivisia puolia, kun on kuunnellut parempiakin kuulokkeita, kuten aikaisemmin arvostellut Sennheiser PX 100 kuulokkeet. Monien korvaan HQ-1900 kuulokkeet antavat varmasti parempaa ääntä kuin yleensä heikot mp3-soittimien vakiokuulokkeet. Mukavan tuntuiset kuulokkeet kuitenkin painavat korvia rasittavasti omassa päässäni pidemmillä kuuntelusessioilla.

Kuljetettavuus näiden kuulokkeiden osalta ei koon ja johdon rullaamisen osalta ole ihan yhtä helppoa kuin pienemmillä vastustajilla. Päässä isot ja leveät kuulokkeet erottuvat hyvin ja profiloivat kantajansa kyllä selkeämmin kuin huomaamattomammat kuulokkeet. Jos isommat ja tyylikkäät DJ-elämäntapaa henkivät matkakuulokkeet kiinnostavat sinua, etkä ole niin tarkka äänenlaadun suhteen, kannattaa Creative HQ-1900 kuulokkeet käydä kuuntelemassa ennen kuin itse tuomitset niitä.

Linkit

3 thoughts on “Creative HQ-1900 arvostelussa”

  1. Pingback: Creative ZEN 4GB MP3-soitin testissä | tekniikanihmelapsi.com

  2. Tuo ison plugi adapterin puuttuminen on todella paha puute koska jos kuulokkeita dj käyttöön mainostetaan, niin se olisi lähinnä välttämätön. Koska lähes kaikissa elei joka kaikissa miksereissä on iso pluginen kuuloke ulostulo, että iso plugi adapteri olisi lähes pakko olla ja ei varmasti suojapussikaan olisi ollut pahitteeksi. koska muissa dj kuulokkeissa tahtoo tapana sellainen tulla mukana, että ei tarvitse irrallaan raijata.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *