Sennheiser PX 100 kuulokkeet arvostelussa

Sennheiser PX 100 ylhäältä

Sennheiser on tunnettu kuulokkeiden valmistaja ja minulla on ollut kuukauden päivät testauksessa kevyet kannettavat PX 100 kuulokkeet. Olen vertaillut kuulokkeita aikaisemmin hankkimiin Koss PortaPro kuulokkeisiin. Viimeisimpänä testijoukkoon on myös ennättänyt Creativen HQ-1900 kuulokkeet. Tässä artikkelisarjassa tulen vertailemaan näitä kaikkia kolmea kuuloketta keskenään. Tässä ensimmäisessä artikkelissa käyn läpi miltä Sennheiser PX 100 kuulokkeet näyttävät ja miten niiden käyttö luonnistuu. Artikkelissa on myös runsaasti kuvia, joten jatka lukemista, jos haluat tietää enemmän näistä testeissä hyvin pärjänneistä kuulokkeista.

Sennheiser PX 100 yleiskuva
Sennheiser PX 100 kannettavat ja kevyet kuulokkeet.

PX 100 kuulokkeet ovat mallia kannettavat ja kevyet. Niissä on 1,4 m kevlar-vahvistettu johto, joka ei ole pituutensa puolesta tiellä kun kuulokkeita käyttää kannettavan mp3-soittimen kanssa. Kotikuuntelussa lyhyt johto käy nopeasti liian lyhyeksi. Itse käytän kuulokkeita myös kannettavan tietokoneen kanssa, jolloin kuulokeliitäntä on näppäimistön välittömässä läheisyydessä. Kuulokkeiden rakenne on avoin, joten ne päästävät jonkin verran ääntä ulkomaailmaan muiden iloksi. Kuunneltaessa ulkomaailman äänet kantautuvat myös omiin korviin, joten ympäristön tarkkailu on mahdollista, jos kuulokkeita käyttää vaikka ulkona liikuttaessa, kunhan äänenvoimakkuus on inhimillisellä tasolla.

Sennheiser PX 100 kuulokkeet kotelossa
Kuulokkeiden mukana tulee näppärä ja luja kuljetuskotelo.

Kuulokkeiden mukana toimitetaan kätevä kovamuovinen kotelo, johon kuulokkeet taittuvat nätisti. Johdon voi kierittää kotelosta löytyvään uraan. Kun kuulokkeet ovat kotelossa, niitä voi huoletta kuljettaa rikkoutumatta vaikka repussa tai kassissa, jossa on kovia esineitä. Ainoastaan kierretty johto on esillä kotelon sivulla. Johto näkyy yllä olevassa kuvassa alareunassa.

Sennheiser PX 100 kotelo auki
Kotelo auki.

Sennheiser PX 100 kuulokkeet kasassa
Kuulokkeet vedettynä ulos kotelosta.

Kuljetusta varten kuulokkeet taittuvat molemmista sangoista puolivälistä sisäänpäin. Itse kuuloketyynyt kääntyvät sankojen mukaisesti, jolloin koko paketista tulee tasainen lätty. Sangat taittuvat vain yhdellä tavalla päällekkäin ja oikeaa järjestystä sankojen taittelussa saa usein aina miettiä. Onneksi sankojen päissä on pienet numerot, joista näkee kumpi sanka taivutetaan ensin ja kumpi toisena ensimmäisen alle . Taiteltuna kuulokkeet ovat todella siistissä paketissa ja ilman koteloakin ne ovat erittäin helppo kuljettaa, kun johdon kierittää keskeltä kuulokkeiden ympärille. Litteä paketti ei vie esimerkiksi talvitakin isossa taskussa paljoa Nokian kommaria enempää tilaa.

Sennheiser PX 100 kuulokeosa taitettuna
Kuulokeosa taittuu kätevästi sankojen mukaisesti.

Kun kuulokkeet ovat otettu kotelosta ulos, täytyy molemmat kuuloketyynyt napsauttaa kuunteluasentoon. Mekanismi toimii hyvin ja pitkän käytönkään jälkeen ei kavereilla ole kuulokkeista mekanismi löystynyt.

Sennheiser PX 100 vasen puoli
Vasemman puoleisessa sangassa on pisteet helpottamassa päähän sijoitusta.

Kuunteluasentoon saattamisen jälkeen vasemmasta sangasta löytyvät kolme nypykkää helpottavat kuulokkeiden oikein päin asettamista. Kuulokkeiden muotoilu on hyvin symmetrinen ja kuulokkeet voi helposti laittaa päähän väärinpäin. Vain toiselta puolelta löytyvät nypykät kertovat päähän laitettaessa etusormille kumpi puoli tulee vasemmalle. Erittäin pieni, mutta käyttöä suuresti helpottava ominaisuus, kun kuulokkeita joutuu tiuhaan ottamaan pois päästä.

Sennheiser PX 100 pehmikkeet
Molemmissa sangoissa on muhkeat pehmusteet.

Molempien sankojen saranoiden yläpuolella on riittävän isot ja pehmeät pehmusteet hyvän istuuvuuden takaamiseksi. Omassa pienessä päässäni nämä pehmusteet osuvat lähinnä päälaen osalta, mutta isompipäisille luulisi myös löytyvän hyvä ja mukava kuunteluasento.

Sennheiser PX 100 säätö minimissä
Sangan pituuden säätö minimissä.

Sennheiser PX 100 säätö maksimissa
Sekä maksimiasennossa.

Saranoiden alapuolelta löytyvät molemmista sangoista pituuden säädöt. Säätövaraa on ruhtinaallisesti, mutta miniasennossa kuulokkeet ovat aika isot, joten lasten päähän kuulokkeet eivät välttämättä käy niin hyvin. Yllä olevissa kuvissa näkyy myös L-kirjain, josta voi tarkistaa kummalle puolelle päätä sanka on tarkoitus sijoittaa, jos ei siis halua käyttää kätevämpiä pisteitä sangassa.

Sennheiser PX 100 kuulokkeen nivel
Kuvassa näkyy kuulokkeen nivel, jolla kuuloke on kiinni sangassa.

Päässä kuulokkeilla saa mukavan kuunteluasennon helposti. Kevyet kuulokkeet eivät paina päässä ja hyvän nivelen ansiosta molemmat kuulokeosat istuvat korviin erinomaisesti. Sangan yläosassa kulkeva metalliosa ei ole kovinkaan jäykkä, joten kuulokkeet eivät paina korvia lähes ollenkaan. Pidemmätkin kuuntelusessiot onnistuvat kuulokkeilla mainiosti.

Sennheiser PX 100 plugi
Matkakuulokkeissa on 3,5 mm stereoplugi.

Kannettaviin soittimiin tarkoitetuissa kuulokkeissa on aina 3,5 mm stereoplugi. Sennheiser PX 100 mallissa sitä ei ole kullattu ja sen liitin on suora johtoon nähden. Adapteria isompaan kuulokeliitäntään ei tullut mukana. Kaiken kaikkiaan ergonomia kuulokkeissa on huippuluokkaa ja matkakäytössä kuulokkeet kulkevat nätisti mukana. Mukaan taitettuna kuulokkeet kulkevat turvallisesti omassa kotelossaan tai lyhyempiä siirtymiä hyvin myös takintaskussa.

Äänenlaatu kuulokkeissa on yllättävän hyvä näin pieneksi kuulokkeiksi. Äänikuva on laaja ja siinä ei ole minun korvaani mitään pahoja sävyttymiä. Bassot toistuvat tarkasti ja melko alhaalta. En olisi itse uskonut, että näin kevyeen rakenteen omaavista ja korvaa vähän painavista kuulokkeista voisi edes saada tämän tasoisia bassoja ulos. Yleisesti soundi on erilaisella musiikilla erittäin hyvin kasassa. Mikään osa-alue ei tunge häiritsevästi esille ja toisto on muutenkin ilmavaa.

Paljon en osaa pahaa sanoa näistä kuulokkeista. Kokoonsa ja hintaluokkaansa nähden Sennheiser PX 100 kuulokkeet antavat erittäin paljon vastinetta sijoitetulle rahalle ja pistävät riman korkealle ajatellen muita testauksessa olevia kuulokkeita. Ylä-äänissä voisi olla enemmän kirkkautta ja erottelevuutta. Bassot voisivat myös mennä alemmaksi ja dynamiikkaa voisi olla enemmän, mutta kokoisekseen nämä kuulokkeet soivat esimerkillisen hyvin.

Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan näitä kuulokkeita omalla musiikkimaullasi, jos olet hankkimassa kevyitä kannettavia kuulokkeita alle sadan euron hintaluokassa. Sanon alle sadan euron hintaluokassa, koska lukemani perusteella nämä kuulokkeet ovat pärjänneet hyvin vertailussa myös kalliimpien ja isompien kuulokkeiden kanssa.

Linkit

12 thoughts on “Sennheiser PX 100 kuulokkeet arvostelussa”

 1. Pingback: Creative HQ-1900 arvostelussa | tekniikanihmelapsi.com

 2. Itse ostin sennheiserin px100 kuulokkeet 05 joulukuussa ja en ole ostopäätöstäni katunut, äänenlaatu on hyvä ja sopivat niin leffojen katseluun kuin musan kuunnteluunkin.

  Kuulokkeet ovat olleet kovassa käytössä joten kestävyydestä voin ainakin omakohtaisten kokemusten perusteella antaa täyden 10+:n.

  Tyynyt olen kerran vaihtanut koska menivät piloille armeija aikani viimeisellä leirillä kun eksyivät vahingossa rasin jalkatilaan muhimaan. En tiedä muista malleista mutta tähän käyvät esim. ihan perus haman yleistyynyt, ei ole iso sijoitus ja jatkaa käyttöikää pitkälle tulevaisuuteen.

 3. Mine olen pohtinut jo pitkään että kummat ostaisin Sennheiser PX 100:set vai Koss PortaPro:t. Hieno artikkeli, ainoa asia mikä jäi mietityttämään on se että pysyvätkö nämä hyvin päässä kovemmassakin menossa…

 4. Itselläni on käytössä myös Koss PortaProt ja mielestäni ne pysyvät paremmin päässä kuin nämä PX 100 -kuulokkeet. Portapro:ssa sanka on vähän jäykempi ja siten puristavuus päähän parempi. PX 100:set ovat kyllä kevyet ja pysyvät hyvin päässä, mutta näistä kahdesta Portaprot pysyvät ainakin minun päässäni tukevammin.

 5. Pingback: Creative ZEN 4GB MP3-soitin testissä | tekniikanihmelapsi.com

 6. Itselläni on ollut PX-100 reilun vuoden, ja täytyy sanoa että niissä on todella hyvä soundi. Kuulokkeet eivät pysy “kovemassa menossa” päässä kovin hyvin, mutta onko kova meno nyt moshaamista hevipumpun keikalla, vaiko juoksulenkki? Ensimmäisessä nyt ei mikään pysy päässä, mutta kyllä nyt esim. lenkillä pysyy kuulokkeet päässä.

 7. Jou. Hyvä ja informatiivinen arvostelu. Tämän perusteella taivuin V-kaupassa PX100:n omistajaksi vähän aikaa pakettia käsissä pyöriteltyäni, sillä ko. luureja ei ollut testikuunteluräkissä esillä. Mutta todella tyytyväinen olen hankintaan!

 8. Mainiot kuulokkeet siihen mihin ovat tarkoitettukin.
  Hinnasta sen verran että hankin Espoon Iso Omenan Citymarketistahintaan 39e jolloin ovat todellakin hintansa väärti. Esim Mustan Pörssin hinta 59e???!!!

 9. Olavi Kiveklä

  Lokakuussa 2009 ostin kahdet PX100-luurit. Soundi on OK, samoin käytettävyys & matkarasian antama hyvä suoja. Polkupyöräillessä kuulokkeet pysyvät hyvin päässä. Huimemmissa sporttilajeissa saattavat tippua päästä ellei laita pipoa sankojen päälle 😉

  Ikävä yllätys oli toisen PX100:n kuulokejohdon rikkoontuminen normikäytössä 3,5 millin pistokkeen juuresta. Nyt kuuluu vain vasen kanava. Kesti siis reilun vuoden. Takuu on kaksi vuotta. Onkos tietoo kattaako takuu johtovaurion?

 10. Jäi siis epäselväksi, ovatko kannattavemmat kuin koss portaprot? Musiikin kuuntelun kannalta että kuuluuko selvemmin kuin portaproista, ja onko basso matalampi yms?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *