Toshiba lopettelemassa HD DVD -tuotantoa – formaattisota ohi

HD DVD logo

Warnerin tammikuun Blu-ray-julkistuksen jälkeen on HD DVD:n korttitalo sortunut aika nopeasti. Itseasiassa paljon nopeammin kuin itse uskalsin edes odottaa. Viikonloppuna Reuters ja Japanilainen tietotoimisto NHK uutisoivat, että Toshiba on lopettamassa HD DVD -tuotantoa ja siten poistamassa markkinoilta Blu-ray-teräväpiirtoelokuvien kilpailijan HD DVD -formaatin. Tiedonlähteenä on ollut Toshiban nimettömänä pysynyt työntekijä ja maanantaina Toshiba ei virallisesti sanonut vielä kantaansa HD DVD -formaatin lopettamisesta. Toshiba ilmoitti, että se suunnittelee uudestaan strategiaansa teräväpiirtomarkkinoilla. Toisin sanoen miettii parasta mahdollista tapaa poistaa HD DVD markkinoilta.

Viime viikkoina jälleenmyyjät ja elokuvavuokraamot ovat yhdysvalloissa toinen toisensa jälkeen ilmoittaneensa siirtyvänsä ainoastaan Blu-ray elokuvien julkaisijaksi. Viime viikon aikana suuri kodinkonemyymäläketju Best Buy, suurin nettivuokraamo Netflix ja maailman suurin kauppaketju Wal-mart ilmoittivat kaikki siirtyvänsä ainoastaan Blu-ray-elokuvien jakelioiksi.

Warnerin ilmoitus juuri ennen CES 2008 -messuja sai tämän formaattisodan junan totaalisesti kääntymään ja HD DVD ei ole saanut yhtään uutta tukijaa taakseen. Aikaisemmin formaatille uskolliset Paramount, Universal ja Microsoft ovat kyllä edelleen tukeneet formaattia eivätkä vaihtaneet kantaansa formaatin tukemisesta muiden siirtyessä pelkästään Blu-ray leiriin.

Vaikka Toshiba ei ole virallisesti vahvistanut HD DVD -formaatista luopumista, niin markkinat ottivat lopettamishuhut iloisina vastaan. Toshiban kurssi oli manantaina yli 5% nousussa. HD DVD -formaatista luopumisen on arveltu maksavan Toshiballe satoja mijoonia euroja.

Tappioista ja suurista investoinneista huolimatta Toshiba voi päästä Blu-ray-formaattiin helpostikin mukaan. Sillä on Samsungin kanssa yhteisyritys, josta Toshiba omistaa 51% ja Samsung loput 49%. Samsung on Blu-ray-formaatin tukija ja tuon yrityksen kautta Toshibakin voi saada Blu-ray-asemia markkinoille nopeastikin jopa muutamassa viikossa.

Toshiban seuraavasta siirrosta huolimatta jää mielenkiintoiseksi seurata miten Microsoft suhtautuu nyt kun kilpaileva konsolivalmistaja Sony valloitti teräväpiirtomarkkinat Blu-ray-teknologiallaan. Tänään onkin taas noussut huhuihin, että Microsoft olisi kehittänyt ja testannut ulkoista Blu-ray-asemaa Xbox 360 -konsoliinsa. Myös sisäisestä asemasta on huhuttu, mutta itse uskon että Microsoft panostaa enemmän ladattaviin palveluihin Xbox Liven kautta. Jos Microsoft saa teräväpiirtoelokuvat kaikkien Xbox 360 omistajien saataville Live-verkon kautta, voi se saada huomattavan markkinaosuuden teräväpiirtoelokuvien jakelijana.

Vaikka formaattisota näyttää nyt viimeistään loppuneen, niin se ei välttämättä ole silti hyvä uutinen. Toshiban teräväpiirtosoittimet olivat jo ennen hinnanalennuksiaan puolet halvempia kuin Blu-ray soittimet. Sodan loppuminen voi siis jarrutella hintakilpailua ja epäilen, että emme näe ihan heti Blu-ray-soittimia 99$ hintaan.

Toisaalta nyt kun kuluttajat voivat rauhassa ostaa sen yhden ja ainoan teräväpiirtosoittimensa, niin luulen että kysyntä kasvaa rajusti tämän vuoden aikana teräväpiirtomarkkinoilla. Tämä voi olla myös erittäin hyvä uutinen Playstation 3:lle. Sony on kehittänyt aiempaa pienemmän laserin ja sitä käyttävä 250€ arvoinen Sigmatecin SBR-1000 Blu-ray-soitin on tulossa myyntiin huhtikuussa. Tämä halvempi laser voi laskea myös PS3:n kustannuksia ja olisikin odotettavaa, että Sony laskisi tämän vuoden aikana konsolinsa hintaa.

Mielenkiinnolla jään odottamaan miten hyvin Blu-ray-elokuvien myynti lisääntyy tänä vuonna. Itse toivon näkeväni niitä myös enemmän videovuokraamoissa, jotta laitteiden myyntikin lisääntyisi. Omassa hankintalistassa taitaa olla seuraavaksi Playstation 3, jonka hankintaa olen pitkittänyt juurikin tämän formaattisodan takia. Pelaamiseen ottaisin ehkä mielummin Xbox 360:n, mutta laite tulisikin tässä vaiheessa lähinnä elokuvien tarkasteluun paremmalla resoluutiolla. Olisi se hienoa jatkossa kartuttaa omaa pientä elokuvakokoelmaa pelkästään Blu-ray-teräväpiirtoelokuvilla ja unohtaa jo tässä vaiheessa DVD-elokuvien ostaminen kokonaan.

Tällä hetkellä jälleenmyyjät jo varmasti tyhjentävät varastonsa HD DVD -laitteista ja -elokuvista. Serv-It:n Helsingin myymälästä saisi Toshiban HD-EP30 1080p HD DVD -soittimen jo 199 euron hintaan. Jos joku haluaa päästä eroon omasta Toshiban HD DVD -soittimesta niin olen kiinnostunut sellaisesta vielä satasen maksamaan. Ja jos soittimen saan hankittua, niin sitten voi tarjota myös HD DVD -elokuvia sopivaan hintaan. Tarjouksia otetaan vastaan palaute-sivun kautta 🙂

Linkit

5 thoughts on “Toshiba lopettelemassa HD DVD -tuotantoa – formaattisota ohi”

  1. Pakko avautua. AKISMET on tehokas. Mun blogissa nyt kokonainen spämmikerho pesiytynyt..huoh.

    Roskaa

    Akismet on pitänyt sivuiltasi poissa 67 roskaviestiä.

    ja lisää tulee, no akismet toimii

  2. Pingback: HD DVD on hävinnyt formaattisodassa - HPWEB

  3. Pingback: HD DVD on hävinnyt formaattisodassa - HPWEB

  4. Pingback: Tuleeko DVD häviämään markkinoilta? - HPWEB

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *