InFocus IN35W -videoprojektoriarvostelu

InFocus IN35W kansikuva edestä

Viime viikonloppuna minulla oli testissä matka- ja koulutuskäyttöön tarkoitettu laajakuvavideoprojektori InFocus IN35W. Kiinnostavin ominaisuus tässä projektorissa on mielestäni aito 1280 x 800 WXGA-resoluutio, joka on samassa 16:10 kuvasuhteessa kuin nykyajan kannettavien laajakuvanäytöt. InFocus IN35W DLP-projektori lupaa myös parempaa väritoistoa Texas Instrumentsin BrilliantColor-tekniikan avulla kuin perinteiset LCD-projektorit. Tekniikan ansiosta projektorissa on käytössä kuusi värisävyä, kun LCD-projektoreissa on yleensä kolme. Tässä artikkelissa tarjoan kuvia laitteesta sekä oman mielipiteeni projektorin sopivuudesta Windows-, elokuva- ja pelikäyttöön.

Ulkonäkö ja liitännät

InFocus IN35W 073.jpg
Projektori on suunnilleen A4-paperin kokoinen.

InFocus IN35W projektori on tarkoitettu matkakäyttöön, joten se on suhteellisen pieni ja kevyt. Syvyyssuunnassa ainoastaan linssi tulee A4-paperiarkista ulkopuolelle ja leveyssuunnassa se jää pari senttiä kapeammaksi. Laitteen väri on musta hopeisilla sivuilla ja linssin sekä nappien ulkoreunan värityksellä. Pyöristetyt reunat tekevät laitteesta mukavan käsitellä ja se taipuu paremmin myös mukana tulevaan laukkuun, jossa ei ole ylimääräistä tilaa projektorille.

InFocus IN35W 075.jpg
Zoom-vipu.

Kuvakoon zoomaus onnistuu laitteen kyljestä löytyvällä vivulla, jossa tuntuma oli sopivan jämäkkä ja säätäminen onnistui hyvin. Tarkennuksen voi tehdä linssiä kiertämällä. Tarkennuksen säädinkin oli hyvä ja jämäkkä, jolla sai tarkasti terävöitettyä kuvan.

InFocus IN35W 076.jpg
Takapaneelista löytyvät kaikki liitännät.

Liitännät löytyvät projektorin takapaneelista ja ne on hyvin eroteltu värikoodeilla. Tämän kokoluokan projektorille liitännät ovat mielestäni hyvät, mutta digitaalinen liitäntä on toteutettu minulle tuntemattomalla M1-DA-liitännällä. Siitä kerron myöhemmin lisää. Digitaalisen kuvaliitännän lisäksi laiteesta löytyy myös seuraavat liitännät vasemmalta lukien:

  • VGA sisään tietokonetta varten
  • komposiitti- ja S-video-liitännät videokuvaa varten
  • RJ-45 (RS-232) ulkoista ohjausta varten
  • VGA ulos ulkoista monitoria varten
  • 3,5mm stereoplugi sisään ja ulos äänille
  • CHUKO-liitin alhaalla virtapiuhaa varten

Oikeassa yläkulmassa on ilmeisesti infrapunavastaanotin kaukosäädintä varten. Toinen infrapunavastaanotin on etupaneelissa.

InFocus IN35W 081.jpg
Infrapunavastaanotin löytyy myös edestä.

InFocus IN35W 093.jpg
Kaikki toimintonapit löytyvät laitteen päältä

Kaikki napit ja toiminnasta ilmaisevat valot löytyvät laitteen päältä. Napit on sijoiteltu selkeisiin ryhmiin ja ne on hyvin selitetty napissa olevilla kuvakkeilla sekä teksteillä. Nappien tuntuma oli aika jäykkä, joten tein mielummin kaikki valinnat kaukosäätimestä.

InFocus IN35W 089.jpg
Kaukosäädin oli yksinkertaisen simppeli myös käytössä.

Sama mukavan yksinkertainen ja selkeä ilme oli myös kaukosäätimessä. Siitä ei löytynyt yhtään turhaa näppäintä ja valikoiden kautta kaikki projektorin säädöt onnistuivat helposti. Täytyy myöntää, että käyttöliittymät ovat kehittyneet mukavasti myös videoprojektoreiden keskuudessa tai sitten InFocus on osannut tehdä asiat kerralla oikein. Valikoista löytyi myös suomen kieli.

InFocus IN35W 082.jpg
Takakeno hoituu yhdellä jalalla

Laitteen päältä nappia painamalla saa pohjassa edessä olevan jalan tippumaan. Kallistuksensäätö oli riittävä, vaikkakin nappi piti painaa ihan pohjaan asti, jotta tukijalka liikkui. Tästä syystä korkeuden hienosäätö oli vähän tarkempaa puuhaa. Kuvasta näkyy myös hyvin, että IN35W seisoo kolmella jalalla ja on vasemmalle kallellaan.

InFocus IN35W 085.jpg
Toinen takajaloista oli säädettävää mallia.

Sivuttaisen kallistuksen sai korjattua säätämällä toista ruuvattavaa takajalkaa. Itse löysin tämän säädön vasta kuvatestien jälkeen, jolloin vähän ihmettelin kallellaan olevaa kuvaa.

InFocus IN35W 087.jpg
Lamppuun pääsi käsiksi pohjasta.

Pohjassa oli luukku, jonka sai auki ilman työkaluja ja sen alta paljastui lampunvaihtopaikka. Pohjakuvassa näkyy myös kaksi kolmesta ruuvinpaikasta, joista projektori on mahdollista kiinnittää kattotelineeseen. Tässä oli kaikki liitännät ja säädöt, jotka laitteesta löysin ja seuraavaksi vähän lisää M1-DA-kuvaliitännästä.

VESA Plug And Display (M1-DA)

InFocus IN35W 078.jpg
M1-DA liitimeen EI voi kiinnittää DVI-kaapelia ilman adapteria.

Kävin tätä projektoritestiä varten ostamassa pari kappaletta DVI-HDMI-adaptereita, jotta saisin kokeiltua Oppo DVD-soitinta ja HP:n 8510 kannettavaa digitaalisilla kuvaliitännöillä projektorin kanssa. Tätä ennen olisi pitänyt tarkemmin ottaa selvää projektorin liitännöistä, koska digitaalinen kuvaliitäntä on toteutettu minulle vieraalla VESA Plug and Display -liitännällä. InFocus käyttää tuosta liitännästä nimeä M1-DA. Projektorin mukana tuli kaapeli, jossa toisessa päässä on tämä M1-DA-liitäntä ja toisessa analoginen VGA-kuvaliitäntä ja USB-liitäntä. Wikipedian mukaan samasta liitännästä voi tuoda USB- ja Firewire-signaalit.

InFocus IN35W 091.jpg
M1-DA-liitin on leveämpi kuin DVI-liitäntä. Mukana tulleessa kaapelissa toisessa päässä oli VGA- ja USB-liitännät.

Koska InFocus IN35W on tarkoitettu matkakäyttöön ja yleensä mukana on kannettava, on VGA-liitännän tarjoaminen vakiona parempi vaihtoehto. Kannettavissa on yleensä vain VGA-liitäntä ulkoiselle näytölle. Vaikka M1-DA-liitännälle on erillinen DVI-adapteri olemassa, olisi se ollut mukava nähdä jo valmiina myyntipaketissa. Toisaalta kannettavien kanssa sille ei ole välttämättä mitään käyttöä ja lisätarvikemyynti taitaa olla erittäin tuottavaa bisnestä myös projektoreiden kohdalla.

Pikatestit ja käyttökokemukset

Testejä varten en saanut hankittua M1-DA-DVI-adapteria, joten tyydyin kokeilemaan projektoria kannettavan kanssa VGA-liitännästä. Mitään kattavia testejä en ryhtynyt toteuttamaan vaan katsoin miten projektori toimisi satunnaisessa käytössä ilman valkokangasta. Suurin syy tähän on se, että itse en omista valkokangasta tai projektoria (vielä), joten samalla sain testattua miten hyvin iso teatterikuva sopisi omaan olohuoneeseeni. Yleisin käyttökohde tällaisella matkaprojektorilla onkin heijastaa kuva tavalliseen valkoiseen seinään kirkkaassa valaistuksessa.

Dataprjojektorit eroavat elokuvakäyttöön tarkoitetuista kotiteatteriprojektoreista valotehonsa ja kontrastin osalta. Siinä missä dataprojektorit ovat tarkoitettu päivänvaloon tai valaistuun tilaan on kotiteatteriprojektori parhaimmillaan pimeässä huoneessa. Valotehoa tästä pienestä IN35W-mallista onkin saatu puristettua irti 2500 ANSI lumenia, kun normaalisti kotiteatteriprojektorista irtoaa n. 1300 ANSI lumenia. Kontrastisuhde InFocuksessa on taas huomattavasti pienempi 1400:1 kun taas esimerkiksi aikaisemmin uutisoidussa Optoman HD800X DLP-kotiteatteriprojektorissa on 5000:1 ja paremmassa HD80-mallissa huikeat 10 000:1.

Kokeilin projektoria pilvisenä päivänä valoisimpaan aikaan siten, että ikkunoiden edessä oli sälekaihtimet. Olohuoneessa on ikkunoita kahdella seinällä, joten valoa huoneeseen tuli ihan riittävästi pilvisestä päivästä huolimatta. Kevyessä hämärässä projektorin valoteho riitti kuitenkin loistavasti ja kuva näytti kirkkaalta. Heijastin kuvan vaalenbeigeen maalattuun seinään, joten mustasta kuvassa ei voinut puhua. Yllättävän hyvin kuitenkin Windowsin työpöytä ja elokuvat näkyivät seinästä valoisaan aikaan.

InFocus IN35W 031.jpg
Testitilanne ei ollut optimaalisin projektorin testaukseen.

Koska valkokangasta ei ollut jouduin heijastamaan kuvan korkealle Panasonic TH-42PV60 -plasmatelevision yläpuolelle seinään. Yllä olevasta kuvasta näkyy hyvin, että projektorista ei voi tulla mustaa kuvaa, koska seinäkin on niin vaalea tässä valaistuksessa. Tämän takia hankin alunperin itselleni arkikäyttöön paremmin sopivan plasmatelevision projektorin sijaan, koska plasmasta saa myös päivällä ulos hyvän mustan kuvan.

InFocus IN35W 017.jpg
Projektorin etukulmaa nostettu puhelinluettelolla.

Elokuvat

BenQ G2400W -arvostelusta tuttu puhelinluettelo nosti hyvin InFocus IN35W -projektorin kuvaa ylemmäksi, kun projektorin oman jalan säätö loppui kesken läheltä heijastettaessa. Kannettavalta pyöritin Fifth Elementin WM9 720p HD DVD -versiota ja vertailin sitä Oppo DVD-soittimelta 720p-resoluutioon skaalattuun Die Hard 4.0 -elokuvan DVD-versioon . Vaikka päivällä mustan toisto pimeissä kohtauksissa olikin lähinnä vitsi, niin yllätti IN35W valovoimaisuudellaan ja kirkkaudellaan. Myös värit olivat huippuluokkaa ja erittäin runsaat BrilliantColor-tekniikan ansiosta. DLP-projektoreille tyypillinen filmimäinen kuva oli myös läsnä.

InFocus IN35W 043.jpg
Loistavat värit DLP® BrilliantColor™ -tekniikan ansiosta.

InFocus IN35W 048.jpg
Kirkkaus oli hyvä hämärässä huoneessa.

Elokuvatesti päivällä osoitti selvästi, että projektorin kanssa tarvitaan erittäin pimeä huone, jotta kuva on yhtä nautittava kuin esimerkiksi plasmatelevisiosta. Puutteistaan huolimatta katsoin koko elokuvan loppuun projektorilla, vaikka musta loisti poissaolollaan kuvasta. Kyllä iso kuva on vaan niin vangitseva, että sen edessä antaa muutamat heikkoudet helposti anteeksi. Elokuvaan oli paljon helpompi eläytyä, kuin “pienellä” 42-tuuman plasmalla.

Kokeilin myös illalla pimeän aikaan 300-elokuvan DVD-versiota sekä netistä löytämää 720p-versiota. Tällä kuvakoolla huomasi helposti DVD-levyn heikon resoluution. Vaikka pysäytyskuvissa ei ero ollut kovinkaan huomattava, liikkuvassa kuvassa teräväpiirtoelokuvan tarkkuus kuitenkin erottui selvästi. Tämän kokoinen kuva tarvitseekin ehdottomasti kaverikseen uusia teräväpiirtoelokuvia ja hyvän soittimen digitaalisella kuvaliitännällä. Aikaisemmin en ole huomannut samanlaista selvää eroa, kun olen samaa elokuvaa testannut 42-tuumaisella 720p HD Ready -plasmatelevisiolla. Uskonkin että 42-tuumaa ei ole vielä tarpeeksi iso kuvakoko, jotta silmä erottaisi 3-4 metrin katseluetäisyydeltä eroa 720p-resoluutioon skaalatun DVD-elokuvan ja aidon 720p-resoluution teräväpiirtoelokuvan väliltä. En ole vielä kuitenkaan kovinkaan perusteellisesti näitä testaillut kunnon materiaaleilla, mutta näillä 300-elokuvan versioilla en ole eroa huomannut. Projektorin ison kuvan kanssa eron huomasi heti ja selvästi.

DLP-projektoreiden ehkä suurin ongelma on joidenkin havaitsema sateenkaari-ilmiö. Sen huomaa kun mustassa taustassa on kirkas valkoinen alue ja siirtää katsettaan nopeasti esimerkiksi kuvan kulmasta toiseen. Silloin valkoisen kohdan ympärille muodostuu punaisia, vihreitä ja sinisiä heijasteita, joita sanotaan sateenkaari-ilmiöksi. Ne johtuvat DLP-projektorin väripyörästä. Uusissa kotiteatteriprojektoreissa tätä ilmiötä on saatu hyvin kuriin, mutta IN35W-projektorissa näin itse helposti noita vilkkuvia värejä. Ilmiö tuli esille aina, kun pimeissä kohtauksissa siirsi katseen kuvan alalaitaan lukemaan tekstiä. Ja kun ilmiön kerran huomasi, niin se häiritsi jatkuvasti. Valoisissa kohtauksissa en huomannut sateenkaaria ollenkaan.

Windows- ja pelikäyttö

Windows-käytössä valovoimainen IN35W-projektori toimi loistavasti ja kuva oli välkkymätön ja terävä. Projektori pystyi myös näyttämään 1400×1050 resoluution kokoisen kuvan skaalattuna, mutta natiivi 1280×800 resoluutio oli selvästi parempilaatuinen ja erittäin käytettävä. Aikaisemin dataprojektoreissa on tottunut XGA 1024×768 -resoluutioon, joten WXGA-resoluution tuomat lisäpikselit olivat oikein tervetulleita. Työpöytäkäytössä ei suurempia vaatimuksia itselläni ole, mutta kuvat toistuivat erittäin värikkäinä, joka oli tietenkin plussaa.

Logitech G9 pimeässä

Kun näin ison kuvan oli saanut olohuoneeseensa, niin pitihän sitä nopeasti testata myös pelikäytössä. Sohvalta pelaamisessa parhaita pelejä olisivat olleet autopelit erillisellä ratilla, jonka saisi hyvin kiinni vaikka olohuoneen pöytään. Tällä kertaa kokeilin kuitenkin pelata Enemy Territory Quake Wars -pelin demoa yhden kierroksen. Pelatessa pidin näppäimistöä sylissä ja hiirtä operoin kovan Ulti-Mat-hiirimaton päällä sohvatuolin käsinojalta. Pelaamisasento FPS-peliin ei ollut optimaalisin, mutta ison ruudun tuoma kokemus sitäkin nautittavampi. Luulisin että nettipeleissä ei sohvalta pelatessa pärjäisi niin hyvin, mutta hauskaa yksinpeli botteja vastaan ainakin oli. Ruudunpäivityksessä en huomannut ongelmia ja pelaamiseen tällainen valovoimainen projektori käykin hyvin, koska sillä voi pelata myös päivänvalossa. Olisikin mukava testata samalla tavalla kotiteatterikäyttöön tarkoitettuja projektoreita, että haittaako pienempi valoteho käytettäessä projektoria päivällä.

Yhteenveto

Testit jäivät lyhyeksi ja tilakaan ei ollut projektorille paras mahdollinen. Tässä projektissa tutustuinkin lähinnä tähän matkaprojektorin käyttöön satunnaisessa tilassa. Samalla sain hyvin testattua oman olohuoneen sopivuuden kotiteatteriprojektorille. Ja hyvinhän se siihen sopisi muutamilla hienosäädöillä ja hankinnoilla. Suurin ongelma projektorin käyttämisessä on saada huone tarpeeksi hyvin pimennettyä. Elokuvakäytössä se vaatisinkin lähes aina pimeällä katsomista, joka sinänsä ei ole ongelma Suomen pitkän talven ansiosta. Kesällä ja aurinkoisella säällä tulee muutenkin katsottua erittäin harvoin elokuvia saati edes televisiota. Päivittäiseen käyttöön plasma- tai LCD-televisio on selkeästi parampi vaihtoehto ja kotiteatteriprojektorin hankkisin vain elokuvien katsomiseen pimeään aikaan.

Matkakäyttöön suunnattu projektori täytti omat odotukseni erittäin hyvin ellei jopa paremmin kuin olin kuvitellut. Tavallista suurempi resoluutio ja valovoimainen kuva olivat juuri niin hyviä kuin osasin odottaa. DLP-projektorin hyvä väritoisto ylitti kuitenkin odotukseni. Pienen projektorin ongelmana yleensä on myös kova käyntiääni, kun pienet tuulettimet yrittävät pitää projektoria viileänä. InFocuksen sivusta näkyikin kaksi tuuletinta, jotka olivat Deltan valmistamia. 60 ja 70 mm kokoiset tuulettimet pitivät kyllä hyvin ääntä kirkkaassa tilassa, mutta hiljenivät siedettävälle tasolle kun valikoista valitsi virransäästötilan. Kuva ei myöskään liiaksi himmentynyt virransäästötilassa ja suosittelenkin tämän projektorin käyttämistä ehdottomasti aina virransäästötilassa, jossa käytössä on vielä maksimissaan 1800 ANSI lumenia.

Tämä pieni ja kannettava dataprojektori sai uusimassa Tietokone-lehdessä testivoiton, joka minun on helppo uskoa. Loistava ja värikäs kuva yhdistettynä helppoon käyttöön ja pieneen mukana kulkevaan kokoon on erinomainen valinta tämän kokoluokan projektoreissa.

Alla vielä muutama testikuva, jotka otin pyörivästä Fifth Element -elokuvasta käsivaralla. Kuvia ei ole mitenkään editoitu jälkikäteen ja ne ovat kuvattu hämärässä huoneessa päiväsaikaan.

InFocus IN35W 056.jpg
InFocus IN35W 058.jpg
InFocus IN35W 060.jpg

Tekniset tiedot

Natiivi resoluutio 1280 x 800
Kontrasti 1400 : 1 (On/off)
Melutaso normal 35 dBA / eco 32 dBA
Valoteho normal 2500 ANSI lumen / eco 1800 ANSI lumen
Väripyörä 6 x segmenttiä
Heittosuhde 1.85 – 2.29 (matka/leveys)
Zoom 1.2 : 1
Sisääntulot 1 x M1-DA
1 x VGA
1 x S-video
1 x Composite
1 x RS232: Control
Stereo 3.5 mm Mini-jack input/output
Takuu 2 vuotta
Lampun takuu 6kk
Mitat (l x s x k) 26,31 x 21,84 x 7,44cm
Paino 2,27kg

Linkit

2 thoughts on “InFocus IN35W -videoprojektoriarvostelu”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *