Buffalo LinkStation Live purettuna

Buffalo LinkStation Live 250Gt

Viime kuussa jaoin Buffalon LinkStation Live 500Gt verkkolevyn palkintona ja kilpailun kommenteissa tuli kysymyksiä LinkStationin kovalevyn valmistajasta sekä tuulettimen äänestä. Tässä artikkelissa päätin ottaa selvää mitä laatikon sisältä löytyy ja samalla hakea vastauksia kommenttien kysymyksiin. Palkintoyksilö matkasi jo onnellisesti voittajalle, joten minulle jäi avattavaksi lainassa ollut 250Gt malli. En olisi palkintokappaletta uskaltanutkaan avata, koska avaamiseen ei ollut mitään ohjetta. Purkamisen yhteydessä tuli selväksi kovalevyn valmistaja ja malli sekä se kuinka helposti tai vaikeasti sen pystyy vaihtamaan. Myös tuulettimen tiedot sekä verkkolevyn ohjaimena käytettävän piirilevyn mallin sain kaivettua selville avaamisoperaation aikana. Seuraavassa avaamisprosessi selostettuna usean kuvan saattelemana, joten jos haluat tietää miltä LinkStation Live näyttää sisältä jatka lukemista.

Buffalo LinkStation Live 250Gt tarra pohjassa
Avaamiskieltovaroitus tarrassa viittaa sisältä löytyvään virtalähteeseen.

Avattavana oleva yksilö on mallimerkinnältään HS-DH250GL ja eroaa aikaisemmin tarkastellusta mallista vain kovalevyn osalta. Buffalon sivuilla ei ole mainintaa kovalevyn valmistajasta, koska käytetty kovalevy voi varmasti vaihdella valmistuserien mukaan. LinkStation Live verkkolevyjä on saatavissa 250, 320, 500, 750 ja 1000 Gt:n kokoisilla kovalevyillä varustettuna.

Buffalo LinkStation Live 250Gt yläruuvi
Avaamisoperaatio lähti takaosan ylimmäisestä ruuvista.

Buffalo LinkStation Live 250Gt alaruuvi
Alakulmasta vielä toinen ruuvi auki.

Buffalo LinkStation Live 250Gt takaa raollaan
Jonka jälkeen sivuseinä lähti jo raolleen.

Avaaminen lähti käyntiin kahden takaseinän ruuvin irrottamisella. Niiden aukaiseminen ei kuitenkaan vapauttanut sivumuovia kokonaan, vaan se jäi edestä alakulmasta vielä jumittamaan ja tarvitsi hiukan vääntelyä ja voimaa, jotta lähti kokonaan irti. Syy tähän turhaan voimankäyttöön selvisi myöhemmin kasausvaiheessa.

Buffalo LinkStation Live 250Gt sivuseinä poissa
Sivuseinän alta paljastuu vain piirilevyn takaseinä.

Sivuseinän takaata paljastui piirilevy ja kuvassa laitteen yläosassa näkyy virtalähde avonaisena. Takaseinän pieni tuuletin tuli myös näkyviin ja sen ilmavirta ohjataan puhaltamaan ilmaa pois pelkästään kovalevyn puolelta. Tämä näkymä ei paljoa vielä kertonut ja piirilevyä ei saanut nostettua ilman etupaneelin irrottamista.

Buffalo LinkStation Live 250Gt etupaneelin ruuvi pohjassa
Etupaneeli on kiinnitetty pohjasta löytyvällä ruuvilla.

Buffalo LinkStation Live 250Gt etupaneeli auki
Yläosasta etupaneeli on kiinni muovihakasessa.

Buffalo LinkStation Live 250Gt etupaneelin ledi ohjaukset
Piirilevyn ledien valo ohjataan kirkkailla muovisilla valotunneleilla oikeille paikoille etupaneelissa.

Etupaneelista löytyy virtapainike ja neljä valoa ilmoittamassa laitteen toiminnasta. Muovinen etupaneeli oli helppo irrottaa, kun alapuolelta avasi ruuvin ja käänsi paneelin irti yläreunassa olleesta hakasesta.

Buffalo LinkStation Live 250Gt etuvirtalevy
Kovalevy näkyy jo, mutta vielä täytyy purkamista jatkaa, jotta siihen pääsee käsiksi.

Buffalo LinkStation Live 250Gt virtakytkin piirilevyssä
Vasemmalla virtaliitin, jonka vieressä virtanappi.

Buffalo LinkStation Live 250Gt etupaneelin liitännät
Etupaneelin liitännät ohjauspiirilevyyn ja SATA-kovalevyyn.

Etupaneelin piirilevy oli kiinni SATA-kovalevyssä ja isommassa piirilevyssä, joka hoitaa koko laitteen ohjausta ja tomintoja. Vasemmassa reunassa oli virtalähteen piuha kiinni, jonka kautta SATA-kovalevy saa virtansa uudesta SATA-virtaliittimestä. Kovalevyssä on myös vanhemman mallinen virtaliitin yläkuvassa vasemmalla. Etupaneelin virtalevyn irrottamisen jälkeen pystyi irrottamaan isomman piirilevyn kovalevyn päältä.

Buffalo LinkStation Live 250Gt piirilevy pystyssä
Etupaneeli irti ja isompi piirilevy pystyssä. Kovalevy makaa kuvassa alimmaisena.

Buffalo LinkStation Live 250Gt piirilevy
Piirilevyn Marvell-prosessori.

Piirilevystä löytyi M-kirjaimella varustettu komponentti, jonka mallimerkinnän Google-haku kertoi, että se on Marvell 88F5-BEG1 Soc 500 MHz prosessori. Samainen prosessori löytyy legionhardware.comin tarkastelussa olleesta QNAP TS-109 verkkolevystä.

Buffalo LinkStation Live 250Gt kovalevyn kiinnitykset
Kovalevyn kiinnitysruuvit.

Nyt kun piirilevy oli poistettu kovalevyn edestä, pääsin ruuvaamaan auki kaksi ruuvia, jotka pitävät kovalevyn kiinni kehikossa. Kovalevyn kehikko on todella tiivis ja sitä ei pääse mitenkään täyttämään esimerkiksi äänenvaimennus materiaalilla. Ruuvien paikallekaan ei pääse asentamaan mitään vaimennusprikkoja, jotka vähentäisivät kovalevyn resonointia koteloon. Suurin osa LinkStationin aiheuttamasta äänestä johtuu juuri kovalevyn resonoidessa koteloon, josta resonointi välittyy pintaan, jonka päällä laite on. Paras tapa hiljentää LinkStation on laittaa se tukevalle resonoimattomalle alustalle tai laittaa pehmeämmät kumitassut laitteen pohjaan, jotka vaimentavat laitteen resonoinnin.

Buffalo LinkStation Live 250Gt WD kovalevy
Sisältä paljastui Western Digitalin SATA-kovalevy.

Buffalo LinkStation Live 250Gt WD kovalevy liitännät
Kovalevyn liitännät ovat normaalit SATA-liitännät. Vasemmalla myös vanha virtaliitäntä.

Kovalevy paljastui Western Digitalin Caviar SE WD2500JS SATA-kovalevyksi. Kyseinen malli on mukavan hiljainen LinkStationin sisällä, joten sen uskoisi käyvän myös hiljaisen tietokoneen kovalevyksi. Kovalevy pyörii 7200 kierrosta minuutissa ja siinä on 8MB välimuisti. Verkkokovalevyn nopeus voi kuitenkin olla pienempikin, koska 1Gb/s lähiverkon kapasiteetti pystytään täyttämään hitaammallakin kovalevyllä.

Buffalo LinkStation Live kehikko irti
Kehikko irti kotelosta.

Buffalo LinkStation Live virtalähde
Virtalähde ylhäältä päin kuvattuna.

Kovalevyn irrottamisen jälkeen muovikotelossa oli jäljellä enää kehikko, jossa kaikki osat olivat kiinni. Kehikko lähti yhden ruuvin irrottamisen jälkeen helposti irti tiiviistä muovikuorestaan. Virtalähteen komponentit ovat aika avoimesti kehikossa ja sen koko ei ole järin suuri. Tavoitteena oli selvittää myös tuulettimen merkki ja malli, joten vielä piti tehdä purkutöitä.

Buffalo LinkStation Live tuulettimen irroitus
Tuulettimen irrotus.

Buffalo LinkStation Live tuulettimen kiinnikeet
Tuulettimen kiinnikkeet irrotettuna.

Tuuletin oli kiinni rautakehikossa kahdella muovisella klipsillä, jotka piti irrottaa puukon avulla. Yllä olevassa kuvassa näkyy hyvin levikkeet, jotka aukesivat kun kiinnikeet olivat työnnetty pohjaan asti. Kun tapin otti puukon avulla irti kehikosta, takaosassa olevat levikkeet supistuivat ja koko kiinnikkeen pystyi vetämään ulos.

Buffalo LinkStation Live tuuletin
50 x 10 mm tuuletin irti kotelosta.

Kun tuulettimen klipsit olivat irrotettu, tuuletin tipahti saman tien kotelostaan irti. Nidec TA200DC model D34666 tuulettimelle löytyi jopa tuotetiedot, josta selvisi että 12V jännitteellä pyörivä tuuletin tuottaa vain 20db äänenvoimakkuuden ja ilmaa virtaa 7,5 CFM 3500 rpm kierrosnopeudella. Nämä tiedot varmistivat myös oman korvan tiedot, että tuuletin on erittäin hiljainen eikä ole äänekkäin osa LinkStationissa.

Buffalo LinkStation Live kokonaan purettuna
Kaikki osat ja purkamiseen käytetyt työkalut.

Tuulettimen irrottamisen jälkeen ei ollut enää tarvetta purkaa LinkStationia enempää ja totta puhuen enää ei ollut mitään purettavaakaan. Purkaminen oli suhteellisen helppoa ja onnistuisi varmasti keneltä tahansa, jos vain ruuvimeisseli pysyy kädessä ja muistaa mistä kohdista on ruuvit irrottanut. Kovalevyn vaihtamista varten ei tarvitse ihan näin pitkälle laitetta purkaa, joten sen vaihtaminen on hiukan helpompi operaatio ja täysin toteutettavissa. Siitä en osaa sanoa miten uusi kovalevy otetaan käyttöön LinkStationissa ja tarviiko se jotain erikoistoimenpiteitä.

Purkamisen jälkeen oli myös tarkoitus saada laite taas kasaan suunnilleen samanlaiseksi laatikoksi. Kasaaminen onnistuikin huomattavasti nopeammin, kun tiesi osien paikat ja järjestyksen, sekä sen miten ne lähtivät irti. Kasasin LinkStationin samassa järjestyksessä kun olin purkanutkin, mutta viimeisessä osassa tuli pieniä ongelmia kuten alla olevista kuvista ilmenee.

Buffalo LinkStation Live sivuseinä ei mene
Nyt tässä ei ihan kaikki täsmää.

Buffalo LinkStation Live sivuseinän piikki
Sisäpuolella oli pitkä piikki, joka esti sivuseinän liu’uttamisen paikoilleen.

Aloitin purkamisen ottamalla ensin sivuseinän irti ja silloin tarvitsin jonkin verran vääntelyä ja voimaa, jotta sain sen lähtemään irti. Kasausvaiheessa, kun yritin asettaa sivuseinää viimeisenä paikalleen, se ei tahtonutkaan mennä kiinni millään. Alakulmassa päätylevyn kiskot olivat tiellä ja sisällä oleva piikki esti sivuseinää liukumasta paikoilleen. Vasta tällöin tajusin, että etupaneeli pitää kiinnittää viimeisenä, jotta sivuseinän saa paikoilleen. Näin selvisi myös turhan voimankäytön syy, kun aloin alunperin purkamaan LinkStationia väärässä järjestyksessä. Onneksi mitään ei rikkoutunut heti purkamisen ensimetreillä.

Buffalo LinkStation Live toimii vielä
Vihreänä palavat valot ilmoittavat onnistuneesta purusta ja kasauksesta.

Muuten kasaus meni todella nopeasti ja nyt jäi enää jännitettäväksi, että toimiiko laite vielä ja löytyykö se Windowsin verkkoympäristössä. Virrat kiinni ja verkkopistoke kytkimeen ja laite käynnistyi normaalisti iloisten alkupiipitysten säestämänä. Windows Vistan verkkoyhteyksissä laite ei enää kuitenkaan löytynyt ja vanha levymappaus ei myöskään toiminut. Hetken pohdiskelun jälkeen selvisi, että LinkStation oli saanut Zyxelin DHCP-palvelimelta uuden verkko-osoitteen ja sen takia eivät vanhat IP-osoitteella tehdyt levymappaukset enää toimineet. Levymappauksen voisi tehdä myös laitteen nimellä, jolloin ne pitäisi toimia vaikka IP-osoite vaihtuisikin.

Vaikka projektilla ei ollut sen suurempaa tarkoitusta, kuin täyttää oma kiinnostuksen halu tietää mitä laitteen sisällä on, oli se kuitenkin hauska toteuttaa. Itselleni tällaiset pienet sulautetut järjestelmät eivät ole niin tuttuja, joten oli mielenkiintoista selvittää minkälaista elektroniikkaa laitteen sisällä oli ja miten se oli sijoitettu koteloon. Samalla selvisi myös muutama ylimääräinen nippelitieto, kuten kovalevyn ja tuulettimen valmistaja sekä malli, joita ei manuaalista voi lukea. Ehkä voisin jatkossa purkaa muitakin laitteita kaiken kansan nähtäväksi. Itseäni erilaisten laitteiden sisuskalut ja toimintaperiaatteet ainakin kiinnostavat.

Linkit

20 thoughts on “Buffalo LinkStation Live purettuna”

 1. Hei, hieno artikkeli. Luin alusta loppuun. Tuolla oli jossain pari typoa, yhdessä yksikirjain liikaa ja toisessa väärä muoto.

  Eivät kovin häiritseviä ole mutta en muista enää missä ne ovat. Voin etsiskellä tässä ne vielä.

 2. sulautetutjärjestelmät tulisi olla erikseen

  irroittamisen ja irroittanut ilman i:tä

  samantien erikseen

  irroitettu ilman i

  kiinnikeet on kiinnikkeet

  irroitus – irrotus

  väliimuisti – yhdellä i:llä

  Etupaaneelin – yhdellä a:lla

  tomintoja – i:llä

  vasemalla – kahdella v:llä

  Sivuseinän takaata – -//- takaa

  yhtedessä – yhteydessä

  Korjaa, jos haluat 🙂

 3. Kiitos oikolukemisesta 🙂 Korjasin nuo huomauttamasi kirjoitusvirheet. Se hyvä puoli tässä bloggaamisessa on, että voi kehittyä myös kirjoittajana. Tai ainakin toivottavasti kehittyy…

 4. Hyvä, en itsekään täydellisesti kirjoittele… 🙂

  Kannattaa muuten asentaa Firefoxiin soikon, joka kertoo virheistä ja antaa korjausvinkkejä, oppii paljon uusia asioita.

 5. Hyvä ja selkeä artikkeli!

  Itseänikin kiinnosti, koska tuli tuollainen 500 GB Linkstation live hommattua, kun onnetar ei suosinut minua arvonnassa.

  Selvittäisipä joku vielä, miksi tuolta levyltä ei dvd image tiedostojen katsominen xbox xbmc:llä toimi gigabit lanissa pätkimättä..

  Tiedä sitten sitä onko vika xboxissa vai tuossa levyssä (kahdella gigabit kytkimellä kokeiltu, kummallakin sama vika. Vanhalla 100 kytkimellä homma hoituu moitteettomasti.)

 6. @Tuomas

  Kiitos linkistä. Itsekkin törmäsin tuonne nas-central.comiin jossain vaiheessa. Täytyykin jatkossa tarkastaa mitä siellä on kirjoiteltu, jos vastaavia laitteita tulee testaukseen.

  @Harri Vihavainen

  Kiva että pidit artikkelista. Ihme että gigabit verkossa pätkii, jos toimii hitaammassa 100Mbit/s verkossa? Vika varmaan löytyy jostain verkkokortin/verkon asetuksista Full/Half-Dublex, pakettien koko, ym. Näitä vaan ei taida ihan heti päästä vaihtamaan LinkStationissa tai Xboxissa. Voisikohan vika olla myös kaapelissa, jos se ei olekaan gigabit verkkoon tarpeeksi laadukas?

 7. @Sami Laakkonen

  Tuossa Linkstationissa ei paljon pääse noita verkkokortin asetuksia rukkailemaan, eikä myöskään xboxissa. Kytkimenä toimii Linksys SLM2008, jossa on logiikkaa ja sen asetuksia olen säädellyt suuntaan jos toiseen, mutta ei auta.

  Taitaa olla niin että vanha xbox on auttamatta jäänyt kehityksen jalkoihin. Useammalla verkkokaapelilla kokeiltu (cat6 ja cat5e), mutta ei. Pätkii minkä pätkii.. Vanha 100 kytkin lojuu jaloissa, ei ole suuri homma vaihtaa kahden RJ45 paikkaa kytkimestä toiseen, kun DVD leffoja tulee katsottua..

  Muuten kyllä tyytyväinen tuohon Linkstationiin, kun sai vielä sen pois olohuoneesta niin on mukavampi katsella leffojakin kun ei tarvi oma kone hurista päällä jatkuvasti..

  Hieman hidas levy kyllä on, Jumbo framejenkin kanssa..
  Ehkä seuraavaksi voisi hankkia ReadyNAS NV+ kotelon 🙂

 8. Pingback: Kotimaiset tietokoneartikkelit tammikuussa | tekniikanihmelapsi.com

 9. “Kovalevy pyörii 7200 kierrosta minuutissa ja siinä on 8MB välimuisti. Verkkokovalevyn nopeus voi kuitenkin olla pienempikin, koska 1Gb/s lähiverkon kapasiteetti pystytään täyttämään hitaammallakin kovalevyllä.”

  Tuohon nyt semmoinen pikkukommentti, että yksittäisellä kovalevyllä ei gigabitin ethernetverkkoa jumiin saada. GbE:n kapasiteetti menee päälle sadan megatavun / sekuntti, joihin ei taida päästä lähellekkään muuten kuin nuo 10K rpm SCSI levyt.

 10. Kiitos kommentista Timo. Tätä täytyykin testata seuraavan kerran tarkemmin, kun saan jonkun verkkokovalevyn testiin ja uuden emon, jossa gigabitin verkkokortti.

  Buffalo LinkStation Minillä huomasin, että RAID-0 asetuksella 100Mb/s verkkossa dataa liikkui nopeammin kuin RAID-1 asetuksella. Eli tuossa LinkStation Mini tapauksessa nopeammasta RAID-0 asetuksesta oli hyötyä jo 100 Mb/s verkossa.

 11. Hyvä artikkeli.

  Joo onhan se ärsyttävää tuo resonointi. Välistä tuntui että Linkstation on lähdössä lentoon. Räminää hieman auttoi kun aloin pitämään laitetta lattialla ja ostin sen alle tavallisen kahden euron hiirimaton.

 12. Löysin netin syövereistä tämänkin ohjeen, kun itsellä oli tarvis vaihtaa yksi liven kovalevy. Hyvät ja selkeät ohjeet kiitos tekijälle siitä! 🙂

  Kommenttina:
  Pelkän levyn irrotuksen takia ei tarvitse muuten purkaa kuin muovikuoret irti kotelosta.
  Tämän jälkeen pinemmän piirilevyn alla näkyvät ruuvit aukaisemalla se lähtee kovalevyn ja kehikon takaosan kanssa liukumalla irti. (ruuvit näkyvät kuvassa: “Etupaneeli irti ja isompi piirilevy pystyssä…”)

  Resonointi kotelon kanssa kun on ongelma, niin ajattelin jotenkin tuohon kovalevyn kiinnitykseen toteuttaa vaimennuksen. Vaatinee kyllä ripustuksen udelleensuunnittelua… tilaahan sen isomman piirilevyn alla kyllä on vaimennukselle, juuri ilman tuota kehikon takaosa lirpaketta. Saa nähdä starttaako levy enää operaation jälkeen 😉

  btw. Oman Buffalon sisältä löytyi vakiokovalevynä:
  Samsung HD501LJ / JP1 REV.A

 13. Terve!
  Ottamatta kantaa verkon kuormitukseen,tuolla kovalevyn nopeudella on ratkaiseva merkitys,kun siirretään dataa link stationin usb-liittimien kautta lisä-kovalevyille,mitä voi liittää siihen 2 kappaletta.jos siirretään esim.200gt sisälevyltä ulkoiselle,ja samaan aikaan tuodaan uutta dataa verkosta tuo 7k rpm tuntuu myös varsin hitaalta.Itselläni tuo 500gt malli + 320gt ja 500gt ulkoiset levyt usb-liitännöissä.

 14. pasi peltonen

  Moi

  Hyvä juttu. Tee seuraavaksi buffalosta ohjeet kovalevyn vaihtoon (esim.miten alustaa levy XFS muotoon).
  Tai jos keinon tiedät niin laita s-postilla ohjeet.

  t. Pasi

 15. Hyvä juttu idea tuo kovalevyn vaihto, mutta itse en omista tuollaista Linkstationia. Sen ainoan kappaleen, jonka sain jaoin arvonnassa onnekkaalle lukijalle 😉

  Ehkä jossain vaiheessa saan myös omaan käyttöön linkstationin, niin voin katsoa tuota kovalevyn vaihtoa.

 16. Erittäin mielenkiintoinen ja hyvin dokumentoitu artikkeli. Itselläni vastaavanlaisia “tutustumismatkoja” eri laitteiden sisuksiin, mutta dokumentointi jää valitettavasti usein tekemättä kokonaan. Lisää samanlaista, kiitos!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *