Warner siirtyi Blu-rayn puolelle, poistuuko HD DVD kokonaan?

HD DVD logo

Juuri kun 2008 CES messut ovat alkamassa Warner ilmoitti eilen, että se siirtyy julkaisemaan pelkästään Blu-ray elokuvia eikä tue enää HD DVD -formaattia. Warner oli ainoa isompi elokuvayhtiö, joka ei ollut vielä päättänyt puoltansa ja tämä saattaa merkitä formaattisodan loppua. HD DVD -formaattia tukee enää isoista elokuvayhtiöistä vain Universal ja Paramount.

Kuluttajien kannalta tämä on hieno uutinen, koska kahden teräväpiirtoformaatin markkinoilla oleminen on vain viivyttänyt kuluttajien siirtymistä teräväpiirtoelokuviin. Itse olin enemmän HD DVD:n kannalla halvempien soittimien takia. Kahden formaatin välinen kilpailu on nopeasti laskenut soittimien hintoja ja varsinkin Toshiba on tuonut edullisia HD DVD -soittimia markkinoille. Toisaalta jos volyymit lähtevät nyt kasvuun mahdollisen yhden formaatin myötä, niin soittimet halpenevat varmasti nopeasti.

HD DVD leirissä ollaan varmasti hätää kärsimässä ja he ovatkin engadget HD:n mukaan peruuttaneet lehdistötilaisuutensa 2008 CES messuilla. Mielenkiintoista on myös nähdä miten Microsoft reagoi tähän tilanteeseen. Bill Gates:n on tarkoitus ilmoittaa joku suuri uutinen liittyen Xbox 360 konsoliin. Stuff.tv spekuloi, että tuleeko X360:stä ‘Ultimate’-versio sisäisellä HD DVD -asemalla, Full HD 1080p videoulostulolla, WLAN-verkkokortilla, 320GB kovalevyllä ja erittäin hiljaisella tuulettimella varustettuna. Gamespotissa on kuitenkin hyvin todettu, että Microsoftilla ei ole koskaan ollut aikomusta laittaa HD DVD -asemaa X360:een. Microsoft on halunnut aina antaa mahdollisuuden kuluttajan valita haluaako hän ostaa HD-soitinta vai ei.

Spekulaatioissa on myös ollut, että Microsoft lisensioisi Xbox 360 tekniikkansa muille käyttöön, jolloin esimerkiksi Toshiba voisi tehdä oman multimedialaitteensa jossa on Xbox 360 ja HD DVD -asema samassa laitteessa. Isoin uutinen olisi, että Xbox 360:een tulee saataville ulkoinen Blu-ray-asema, mutta sitä tuskin tapahtuu aivan lähiaikoina. X360:llä olisi nyt hyvä asema julkistaa oma teräväpiirto IPTV-palvelu, josta käyttäjät saisivat netin kautta kaikki teräväpiirto materiaalinsa. Näin ei tarvitsisi välittää yhdestäkään teräväpiirtoformaatista ja niiden medioista.

Afterdawn.com:n vuoden 2007 katsauksen kautta opin juuri, että tietokoneella voi tallentaa HD-videoita normaalille DVD-levylle ja soittaa sitä HD DVD -soittimessa. Uudet videoeditointiohjelmatkin tukevat jo tätä ominaisuutta. Tällä tavalla kuluttajat voisivat arkistoida helposti ja varsinkin halvalla omat HD-kotivideonsa DVD-levyille. Myös Blu-ray:lla on vastaavaa tekniikkaa, mutta editointi ohjelmissa sille ei näyttänyt olevan vielä tukea. Täytyykin tutkia enemmän jatkossa tuota Blu-rayn mahdollisuutta polttaa HD-videot DVD:lle.

Meinasin juuri tehdä blogissa omat osiot HD DVD:lle ja Blu-ray:lle, mutta tämä muuttaa kyllä ne suunnitelmat. Tällä hetkellä voi hyvin suositella Blu-ray soittimen ostamista ja unohtaa toistaiseksi HD DVD -soittimet kauppaan, vaikka ne kovin halpoja tällä hetkellä ovatkin. PS3 tuntuu tällä hetkellä taas astetta paremmalta hankinnalta, Blu-ray-asemansa takia.

Lisää aiheesta kuullaan varmasti kun 2008 CES messut käynnistyvät maanantaina. Itse seuraan mielenkiinnolla kuinka asiat etenevät lähiaikoina Blu-rayn ja HD DVD:n formaattisodassa. Näillä tiedoilla formaattisodan voi mielestäni viheltää poikki vai mitä mieltä olette asiasta?

Linkit

22 thoughts on “Warner siirtyi Blu-rayn puolelle, poistuuko HD DVD kokonaan?”

 1. Löysinpä tiedon Wikipediasta. Itse tosin pärjäilen vielä tavallisilla DVD-soittimilla. Katsoo vielä, koska ostan uuden ja Blue-ray- vaiko HD DVD-soittimen.

 2. Mikäs tämä Blue Ray nyt olikaan?

  Tuo oli hyvä kysymys. Suurin osa kuluttajista tuskin edes tietää vielä tässä vaiheessa mikä on HD Ready, Full HD, HD DVD tai Blu-ray. Itse sitä ei tule aina ajatelleeksi, että kaikki eivät vielä tiedä näiden uusien teräväpiirtoformaattien etuja ja eroja. Tämä formaattisota on myös hyvin edesauttanut kuluttajien epätietoisuutta.

  Lyhennetään tämä yksinkertaisesti näin:

  – Jos haluat nauttia teräväpiirtoelokuvista, sinulla täytyy olla HD Ready merkinnällä varustettu taulutelevisio. Kuvaputkella teräväpiirto elokuvista ei saa parempaa kuvaa irti. Paras vaihtoehto on Full HD 1080p merkinällä taulutelevisio.

  – Nykyiset DVD-elokuvat saadaan näyttämään paremmilta taulutelevisiossa, kun hankitaan skaalaava DVD-soitin.

  – Uusista teräväpiirtoelokuvista pääsee nauttimaan, kun hankkii joko Blu-ray tai HD DVD -soittimen. PS3 on yleisin Blu-ray elokuvia toistava soitin.

  – Teräväpiirtoa varten soitin täytyy kytkeä taulutelevisioon joko komponentti-piuhalla tai täysin digitaalisella HDMI:llä. Myös digitaalinen DVI-liitin käy, mutta siinä ei siirry ääniraita, kuten HDMI:ssä.

  Nyt kun Blu-ray on ehkä jäämässä ainoaksi teräväpiirto formaatiksi, ei kuluttajien tarvitse miettiä minkälaista soitinta pitäisi hankkia. Asetelma on sama kuin joskus aikoinaan Beta/VHS kasettien aikaan, jolloin Sonyn Beta-järjestelmä hävisi kilpailun. Nyt näyttää siis käyvän toisinpäin että Sonyn Blu-ray formaatti tulee olemaan se ainoa.

  Lisää tällaisia kysymyksiä saa laittaa tulemaan, niin saadaan kaikki tietoiseksi mitä uusilla teräväpiirtolaitteilla ja -elokuvilla saavutetaan. Sen takia aloin itsekkin niitä opiskelemaan tämän blogin välityksellä ja toivottavasti myös muut oppivat jotain siinä sivussa.

 3. Puhuit Microsoftin IPTV-palvelusta. Se on olemassa jo:
  http://www.microsoftmediaroom.com – ja on jossain määrin yhteensopiva Xbox 360:n kanssa. Käytössä se on muutamalla operaattorilla euroopassa, mm. Deutsche Telekom ja SwissCom.

  Pääosin sitä käytetään erillisellä päätelaitteella, mutta Microsoft on luvannut, että Xboxista tulee yhteensopiva järjestelmän kanssa. ko. IPTV tarjoaa ainakin saksassa teräväpiirtotelevisiota ja tilauselokuvia teräväpiirtona.

 4. Kiitos. TV:ni on Panasonic TX32LED7F, jossa on HDMI ja se on HD Ready. Eli tulvaisuutta ajatellen, olen tuhlannut rahani käypään vehkeeseen. Maksoi 750 euroa ja on kyllä varsin laadukas TV.

  Paraneeko kuvanlaatu, jos liitän Philips DVP3142 soittimen (EI MIKÄÄN HD) vaan perus härpäke, jos liitän sen Scartin sijasta YPBPR:llä? Omasta tiedostani paranee, koska silloin kuva siirretään sen YPBPR:n kautta ja ääni eri kanavaa pitkin. Minulla sekin on liitettynä Philipsin laadukkaaseen wOOx bassoelementeillä varustettuun stereosarjaan ja bassoja on aivan tarpeeksi ja ne ovat sitä paitsi bassoja!

  Sitä en ole löytänyt, että mistä noita perhanan Ypbpr kaapeleita saa? Biltema ei ainakaan myy sellaisia kun kuvastoa selailin. Vai onko perus-scartin tuoma kuvanlaatu DVD-käytössä tarpeeksi hyvä?

 5. @Martti

  Kiitos linkistä. En ollutkaan tuolla aikaisemmin käynyt. Juuri tuosta on ollut spekulointia, että Microsoft laajentaisi tuota palvelua Xbox 360:lle.

  @hpguru

  Tuo Philipsin soitin ei ole niin sanotusti skaalaava ja skaalaus tapahtuu taulutelevision omalla skaalaimella. Siitä en osaa sanoa kuinka hyvä tuon television skaalaus on. Skaalaava DVD-soitin tekee skaalauksen television puolesta teräväpiirtoformaattiin, jolloin televisio ei tarvitse tuota työtä tehdä. Yleensä nämä skaalaavat DVD-soittimet tuottavat parempaa jälkeä kuin television omat skaalaimet.

  Koitin vähän selvittää tuota komponentti liitännän kautta tulevaa Progressive Scan -videolähtöä ja ainakin wikipedian mukaan sen pitäisi parantaa kuvanlaatua myös sinun tapauksessasi. Tässä linkki artikkeliin:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Progressive_scan

  Lyhyesti sanottuna Progressive Scan parantaa kuvan tarkkuutta ja nopeuttaa kuvan käsittelyä, kun kuvaa ei jouduta enää muuntamaan niin paljon televisiossa. Ymmärtääkseni taulutelevisiossa kuva toistetaan aina progressive muodossa, jossa koko kuva piirretään kerralla (progressive), eikä kuten putkitelevisioissa joka toinen juova kerrallaan (interlaced).

  Tuollaisia komponentti-videokaapeleita (YPbPr) saa ihan tavallisista kodinkoneliikkeistä. Piuhan molemmissa päissä on kolme RCA-liitintä punainen/sininen/vihreä. Biltemasta löytyy kategoriasta Tekniikka – kotiteatterikaapelit – nimellä RGB – RGB 1.5m ja hinta on 10,90€.

  Itse en ole kokeillut kuinka paljon kuva paranee tavallisesta SCART-liitännästä tuolla komponenttikaapelilla. Omassa käytössä oleva Oppo Digital DV971H ainakin parantaa DVD:n kuvanlaatua huomattavasti, kun sen skaalaa DVD elokuvat 720p resoluutioon ja vie kuvan HDMI:llä Panasonicin TH-42PV60 HD Ready plasma taulutelevisiooon.

  Suosittelen kuitenkin kokeilemaan josko kuva sinullakin paranisi tuolla komponenttikaapelilla. Itse ainakin kokeilen aina tällaisia pieniä kikkoja joilla kuvaa voisi parantaa.

 6. Tässä vielä pari linkkiä suomenkieliseen wikipediaan, jossa on hyvät esimerkit lomitetusta ja lomittamattomasta kuvasta.

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Lomitettu_kuva
  (interlaced = lomitettu)

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Progressiivinen_kuva
  (progressive = lomittamaton)

  @hpguru
  Sinun televisiosi siis tukee tuota progressive scan kuvaa ja DVD soittimessasi sitä kutsutaan P-Scan nimellä ja se löytyy kohdasta Video / Video Out / P-Scan.

  http://www.p4c.philips.com/files/d/dvp3142_12/dvp3142_12_dfu_fin.pdf

  Phiuh… Tulipahan taas itsekkin otettua vähän selvää ja päivitettyä tiedot näistä kuvan lomituksista 🙂

 7. wow.. kommenteissanne on jo niin paljon uutta tietoa HD:sta että huh!
  Itselläni kanssa vähän ollut hukassa koko HD homma mutta nyt tietää sitäkin enemmän! Tai ainakin tarpeellisen! 😉

  Mulla on “vanha” Sonyn 32″ putki-TV ja tarkoituksena on hankkia HD-ready littu-tv ihan senkin takia kun uudessa kannettavassani on HDMI-liitin niin voisi ihan tämän kautta katsoa TV:stä ladattuja / DVD leffoja.

  Kiinnostaisi kyllä tietää että mitä siinä sitten _vähintään_ pitäisi olla siinä teeveessä? Tietty HDMI-liitin, 1080p HD? jotain muuta kenties? =)

  Dankke!

 8. HD-Readyn ja FullHD:n eroja ei huomaa alle 40″ taulutelevisioissa. Joten jos ostat esim. 32″ tuumaisen taulutelevision, riittää mainiosti HD-Ready.

  Jos taas ostat yli 40″ voi FullHD:stä olla jo hyötyäkin. Käytännössä näiden eroja FullHD:n hyväksi ei huomaa kovin helposti samalta etäisyydeltä. Täydentäkää sitten, jos meni joku väärin. 🙂

 9. olen kyllä itse liputtanut BlueRayn puolesta koko ajan ja olen näistä uusista käänteistä varsin hyvilläni. Ainakin itse koen, että em. tekniikan ollessa ratkaisuna hieman kehittyneempi (perustuessaan siniseen laseriin) kuin HD DVD se olisi tavallaan kerralla vähän suurempi askel oikeaan suuntaan seuraavan sukupolven teräväpiirrossa.

 10. Itse asiassa hd-dvd soittimetkin käyttävät nykyään sinistä laaseria punaisen sijaan. Alunperin he tosin aikoivat käyttää punaista, mutta jossain välissä siirtyivät käyttämään sinistä kilpaillakseen paremmin blurayn kanssa.

  Tällä hetkellä ero ilmeisesti on vain siinä että bluray-levyille mahtuu enemmän dataa, mutta ovat hintavampia. Toisaalta isommalle levylle mahtuu varmasti enemmän extroja sun muuta materiaalia ja levyjä mahdollisesti joutuu käyttämään vähemmän.

  Esim. BluRaylla julkaistu Kingdom of Heavenin erikoispitkä versio täyttää jopa BluRay-levyn, eikä sillä ole yhtään extroja. HD-DVD joutuisi pistämään koko leffan mahdollisesti kahdelle levylle säilyttääkseen 1080p resoluution.

  http://www.cdfreaks.com/reviews/Blu-ray-vs_-HD-DVD/Differences.html

 11. Kyllä Blu-rayn suurempi kapasiteetti tulee varmasti tarpeeseen. HD DVD:llä taitaa olla vain paremmat ja toimivammat interaktiiviset ominaisuudet kuin Blu-ray:lla tällä hetkellä? Vähän myös epäilyttää, kun Sony saa kerrankin yksinvallan videoformaatista?

  Olisi kiinnostavaa tietää miten jälleenmyyjät tämän uutisen jälkeen myyvät HD DVD -soittimia? Varmaan kiire saada kaikki soittimet ulos kaupoista ennen kuin kaikki kuluttajat huomaavat että HD DVD elokuvien julkaisut kutistuvat vain muutamaan studioon, kunnes häviävät kokonaan. Gigantissa ja saman konsernin Markantalossa varmaan kiire saada 249€ Toshiban HD-E1 soittimet kaupaksi 😉

 12. Nyt sain jotain näkymään, eli liitin YPBPR oikein molempiin laitteisiin, DVD:stä Prog Scan ja TV:stä lähteen katselu Component -valinnalla. Scart ei ole liitetty kumpaankaan. Kuva näkyy oudosti, väriä ei esim. ole.

 13. Hohhoijaa. Liitin yhden osan YPBPR kaapelista DVD-laitteessa väärään liittimeen, eipä ihme, ettei ole näkynyt. Nyt on väri ja kuva on paljon tarkempaa.

  Kiitos Sami avustasi!! 🙂

 14. Hyvä juttu, että sait toimimaan tuolla komponenttikaapelilla! Tosiaan kuva ei voi tulla kuin yhdestä kaapelista kerrallaan televisioon. DVD-soittimen asetuksista pitääkin valita mikä videoulostulo on kulloinkin käytössä.

  Hyvä kuulla että kuvakin parani. Voi siis suositella muillekin, joilla on DVD-soittimessa sama progressiivinen videolähtö komponenttikaapelin (YPbPr) kautta.

 15. Pingback: Xbox 360 -konsolin ensikokemukset | tekniikanihmelapsi.com

 16. Pingback: Toshiba lopettelemassa HD DVD -tuotantoa - formaattisota ohi | tekniikanihmelapsi.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *