Mitä tehdä kun nettiyhteys menee poikki

Modeemipiuha irti

Nettiyhteydet ovat nykypäivänä erittäin luotettavia. Sen huomaa kun oma yhteys jostain syystä katkeaa, eikä enää muista miten ADSL-modeemin asetukset pitikään asettaa, koska niiden viimekertaisesta säätämisestä on kulunut liian kauan. Eilen nuorimmaiseni otti ohimennen konttausreissullaan ADSL-modeemin puhelinpistokeen irti seinästä ja katkaisi nettiyhteyteni päiväksi. Silloin viimeistään huomaa kuinka riippuvaiseksi netistä on tullut, kun ei pääsekään sinne kokonaiseen vuorokauteen. Netin käytöstä on tullut niin arkipäivää, ettei sitä ilman osaa olla.

Vaikka kytkin irronneen puhlinkaapelin heti takaisin seinään, ei nettiyhteys kuitenkaan palautunut. ADSL-linjan valo vilkkui muutaman kerran Zyxel 660HW-61 ADSL-reitittimessä ja sammui muutaman sekunin palamisen jälkeen. Ensin ajattelin, että modeemin WAN-asetukset olivat varmaan menneet sekaisin yhtäkkisestä puhelinkaapelin irroittamisesta. Eilisen ja tämän päivän vapaa-aika kului mukavasti, kun yritin resetoida ADSL-modeemia, vaihtaa WAN-asetuksia ja lopulta palauttaa tehdasasetukset, mutta mikään ei auttanut ADSL-linjan pätkimiseen.

Zyxel 660HW-61 toiminnassa
Zyxel 660HW-61 ADSL-modeemi toiminnassa.

Modeemin diagnostiikasta ja ADSL-linjan statistiikkasivuilta näin, että modeemi ei saanut IP-osoitteita palveluntarjoajalta Saunalahdelta. Linja oli päällä noin viisi sekunttia, jonka jälkeen se katkesi ja muutaman sekunnin päästä yritti uudestaan noutaa IP-osoitetta. Tukipuhelu Saunalahteen varmisti linjan olevan kunnossa. Ystävällinen asiakastukihenkilö kertoi 8/1MB ADSL-yhteyteni asetukset, joita minulla ei ollut missään tallessa. Tämän jälkeen otan kyllä varmasti kuvaruutukopion ADSL-modeemin asetuksista omalle koneelle. Siitä voin tarkistaa ne seuraavan kerran, kun nettiyhteys on poikki, ennen kuin soitan tukeen. Tuesta pyydettiin myös resetoimaan Zyxel tehdasasetuksiin ja kokeilemaan toisella kaapelilla sekä pistokkeella, jos mahdollista.

Nuorimmaiseni piuhanirrotuskeikan jälkeen netti oli kyllä mennyt poikki, mutta itselleni ei tullut mieleenkään, että piuha olisi voinut mennä rikki. Tällaisia vikatapauksia varten olen säilyttänyt vanhan TeleWell TW-EA701B ADSL-modeemin. Sillä voin testata modeemin rikkoutumiset ennen kuin kutsun asentajan paikanpäälle tai ostan uutta langatonta ADSL-modeemia. Tällä kertaa minun ei tarvinnut asentaa varamodeemia kiinni, vaan pelkkä piuhan vaihtaminen varalaatikosta riitti. Asiakastukihenkilö Saunalahdella oli siis ratkaissut nettiyhteysongelmani, kun kehoitti kokeilemaan toista piuhaa. Aikaisemmin en ole koskaan rikkonut yhtään puhelinkaapelia, mutta nähtävästi sekin onnistuu alle vuoden ikäiseltä pikkuasentajalta.

2 thoughts on “Mitä tehdä kun nettiyhteys menee poikki”

  1. No huh, onneksi kaapelin asetukset pysyvät vaikka johdot irtoaisivat. On näet RJ45 piuhasta se pieni lukkoklipsi poikki eikä tarvitse kovin kummoista kosketusta että se tipahtaa paikaltaan ja tuo tenava temuaa meilläkin sen aika usein irti. Samalla johdolla meny jo monta vuotta mutta eihän sitä muista uuttakaan ostaa.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *