Artikkeli: Logitech Squeezebox ja SlimServer-ohjelma

Squeezebox front

Aikaisemmassa kirjoituksessa testasin pelkästään Squeezebox laitetta ilman tietokonetta ja kuuntelin nettiradioita, jotka löytyivät suoraan SqueezeNetworkin kautta. Nyt vihdoinkin asensin SlimServer-ohjelman koneelle ja testasin musiikin kuuntelua tietokoneelta. Tarkemmin tutkittuna pikkuinen Squeezebox näyttää olevan todella loistava musiikin mediatoistin.

SlimServer

SlimServer home page
SlimServer kotisivu. Vasemmalla palvelimen asetukset ja oikealla ohjataan SqueezeBox-laitetta selaimesta käsin.

SlimServer on ohjelmisto, joka asennetaan tietokoneelle ja jonka kautta musiikkitiedostot välitetään Squeezebox:lle. Ohjelman voi hakea kuka tahansa Slimdevices.com:n nettisivuilta ja kokeilla ohjelman käyttöä ilman Squeezeboxia. Näin pystyy kätevästi testaamaan ohjelman käyttöä ennen kuin hankkii itse laitetta. Myöhemmin kerron enemmän SoftSqueeze-ohjelmasta, jolla myös Squeezebox-laitetta voi “testata” ilman ostamista.

Ohjelmaa käytetään selainpohjaisella käyttöliittymällä ja SlimServer asentaa koneelle muutaman palvelun, jotka käynnistyvät automaattisesti koneen käynnistyessä. SlimServer ohjelmisto löytyy omalta koneelta osoitteesta http://localhost:9000, joten jonkinlainen web-palvelin koneelle asentuu. Kun katsoo myös palvelut (services) ohjauspaneelista, niin siellä löytyy myös SlimServerMySQL. Todennäköisesti SlimServer säilyttää musiikkikirjaston tiedot omassa MySQL serverissään. Vaikka koneelle asentuukin näitä palveluita, ei SlimServerin laitteistovaatimukset ole kovinkaan kummoiset.

Windows XP/2000/NT: 733 MHz Pentium, 256MB RAM, ethernet or
wireless network, and 20MB hard disk space for SlimServer

Tähän tarkoitukseen sopisi siis loistavasti joku vanha kone pelkästään musiikki serveriksi. Samalla koneeseen voisi laittaa muutamankin ison kovalevyn ja tehdä siitä kotiverkon levypalvelimen. SlimServer ohjelmiston voi asentaa myös lukuisille muille käyttöjärjestelmille kuten Linux, Mac OS X, BSD ja Solaris.

Tietokone, jossa SlimServer pyörii, toimii Squeezeboxin palvelimena, johon laitteella otetaan yhteys. SlimServer-ohjelmasta löytyy kattavat säädöt palvelimen hallintaan. Yhden illan aikana en edes ehtinyt kaikkiin mahdollisuuksiin tutustua, kun niitä oli niin paljon. Nettikäyttöliittymän kautta voi myös tehdä kaikki säädöt Squeezebox-laitteeseen, joka helpottaa huomattavasti käyttöä, kun kaikkia asetuksia ei tarvitse tehdä kaukosäätimellä laitteen omien valikoiden kautta. Selaimessa toimivaa käyttöliittymää voi käyttää myös toisesta tietokoneesta tai muusta samassa verkossa olevasta laitteesta, kuten vaikka kännykästä WLAN-yhteydellä ja sen omalla selaimella.

Musiikin lisääminen SlimServeriin

Asennuksen jälkeen Squeezebox otti mukisematta yhteyttä SlimServeriin ja pystyin valitsemaan musiikkia mm. albumin, genren ja kansioiden mukaan. Ensin ihmettelin, että mistä kansiosta SlimServer hakee musiikin ja en löytänyt mitään paikkaa mistä voisin lisätä kansioita joista musiikkia haettaisiin. Aina en jaksa kahlata manuaaleja läpi, joten käytin hyväkseni slimdevices sivuilta löytyvää FAQ:ia. Muutenkin tukisivustot foorumeineen ovat todella kattavat tälle laitteelle, joten loppukäyttäjän tuki on loistavasti hoidettu. Kunhan vain englanti taipuu edes jotenkin.

SlimServer Basic Settings page
Server Settings-sivulla voi määritellä kansion, josta SlimServer etsii musiikkia.

Musiikkia haetaan yhdestä kansiosta, jonka voi valita SlimServerin asetuksissa. Soittolistoille on oma kansio, jos niitä haluaa säilyttää omassa kansiossa. Oletuksena SlimServer oli valinnut Windows Vistan profiilini musiikki-kansion. FAQ:n mukaan kansioon voi laittaa pikakuvakkeita toisista kansioista, jos ei halua säilyttää kaikkia musiikkitiedostoja yhdessä kansiossa.

Innostuneena kokeilin heti miten Buffalon Linkstation Live toimisi musiikin varastopaikkana ja tein pikakuvakkeen verkkolevyltä, jonka olin mapannut LinkStationista koneelleni. SlimServer-ohjelma ei kuitenkaan löytänyt verkkolevyltä otetusta kansion pikakuvakkeesta yhtään mp3-tiedostoa useista yrityksistä huolimatta. Lopulta tulin siihen johtopäätökseen, että mukaan halutut kansiot pitää sijaita koneen omalla kovalevyllä ja verkkolevyltä mapatut asemat eivät toimi. FAQ:n kautta löysin kuitenkin monimutkaiset ohjeet, kuinka Buffalo LinkStationiin voidaan asentaa oma SlimServer-ohjelmisto. LinkStation sisällä pyörii Linux, joten ohjelmien asentaminen onnistuu siihen Linux taitajilta. Itselläni ei Linuxista ole pahemmin kokemusta, joten tässä vaiheessa en lähtenyt asennusta kokeilemaan.

Kun mp3-tiedostoja sisältävät kansiot ovat SlimServerin kanssa samalla koneella olevilla kovalevyillä, musiikin lisääminen onnistuu näppärästi pikakuvakkeilla tai kopioimalla kansiot suoraan siihen kansioon, jota ohjelma tarkkailee. Musiikkia voi lisätä myös suoraan iTunes:n musiikkikirjastosta ja soittolistoista.

Pelit, podcastit ja RSS-syötteet

Musiikin ja nettiradioiden lisäksi laitteella voi harrastaaa kaikenlaista pikkukivaa. Squeezeboxiin on saatavina paljon erilaisia pluginejä eli lisäosia. Niitä voi tehdä kuka tahansa ja ohjeissa on monta sivua komentorivien käytöstä ja näytönohjauksesta sekä muuta dokumentointia, johon voisi paneutua moneksi illaksi. Paketista otettuna oma testilaitteeni sisälsi SlimTris-pelin, joka on tetris peli sivuittain putoavilla palikoilla. Näyttöön voi myös hakea minkä tahansa sivuston RSS-syötteen. Pelaaminen ja RSS-syötteet ovat lähinnä mukavia lisäominaisuuksia, koska pienessä näytössä loppuvat pikselit kesken aika nopeasti.

SlimTris game
SlimTris peliä voi hyvin pelata kaukosäätimellä. Peli vaan on liian helppo, koska palikoidentippumisnopeus ei kasva ollenkaan pelin edetessä.

Podcastien kuunteleminen onnistuu myös muutaman palvelun kautta suoraan tehdasasetuksilla. Niiden, kuin myös nettiradionkin, kuuntelussa on vain yksi pieni ongelma. Ohjelman kuuntelua ei voi laittaa paussille, vaan aina kun lähetyksen pysäyttää, se täytyy kuunnella uudestaan alusta. Helpointa onkin hakea podcastit suoraan omalle koneelle mp3-tiedostona ja kuunnella koneen kautta Squeezeboxilla.

SoftSqueeze

SoftSqueeze Home
SoftSqueeze-ohjelmalla voi harjoitella Squeezeboxin käyttöä.

Alussa mainitsin että Squeezeboxia voi testata myös ennen itse laitteen ostoa. Koska SlimServer-ohjelma on kenen tahansa asennettavissa, voi kuka tahansa käyttää sieltä löytyvää SoftSqueeze-ohjelmaa. Se käynnistää Squeezeboxin näköisen ohjelman kaukosäätimineen ruudullesi. Sitä voit käyttää aivan samalla tavalla kuin käyttäisit Squeezeboxia sen omalla kaukosäätimellä. Valikot ja kaukosäätimen toimonnot ovat täsmälleen samat kuin itse laitteessa.

SoftSqueeze Remote
SoftSqueeze-ohjelmassa käytettävä kaukosäädin on täysin sama kuin Squeezebox laitteen mukana tuleva.

Tämä ominaisuus on mielestäni loistava lisä SlimServer ohjelmistossa. Näin itse laitteen opiskelukin on helppoa, kun kaukosäädintä ja Squeezeboxin valikoita voi opiskella kätevästi hiirellä klikkailemalla. Samalla voi säätää SlimServerin asetukset kuntoon ja etsiä tarvittavat musiikkikansiot ja asentaa muut lisäominaisuudet.

SoftSqueeze Transporter
Transporter-laitteessa on sentään ohjausnapit itse laitteessa. Squeezeboxin ohjaaminen onnistuu ainoastaan kaukosäätimellä tai selaimella SlimServeriltä.

SoftSqueezen kautta voi testata myös Transporteria ja sen käyttöliittymää. Myös muita ulkoasuja on asetuksissa tarjolla. Valikot ovat kuitenkin SoftSqueezissa Tranporter-laitteesta, joten sieltä löytyy ylimääräinen Digital Inputs-valikko, jossa voi säätää Transporterin äänituloja. Äänen sisääntulojahan ei Squeezeboxissa ole. Itse ihastuin SoftSqueezin käyttöliittymään niin paljon, että uppouduin pitkäksi aikaa SHOUTcast-palvelun nettiradioiden selaamiseen.

SlimServerin ja SoftSqueezin kokeileminen omalla koneella on todella suositeltavaa kaikille, jotka ovat laitteesta vähänkään kiinnostuneita ja harkitsevat sen ostamista. Näiden avulla pystyy virtuaalisesti kokeilemaan omat käyttötarpeensa sekä koneen tehovaatimuksen heikommilla koneilla ennen ostopäätöstä. Itse oletin aluksi musiikin kuuntelun olevan pala kakkua verkkolevyltä, mutta SlimServerin testaus toi esille aikaisemmin mainitut ongelmat. Ongelman olisin voinut testata ja todeta ilman koko Squeezebox-laitetta.

Yhteenveto

En ollut aikaisemmin kokeillut erillistä laitetta, jolla on tarkoitus tuoda musiikki tietokoneelta ja netistä helposti olohuoneeseen. Paikkaan, jossa yleensä tietokonetta ei ole ja musiikin lähteenä toimivat ainoastaan FM-radio ja CD-soitin. Ennakko-odotukset laitteesta eivät siis olleet suuret. Muutaman viikon aikana, jolloin ehdin laitetta aktiivisemmin testailemaan, tuli hyvin selväksi miksi tällaisia laitteita tehdään ja miksi ne voivat maksaa näinkin paljon. Enakkoon minusta tuntui, että 300 euron arvoinen pelkästään musiikin kuunteluun tarkoitettu laite, on aivan turha ja liian kallis investointi. Testien jälkeen olen aivan toista mieltä.

Toisena vaihtoehtona tällaiselle laitteelle näen jonkinlaisen HTPC-koneen, PS3:n tai Xbox 360:n, joilla musiikkia voidaan välittää tietokoneelta verkon yli. Tietysti tuollaisessa koneessa mahdollisuudet ovat aivan toista luokkaa, kun koneella pystyy tekemään muutakin kuin vain kuuntelemaan musiikkia. Mutta juuri musiikin kuunteluun Squeezebox on aivan omaa luokaansa. Kone käynnistyy todella nopeasti muutamassa kymmenessä sekunnissa ja käyttö on nopeaa sekä suoraviivaista loistavan käyttöliittymän ansiosta. Kone toimii hyvin langattoman verkon yli, hyvät liitännät ja muutamat lisäominaisuudet, kuten WLAN-tukiasema, podcastit, RSS-syötteet ja kolmansienosapuolien pluginit nostavat laitteen käyttöominaisuuksia entisestään.

Häviöttömästi pakattu musiikki kuuluu myös laitteen ominaisuuksiin ja FLAC-tiedostojen laatua haluaisinkin testata tämän laitteen kanssa. mp3-tiedostojen kanssa pelaillessa huomasin, että kappaleiden ID3-tagit täytyy olla kunnossa, koska käyttöliittymässä selataan kappaleita niiden avulla. Onneksi selailu onnistuu myös kansioiden mukaan, jos on edes kansioinnin tehnyt kunnolla koneellaan. Tämä laite todellakin innostaa siirtämään kaikki omat CD-levyt pakattuina koneelle, koska niiden kuuntelu omassa olohuoneessa on niin paljon kätevämpää Squeezeboxilla, kuin CD-levyiltä. Saman toistamisen helppouden olen kokenut tallentavan digiboxin myötä, kun en enää jaksaisi edes DVD-levyjä syöttää DVD-soittimeen. Täytyisi varmaan rakentaa samanlainen verkkolevyjärjestelmä DVD-elokuville kuin on Star Trek kotiteatterissa.

Laadukas viimeistely laitteen kotelossa ja liitännöissä tuovat myös hifistyneen asenteen Squeezeboxille. Suurempia vikoja laitteesta ei löytynyt, mutta ainahan sitä voisi toivoa enemmän. DLNA-verkkolevyjen tuki pitäisi saada laitteeseen mukaan, niin silloin myös Buffalon LinkStation Livestä, kuten muistakin DLNA-yhteensopivista verkkotuotteista, voisi streamata musiikkia suoraan Squeezeboxille ilman SlimServer-ohjelmaa. Toinen vähemmän tärkeä lisä voisi olla ulkoisen näytön liittäminen Squeezeboxiin, koska pienestä näytöstä ei suurinta tekstiäkään näe aivan mahdottoman pitkälle. Olisi hienoa, kun kappaleiden tiedot voisi viedä vaikka taulutelevisioon, josta ne ainakin näkyisivät tarpeeksi kauas olohuoneessa. Laitteen ohjaaminen onnistuu myös vain kaukosäätimestä, joten muutama toimintonappi voisi olla vaikka laitteen takana, ettei tarvitsisi aina kantaa kaukosäädintä mukanaan.

Logitech Squeezebox and remote small

Näillä puheilla Squeezebox on ensimmäinen laite, jolle myönnän Most Wanted -arvosanan. Suunnitelmissa on tehdä blogissani Most Wanted -lista erilaisista laitteista kategorioiden mukaan, jonne kerään parhaat testaamani laitteet. Logitech Squeezebox on listan ensimmäinen laite ja sen kategoria voisi olla vaikka mediatoistimet. Toivottavasti Squeezebox ei jää tämän kategorian ainoaksi testatuksi laitteeksi, vaan saan jatkossa testailla myös muiden valmistajien vastaavia laitteita ja vertailla niiden käyttöä tätä erinomaista mediatoistinta vastaan.

Linkit

4 thoughts on “Artikkeli: Logitech Squeezebox ja SlimServer-ohjelma”

 1. Pingback: Vuoden 2007 viimeiset kotimaiset tietokoneartikkelit | tekniikanihmelapsi.com

 2. PS3 käyttäjänä heräsi seuraavanlainen kysymys.

  Saako PS3lta siirrettyä musiikkia (MP3 muodossa tai CD-levyltä suoraan) johonkin toiseen huoneeseen langattomasti, jos toisessa huoneessa köllöttää artikkelin Logitech Squeezbox? PS3meenhan on saatavilla käyttöjärjestelmänä Linux (jolloin kovalevy pitää jakaa) vai voiko musan siirron Squeezboxiin hoitaa vain PS3lla ilman Linux-asennusta? Aiheutuuko ideasta jotain ylitsepääsemättömiä ongelmia esim. onko PS3n osiolla ja Linux-osiolla joku yhteinen linkki josta tiedostija voi kätevästi siirrellä vai onko tuo Linuxin asentaminen PS3een yllämainitun asian takia ajanhaaskausta?

 3. Jos nyt oikein ymmärsin, niin haluaisit jakaa PS3:sta musiikkia Squeezeboxille? Squeezebox tarvitsee aina Slimserver-ohjelman asennettuna siihen koneeseen, josta musiikkia halutaan jakaa. Slimserver ohjelman saa myös linuxille. Jos PS3:een asentaa linuxin, niin silloin voisi jakaa PS3:n kovalevyltä musiikkitiedostoja Squeezeboxin käyttöön. Slimserver-ohjelman käyttöä PS3:n linuxissa voi kyllä testata etukäteenkin, koska ohjelman voi hakea kotisivuilta kuka tahansa. Koko Squeezeboxia ei tarvitse tätä kokeilua varten hankkia. Jos Slimserver-ohjelma toimii hyvin PS3:n linuxissa, niin sitten voi hankkia myös Squeezeboxin, joka ottaa yhteyden tuohon Slimserver-asennukseen.

  Slimserver-ohjelman voi ladata täältä:
  http://www.slimdevices.com/su_downloads.html

  Itse en kyllä lähtisi tällaista viritelmää rakentamaan, vaan laittaisin kaiken musiikin tietokoneelle ja sieltä jakaisin sitä PS3:lle ja Squeezeboxille erikseen.

  Squeezeboxin voi kytkeä vain yhteen Slimserver koneeseen kerrallaan, joten jos haluaisi vaihdella PC:n ja PS3:n välillä, niin joutuisi joka kerta määrittelemään asetukset uudestaan. Se olisi mielestäni kyllä liian hankalaa joka päiväisessä käytössä.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *