Logitech Squeezebox – ensikokemukset

Logitech Squeezebox
Digiexpo 07 messuilta tarttui mukaani mukava pieni laite, jolla musiikin kuunteleminen tietokoneelta toisessa huoneessa on lasten leikkiä. Logitechin Squeezebox on laite jolla pystyy kuuntelemaan musiikkia koneelta ja netistä. Ensimmäisessä katsauksessa käyn laitteen ominaisuuksia läpi ja asennan laitteen WLAN-yhteydellä internettiin ja kokeilen internetradioiden toimivuutta.


Laitteen ominaisuuksia ja liitännät

Squeezebox on Slim Devices yhtiön tuote. Logitech osti Slim Devices yhtiön muistaakseni viime vuonna ja nykyään Slim Devices laitteet myydään Logitech-tuotenimellä. Laite kytketään vahvistimeen ja se välittää musiikkia lähiverkon yli tietokoneelta tai netistä. Musiikki välitetään Squeezeboxille lähiverkon yli joko RJ-45 piuhalla tai langattomasti 802.11g WLAN-yhteydellä. Pakettiin kuuluu itse Squeezebox, kaukosäädin, RCA-piuha ja virtalähde. Manuaali ja kahden vuoden takuu on myös mainittuna paketin kyljessä, koska muuten varustelista paketissa olisi varmaan ollut liian lyhyt.

Logitech Squeezebox liitännät
Liitännät laitteen takana

Laite on nykypäivän tyyliin mustan kiiltävää muovia, jossa sormenjäljet näkyvät hyvin, kun katsoo tarpeeksi läheltä. Takapuolella liitännät ovat vasemmalta katsoen 3,5mm kuulokeliitäntä, RCA-ääniliitännät vahvistimeen, optinen- ja koaksiaali-liitäntä monikanava musiikkia varten, RJ-45-verkkoliitäntä ja virtapiuhan paikka viimeisenä oikealla. Etupaneelissa ja sivuissa ei ole mitään liitäntöjä tai nappeja, joka tuo laitteeseen mukavan siistin vaikutelman. Näyttö on selkeä ja tekstin kokoa voi kokeilla kolmesta eri yksi- tai kaksirivisestä vaihtoehdosta. Kahta suurempaa tekstikokoa pystyin käyttämään hyvin neljän metrin päästä sohvalta ja suurinta yksirivistä vieläkin kauempaa.

Logitech Squeezebox piuhat kytketty
Kaikki tarvittavat kykennät musiikin kuuntelua varten

WLAN-yhteyden ansiosta laitteeseen ei tarvitse kytkeä muuta kuin RCA-piuha vahvistinta varten ja virtapiuha. Kokeilin Squeezeboxia laitteeen mukana tulevalla RCA-piuhalla, jossa oli kullatut liittimet. Monikanavaliitännät äänelle (optinen ja koaksiaali) tarvitaan mielestäni ainakin DTS-ääniraidoilla, jolla monikanavamusiikkia voi tallentaa vaikka tavalliselle musiikki CD:lle (DTS Audio CD).

WLAN-yhteyttä voi käyttää myös tukiasemana ja sillä voi yhdistää RJ-45-verkkoliitäntään kytketyn HTPC-tietokoneen tai konsolin langattomaan verkkoon. Näin saadaan nettiyhteys langattomasti koneeseen, jossa ei itsessään ole langatonta verkkokorttia, mutta normaali verkkokortti löytyy, kuten PS3:ssa ja XBOX 360:ssä. Mielestäni erittäin hyvä ja kätevä lisäominaisuus.

Nettiradion kuuntelu

Kun laite oli kytketty vahvistimeen, niin kokeilin heti kuinka hyvin sen sai asennettua WLAN-yhteydellä nettiin ilman tietokonetta. Squeezebox ei tarvitse tietokonetta ollenkaan nettiradion kuunteluun, joten sen testaaminen on hyvin helppoa, kun talossa on nettiyhteys jaettu langattomasti. Itselläni on käytössä Zyxel Prestige 660HW-61 langaton ADSL-modeemi.

Logitech Squeezebox setup wireles network
Langattoman verkon asennus

Squeezebixin valikoissa liikutaan kaukosäätimen nuolinäppäimillä. Valinnat tehdään ylös tai alas ja eteenpäin mennään oikealla ja takaisin pääsee luonnollisesti vasemalla nuolinäppäimellä. Valikoiden käyttö on luontevaa ja laite reagoi riittävän nopeasti kaukosäätimen painalluksiin.

WLAN-yhteyden asennuksessa jäin jumiin vain kohdassa jossa kysyttiin WEP-salauksen avainta. Aikaisemmin tietokoneiden kanssa olen käyttänyt aina vain tekstimuotoista salausavainta, mutta Squeezebox vaati avainmen syöttämistä heksadesimaali-muodossa, jossa on vain numerot 0-9 ja kirjaimet A-F. Sen kun tajusin tarkistaa Zyxel:n valikoista, niin asennus meni heittämällä läpi ja Squuezebox oli yhdistetty WLAN:lla internettiin.

Logitech Squeezebox internet radio
Nettiradiota voi kuunnella ilman tietokonetta

Valikoiden kautta nettiradioiden valinta on helppoa ja sieltä pääsee valitsemaan esimerkiksi SHOUTcast palvelun kautta 500 suosituinta radiokanavaa. Nettiradioita voi lisätä tietokoneen kautta lisää koneelle asennettavalla Slimserver-ohjelmalla, jota kokeilen myöhemmin. Squeezenetworkin kautta saatavissa nettiradioissa riittää kyllä selaamista, koska valmiina asemia on satoja, joista voi valita omat suosikkinsa. Nettiradiossa voi myös helposti vaihtaa serveriä, jos ensimmäinen on täynnä tai yhteys pätkii ja bufferoi koko ajan. Serverin vaihto onnistuu kätevästi now playing näppäimellä ja kelaamalla alaspäin valittavissa olevat serverit kyseiseltä kanavalta.

Logitech Squeezebox nettiradion taajuus
Nettiradion lähetyksen pakkauslaadun näkee valikoista.

Valitusta radiokanavasta saa myös tarkastettua pakkauksen, josta tietää miten laadukasta ääntä on saatavissa. 128kbps CBR tuntuu olevan itselläni minimi, joka kuulostaa vielä laadukaalta. Oman suosikki radion di.fm lähetykset ovat valitettavasti nykyään 96kbps ilman rahallista panostusta, joten sen kuuntelu ei ole enää niin mielekästä, kun löytyy myös muita kanavia 128 tai jopa 192kbps pakkauksella.

Yhteenveto

Nettiradioiden kuuntelu on Squeezeboxilla niin kätevää, että en ikinä hankkisi minkäänlaista tietokonetta hoitamaan pelkästään nettiradioiden kuuntelua. Laite käynnistyy muutamassa sekunnissa, erillistä näyttöä ei tarvita ja nettiradioiden kuuntelun aloittamiseen tarvitaan vain muutama näppäimen painallus. Kanavat voi tallentaa suosikkeihin, jolloin niiden selailu onnistuu vieläkin nopeammin kaukosäätimen favorites-napin takaa. Parhaimpien nettiradioiden äänenlaatu pärjää ainakin minusta suomalaisille FM-radiokanaville ja niissä on paljon vähemmän mainoksia tai jutustelua. Tätä arvostan aina silloin kun haluan vain kuunnella musiikkia enkä keskusteluohjelmia. Tietynlaisen musiikin löytäminen on myös helpompaa, kun monet kanavat ovat erikoistuneet vain yhteen musiikkityyliin, kuten trance, smooth jazz tai klassinen.

Nettiradioita kuunnellessani WLAN-yhteys ei katkennut kertaakaan ja luulen että suurin osa bufforoinnista johtui kanavan suurista käyttäjämääristä, koska serveriä vaihtaessani, bufferointiongelmat poistuivat aina.

Ensikokemusten perusteella Squeezebox osasi yllättää todella positiivisesti. Itselläni ei aikaisemmin ole kokemusta tällaisista mediasoittimista, kuin messuilla ja liikkeissä hypisteltynä. Kotikuuntelu ja alusta asti asentaminen kertoo kuitenkin laitteesta paljon enemmän, kun kaiken saa tehdä itse ja kunnolla ajan kanssa. Kun lukee ohjekirjaa läpi, laitteessa on vielä paljon ominaisuuksia testattavana, kuten musiikin kuuntelu tietokoneelta, herätyskello, näytönsäästäjä, RSS-syötteiden haku, pelejä (?). Ehkä ehdin näitä testaamaan kunhan ensin saan etsittyä parhaat nettiradiokanavat satojen kanavien joukosta 🙂

Linkit

11 thoughts on “Logitech Squeezebox – ensikokemukset”

 1. Käsitin, että Sinulla on WordPresss. Voisitko kertoa, mistä sait tuon äänestysvalinnan? Eli se Votes-juttu jossa viisi tähteä, joilla voi äänestää artikkelia?

  Voisitko vastata blogiini jonkun artikkeliin tai ottamalla yhteyttä?

  Kiitoksia paljon.

 2. Mielenkiintoiseltahan tuo boxi vaikuttaa, vaikkakin tällä hetkellä itselläni samaa virkaa ajaa Xbox (siis ihan vanha xb1 xbmc:llä varustettuna). Ihan kiinnostuksesta kysäisen, että paljon kyseinen laite mahtaa kustantaa.

 3. Moi OzKu1!

  Talla hetkella Squeezebox taitaa olla yleisesti 299€ eli ihan halvasta musiikkisoittimesta ei ole kyse. Laatua tuolla rahalla kyllakin mielestani saa rahan arvosta.

 4. Pingback: tekniikanihmelapsi.com » Blog Archive » Artikkeli: Logitech Squeezebox ja SlimServer-ohjelma

 5. Pingback: Vuoden 2007 viimeiset kotimaiset tietokoneartikkelit | tekniikanihmelapsi.com

 6. Et sattunut pääsemään testailemaan Squeezeboxia yhdessä Linkstation Liven kanssa? Semmoinen yhdistelmä jäi itseä kiinnostamaan mutta jumppa pelottaa hiukan koska Slimserveriä ei kuulemma saa vakiofirmiksellä varustettuun Buffaloon asennettua. Mulla on 500GT linkstation johon tuli itunesilla ajettua jotain 500 cd:tä musiikkia ja tuo SB olisi ratkaisu siihen miten tuota käyttäisi ilman tietsikkaa.

 7. Moi Simo,

  En valitettavasti päässyt niin pitkälle testeissäni, että oisin kokeillut Squeezeboxia Buffalon Linkstationin kanssa. Linkstationiinhan pitää saada asennettua suoraan tuo SlimServer-ohjelmisto, jotta Squeezebox voi soittaa musiikkia suoraan Linkstationista.

  http://fieldnetworks.com/slim/linkstation.html

  Tuolta linkistä löytyy ohjeet kuinka SlimServerin voi asentaa Linkstationiin, joten ihan helposta operaatiosta ei ole kyse. Kannattaa kuitenkin kokeilla, mutta ensin ottaa varmuuskopiot koko Linkstationin sisällöstä. Varmuuskopioita vartenhan voi liittää Linkstationiin ulkoisen USB-kovalevyn, johon Linkstation hoitaa varmistukset vaikka automaattisesti.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *