Digiexpo 07 messukatsaus – osa 2

Tämä on Digiexpo 2007 messujen toinen artikkeli ja ensimmäisen osan löydät täältä. Tässä osassa käyn läpi loput messupisteet, joihin ehdin tarkemmin tutustua. Lisää kuvia messuista on vielä tulossa erillisessä kuvagalleriassa myöhemmin.


Taulutelevisiot

Pioneer KURO plasma
Pioneer KURO plasma näytti edelleen todella hyvältä

Messuilla oli erittäin runsas kattaus taulutelevisioita melkein kaikilta isoilta ja vähän pienemmiltäkin valmistajilta. Pioneerin KURO mallit näyttivät erittäin hyviltä edelleen, mutta Mikrobitillä oli pieni yllätys omalla osastollaan.

Samsung LCD mikrobitin vertailussa
Samsung uutuus LCD, jossa musta on todella mustaa

Vierekkäin olivat Pioneerin KURO plasma ja Samsungin uutuus LCD, joka osaa sammuttaa taustavalot, kun kuva menee mustaksi. Vaikka KURO mallistoa on sanottu parhaaksi taulutelevisioksi mustan toistoltaan, niin tämä Samsungin LCD oli vieläkin mustempi.

Taustavalojen sammuttaminen toimii kuitenkin vain jos kuva on mustaa täynnä ja parhaiten sen huomasi kun kuva vaihtui panoroiden mustan kautta. Useissa tummissa kohtauksissa Samsungin LCD:ssä musta myös näytti mustemmalta, vaikka kuvassa oli valoisiakin kohtia. Toisaalta tummat harmaansävyt eivät toistuneet yhtä hyvin kuin Pioneerissa ja monista tummista kohdista näki selvästi, että yksityiskohtia puuttui Samsungin kuvasta.

Toinen mitä itse epäilen tasapuoliseen vertailuun on laitteiden erilaiset ominaisuudet valoisassa ja hämärässä katselutilassa. Mikrobitin esittely piste oli kyllä aika hämärässä, mutta silti mielestäni liian valoisa, että plasmatelevisio pääsisi täysiin ominaisuuksiinsa. LCD-televisiothan toimivat paremmin valaistussa tilassa suuren kirkkautensa ansiosta. Joka tapauksessa tämä testi oli todella mielenkiintoinen kokemus ja osoitti että LCD:n mustan toisto voi vielä kehittyä ja parantua. Tätä pitäisi kuitenkin päästä testaamaan oikeassa olohuoneessa, jossa yleensä televisiota katsellaan, jotta voisi sanoa tarjoaako Samsungin tekniikka parasta mustaa tällä hetkellä.

Pioneer ja Samsung Mikrobitin testissä
Pioneer KURO ja Samsungin uutuus LCD

Kuva on otettu salamalla, mutta siitä näkyy aika hyvin omilla silmillä todistettu tilanne kuinka Samsungin LCD (B) on mustempi, mutta Pioneerin (A) tummat sävyt toistuvat paremmin.

Sony suurin LCD
Sonyn suurin LCD oli iso ja kuva oli hyvä

Sonylla oli taas varmaan kaikki LCD-mallinsa esillä, joissa he pyörittivät Full HD testimateriaalia. Pikaisella katsauksella Full HD -televisiot kyllä erottuivat edukseen HD Ready -malleista, joissa resoluutio jää yleensä 1366×768 pikseliin. Kuvassa näkyvä X3500-sarja oli kyllä nätin näköinen, mutta valitettavasti isoimmasta mallista ei ollut esitettä tarkentamassa mallimerkintää. Iso se joka tapauksessa oli, vaikka kuvassa pieneltä näyttääkin. Mallin koot menevät 40″ aina 70″ asti, mutta ei se minusta ainakaan 70″ malli ollut. Toisaalta iso messuhalli voi kyllä vääristää hahmottamista aikalailla.

B&O LCD systeemi
Bang & Olufsen Beovision 9 50″ Full HD, hinta 20 990€

Monia muitakin merkkejä messuilla oli Highendistä tavallisiin kuluttajahintoihin, mutta kaikki malleja ei jaksanut käydä vilkuilemassa. Marekin pisteessä ollut Toshiba Regza näytti ikävän siniseltä mustan osalta, mutta esittelijän mukaan hallin valaistus teki kuvasta sinisemmän, kuin se oikeasti on. Myös monissa muissa LCD-televisioissa huomasin saman siniseen värittyvän mustan, kun nopeasti vilkasin. Messukeskus ei kyllä ole mielestäni paras paikka edes tarkkailla kuvanlaatua taulutelevisioissa. Mikrobitin esittely oli kyllä kiinnostavin, koska siinä sai vertailla kahden eri valmistajan ja myös eri tekniikan televisioita samassa valaistuksessa vierekkäin.

Pelit ja vehkeet

Suurinta ja parasta antia messuilla olivat lukuisat pelipisteet ympäri messutilaa. Pelattavia koneita oli joka kulmassa ja niissä pyörivät mukavan iso kattaus eri peleistä. Mukana oli myös tiimipelaamista ja yksi-vastaan-yksi pelipisteitä pari kappaletta. Tähän aikaan uudet konsolit ovatkin olleet jo tarpeeksi kauan markkinoilla, että pelattavaa niille alkaa jo löytyä. Pelien lisäksi messuilla oli myös muutamia mukavia laitteita esittelyssä.

Intel Yorkfield 4,2 GHz
Intel Yorkfield kellotettuna 4,2GHz:iin

Jimm’s PC-Storella oli yhdessä esittelykoneessaan vielä julkaisematon Intel Core 2 Extreme qx9650 “Yorkfield” prosessori, jonka he olivat ylikellottaneet 4,2GHz:n nopeuteen ilmajäähdytyksellä. Erikoista tästä tekee se, että prosessori julkaistaan vasta 12. marraskuuta. Esittelykone oli mukavasti esillä Antec P182 kotelossa sivupelti poistettuna ja vaikka itse prosessoria ei voinutkaan nähdä, niin julkaisemattoman ylikellotetun Intelin prosessorin pyöriminen Suomen pikkuisilla messuilla tuntui ihmeelliseltä.

Noctua uusi hiljainen 12cm tuuletin
Noctuan uusi hiljainen 12cm tuuletin

Jimm’s PC-Storella oli myös lasihyllyssä Noctuan uusin tuuletin, josta ei kuulemma saanut kertoa mitään tarkempia tietoja siitä kuinka paljon se siirtää ilmaa ja kuinka hiljainen se on. Kyllä tuollaisella puheella saa ainakin maininnan tähän messukatsaukseen, kun niin kovin salamyhkäisiä asiasta kerta oltiin. Kuvan uudesta tuulettimesta sentään sai ottaa 😉

QPAD hiirimatto
QPAD:n hiirimattoja pystyi testailemaan ja ostamaan messuilta

QPAD hiirimatot pitivät yhteistä messupaikkaa Sennheiserin kanssa ja siellä pääsi pelaamana CS:a duelina. Molempien ottelijoiden pelisuoritukset näytettiin yleisölle taulutelevisioilta, joka oli hyvä tapa saada ihmisiä pyörimään standin ympärillä katsomassa peliä. Kuvassa hiiren alla ollut ohut ja kova matto oli todella liukas ja nopea. Ohut profiili teki siitä erittäin miellyttävän ja voisin kuvitella sen toimivan hyvin nopeatempoisissa FPS-peleissä.

Logitech lasiseinä kangas
Logitechin osastolla oli lasinen projektorin kangas

Melkein kaikki PC-pelikoneet oli varustettu Logitechin ohjainlaitteilla, kuten G9-hiirellä ja G15-näppäimistöllä. Uusi G9-laserhiiri tuntui kyllä hyvältä kädessä, vaikka hiiri aluksi tuntui yllättävän leveältä. Kuvassa olevaan lasiin heijastettiin videoprojektorista kuvaa lasin takaa katosta ja yllättävän hyvin siinä videot pyörivät, vaikka tekstistä oli turha edes yrittää saada selvää.

Squeezebox langaton pääte
Squeezebox langaton musiikin siirtolaite

Logitechin omalla osastolla oli keskitytty musiikin toistamiseen, kun pelipaikoilla taas oli heidän pelitarvikkeensa esillä. Mielenkiintoinen tuttavuus oli langaton Squeezebox laite, jolla pystyy tuomaan musiikkia omalta koneelta tai soittamaan internet radiota toisessa huoneessa. Laite kytkeytyy langattomasti tietokoneeseen ja verkkoon, josta musiikkia voi soittaa siellä missä laite on. Hifimaailmassakin tämä laite on saanut hyvän arvosanan, joten musiikin ystävälle, joka ei halua virittää HTPC-konetta, ja kuunnella oman koneen musiikkiarkistoa vaikka olohuoneessa, harkitsemisen arvoinen laite. Messuosastolla oli käytössä kolme Squeezeboxia ja yksi Transporter.

Keskisen tarjoukset messuilla
Keskisen kyläkaupan tarjouksia messuilla

Pelimyynnistä messuilla vastasi Veljekset Keskinen kyläkauppa ja muutama hyvähintainen peli, kuten C&C 3, oli sattunut listoille. Myös konsolit olivat mielestäni halvimpia, joita olen nähnyt. Crysis peliäkin sai tilata ennakkoon PC:lle 50€ hintaan.

PS3 GT5 ProloguePS3 GT5 Prologue ratit ja istuimet
Gran Turismo 5 Prologue pelipaikka

Playstation 3:lla oli monta erilaista ja innovatiivista pelipaikkaa liikennemerkkien STOP-kyltistä lähtien, jossa roikkui PSP-käsikonsoleita, mutta paras piste oli ehdottomasti GT5 Prologue. Neljä taulutelvisiota, kuppipenkkiä ja Logitechin ratti-poljin-vaihdekeppi ohjainta olivat jatkuvasti miehitettynä. Peli oli myös erittäin hyvä näköinen ja netissä liikkuneet kuvankaappaukset eivät antaneet pelistä mitenkään ylikehuvaa kuvaa itse peliin verrattuna. Tämä peli voisi taas olla se, jonka takia ostaisin PS3:n.

Yhteenveto

Olisin itse voinut helposti viettää messuilla parikin päivää ensin kyselemässä uusista tuotteista ja seuraavana pelaillut kaikenlaisia laitteita. Tällä kertaa ehdin kuitenkin vierailemaan messuilla vain perjantaina, joka oli hyvä yleisön vähyyden takia. Voin vain kuvitella kuinka hankalaa on ollut päästä pelaamaan suosituimpia pelejä lauantaina, joka oli vielä pyhäpäivä. Toivottavasti ensi vuonna esittelijöitä on ainakin sama määrä ja pelattavaa ja hypisteltävää riittää samoissa mitoissa. Itse voisin hyvinkin keskittyä toisiin aiheisiin ensivuonna tarkemmin, jotka tänä vuonna jäivät vähemmälle huomiolle.

Kahvia messuilla
Kahvi maistui messuilla

Seuraavaksi pystytän vielä kuvagallerian sivuille, jossa lisää kuvia aiheista, joita näissä messukatsauksissa kävin läpi.

Digiexpo messuista kirjoittelin ennakkoon uutisia ja itse messuilla vietin 2.11.2007 perjantai-iltapäivän. Tässä linkit kaikkiin artikkeleihin, jotka olen messuista kirjoittanut.

9 thoughts on “Digiexpo 07 messukatsaus – osa 2”

 1. Pingback: tekniikanihmelapsi.com » Blog Archive » Digiexpo 07 messukatsaus - osa 1

 2. Aika turha sivusto. Näitä sivustoja on jo niin paljon, että ei uusia tarvita. Esimerkiksi Teknolelusta löytyy varmaankin suurin osa näistäkin jutuista.

 3. Pingback: tekniikanihmelapsi.com » Blog Archive » Digiexpo uutisia

 4. Olen täysin eri mieltä MB:n kojulla olleesta plasma vs. LCD -vertailusta. Nimenomaan tätä mustan tasoa tutkiskelin parin metrin päästä katsellen, ja näyttö B (eli tuo kehumasi Samsungin LCD) suoriutui heikommin. Mustan havaitsi aika pienellä vaivalla “peitellyksi valoksi” ja se näytti paikoin tummansiniseltä tämän takia. Eipä silti, paljon paremmin se veti kuin oma surkea 30″ iiyama LCD-näyttöni. Plasman mustan tasossa ei ollut valittamista.

 5. Moi tigerleap.

  Kyllähän tuo plasma parempaa mustaa näytti kohtauksissa jossa oli muutakin kuin pelkkää mustaa. Samsung vain hämäsi aika hyvin niissä kohdissa, kun kuva oli täysin musta, jolloin näki hyvin että plasma oli todellakin päällä, kun musta oli vieressä paljon mustempaa.

  Itsekin huomasin muissa näytöissä että LCD:n mustat näyttivät ihmeen sinertäviltä ja yksi selitys jonka kuulin sille on messukeskuksen valaistus. Itsekin noista kahdesta ottaisin ehdottomasti Pioneerin plasman. Myös katselukulma vaikutti vielä aika paljon LCD:n kuvaan.

 6. Pingback: tekniikanihmelapsi.com » Blog Archive » Digiexpo 07 kuvagalleria - osa 2

 7. Pingback: tekniikanihmelapsi.com » Blog Archive » Digiexpo 07 kuvagalleria - osa 1

 8. Pingback: tekniikanihmelapsi.com » Blog Archive » Digiexpo 07 messuennakko

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *