HP 8510p ja Ati Mobility HD 2600 ensimmäiset testit

HP 8510p taustakuva

Testipöydällä on muutaman päivän ajan ollut kokeilussa HP:n huipputehokas työkannettava, jossa yksi mielenkiintoisimmista ominaisuuksista on Ati Mobility Radeon HD 2600 Directx 10 -näytönohjain. Nyt olen saanut ensimmäisiä testejä ajettua läpi ja ajattelin pikaisesti kertoa kokemuksia koneesta ja sen käytöstä.

Kone toimitetaan Windows Vista Business versiolla esiasennettuna ja valittavissa on kolme kielivaihtoehtoa: Suomi, Ruotsi ja Englanti. Vistan asennus on todella suoraviivaista ja helppoa verrattuna XP:n asennukseen. Kielivalinnan jälkeen ei paljoa muuta tarvitse syöttää kuin aikavyöhyke ja näppäimistön kieliasetukset. Vista hoitaa asennuksen aikana kaiken muun valmiiksi verkkoyhteyksiä myöten. Ajallisesti en katsonut kuinka kauan asennukseen meni, koska tein muuta samalla ja aina välillä kävin koneella ruksimassa asennuksen haluamat valinnat.

HP 8510p sormenjäljet koneelle
Kuvassa etusormi skannattu onnistuneesti ja seuraavaksi tallennetaan keskisormi FBI:n tietovarastoon

Asennuksen jälkeen ja koneen käyttäjätunnuksen luomisen jälkeen voi valita kirjautuuko normaalilla tavalla vai haluaako käyttää omaa sormenjälkeään kirjautumiseen. Koneessa on oikeassa alakulmassa sormenjälkitunnistin, johon voi oman sormenjälkensä “pyyhkäistä” ja sen mukaan koneeseen pääsee kirjautumaan. Tuon kätevämpää kirjautumista en ole itse koskaan kokenut missään koneessa. Sormenjälki otetaan sormesta neljä kertaa ja se toimii todella hyvin, eikä virheellisiä lukuja sisäänkirjautumisessa ole kovinkaan montaa vielä tullut.

Kirjautumisen jälkeen kiinnostavinta oli tietää kuinka hyvin tämä tehokannettava selviää nykypäivän peleistä. Ensin täytyy kyllä sanoa, että en itse ole kovinkaan hyvin perillä nykypeleistä ja oma pelaaminen jää kyllä harmittavan vähälle näinä päivinä. Viimeisimmät pelikokemukset itsellä ovat olleet Company Of Heroes ja Battlefield2, joita olen useamman tunninkin mäiskinyt. Pelinopeutta ajattelin testailla tässä vaiheessa 3Dmark-ohjelmilla ja CoH:n helpolla ruudunpäivitys testauksella, joka löytyy suoraan asetuksista. Jatkossa koitan löytää myös muita pelejä, joissa voin helposti testailla koneen nopeutta, niin että tulokset olisivat vertailukelpoisia myös jatkossa. En kuitenkaan lähde kovin tarkasti vertailemaan ruudunpäivityksiä yhden FPS:n tarkkuudella, vaan tyydyn enemmänkin siihen tuntemukseen, joka pelin aikana ruudulta välittyy.

Omassa koneessani on vielä tähän päivään asti palvellut Ati Radeon 9800 Pro AGP-väyläinen näytönohjain, joten vaatimukset pelien pyörimisestä eivät ole minulla kovinkaan korkealla. Olen myös tottunut karsimaan graafisia hienouksia rankalla kädellä, jotta saan ruudunpäivityksen kohdalleen. Yleensä tuollainen 60 fps ruudunpäivitys on mielestäni hyvä tulos, kun sillä on merkitystä pelituloksen kanssa, kuten räiskintäpeleissä ja reaaliaikaisissa strategiapeleissä. Muuten peli voi tökkiä enemmänkin, jos ruudunpäivitys ei heikennä pelitulosta.

3DMark

Helpointa testata koneen nopeutta on tehdä se suositulla Futuremarkin 3DMark-ohjelmalla. Testit ovat helppoja ajaa ja yleensä helposti myös vertailtavissa samanlaisiin laitteistoihin netissä ORB-sivujen kautta. Otin testiin mukaan kaikki 03, 05 ja 06 3DMark versiot.

3Dmark06 directx 9
3DMark06 haluaa asentaa myös Directx 9.0c version, vaikka Vistassa on Directx 10

Ensimmäinen ongelma tuli vastaan heti ensimmäisenä kokeillussa 3DMark06 versiossa, kun yritin käynnistää ohjelmaa, niin latausruutu jäi työpöydälle, eikä ohjelma suostunut menemään eteenpäin. Suoritintehot olivat melkein maksimissa ja kovalevyn latausvalo vilkutti jatkuvasti, mutta ohjelma ei ladannut eteenpäin, vaikka jätin koneen miettimään pidemmäksi aikaa asetuksia.

Ongelma ratkesi lopulta Futuremarkin sivuilta löytyvällä hotfix-päivityksellä. En ollut tullut ajatelleeksi, että heidän sivuillaan julkaistussa 3DMark06 1.1.0 versiossa ei olisi kaikkia päivityksiä mukana. Hotfix korjasi ongelman heti, joka johtui kait siitä että 8510p kannettavassa on sen verran uusi prosessori ja näytönohjain, ettei niitä ollut vielä aikaisemmin tuettuina 3DMark-ohjelmissa.

Tarvittavan hotfixin kaikkiin 3DMark versioihin voit ladata Futurenmarkin sivuilta.

Seuraavakaan testattu 3DMark05 ei suostunut käynnistymään ongelmitta. Asennuksen aikana se pyysi asentamaan Directx 9 versiota, mutta kuvittelin että eihän sitä tarvita kun koneessa on jo Directx 10 Vistan mukana tulleena. Ohjelma käynnistyksessä 3DMark kuitenkin valitti puuttuvasta dll-tiedostosta (d3dx9.dll tai jotain sinne päin), joka viittasi juuri tuohon Directx 9 versioon. Laitoin 3DMarkin asennusohjelman vain uudestaan käyntiin ja tällä kertaa asensin myös tuon vaaditun Directx 9:n ja ongelma katosi.

Näiden operaatioiden jälkeen sain ajettua kaikki 3DMarkit ongelmitta läpi ja tässä tulokset niistä.

  • 3DMark06 ver. 1.1.0 3254
  • 3DMark05 ver. 1.3.0 6697
  • 3DMar03 ver. 3.6.0 9058

Yksistään luvut eivät tietenkään sano mitään, mutta kun vertasin niitä oman koneeni suorituskykyyn, niin sain jonkinlaista kuvaa koneen ja näytönohjaimen tehoista. Tietenkään Ati Radeon 9800 Pro näytönohjaimella ei voi saada noin korkeita tuloksia, koska siitä puuttuvat uusimmat 3D-ominaisuudet joita 3DMark juuri testaa. Mutta vertailun vuoksi kuitenkin laitan tähän oman koneen tulokset 3DMark03 ja 3DMark06 versioista.

  • 3DMark06 637
  • 3DMark03 7483

Valitettavasti en voi julkaista 3DMark tuloksia ORB-sivuilla, koska ajurit joita käytin HP 8510p kannettavassa, eivät ole Futuremarkin hyväksymät. Siitä lisää seuraavassa testissä, kun kokeilin Enemy Territory: Quake Wars peliä.

Näytönohjaimen ajuriongelmia peleissä

3DMark ei lähtenyt ihan ensimmäisellä yrittämällä käyntiin ja niin ei myöskään lähtenyt mitkään pelit toimimaan tällä uudella Ati Mobility Radeon näytönohjaimella. Ensimmäinen peli jota kokeilin oli Company Of Heroes Demo, koska siinä on helposti käytettävä ruudunpäivitysnopeutta mittaava demo, joka löytyy suoraan asetuksista.

Peli kaatui heti kun sen käynnisti Vistan Peliselaimen kautta. Ensimmäinen reaktio oli tietenkin etsiä uusimmat näytönohjaimen ajurit Atin sivuilta. www.ati.com vie kätevästi osoitteeseen ati.amd.com yritysten yhdistymisen johdosta, josta löytyy Support & Drivers ja sitä kautta Get Latest Drives. Seuraavalla sivulla pääseekin jo valitsemaan käyttöjärjestelmää (tässä tapauksessa Windows Vista 32-bit edition), jonka jälkeen valitaan Mobility Radeon toisesta laatikosta ja sitten huomataan että HD 2600 tai mitään HD-sarjan näytönohjainta ei olekaan listassa. HD 2600 löytyy kyllä pelkästä Radeon listasta, joten päätin sitten ottaa sen, jos he ovatkin tehneet yhden ajuripaketin, joka käy myös mobility-sarjan näytönohjaimiin.

Uudesta ajurista huolimatta peli ei vieläkään lähtenyt käyntiin, vaan Vista yritti edelleen korjata vikaa itse, siinä tietenkään onnistumatta. Noh ehkä seuraava peli sitten toimisi paremin. Seuraavaksi kokeilin ladata koneeseen tuoreen Enemy Territory: Quake Wars pelin demon, mutta sekin kaatui käynnistyksen jälkeen virheeseen. Onneksi virhe oli sentään tällä kertaa luettavassa muodossa Quake-tyylisessä konsolissa, jota googlasin onnistunein tuloksin.

ERROR: The current video card / driver combination does not support the necessary features: GL_ARB_occlusion_query

Google haulla “GL_ARB_occlusion_query enemy territory” löytyi ensimmäisestä linkistä ohje, jonka mukaan piti hakea erillinen ohjelma, joka muuntaa Radeon ajurit Mobility Radeon sopiviksi. Purin Atin ajurit ohjeen mukaan ensin kovalevylle ja sen jälkeen ajoin Mobility Modder ohjelman puretussa kansiossa läpi, jonka jälkeen asensin ajurit puretusta ja muunnetusta kansiosta. Tämän monimutkaisen ajurin asentamisen jälkeen ET:Quake Wars käynnistyi normaalisti.

Epäluuloisena yritin saman tien käynnistää myös Company Of Heroes pelin demoa, mutta tällä kertaa se kaatui toiseen, onneksi selkeämpään, virheeseen. Vista ilmoitti että puuttuvaa tiedostoa nimeltään d3dx9_30.dll ei löydy. Tähän ongelmaan ei auttanut Directx 9:n asentaminen mistään paketista, joten taas olin googlen varassa ongelman ratkaisussa.

Onneksi netti on täynnä foorumeita, joissa muilla ihmisillä on jo ollut samoja ongelmia ja jotkut ystävälliset ihmiset ovat myös vastanneet niihin, kun ovat saaneet ne ratkaistuiksi. Ja onneksi Google löytää nämä kaikki ratkaisut niin helposti. Hakusanoilla “d3dx9_30.dll Company Of Heroes” löytyi yllättäen Microsoftin TechNet-foorumeilta ratkaisu, jossa piti vain etsiä netistä tuo kyseinen tiedosto ladattavaksi. Tiedoston löytymisen jälkeen se piti vain yksinkertaisesti kopioida kansioon windows\system ja peli lähti toimimaan välittömästi.

Ruudunpäivitys peleissä

Näiden monimutkaisten ongelmien jälkeen sain vihdoinkin pelit pyörimään ja testattua ruudunpäivitystä Company Of Heroes pelin demolla. Ajoin pelin läpi Automatic settings asetuksilla, jotka peli oli asettanut valmiiksi ja vaihdoin vain resoluutiota. Alla kuva asetuksista, jotka olivat automaattisesti päällä.

Company Of Heroes Setting HP 8510p
Company Of Heroes grafiikka asetukset

Verrattuna oman koneen Ati 9800 Pro näytönohjaimeen, pelin grafiikat olivat huomattavasti paremmat uudella Ati Mobility Radeon HD 2600 Directx 10 -yhteensopivalla näytönohjaimella. Veden pinta ja valo-efektit olivat selkeästi paremmat ja monipuolisemmat kuin omassa koneessa. Pelin ruudunpäivitys oli myös selkeästi parempi. Alla kuvaaja pelin ruudunpäivitysnopeuksista eri resoluutioilla HP 8510p koneella.

Company Of Heroes Demo
Ruudunpäivitys HP 8510p kannettavassa Ati Mobility Radeon HD 2600 näytönohjaimella

Kuvaajassa tärkein pylväs on ensimmäinen keskimääräinen fps (frames per second) luku, joka kertoo parhaiten pelin pyörimisestä koneessa. Kaikkein parhaimmalla resoluutiolla ja näytön ominaisresoluutiolla 1680×1050 ei peli aivan jaksa enää pyöriä, mutta pykälää alhaisemmalla 1280×800 resoluutiolla pelikokemus on vielä siedettävällä rajalla vähän alle 40 fps:n vauhdilla. Tässä pelissä ei ruudunpäivitys nopeus ole niin kriittinen, koska pelin voi helposti laittaa paussille ja miettiä yksiköiden seuraavia siirtoja kaikessa rauhassa. Verkon yli moninpelissä ottaisin ehdottomasti pienimmän resoluution, koska silloin peliä ei luonnollisestikaan voi laittaa paussille ja kaikki tapahtuu reaaliajassa.

Company Of Heroes toimii HP 8510p kannettavassa erittäin jouhevasti ja omaan koneeseen verrattuna saisin rutkasti lisää peli-iloa, jos tällä koneella tätä peliä pelaisin.

Enemy Territory: Quake Wars -pelissä ei ole suoraan näin helppoa ruudunpäivityksen testaus mahdollisuutta, mutta pikaisen testauksen jälkeen voin sanoa että peli pyörii erittäin hyvin, kun miettii että pelaan peliä kannettavalla. Edes kovalevyn lataukset eivät ole haitanneet pelin aikana, vaikka kannettavissa yleensä suurin ero tavallisiin pöytäkoneisiin on juuri kovalevyn hitaus.

Näiden pikaisten testien perusteella voin suositella tämän tasoista kannetttavaa jopa kaikkein uusimpien pelien alustaksi. Ja jos jatkossa tyytyy pelailemaan pidempään nykyisiä tai jopa vähän vanhempiakin pelejä tällainen kone pärjää pitkälle myös pelikoneena. Enpä olisi itse uskonut että näin hyvin pyörivät pelit kannettavalla. Tämän luokan kone olisi myös loistava matkakumppani mukaan LANi peleihin, kunhan vain jaksaa ottaa mukaan myös erilliset näppäimistön, hiiren ja näytön.

Linkit

1 thought on “HP 8510p ja Ati Mobility HD 2600 ensimmäiset testit”

  1. Pingback: tekniikanihmelapsi.com » Blog Archive » Kotimaiset tietokoneartikkelit lokakuussa

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *