Helsinki High End & Hifimaailma 2007 messukatsaus

Dynaudio Sapphire

Viisi tuntia messuja takana ja korvat sekä silmät saaneet taas aimo annoksen hifiä vastaansa. Messuilla keskityin lähinnä kaikkiin teräväpiirtokuvaa tarjoaviin esittelypisteisiin ja uusiin kotimaisiin kaiuttimiin. Muutama yllättäjäkin osui matkalle, kuten Elac pienellä jalustakaiuttimellaan. Tässä lyhyt katsaus mitä löysin ja tunsin hifimessuilla 2007.

Full HD projektorit

Teräväpiirtoprojektorit olivat se tärkein asia jonka takia messuille lähdin. Onneksi sain kokea kaikki mielenkiintoisimmat uutuudet hyvän testimateriaalin ja loistavien puitteiden saattelemana.

Mareksound oli tuonut paikalle JVC D-ILA HD1 projektorin, joka on monesti arvosteltu hintaluokkansa parhaaksi projektoriksi maailmalla. Hintaa ensi kuussa projektorilla on 4999€ ja kontrastisuhde 15000:1. Samalla osastolla oli myös esillä, ensimmäisenä Suomessa, Sanyon PLV-Z2000 Full HD projektori. Projektorit demottiin todella hyvin pimennetyssä huoneessa ja ne molemmat olivat kiinni samassa kuvalähteessä, joten pyynnöstä projektoreita pystyttiin vaihtamaan lennossa. Kuvavertailua tehtiin useampaan kertaan Batman Begins Blu-ray ja Ihmeneloset HD DVD -elokuvilla. Molemmat tykit näyttivät todella erinomaisilta ja Sanyon LCD-projektori pärjäsi yllättävän hyvin JVC:n testivoittajaa vastaan, vaikka kuva olikin vähän latteampi ja värit eivät olleet niin kylläiset sekä mustan tasossa ei päästy ihan JVC:n tasolle. Sanyon valttina on kuitenkin vain 20db käyntiääni ja linssinsiirto, joten ne voivat olla ratkaisevat tekijät valittaessa sen ja Optoma Theme Scene HD80 mallin välillä, jossa käyntiääni on 30db ja linssinsiirtoa ei löydy. Molemmat Optoma ja Sanyo ovat alle 3000€ tykkejä. Marekin osastolla kuvaa katsottin Playstation 3:lla ja Toshiba HD-EX1 soittimella. Marekin mukaan PS3 on tällä hetkellä paras mahdollinen Blu-ray soitin alle tuhannen euron hintaluokassa. Toshibalta taas on tulossa uusi versio soittimesta, jossa on myös 24p-tuki mukana.

Optoma Theme Scene HD80 oli esillä Highend Studion pienessä huoneessa, joka oli täysin pimennetty ja vuorattu mustalla kankaalla. Esittelyssä katsoin varsin pitkään Toshiban HD DVD soittimesta King Kong -elokuvaa. Tykin kuva heijastettiin kiinteälle Stewart valkokankaalle, jonka hinta oli n. 2000€. Kuva oli mielettömän hyvä. Se tuntui terävämmältä ja luonnollisemmalta kuin jopa JVC:n kuva, mutta tarkempaa vertailua on mahdoton tehdä eri huoneista ja kankaasta johtuen. Marekilla kangas ei ollut paras mahdollinen JVC:n materiaalille ja uskon kyllä että JVC on Optomaa parempi samassa tilassa. Optoman kuvaa olisi mielellään jäänyt katsomaan vaikka koko elokuvan ajaksi, mutta muuten olisi jäänyt muut laitteistot kokematta. Kuvaa vain oli niin helppo katsoa.

Näissä kahdessa projektori demossa kävin vielä uudestaankin lopuksi tarkastamassa, että olivatko kuvat niin hyviä kuin ensin näytti ja olivathan ne. Optoma on siis DLP-tykki ja JVC D-ILA tekniikalla LCD- ja DLP-tekniikoiden yhdistelmä. Sanyo on LCD-tykki. Optoman ja JVC:n tykeissä elokuvat näyttivät luonnollisemmalta ja miellyttävämmältä katsoa. Tilanne oli vähän sama kuin vertaisi plasma- ja LCD-televisioita keskenään, joista plasmassa on miellyttävämpi kuva elokuvissa.

Aronetillä InFocuksen IN82 tykki oli liian valoisassa ja valkoisessa huoneessa, jollain ties-millä-valkokankaalla ja jälki oli sen mukaista. Kuva oli kyllä mukavan terävä, mutta mitään vertailuja parhaimpiin huoneisiin oli turha edes yrittää tehdä. Sama tilanne oli Epson EMP-TW1000 projektorissa, jota esiteltiin alakerran aulatilassa. Vieressä olisi ollut isoja neuvotteluhuoneita jopa tyhjillään, johon olisi erittäin pienellä vaivalla voinut saada loistavan esittelyn Epsonin Full HD tykille. Ihmettelin suuresti että parhaimmat isojen kaiuttimien esittelyhuoneet olivat tyhjillään tai Audiopolin puoliksi valloittamia. Nähtävästi messuille ei oltu saatu tarpeeksi isoja nimiä esittelemään lippulaiva uutuuksiaan. Sääli.

Audiopoli dalmatialainen
TKK Audiopolin mielenkiintoisen näköisiä kaiuttimia

Taulutelevisiot

Heti sisääntulon jälkeen isossa aulassa oli Pioneer esittelemässä uusimpia Kuro-mallin plasmatelevisioitaan. Esillä oli HD Ready ja Full HD malleja kaikista 42-, 50- ja 60-tuuman kokoluokissa. Kolmelle televisiolle tarjottiin kuvaa samasta Pioneerin Blu-ray soittimesta ja 50″ mallien välillä pääsi hyvin vertailemaan Hd Ready 1366×768 ja Full HD 1980×1080 resoluutioiden eroja. Full HD resoluution erot näkyivät ainakin minun silmääni jopa 4-5 metrin etäisyydeltä, vaikka aikaisemmin olen nähnyt kuvaajia joissa Full HD:n erot näkyisivät ihmissilmälle vain kahden metrin päästä tuossa kokoluokassa. Tuon pikaisen katsauksen jälkeen sanoisin että Full HD television ostaminen uusien teräväpiirto elokuvien katsomiseen on hyvinkin oikeutettua, koska eron huomasi noinkin nopeasti Full HD:n eduksi.

Muilla osastoilla, kuten Mareksoundin, oli esillä yllättävän paljon Toshiban LCD-televisoita, joissa kuva oli kyllä erittäin kirkas ja valkoista riitti lumikohtauksissa, mutta mustan taso oli mielestäni surkea ja sävy erittäin sininen. Myös katselukulmat vaikuttivat paljon kuvanlaatuun. Voi olla että kuvia ei oltu televisoissa säädetty kohdalleen, mutta pakastakin vedettynä ei Toshiban LCD vakuuttanut ollenkaan katsottuani ensin Pioneerin plasmoja. Hintalappu Pioneerin malleissa on kuitenkin melkein tuplasti isompi verrattuna Toshiban Regza 42X3030DG mallin 1550 euroon.

Taulutelevisioita ei valitettavasti messuilla enempää ollut ja jäinkin kovasti kaipaamaan vertailua Sonyn ja Panasonicin malleihin.

Kaiuttimet

Musiikin kuuntelu jäi itseltäni tällä kertaa vähemmälle pällistellessäni pitkään parhainta kotiteatterikuvaa jota olen koskaan nähnyt. Seuraavassa kuitenkin muutama malli joka jäi mieleen messuilta.

Monitor Audio Platinum 300 hifimessut 2007
Monitor Audio Platinum 300 ja Classe

Yksi parhaimmista seteistä, jota kuuntelin, oli Mareksoundin Monitor Audio Platinum 300 (7990€/pari) kaiuttimet soitettuna Classen tavaroilla ja Nordostin kaapeleilla. Sanottakoon että Classen laitteet maksoivat yhteensä 24300€ ja kaiutinkaapelit maksoivat 9877€ ja niitä oli kaksi kolmen metrin pätkää. Tässä kokoonpanossa ei oltu jätetty mitään toivomisen varaa laitteistolle ja ääni oli sen mukainen. Tila ei vaan mielestäni ollut paras mahdollinen ja näitä olisin mieluiten kuunnellut rauhassa erikseen jossain toisessa isossa neuvotteluhuoneessa.

Amphion Prio 250
Amphion Prio 520

Amphion Ion ja Ion L
Amphion Ion ja isompi Ion L

Amphion uutuudet olivat myös hyvin esillä. Prio 520 parissa kokoonpanossa ja Ion L yhdessä huoneessa. Prion ääni oli todella tarkka ja sointi nopea, mutta jotenkin vieläkin siinä oli Amphionin tyypillistä analyyttisyyttä ja monitorimaisuutta. Omaan korvaani se ei kuulostanut niin miellyttävältä ja musikaaliselta kuin olisin toivonut. Ion L oli jo parempi tässä suhteessa.

Aurelia jalustakaiutin
Uusi kaiutinmerkki Aurelia ensiesittelyssä messuilla

Amphionin entiseltä suunnittelijalta on tullut uusi kotimainen kaiutin Aurelia, joka on ehkä vähän saanut vaikutteita Ion L -kaiuttimista kotelon suhteen. Toisaalta en pistä yhtään pahitteeksi kopioida hyvä kotelosuunnittelua, jos ääni on hyvä ja tehdyillä muutoksilla saadaan vieläkin paremmaksi kuin Amphionin Ion L mallissa. Aurelian pieni jalustakaiutin ei ollut vielä lopullisessa muodossaan, mutta ääni kuulosti jo nyt hyvältä ja paremmalta musiikkiin kuin Amphionin Ion L. Olisi todella mielenkiintoista lukea esimerkiksi Hifimaailman vertailu näistä kahdesta identtisen näköisestä kaiuttimesta. Itsekkin voisin niitä kotonani joskus testailla.

Elac 310.2 Jet ja FS 609-XPI (13 225€/pari)
Elac 310.2 Jet ja FS 609-XPI (13 225€/pari)

Elac 310.2 Jet oli todella positiivinen yllätys minulle. Kaverini oli kyllä aikaisemmin kehunut kaiutinta, mutta sen pieni koko ja soiton kirkkaus sekä saksalainen tarkkuus saivat todella positiivisen vaikutuksen. Pienestä koostaan huolimatta basson taso oli hyvä ja välillä ei uskonut että ääni tosiaan kuului huoneen pienemmästä kaiuttimesta. Jotenkin ulkonäkö tai sitten ihan toteutus antaa tietyn metallisen vaikutuksen soittoon, mutta se ei välttämättä ollut edes huono asia.

Gradient Helsinki 1.5
Gradient Helsinki 1.5

Gradient Helsinki 1.5 oli todella mielenkiintoisen näköinen ja ulkonäköön toisto oli mukava, mutta ei erikoinen. Jostain syystä vanha testimenestyjä Revolution ei edelleenkään vakuuttanut minua laisinkaan. Suurin syy voi olla huonot musiikkivaihtoehdot, vaikka soittolistalla olikin Eppujen Vuosi85.

Chorus Mondo 77i ja Vertigo SLS
Chorus Mondo 77i HQ ja Vertigo SLS

Chorus Mondo 77i pari soi yhdessä kahden Vertigo SLS subbarin kanssa ja sointi oli aika hyvin saatu sovitettua yhteen. En ole aikaisemmin ollut mikään Chorus-fani, mutta tässä pienemmässä huoneessa Chorukset soivat ihan mukiin menevästi ja leppoisasti. Kuuntelu oli mukavan helppoa. OR E1 nahkakaiutin ei jättänyt oikein mitään sanomista muuta kuin, että musta pianolakattu etupaneeli ja valkoinen nahkaverhoilu ei mielestäni sovi mitenkään kaiuttimeen.

Yamaha YSP-4000
Yamaha YSP-4000

Messujen paras esittelypiste oli Mareksoundilla, jossa yksi iso tila oli hyvin jaettu neljään pienempään kokonaisuuteen. Yamaha esitteli tilakaiutinihmettään YSP-4000 ratkaisua, jossa kaikki 5.1 kaiuttimet olivat kahdessa yksikössä. Kaiuttimet television alla ja subwoofer vieressä. Ääni saatiin oikeasti kuulumaan välillä takaata, mutta suurimman osan ajasta se tuntui tulevan aivan väärästä paikasta. Äänen vaeltelu johtui varmasti tilassa liikkuneista ihmisistä, josta ääni kimpoili väärään suuntaan. Joka tapauksessa vaikuttava esitys, vaikka ei missään nimessä korvaa oikeaa 5.1 settiä viidellä erillisellä kaiuttimella.

Elokuvateatterihuoneessa yhdessä projektoreiden kanssa oli Monitor Audion kaiuttimet ja uusi BK Extreme subwoofer, joka on kuulemma uusi referenssitasoinen subi 1200€-hintaluokassa. Painetta tilassa saatiin kyllä sen verran, että housunlahkeet kirjaimellisesti tutisivat jalassa. Kokoa on kyllä kapistuksella enemmän kuin normaaliin olohuoneeseen saa mahdutettua, mutta varmasti erittäin hyvä valinta erilliseen teatterihuoneeseen.

Vaikka koko päivän sain messuilla kulutettua, paljon jäi vielä tarkemmin kokematta. Jätinkin suosiolla highendin opiskelun väliin ja keskityin itseäni eniten kiinnostaviin aiheisiin. Pahin moka oli varmaan nopeasti sivuuttaa Martenin Bird-mallin (22 900€) kaiuttimet. Siellä vaan oli tungosta aina sen verran etten jaksanut lähteä ryysimään. Tungosta alkoi muutenkin olemaan heti puolen päivän jälkeen kiitettävästi, joten messujen suosio näytti olevan vielä tallellaan. Toivottavasti ensi vuonna saadaan myös isoimmat neuvottelutilat käyttöön ja sinne yhtä hienoja kokoonpanoja, kuin muutama vuosi sitten esitelty B&W Nautilus paketti oli.

Jos olet lukenut tänne asti, niin kommentteihin toivoisin muiden messuilla käyneiden parhaat kokemukset ja mieluisimmat kokoonpanot.

17 thoughts on “Helsinki High End & Hifimaailma 2007 messukatsaus”

 1. Sitä on näemmä Gradient alkanut panostamaan designiin. Aika erikoisen näköinen toteutus. Itseltä messut jäi väliin, vaikka ilmaisen pääsylipun sainkin. Kiitos, että olet jaksanut laittaa messuraporttia nettiin. Pääsee edes näin jälkikäteen fiilistelemään.

 2. Kuvista tuli kyllä kieltämättä vähän liian tummia editoinnin jälkeen ja omalta työkoneen näytöltä katsottuna ei Gradient Helsinki 1.5 kaiuttimesta saanut enää mitään selvää mustasta alaosasta.

  Oheisessa linkissä on hyvä kuvagalleria hifimessuista. Kiitokset irissaselle galleriasta.

  http://s41.photobucket.com/albums/e291/irissanen/Hifimessut%202007/

  Lisää kuvia tuosta Gradient Helsinki 1.5 kaiuttimesta löytyy myös Gradientin omilta sivuilta.

  http://www.gradient.fi/helsinki15/

 3. Pingback: tekniikanihmelapsi.com » Blog Archive » Playstation 3 hinta laskee ja 40Gb versio markkinoille

 4. Pingback: tekniikanihmelapsi.com » Blog Archive » Pioneer Elite Kuro 110-FD paras plasmatv koskaan?

 5. Pingback: tekniikanihmelapsi.com » Blog Archive » Syyskuun tapahtumia ja tilastoja

 6. Pingback: tekniikanihmelapsi.com » Blog Archive » Blu-ray myy enemmän kuin HD DVD

 7. Pingback: tekniikanihmelapsi.com » Blog Archive » Digiexpo 07 messuennakko

 8. Pingback: tekniikanihmelapsi.com » Blog Archive » Digiexpo 07 messukatsaus - osa 1

 9. Pingback: tekniikanihmelapsi.com » Blog Archive » Digiexpo 07 messukatsaus - osa 2

 10. Pingback: tekniikanihmelapsi.com » Blog Archive » Lokakuun tapahtumia ja uutisia

 11. Pingback: Optomalta Full HD -projektori HD800X 1599€ | tekniikanihmelapsi.com

 12. Itse en pitänyt Mareksin osastosta, koska äänet menivät samassa tilassa liikaa päällekkäin. Hieno osasto Mareksilla muuten oli ja Platinumit soundasivat kyllä upealle.

  Kotimaisten kaiuttimien eduksi pitää kyllä sanoa, että Gradient Helsinki 1.5 jäi positiivisimmin mieleen. Pidin todella paljon sen soundista. Harrin kaiuttimen Kaakkuri oli myös erittäin miellyttävä soundinen kajari.

  Olin ekaa kertaa HighEnd-messuilla viime vuonna ja olin todella positiivisesti yllättynyt suomalaisesta kaiutinosaamisesta. McIntosh vaikutti vahvareista tosi mielenkiintoiselta.

 13. Pingback: Helsinki HighEnd & Hifimaailma 2008 -hifimessut ennakko | tekniikanihmelapsi.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *