Welhon HDTV-kanavat Sanomatalossa

Welho HD logo

Samalla kun tällä viikolla kävin katsastamassa maailman suurimman plasman Kampissa kävin myös pikavisiitillä Welhon asiakaspalvelupisteessä Sanomatalossa kurkkaamassa heidän HDTV-lähetyksiä. Tavoitteena oli päästä katsomaan miten hyvää kuvaa saadaan nykyisistä HDTV-kanavista verrattuna tavallisiin SDTV-lähetyksiin.

Sanomatalon pisteessä oli onneksi esillä Handan CV-5500 HD -digiboksi ja sitä pääsi jopa itse käyttämään kaukosäätimellä. Boksi oli kiinnitetty johonkin Samsungin HD Ready LCD -televisioon, jonka mallista minulla ei ole parempaa tietoa, kun sitä ei etupaneelissa lukenut ja en ole niin perillä Samsungin LCD-televisioista. Jos joku tietää mikä malli siellä on esillä, voisi ystävällisesti kertoa sen minulle tämän jutun kommenteissa.

Koska piste on esittelypaikka Welhon kanaville, oli boksissa viritetty varmaan kaikki mahdolliset kanavat joita Welholla on tarjota Suomessa. Oli aikamoinen selaaminen kun yritin etsiä HDTV-kanavia kaikkien yli 200:n kanavan joukosta. Handanin EPG:n kautta ei edes näkynyt kanavan koko nimi, vain ehkä seitsemän ensimmäistä kirjainta. HD-merkintä on taas yleensä kanavan nimessä viimeisenä, joten oli aika työ löytää oikeat kanavat. Onneksi Handanin toiminta oli suht ripeää ja yli 200:n kanavan läpiselaaminen pariin kertaan ei tuntunut liian työläältä. Jos itsellä näkyisi nuo kaikki kanavat kotona, niin en varmaan mitään muuta ehtisi päivän aikana tehdä kuin lukea televisio-oppaat läpi ja valita katsottavat ohjelmat. Luulen että jos kaiken mielenkiintoisen yrittäisi katsoa, niin loppuisi kyllä vuorokaudessa tunnit kesken, vaikka jättäisi nukkumisen väliin.

Seuraava ongelma HDTV-kanavia etsiessä oli kellonaika. Viiden aikaan iltapäivällä ei nimittäin yksikään HDTV-kanava lähettänyt mitään oikeaa ohjelmaa. Onneksi Canal+ Film HD kanavalla oli testilähetys ja ohjelmatiedot pyörivät ruudussa. Testilähetyksessä yritetään demonstroida miten teräväpiirtolähetys parantaa kuvaa normaaliin SD-lähetykseen verrattuna puolittamalla kuva kahteen osaan, jossa toisella puolella näkyy SD-lähetys ja toisella puolella HD-lähetys. Testilähetyksen avulla erot käyvät kyllä aika nopeasti selville, mutta itse epäilen aina tuollaisten viimeiseen asti viritettyjen demojen uskottavuutta oikeissa lähetyksissä.

Harmikseni en päässyt tarkastamaan eroja millään oikealla lähetyksellä, mutta kanavalla näkynyt ohjelmatieto-grafiikka antoi jonkinlaista suuntaa HDTV-lähetyksen eduista. Pystyin vertailemaan SDTV-kanavan ja HDTV-kanavan lähetyksissä samanlaista grafiikkaa tulevista ohjelmista. Kuva oli still-kuva, mutta tekstissä näkyi erittäin hyvin teräväpiirron edut nykyiseen digilähetykseen nähden. Teksti oli yhtä terävää kuin olisi tietokoneen ruudulta katsonut. Samsungin HD Ready mallistakin katsottuna teksti näytti erittäin hyvältä, kun taas SD-lähetyksen teksti oli aika suttuista ja epätasaista saman television ruudulta katsottuna. SD-lähetyksien kuva ei ehkä ole niin huono perinteisemmältä kuvaputkitelevisiolta, koska SD-lähetystä joudutaan skaalaamaan ylöspäin jotta se täyttäisi koko 1366 x 768 resoluution Samsungin HD Ready -televisiossa. Ehkä paremmalla televisiolla ja skaalaimella päästäisiin myös parempaan kuvaan SD-lähetyksissä.

Testi oli todella pikainen ja Samsungin LCD-television ominaisuudet eivät ehkä olleet parhaimmat mahdolliset, mutta silti Canal+ Film HD -kanavan HDTV-lähetys näytti todella lupaavalta. Toivottavasti pääsen joskus tarkastamaan oikean HDTV-lähetyksen joltain kunnolliselta teräväpiirto televisiolta, jotta voisin sanoa ovatko HDTV-lähetykset todella niin paljon parempia kuin nykyiset SDTV-lähetykset. Toivottavasti joku kavereistani vaikka hankkisi tuollaisen Handan CV-5500 HD -digiboksin Welholta ja testaisi HDTV-tarjontaa Canalilta. Itse en aio hankkia satelliittia tai maksaa paremmasta kanavapaketeista mitään kuukausihintaa, mutta jos nykyiset televisiokanavat saisi jo nyt HDTV-lähetyksenä kuukausihintaan, niin sitten kyllä miettisin uudestaan.

Jos joku haluaa kutsua minut kotiinsa tarkastamaan Canal Digitalin HDTV-lähetyksiä, niin voi ottaa minuun yhteyttä info-sivulta löytyvällä sähköpostilla. Käynnistä kirjoittaisin varmasti jutun blogiini, johon kutsuja saisi ilmaista mainostilaa, jos sellaista tarvitsisi.

3 thoughts on “Welhon HDTV-kanavat Sanomatalossa”

  1. Pingback: tekniikanihmelapsi.com » Blog Archive » PlusTV näkyy kolme päivää ilmaiseksi antennitalouksissa

  2. Pingback: tekniikanihmelapsi.com » Blog Archive » Killer Bean is back!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *