103-tuumaa loistavaa kuvaa, kuvia ja video!

Panasonic 103?

Eilen vihdoinkin pääsin ihmettelemään maailman suurinta plasma-tv:tä. Panasonic oli järjestänyt Kampin kauppakeskukseen mukavan esittelypisteen, jossa riitti väkeä katselemassa Panasonicin plasmatelevisiomallistoa. Hyvänä porkkana esittelypisteessä sai myös osallistua kilpailuun, jossa palkintona arvotaan tietenkin Panasonicin plasma-tv.

Esittelyssä olivat seuraavat plasma-tv mallit:

 • TH-50PX700, 50″ HD Ready
 • TH-37PX70, 37″ HD Ready
 • TH-103PZ600, 103″ FULL HD
 • TH-42PX70, 42″ HD Ready
 • TH-42PZ70, 42″ FULL HD

Panasonic TH-50PX700 ja Blu Ray
Kuvassa TH-50PX700 ja kolme Blu Ray soitinta

Kuvalähteenä toimi Panasonicin neljä Blu Ray soitinta, joista 42-tuumaisille malleille kuva tuli samasta soittimesta. Muille plasmoille oli kytketty oma soitin. Tällaisessa ympäristössä, jossa plasmoissa näytettiin samassa valaistuksessa samanlaista materiaalia, pystyi näkemään hyvin plasmojen eroja kuvanlaadussa. Varsinkin 42-tuumaisten mallien vertailu onnistui hyvin kun molemmissa oli sama kuvalähde. Niissä esimerkki pätkänä pyöri otteita Pikku Kananen -elokuvasta, mutta jostain syystä kuvaa lähetettiin 720p muodossa, vaikka molemmat olisivat voineet vastaanottaa 1080p kuvaa. 720p kuvasta huolimatta FULL HD mallissa kuva näytti selvästi tarkemmalta, vaikka nopeissa toimintakohtauksissa sitä olikin vaikea enää erottaa. Tekstit varsinkin piirtyivät terävämmin TH-42PZ70 mallissa ja terävyyden erotti myös kauempaa, vaikka etäisyyden kasvaessa FULL HD 1080p resoluution hyödyt pitäisivät hävitä silmän erottelukyvyn huonotessa.

Panasonic TH-103PZ600
Testimateriaali oli varmasti tarkoin valittu juuri tähän televisioon sopivaksi.

Muut mallit olivat mukava lisä esittelypisteessä, mutta pääosassa oli selkeästi 103-tuumainen jättiläinen. Kuvista kokoa on vaikea hahmottaa täysin, mutta kerrottakoon että jalustan kanssa miehen korkuinen plasma-tekniikalla valmistettu televisio oli todella massiivinen ja vaikuttava. Kuvanlaatu oli loisto luokkaa vielä tässä koossakin. Kuvassa ei näkynyt minkäänlaista pikseliverkkoa ja värisävyt sekä ihmisen ihon sävyt piirtyivät samalla loistavalla laadulla kuin pienemmissä malleissa vieressä. Erittäin lähteltäkin katsottuna ei kuvasta erottanut pikseleitä, vaikka niin olin uskonutkin. Ainoa suurempi ero pienempiin malleihin verrattuna oli valoisuuden puute, mutta tässä kokoluokassa se on aivan ymmärrettävää.

Panasonic TH-103PZ600 ja heijastukset
Ruudun heijastukset olivat todella hyvin hallussa. Taustalla näkyy 42″ malli, joka näyttää lähes postimerkin kokoiselta.

Kuva oli parempi kuin osasin edes odottaa hyvistä arvosteluista huolimatta. Kuvapinta ei myöskään heijastanut liiaksi ja kuvaa pystyi hyvin seuraamaan vaikka ruudun edessä hääri useampi henkilö täyttämässä kilpailukuponkeja. Myös muissa plasmoissa ruudun heijastukset olivat hyvin aisoissa, vaikka tila olikin aika valoisa kauppakeskuksessa kun oltiin.

Panasonic TH-103PZ600 sivusta
2,5 m leveä ja vain 12,9 cm syvä!

Vaikka 103-tuumaa vaatii paljon pinta-alaa kuvan muodostamiseen, oli plasma yllättävän ohut. Jykevän ja leveän jalustan päällä ollut plasma näytti jopa liian ohuelta tuottaakseen näin isoa kuvaa. Sivusta katsottuna ruudun leveys ei näyttänyt kymmentä senttiä paksummalta ja speksien mukaankin se onkin vain 12,9 cm.

Tämän kokoluokan plasma on selkeästi tarkoitettu messu- ja esittelykäyttöön. Kotona samankokoiseen kuvaan pääsee huomattavasti helpommin FULL HD videotykillä, joita saa jo alle kolmen tonnin. Panasonicin esittelijä kyllä mainitsi että Ruotsissa samassa esittelyssä joku venäläinen oli tilannut kaksi tällaista kotiinsa. Telvision koko oli kyllä sen luokan nähtävyys, että suosittelen menemään katsomaan sitä paikanpäälle. Kampissa plasma on esillä vielä 22.9 asti ja ensi viikoksi se matkaa Lempäälän ideaparkkiin. Vaikka kauppakeskuksessa oltiin, niin paikalle ei olisi tarvinnut tuoda kuin kunnon äänentoisto ja purkki popkornia sohvalle, niin elokuvaillan olisi voinut mukavasti viettää Kampissa. Monet katsoivatkin sohvalta istuen koko esittelyvideon läpi ja pettyivät kun kymmenminuuttinen video alkoi uudestaan.

Kokeilin myös opetella jotain uutta tämän kirjoituksen myötä ja tein ihka ensimmäisen YouTube-videoni! Kuvasin nopeasti esittelytilan Kampissa Canon IXUS 40 -kamerallani käsivaralta, joten videon taso ei ole kovinkaan kaksinen. Samalla testasin myös nopeasti kuinka Windows Movie Maker -ohjelma toimii Vistassa. Aikaahan tämänkin tekemiseen meni, mutta nyt tiedän kuinka helposti videoita voi netissä levittää.

6 thoughts on “103-tuumaa loistavaa kuvaa, kuvia ja video!”

 1. Varmaan tuossa kokoluokassa ainut tän hetken tekniikka joka pystyisi tuottamaan kunnon tasaista valaisuutta olisi tuleva oled tekniikka.

  Tosin tuolla tekniikalla tämän koon telkkarit ovat varmaakin pitkällä tulevaisuudessa.

 2. Pingback: tekniikanihmelapsi.com » Blog Archive » Welhon HDTV-kanavat Sanomatalossa

 3. Pingback: tekniikanihmelapsi.com » Blog Archive » Plasma ja LCD faktaa?

 4. Pingback: tekniikanihmelapsi.com » Blog Archive » 10mm ohut LCD-televisio Samsungilta

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *