HDTV-tarjonta tällä hetkellä

Kaveri kyseli tänään tiedänkö mitään HDTV-digibokseista ja tajusin että en ole tarkastanut vähään aikaan mitä kaikkea on saatavissa kaapelissa maksukanavilla. Canal Digital HD kanavien lehtimainokset ja TV mainokset ovat kyllä pyörineet silmissä ihan kiitettävästi, mutta Welhon muuta HDTV-tarjontaa en ollut tarkastanut vähään aikaan. Suurin syy on kyllä se, että en enää itse asu Welhon vaikutuspiirissä. Samalla halusin tarkastaa myös HDTV-digiboksilaitteiden markkinat.

Welholle on tullut nähtävästi jo hyvän aikaa sitten Welho HD -kanavapaketti ja Handan cv-5500 HD -digiboksi, jolla pääsee jo nauttimaan teräväpiirto lähetyksistä. Welho HD -pakettiin kuuluu VOOM HD, Silver HD ja Discovery HD -kanavat, joten kovin kattavaa tarjonta ei vielä tällä hetkellä ole. Kanavapaketti maksaa 15,90 € ja HDTV-digiboksi 19 € kuukaudessa. Digiboksia voi ainoastaan vuokrata tässä vaiheessa.

Welholla on myös kätevä FAQ HDTV:stä ja sen ominaisuuksista. Sieltä selviää esimerkiksi se, että Canal HD lähettää kuvansa tällä hetkellä 1080i muodossa ja vaihtavat lähetyksen joskus 720p muotoon.

Kokemuksia Handan CV-5500 HD digiboksista löysin ainakin DVD Plazan keskustelupalstalta, mutta www.handan.fi sivuilta ei löytynyt mitään tietoa. Varmaan sen takia että malli ei ole missään myynnissä ja on kaapeliyhtiöiden itsensä markkinoima ja maahantuoma laite. Keskustelusta käy ilmi että Handanissa näyttä vielä olevan lastentauteja varsinkin tekstityksen kanssa, kun ohjelmat pätkivät varsinkin iltaisin käyttäjillä.

Canalilta löytyy HD-kanavia Welhon paketin lisäksi Canal+ Sport HD, Canal+ Film HD ja National Geographic Channel HD. Digitan ajatukset HDTV-lähetyksistä ovat olleet vuodessa 2010. Tällä hetkellä ainoa järkevä vaihtoehto testata HDTV-kanavat on hankkia Welhon vuokraboksi. Satelliittien saatavuudesta ja mahdollisuuksista en ottanut tarkemmin selvää. Tallentavia laitteita ei ole vielä saatavissa, joten mielestäni digiaikakauden paras ominaisuus, katseluajan siirtäminen parempaan hetkeen, ei ole saatavissa HD-kanaviin. Varsinkin lapsiperheissä tämä ominaisuus nousee isoon arvoon, kun aina ei ole mahdollista pyhittää aikaa television katseluun.

Saunalahden SaunaVisio IPTV-palvelussa oleva digiboksi ymmärtää myös HDTV-lähetyksiä, jos niitä alkaa sitä kautta joskus tulemaan. Täytyy toivoa että teräväpiirto HDTV-lähetykset alkaisivat Suomessa ilmaiskanavilla edes vuonna 2010, vaikka niitä varten täytyisikin hankkia uusi digiboksi. Jotenkin vain epäilen, että teräväpiirto-kanavien tarjonta jää kuitenkin ainoastaan kaapeli- ja satelliitti-kanaville vielä vuoden 2010 jälkeenkin. Toivotaan että olen väärässä.

Iltasanomien Digi-blogista löysin kätevän Digitohtorin kirjoituksen, jossa kerrotaan todella selkeästi ja ytimekkäästi kaikki tarpeellinen HDTV:stä. Hyvää lukemista on myös Wikipedian HDTV-artikkeli.

Itselläni on tietoa lähinnä pääkaupunkiseudun kaapeli-tv:stä ja sen kanavista. Onko sinulla tietoa muista HDTV-kanavista tai tulevista suunnitelmista asian ympäriltä? Laita linkkiä kanavista tai muuta tietoa HDTV:stä kommentteihin.

Linkit

3 thoughts on “HDTV-tarjonta tällä hetkellä”

  1. Pitää toivoa, että joskus tulisi enemmänkin noita kanavia. Varsinkin kun juuri se fullhd telkku tuli ostettua. **

  2. Pingback: tekniikanihmelapsi.com » Blog Archive » PlusTV näkyy kolme päivää ilmaiseksi antennitalouksissa

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *