Lisää ongelmia koneen RAID-levyjen kanssa

Meinaa blogin kirjoittaminen jäädä kokonaan väliin, kun joutuu vaapaa-illat taistelemaan oman koneen kanssa.

Nyt kun sain Asrockin emolevyn ja RAID-0 tason taas toimimaan, niin nyt toinen levypakkani ja sen ohjainkortti lakkasi toimimasta. Kun viimeisen viikon taistelin koneen kanssa otin varmuuden vuoksi varmuuskopiot myös RAID-1 levypakasta. Otin yhden levyn irti IDE RAID kortista ja laitoin sen suoraan kiinni toiseen koneeseen. Kone tunnisti levyn hyvin, vaikka sen kaveria tai RAID-ohjainta ei ollutkaan mukana toisessa koneessa. Kopioin muutamat tiedostot pois levyltä toiseen koneeseen. Samalla kuitenkin epähuomiossa tallensin uusia tiedostoja tuolle RAID-1 levypakassa olleelle levylle.

Erehdyksen huomattuani yritin poistaa tiedostot levyltä, jotta se olisi vielä samassa tilassa kuin toinen levy, joka jäi kiinni rikkinäiseen koneeseen RAID-ohjaimeen. Kun sain koneen vihdoin käyntiin, laitoin myös IDE RAID-ohjaimen takaisin kiinni koneeseen molempien IDE levyjen kanssa. Alkusi kaikki näytti toimivan normaalisti ja myös tämä RAID-1 levypakka löytyi ja toimi normaalisti. Mitään ongelmaa ei näyttänyt esiintyvän siitä kun toinen levyistä oli vähän aikaa kiinni toisessa koneessa ja siihen tallennettiin dataa.

Nyt kuitenkin, kun olen tätä RAID-1 levypakkaa hetken käyttänyt ja tallennellut sinne dataa muutamia kymmeniä gigatavuja, alkoi RAID-ohjain ilmoittaa invalid RAID Set virheestä koneen käynnistyksessä. Muutaman kerran kone vielä käynnistyi normaalisti ja mitään tietoa ei kummastakaan levystä ollut kadonnut, mutta sitten tuli taas ylitsepääsemätön virhe vastaan. Juuri kun ruutuun pitäisi tulla Windows Vistan latauspalkki, niin ruutuun tulee vain DOS-ikkunan kursori vilkkumaan vasempaan yläreunaan eikä mitään muuta. Kone ei käynnisty tällä kertaa edes Windows Vistan DVD:ltä, jotta voisin vikaa tarkemmin selvittää.

Otin RAID-ohjainkortin pois koneesta ja Windows käynnistyy taas normaalisti. Vika täytyy siis olla kortissa ja siinä virheellisessä RAID-1 levypakassa, josta kortti ilmoitti. Luulisin että virhe on tullut siitä kun tallensin toiselle kovalevylle tietoa ja yritin niitä sieltä poistaa. Ainakin toivon että virhe aiheutuu siitä, koska uuden IDE RAID-ohjaimen hankinta ei kuulosta mukavalta vaihtoehdolta. Kyseinen RAID-ohjainkortti myös ilmoittaa Windows Vistan käynnistyessä kovalevyvirheestä, vaikka molemmat kovalevyt toimivat aivan normaalisti.

Ratkaisuna kokeilen siirtää kaiken datan ulkoiselle USB kovalevylle ja teen IDE RAID-1 levypakan uudestaan ohjainkortista.

Lisää aiheesta edellisessä kirjoituksessani

Asrock 4CoreDual-VSTA BIOS error “6B38?

4 thoughts on “Lisää ongelmia koneen RAID-levyjen kanssa”

  1. Pingback: tekniikanihmelapsi.com » Blog Archive » HP 8510p ja Ati Mobility HD 2600 ensimmäiset testit

  2. Onko Raidista todella hyötyä nopeuteen?
    esim 2*raptor levy 0-raidissa niin onko hakua-aika jo lähellä 2 ms….

    ja siis vistan pitäisi käynistyä alle 2 sec..

    ONKO NÄIN?

  3. Pingback: Kotimaiset artikkelit helmi- ja maaliskuulta | tekniikanihmelapsi.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *