Asrock 4CoreDual-VSTA BIOS error “6B38”

Asrock 4CoreDual-VSTA BIOS error “6B38?

Viikko sitten oma pöytäkoneeni teki mielenkiintoisen stuntin jämähtämällä BIOS:n alkuruutuun siten, että mistään näppäimestä ei tapahtunut mitään ja kone ei käynnistynyt edes muistin tarkistamiseen asti. Tein juuri kuluneen kesän aikana totaalisen päivityksen ja sain vihdoinkin päivitettyä koneeni tuplaydinprosessori aikakaudelle. Samalla rakensin neljästä kovalevystä nopean levypakan RAID-0:lla sekä varmistetun ratkaisun RAID-1:llä. Käyttöjärjestelmääni pyöritän emolevyn RAID-0 tasossa kahdella 160Gb SATA levyllä. Emolevyn jumiutuessa tajusin että tämä nopea levypakka hävisi samalla kertaa ilmaan, koska kaikki tieto tuosta RAID-0 tasosta sijaitsee emolevyssä.

Voisin tässä listata koneeni sisältämät osat, jos ne jotakuta kiinnostavat. Emolevyn ostin sen takia että saisin käytettyä vanhan koneeni AGP näytönohjaimen ja vanhat DDR muistit. Muistit vaihdoin kuitenkin heti uusiin, jotta sain Windows Vistan tarvitsemat 2Gb muistia koneeseen. Asrockin emolevyssä pystyn enää hyödyntämään ainoastaan AGP-väyläisen näytönohjaimen, mutta olisin samalla vaivalla voinut senkin laittaa vaihtoon ja ostaa kerralla kunnon emolevyn uuteen koneeseen.

 • kotelo:
  • Antec P182 B
 • virtalähde:
  • Be Quiet P6 pro 430W
 • emolevy:
  • Asrock 4CoreDual-VSTA
 • prosessori:
  • Intel Core 2 Duo E4400 2GHz
 • kovalevyt:
  • 2 x Western Digital CaviarSE 160GB SATA-II ( WD1600AAJS ) @ RAID-0
  • Seagate Barracuda 7200.10 320Gb + Seagate Barracuda 7200.8 300Gb IDE @ RAID-1
 • näytönohjain:
  • Ati Radoen 9800 Pro AGP
 • muisti:
  • 2 x A-Data 1 Gb DDR2 800MHz
 • näyttö:
  • ViewSonic VX2025wm 20″ WideTFT 1680×1050

BIOS:n antama virheilmoitus oli teksti “6B38” oikeassa alareunassa ja ruudulla oli vaihtoehtoina painaa “F2 to run Setup” tai “F11 for Boot Menu”. Näppäimistö ei kuitenkaan totellut mitään komentoa ja kone ei mennyt kyseisestä ruudusta eteenpäin. BIOS resetointi jumperilla päästi BIOS asetuksiin ja asettamaan tehdasasetukset takaisin, mutta seuraavalla käynnistyksellä sama virheilmoitus tuli eteen.

Asrockin support-sivuilta ei näyttänyt löytyvän vastausta tuohon virhekoodiin, eikä sivujen kautta lähettämääni sähköpostiin ole vieläkään vastattu, joten aloin kyselemään takuupalautusta jälleenmyyjäliikkeestä. Palautuksen yhteydessä olisin ollut hyvin valmis vaihtamaan emolevyn johonkin toisen valmistajan emolevyyn, koska tällainen BIOS ongelma muutaman kuukauden käytön jälkeen ei näyttänyt hyvältä tuntemattoman halppisemon valmistajalle Asrockille. Liikeestä sainkin nopeasti vastauksen että emolevymerkin vaihto ei kävisikään ja saisin takuuvaihdossa saman valmistajan vastaavan emolevyn tilalle.

Toinen iso ongelma oli se että RAID-o levyni oli käyttökelvottomat kun emolevyn RAID-ohjaimessa oli kaikki tieto noista levyistä. Netistä löysin kuitenkin ohjelman jolla voisi rakentaa levyjä analysoimalla RAID-tason uudestaan ja tehtyä levyjen sisällöstä täydellisen imagen. Operaatiota varten tarvitsin kuitenkin uuden SATA RAID -ohjaimen. Myös tuttavani yrityksessä tämän saman operaation olisi voinut tehdä ja olisinkin saanut kovalevyjen sisällön kokonaisuudessaan uudelle kovalevylle kopioituna.

Onneksi en joutunut käyttämään kumpaakaan vaihtoehtoa RAID-0 kovalevyasemani palauttamiseen, koska sain koneen heräämään viikon miettimisen ja tutkailun jälkeen. Yhdellä foorumilla joku Asrock emolevyn käyttäjä oli ottanut virrat pois koneesta yöksi ja aamulla kone oli lähtenyt käyntiin normaalisti samasta virhetilanteesta. Sama operaatio ei auttanut oman koneeni kanssa. Otin seuraavaksi kaikki kovalevyt irti koneesta ja kokeilin kikkaa uudestaan. Virtajohtojen irroittaminen yöksi tosiaankin auttoi ja nyt pääsin tekemään muutoksia BIOS-asetuksiin ja resetoinnin jälkeen kone jopa käynnistyi ja yritti etsiä bootattavaa mediaa, jota ei sillä hetkellä oltu kytketty.

Innokkaana laitoin äkkiä molemmat SATA RAID-0 pakassa olleet levyt kiinni ja koitin käynnistää konetta uudestaan. Onneksi SATA RAID -ohjain löysi molemmat levyt ja näytti vielä tunnistavan RAID-0 levypakan josta kone aikaisemmin boottasi Windowsin onnistuneesti. Ensimmäisellä käynnistyksellä kone kuitenkin jäi vielä vilkuttamaan kursoria DOS-tilaan eikä Windows Vista lähtenyt lataamaan, vaikka levyasemat tunnistuivat onnistuneesti RAID-ohjaimelle. BIOS:n nollaaminen ei onneksi ollut hävittänyt RAID-ohjaimen tietoja levyistä. Sain levyt näkymään Windows Vistan asennus DVD:ltä käynnistettävällä repair computer-toiminnolla. Aloin ottamaan varmuuskopiota asemista, jos joutuisin joka tapauksessa asentamaan Windowsin uudestaan. Vistan repair tilassa pystyy käyttämään jopa USB-kovalevyjä johon sain command prompt ikkunassa kopioitua helposti tiedot talteen uudella robocopy-ohjelmalla, joka korvaa xcopy-ohjelman Vistassa.

Samalla huomasin myös että Vistan levyllä voisi palauttaa koko koneen imagesta, joka tehty Windowsissa (tietenkin siinä vaiheessa kun kone vielä toimii). Toiminnallisuudesta vastaa Ghost, joten Windowsin varmuuskopiot ovat huomattavasti paremmalla pohjalla kuin aikaisemmin. Varmuuskopioiden jälkeen aloin miettimään että nyt voisin ottaa RAID-o levyistäni levykopion juuri Ghostilla, jolla voisin nopeasti asentaa koneeni uudestaan, kun ensin teen RAID-o levypakan uudestaan toimintaan. Uudelleenkäynnistyksen jälkeen kone kuitenkin käynnistyi normaalisti Windowsiin eikä yhtään BIOS ongelmaa tai RAID-ohjaimen ongelmaa tullut vastaan. Kone käynnistyi ihan kuin ei olisi koskaan ollutkaan jumissa. Nopea vilkaisu Windowsin Event vieweriin ei näyttänyt minkäänlaista erroria tapahtuneesta.

Muutaman bootin jälkeen laitoin myös toiset levyt kiinni ja niiden PCI-väyläisen IDE RAID -ohjaimen ja nekin toimivat aivan normaalisti RAID-1 tasossa. Nyt kirjoitan tätä juttua taas omalla koneellani ja minkäälaista BIOS ongelmaa ei ole tullut pariin päivään esiin koneen käynnistyksissä. Tällä hetkellä teen myös päivittäin täydellisen image varmistuksen Norton Ghost 12 ohjelmalla C-aseman sisällöstä RAID-1 levypakalle. Jos emolevy vielä tekee tuollaisen BIOS tempun, niin voin helposti palauttaa Windows asennuksen tuosta imagesta jopa emolevyn vaihdon jälkeen. Uudessa emolevyssä ei nimittäin ole tietoa omasta RAID-0 levypakastani ja silloin en voi vain laittaa levyjä suoraan kiinni, vaan minun on tehtävä RAID-0 asetukset uudestaan, jolloin kaikki tieto nykyisestä RAID-o levypakasta katoaa.

Koko hommassa tuli kyllä selväksi varmuuskopioiden tärkeys, vaikka bootti-levyllä ei olisikaan mitään tärkeää tietoa tallessa. Imagesta koneen ja ohjelmien asennus on huomattavasti helpompaa kuin täydellinen uudelleen asennus. Samalla jouduin myös onneksi tutustumaan Windows Vistan asennus DVD-levyyn ja huomasin sieltä monia hyviä ja mielenkiintoisia ominaisuuksia, joista teen varmasti juttua vielä myöhemmin. Tärkein ominaisuus on kyllä command prompt, jolla pääsee helposti kopioimaan tiedot talteen ulkoiselle kovalevylle, jos varmuuskopiota ei ole ja kone ei käynnisty Windowsiin saakka.

Muita Asrockin tai vaikka muunkin emolevyn omistajia kehoitan tekemään aina totaalisen resetoinnin ottamalla virtajohdot pitkäksi aikaa irti samanlaisissa ongelmatilanteissa. Itse en ole koskaan korjannut mitään konetta tällaisella tavalla tai nähnyt koneen nousevan kuin tuhkasta tämmöisten operaatioiden jälkeen. Linkeistä löytyy lisätietoa, jotka löysin asiaa selvitellessäni.

Linkit

4 thoughts on “Asrock 4CoreDual-VSTA BIOS error “6B38””

 1. Pingback: tekniikanihmelapsi.com » Blog Archive » Lisää ongelmia koneen RAID-levyjen kanssa

 2. Pingback: tekniikanihmelapsi.com » Blog Archive » HP 8510p ja Ati Mobility HD 2600 ensimmäiset testit

 3. Pingback: Scaleo Pi 2666-30P testit ja tulokset | tekniikanihmelapsi.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *