Koeajo: Mazda CX-7 2.3 MZR DISI Turbo

Mazda CX-7

Onnellisena Mazdan omistajana sain viime viikolla postia, että voisin koeajaa ennakkoon uuden urheilullisen Mazda CX-7 citymaasturin. En ole koskaan ymmärtänyt ideaa korkeista citymaastureista isoine kulutuksineen ja rengasprofiileineen, varsinkaan kaupungissa ajettuna. CX-7:ssa kuitenkin kiinnosti ulkomuodon lisäksi se, että siihen on tällä hetkellä saatavissa vain 2.3 litrainen turbomoottori, joka löytyy myös Mazda 3 ja 6 MPS malleista.

Ensin taustat. En ole ajanut kovinkaan montaa autoa elämässäni ja ajokortinkin ajoin vasta 20:n ikävuoden paremmalla puolella. Kyseinen Mazda oli hevosvoimissa tehokkain auto jota olen kyydittänyt tähän asti ja myös kallein jota olen koskaan itse ajanut. Näistä lähtökohdista odotukset olivat korkealla laadun, tehon ja ajettavuuden suhteen. Koeajosta voinkin vain sanoa muutamia pointteja, jotka tulivat minulle parhaiten esille tästä autosta. Paremmat testit ja hienommat automaailman adjektiivit jätän suosiolla alan ammattilaisille.

Koska CX-7 on jonkinlainen maasturi, niin siinä istutaan korkealla, vaikka kuinka vääntäisi istuimen korkeussääntöä ala-asentoon, toimenpide jonka taidan tehdä jokaiseen autoon istuessani. Korkea istumakorkeus muuhun liikenteeseen nähden tuo kyllä mukavasti lisää näkyvyyttä ja isot sivupeilit täydentävät entisestään tätä tunnetta. Näkyvyyttä haittasi vain ajoittain tuulilasissa näkyneet heijastukset kojelaudan hopeisista listoista. Hyvästä näkyvyydestä huolimatta en ole koskaan ollut kotonani korkealla istuttaessa, varsinkin jos autolla on tarkoitus olla urheilullinen. Auton käyttäytyminen mutkissa ei vain ole minusta kovinkaan urheilullinen ja joka kerta kunnolla mutkaan tultaessa tuntuu siltä että auto voisi kaatua. Samaa tunnetta minulla ei ole koskaan ollut farmari, sedan ja hatchback korimallisissa autoissa.

Vaihteistona toimii kuusivaihteinen manuaali, josta kuutosvaihde on ylivaihde, eikä tosiaan tarkoitettu mihinkään muuhun kuin tasaiseen menoon moottoritiellä. Vaihteisto ei mielestäni ollut mitenkään helpoimmasta päästä käyttää, koska vaihtaminen vaati jonkun verran voimaa ja nopeasti vaihtaminen ei vain onnistunut. Myös vaihdekeppi oli liian korkealla suhteessa keskikyynärnojaan, jossa olen tottunut lepuuttamaan kättäni ajon aikana. Voi olla että vaihteisto on vielä uuden karhea tai käyttäjässä on suurin vika, mutta omassa Mazda 6 GT:ssä olevassa kuusilovisessa manuaalissa vaihtaminen onnistuu huomattavasti nopeammin ja “urheilullisemmin”.

Mazda CX-7 mittarit

Auto on korkea ja vaihteiston käyttäminen ei mielestäni ole mukavimmasta päästä, mutta se mikä tässä autossa saa mielihyvän nousemaan korviin asti, on moottori. Omassa koeajoskaalassani korkeimman hevosvoiman omaava voimanpesä pistää väkisinkin Suomen tieliikennelait koetukselle. Juuri kun on vasta päässyt nauttimaan sopivista kierrosluvuista kakkosvaihteella, tulee melkein kaikkien paitsi moottoriteiden nopeusrajoitukset vastaan. Vauhdin hurmassa nopeusmittari ei myöskään auta nopeuden pitämisessä laillisella puolella. Tyylikkäässä nopeusmittaristossa kello yhdeksän kohdalla matkanopeus on jo heilahtanut 100 kilometrin tuntinopeuteen. On todellakin työlästä pitää nopeus normaaleissa rajoissa, kun on tottunut perheauton nopeusmittarin asteikkoon. Muutenkin auton matkamukavuus on sitä luokkaa että 60 km/h vauhti tuntuu jossain tapauksissa 30 km/h ajelulta. Moottorissa on kuitenkin aika pienellä alueella maksimivääntö, joten vaihteistoa täytyy aika rivakasti veivata, jos haluaa menon pysyvän urheilullisena. Manuaalivaihteiston hiukan löysällä keskituntumalla ja voimaa vaativalla vaihteen silmään saamisella, urheilullinen ajotapa ei ole tälle autolle ominaisinta.

Aluksi tuntui että auton rengasäänet ovat todella kovat ja ärsyttävät, mutta tarkemmin mietittynä se saattoikin johtua siitä, että moottorin mölinät eivät paljoa kuulu ohjaamon puolelle. Moottoritielläkin 100 km/h nopeuksissa ei meinaa huomata ajaako nelosella vai kutosella moottorin äänestä päätellen. Rengasmelu on kuitenkin leveistä 235/60R18 renkaista johtuen huomiota herättävän kumisevaa.

Ohjaamossa on kyllä tilaa sivusuunnassa ja tavaratilaakin näyttää olevan mukavasti tämän tyyppiselle autolle. Kuljettajan ympärillä ei kuitenkaan ole mielestäni tarpeeksi lokeroita. Ainoa säilytystila ovessa olevan lokeron ja hansikaslokeron lisäksi löytyy keskikyynärnojasta. Itse en löytänyt esimerkiksi sopivaa paikka aurinkolaseille tai edes parkkirahalle.

Koeajetussa autossa oli Elegance varustelu ja sen tuoma perus neljän kaiuttimen äänentoistolaitteisto mp3 toistolla. Tätä settiä kuunnellessani olen taas astetta tyytyväisempi oman autoni astetta parempaan Bosen sarjaan yhdeksällä kaiuttimella ja subwooferilla, joka tulee myös CX-7 Touring varustelussa vakiona. Soinnista puuttuu kirkkaus ja ei Bosen pieni subwoofer takakontissa vararenkaan päällä ainakaan ääntä pahenna, vaikka ei suuria äänenpaineita annakaan.

Citymaasturit eivät edelleenkään ole oma kiinnostuksen kohteeni, vaikka niissä olisikin hieno ja tehokas turbomoottori sekä urheilulliseen ajoon viritetty alusta. Asia voisi olla toinen, jos omassa ajossani olisi edes rahtusen hiekkatietä tai raskaita kuormia vedettävänä. Niille jotka näillä kyseisen luokan autoilla jostain käsittämättömästä syystä haluavat ajaa, suosittelen lämpimästi kyseisen yksilön testaamista. Jotain tämän citymaasturin suosiosta kertoo jo se, että ennen kuin yksikään malli oli edes saapunut Suomeen, näitä autoja oli jo tilattu 30 kappaletta – pelkästään nettitietojen peruteella! Itse pysyn kaukana näistä korkeista vaappujista ja suuntaan katseeni mielummin Mazda 6 MPS ja Honda Civic Type R menopeleihin, jos haluan urheilullista kyytiä ja ajettavuutta autolta.

Linkit

3 thoughts on “Koeajo: Mazda CX-7 2.3 MZR DISI Turbo”

  1. Pingback: tekniikanihmelapsi.com » Blog Archive » Maailman nopein tuotantoauto

  2. Samanlaisia havaintoja tein itse CX-7 koeajolla. Urheilulliselta auto ei tuntunut, vaikka tehoa koneessa olikin reilusti. Ennemminkin mukava matka-auto hyvällä ohituskiihtyvyydellä. Omassa koeajoyksilössä vaihdelaatikko pelas täsmällisesti ja vaihtaminen oli jouheaa.

  3. Autojen koeajot ovat kiinnostavia. Vaikka itse vastustankin autoilua kaikin tavoin. On kuitenkin ihan mukavaa lukea miten nykyautot menestyvät ympäristöasioissa esim.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *