Digiboksi 5000 Gt tallennuskapasiteetilla

Saunalahti on avannut uudenlaisen digitv palvelun, jossa ohjelmien tallennuskapasiteetti on jopa 5 teratavua (5000 gigatavua). Palvelu perustuu keskitettyyn tallennukseen ja internetin yli tapahtuvaan streaming palveluun. Ohjelmia voit tallentaa vaikka kaikilta kanavilta samaan aikaan ja päätelaitteessa on tuki HDTV:lle ja HDMI liitäntä, joten tulevat teräväpiirto lähetykset ovat jo huomioitu tässä laitteessa. Palvelu maksaa 14,95€ kuukaudessa ja edellyttää 24 kuukauden määräaikaista sopimusta.

Käytännössä digitv toimii niin että Saunalahti tallentaa kaikki ohjelmat ja kun käyttäjä valitse ohjelman tallennettavaksi hän saa vain käyttöoikeuden kyseiseen ohjelmaan Saunalahden palvelusta. Tämän vuoksi ohjelmat on valittava tallennettavaksi ennen kuin ne alkavat, joten jos löydät kanavasurffailun aikana kiinnostavan ohjelman niin se täytyy edelleen tallentaa muulla tavalla. Koska käytettävä levykapasiteetti on kaikkien käytössä, niin ohjelmilla on myös takaraja kuinka kauan omat tallennukset pysyvät tallessa.

Palveluun on mahdollista valita tallennettavat ohjelmat myös wap:lla tai netistä selaimella. TV-ohjelmien valinta tallennettavaksi netistä on mielestäni loistava idea, koska mikään ei ole niin kätevää kuin katsoa kaikki päivän tulevat ohjelmat isolta ruudulta yhdestä näkymästä ja valita itselleen mielenkiintoisimmat ohjelmat hiirellä klikkailemalla talteen. Luulisi että 5 teratavun kokoiseen tilaan mahtuu talteen kaikki halutut TV-ohjelmat kaikilta mahdollisilta kanavilta. Digiboksien EPG:n kautta ohjelmien tallennus on kyllä kätevää, mutta usean kanavan koko päivän ohjelmien läpi selaaminen on hankalaa nykyisen TV-lähetyksen pienen resoluution takia.Toivottavasti HDTV teräväpiirto lähetykset korjaisivat myös tämän tulevaisuudessa ja pääsisimme käyttämään vaikka Full HD kokoista resoluutiota myös EPG:ssä ja teksti-tv:ssä.

Päätelaitteessa on kyllä USB-liitäntä, mutta siitä en ole löytänyt tietoa pystyykö ohjelmia siirtämään esimerkiksi tietokoneelle arkistointia varten. Myöskään timeshifting ei toimi koska ohjelmia ei voi tallentaa sen jälkeen kun ne ovat alkaneet. Koska laite hakee ohjelmat internetin välityksellä ja tarvitsee minimissään 8/1 Mb internetliittymän, jonka hinta ei tietenkään kuulu SaunaVision palvelun maksuun, olisi hyvä nähdä kuinka paljon kaistaa ohjelmien katsominen vie ja miten surffaaminen onnistuu sen aikana. Nettipelaaminen varmasti kärsisi ohjelmien katsomisen aikana liikaa, vaikka käytössä olisi nopeampikin ADSL2+ 24/3 Mb liittymä.

Idea vapaasta tallentamisesta on kyllä loistava ja tallennettavien ohjelmien helppo valinta netin kautta aina tervetullut lisä. Tällä hetkellä palvelussa itseäni mietityttää eniten arkistointi mahdollisuus, koska tallenteet poistuvat käytöstä jodenkien viikkojen jälkeen ja se että niitä ei voi siirtää laitteesta ulos. Jos laitteen kylkeen laittaa tallentavan DVD-soittimen niin voisiko tallennus onnistua sen kautta? Myös netin kautta tulevat ohjelmat rajoittavat netin muuta käyttöä ja netin pakollinen 8 Mb kaista vaatimus on aika kova. Hyvänä lisänä laite on täysin yhteensopiva tuleville HDTV-lähetyksille, niin kuvan kuin ääniominaisuuksien osalta, mutta niihinkin on vielä aikaa kun nykyiset suunnitelmat ovat Ylellä aikaisintaan vuonna 2010.

Linkit

2 thoughts on “Digiboksi 5000 Gt tallennuskapasiteetilla”

  1. Pingback: tekniikanihmelapsi.com » Blog Archive » HDTV-tarjonta tällä hetkellä

  2. Huikea kapasiteetti. Toisaalta kuka tallentaa niin paljon??? Television suurkuluttaja tietysti. Minusta aika harvan ohjelman voi nykyään tallentaa, paljon surkeaa ohjelmaa tulee ja niitä uusitaan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *